Dodaj do ulubionych

wiecie moze...?

14.06.10, 16:44
czy przepisujac sie z jednego osrodka zdrowia do innego musze wziasc kartoteke
malego? chce go przepisac a zabardzo nie wiem jak to z tym jest a nie chce
jezdzic tam i spowrotem kilka krotnie...
Obserwuj wątek
    • patysia00 Re: wiecie moze...? 14.06.10, 16:55
      No powinno się, nowy lekarz będzie już coś wiedział o dziecku. Najlepiej spytaj
      w przychodni. Tylko nie wiem, czy w starej przychodni dadzą Ci kartę. Ja robiłam
      ksero karty, bo oryginału dać nie chcieli.
    • joshima Re: wiecie moze...? 14.06.10, 17:21
      Na pewno kartę szczepień.
      • jowita-90 Re: wiecie moze...? 14.06.10, 17:24
        joshima napisała:

> Na pewno kartę szczepień.
        >

a nie wystarczy info w ksiazecce zdrowia? na biezaco uzupelniana
        • kammik Re: wiecie moze...? 14.06.10, 17:33
          Nie wystarczy. Kopię dokumentację dziecka wziąć możesz, ale nie musisz.
          • kammik Re: wiecie moze...? 14.06.10, 17:34
            Kopię dokumentacji rzecz jasna smile
        • minerwamcg Re: wiecie moze...? 14.06.10, 17:35
          Nie ma szans, karta szczepień to jest dokument wagi państwowej smile
          Ja jak przepisywałam małą z Krakowa do Warszawy kazałam sobie zrobić ksero ze
          wszystkich papierów i z nim zgłosiłam się do pediatry.
        • joshima Re: wiecie moze...? 14.06.10, 18:16
          jowita-90 napisała:

> joshima napisała:
          >
          > > Na pewno kartę szczepień.
          > >
          >
          > a nie wystarczy info w ksiazecce zdrowia? na biezaco uzupelniana

IMO nie, bo każde szczepienie musi być wpisane do karty. Przecież nie będziesz
          latać do starej przychodni, żeby Ci wpisywali szczepienia zrobione w nowej. Ja
          przeszłam do innej przychodni i to była pierwsza rzecz jakiej chcieli.
      • waryszka Re: wiecie moze...? 14.06.10, 17:35
        przepisywałam dziecko i nas(rodziców) do innej przychodni - wystarczyło tylko wypisać deklarację,że chce korzystać z tej przychodni i na osobnym blankiecie rezygnację dla poprzedniej przychodni. W nowej przychodni powiedzieli,że oni prześlą tę rezygnacje do starej przychodni a stara prześle im dokumenty - i tak się też stało.
        • joshima Re: wiecie moze...? 14.06.10, 18:17
          To w Polsce?
          • waryszka Re: wiecie moze...? 14.06.10, 19:10
            jeżeli to ma się do mojego postu, to tak- w Toruniu. Co prawda stara przychodnia robiła małe problemy - dzwonili, wypytywali ale w końcu wszystko jest już ok.
          • mamasi Re: wiecie moze...? 14.06.10, 19:30
            no dokładnie w Polscesmile u nas identycznie - stara przychodnia, bez
            problemów, przesłała nowej dokumentacje choroby naszej rodzinkismile
            myślałam że to norma...
    • joanka-r Re: wiecie moze...? 14.06.10, 19:28
      Napisze jak to było w naszym wypadku. Powiadomiłam ''nowa przychodnie'', ze chce się przepisać. Owa przychodnia sama wystosował pismo do ''starej'' o przesłanie karty szczepień( ten dokument jezdzi za wami po całej Polsce) i nasze kartoteki. Tylko jak zauważyłam bedąc na wizycie same kartoteki są kopiami, oryginały zostały w pierwszej przychodni w archiwum.
      • fioletowy_krokus Re: wiecie moze...? 14.06.10, 20:12
        Najważniejsza jest karta szczepień - to jedyny dokument, który zawiera wszystkie
        szczepienia dziecka (książeczki zdrowia często rodzice zapominają). Karta
        szczepień trafia za dzieckiem w oryginale - albo stara przychodnia wydaje ja
        mamie za poświadczeniem odbioru albo przesyła listem poleconym do nowej przychodni.

Historia choroby jest własnością danej przychodni. Najczęściej dalej trafia
        ksero robione na koszt pacjenta. Niektóre przychodnie, zwłaszcza w tym samym
        mieście wydają oryginał. Można nie zabierać historii wcale, jeśli nie ma tam nic
        istotnego - nowa przychodnia założy nową historię choroby. Przekazanie jest
        takie samo, jak przy karcie szczepień - wydanie pacjentowi za poświadczeniem
        odbioru lub przesłanie pocztą.

Zapisu do nowej przychodni dokonuje się poprzez wypisanie w niej deklaracji na
        lekarza, pielęgniarkę i położną. Niektóre przychodnie wymagają jeszcze wypisania
        druku Rezygnacji, choć tak naprawdę nie jest on potrzebny, bo w NFZ nowa
        deklaracja "wypiera" starą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka