Dodaj do ulubionych

Czy Wasze 4 - latki potrafią...

22.09.10, 12:27
1. Samodzielnie się huśtać?
Chodzi mi o to, że dzieć siedzi na huśtawce, macha nogami i tym sposobem wprawia ją w ruch. Nie trzeba go popychać. W te wakacje próbowałam nauczyć moją czerolatkę samodzielnego huśtania się, ale nie wyszło. Nie umiała się zsynchronizować z huśtawką. Po kilku nieudanych próbach zniechęcała się, a ja nie naciskałam, bo po co. Tak z ciekawości pytam w jakim wieku dzieciaki potrafią same się huśtać? Czy w przyszłym roku uda się ją nauczyć czy też jeszcze nie? Ja sama nauczyłam się huśtać dość późno, początek podstawówki.
2. Rozróżniać strony (prawa/lewa)
Chodzi mi o taka sytuację. W parku dzieciak jadący na rowerku zbliża sie do skrzyżowania alejek, Wy idziecie z tyłu i wołacie Aniu/Piotrusiu skręć w prawo. I co? Skręca płynnie bez zastanowienia w prawo? Czy (jak w przypadku mojej córci) zatrzymuje się i zastanawia chwilę, która to prawa? Albo nawet pyta "czyli w którą mamo?". Tak z ciekawości pytam, zainspiriwał mnie niedawno poznany czterolatek, który tak płynnie reagował (jadąc na rowerku) na polecenia "skręć w prawo/lewo", że w szoku byłam. Ja bym się nie raz pomyliła.
Jak to było/jest u Waszych dzieciaków?
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 12:30
      sonrisa06 napisała:

> 1. Samodzielnie się huśtać?
      >
      Tak.

> 2. Rozróżniać strony (prawa/lewa)

Nie.
      • agaja5b Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 12:45
        Moja córka też nie za bardzo umie się huśtać sama tzn. trochę się pobuja ale zaraz gubi rytm, a strony rozróżnia dobrze chyba nawet może i lepiej ode mnie, bo ja się czasem muszę zastanowić, ale podobno kobiety tak mają. Nie wszystkie rzecz jasna ale jest to jakaś tendencja.
        • agaja5b Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 12:49
          A tak jeszcze zapytam jak jest z rozróżnianiem butów, bo moja z nazwaniem stron nie ma problemu ale z butami tak i zwykle zakłada źle. Nie wiem czy to roztargnienie czy myli się bo jej wszystko jedno z powodu jakiejś niedojrzałości?
          • spartanka4 Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 13:03
            1. nie - próbowaliśmy ale się nie udalo
            2. myli mu się ale baaaaaaaaardzo rzadko i tylko jak jest roztargniony
    • an_ni Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 13:13
      1. nie
      2. tak
      ma dokladniej 4,8 l.
    • koza_w_rajtuzach Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 13:14
      Wie jak huśtawkę wprawić w ruch, rozumie na czym to polega, ale słabo jej to raczej wychodzi, no, ale ona huśta się może raz na kilka miesięcy. Nie jest to jej ulubione zajęcie wink.
      Stron nie odróżnia. Sama nauczyłam się tego dopiero w podstawówce i nie uważam, że 4-letnie dziecko powinno to umieć.
      • lenka273 Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 19:41

• afrikana Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 13:18
      1. częsciowo, sama się rozhuśtać nie umie, ale jak już ją bujnę, to wchodzi w rytm i daje radę samasmile
      2. strony - mylą jej się jeszcze
      3. buty zakałada prawidłowo już bardzo dawno.
    • mojamalakoza Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 13:29
      1. Huśtać się potrafi (od około 2 m-cy) ale woli kiedy się ją huśta. Sama huśtawki w ruch nie wprawi.
      2. Czasami uda się jej pokazać która to prawa a która lewa ale podejrzewam że to raczej przypadek bo ma tylko dwie możliwości. Ja zresztą też mam czasami problemy tzn niby wiem ale muszę chwilkę (2-3 sekundy) pomyśleć. Kiedyś gdy jechałam samochodem i mąż powiedział skręć w prawo to zapytałam w którą prawą. smile
      Dodam że mała ma 3 lata i 3,5 m-ca
    • truscaveczka Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 13:37
      Córka ma 5 lat.
      1. Nie. Młoda nie lubi huśtawek i karuzeli, bo odbierają jej kontrolę (tak sobie kombinuję). Próbowałam ją uczyć, ale nie ma ochoty.
      2. Rozróżnia od dawna, znacznie lepiej niż jej rodzice smile
    • gavagai1 Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 13:54
      1. nie.
      2. tak. od zeszłych wakacji.
    • mama_amelii Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 14:02
      Dopiero skończyła 4 lata,huśta się od pół roku sama.Rozróżnia prawą i lewą stronę,ale nie na tyle,żeby reagowac szybko na polcenie zatrzymania i spojrzenia w daną stronę,o buty równiez pyta.
      • eliszka25 Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 14:33
        1. hustac sie probuje, ale czasem mu wychodzi, a czasem nie. no i trzeba go rozbujac. za to dobrze idzie mu bujanie sie na brzuchu, czyli kladzie sie brzuchem na chustawke i wtedy sie buja smile
        2. strony rozroznia bardzo dobrze i reaguje wlasciwie bez zastanowienia na polecenia typu "skrec w lewo/prawo". wycwiczyl podczas wypadow rowerowych z tata. czesto nawet jak gdzies razem idziemy, to tlumaczy mi droge w stylu "tu musimy skrecic w prawo, tam w lewo" itp.
        3. buty wlasciwie rozroznia sam, ale najczesciej sie pyta, czy dobrze.

acha, na koniec wrzesnia skonczy 4 lata.
    • analist73 Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 14:44
      1. Kiedyś sama się huśtała, ale na dzień dzisiejszy już nie potrafi smile.
      2. Nie
      3. Buty zakłada dobrze, o popatrzy na nie przed włożeniem
    • q_fla Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 14:55
      1. Jako czterolatka nie, od tego lata tak (5 lat)
      2. bez problemu od trzeciego roku życia
      3. j.w.
    • bacha1979 Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 15:02
      Moja ma niecałe 3 i od początku wakacji sam sie tak umie rozhuśtać.
      • bacha1979 Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 25.09.10, 20:38
        Nie wiedziała jak to jest z tym odróżnianiem stron prawej i lewej, mąż twierdził, że Mała wie. Dziś sprawdziłam kilka razy pytałam co jakiś czas i nie myli się w ogóle! Wie która prawa, która lewa rączka i nóżka..big_grinbig_grin No a buty to ze 3 miesiące zakłada bez problemu na właściwą stopę.
    • joanna_poz Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 15:12
      z rozróznianiem prawej i lewej strony ma problem wiekszość I klasistów w klasie syna (6-latkowie) - m.in. we wrześniu realizaują w ramach programu wiele ćwiczeń, żeby to opanować.
      • q_fla Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 17:15
        Dlatego nauczycielka mojej córki w przedszkolu w czterolatkach wszystkim dzieciom, które miały z tym problem kazała na lewej ręce nosić dziewczynkom - bransoletki, chłopcom - zegarki. Dzięki temu w pięciolatkach wszystkie dzieci w grupie bez trudu potrafią rozróżniać strony.
    • monikaa13 Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 15:48
      1. Nie

Nigdy nie uczyłam. Rzadko bywamy na jakiś huśtawkach więc nie ma gdzie nawet wypróbować.

2. Tak

Jednak jak zawołam skręć w prawo albo się zastanowi albo zapyta "w tę". Wie, która ręka jest prawa, która lewa, wie która strona to prawa, która lewa, nie skręci jednak od razu bez zastanowienia.
      • sonrisa06 Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 16:42
        No właśnie moja córka też wie która ręka/strona jest prawa, a która lewa, ale zawsze musi się chwilkę zastanowić. Nie skręci we wskazanym kierunku bez zastanowienia.
    • ola33333 Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 17:11

Hustac tak, od dosc dawna, nie pamietam kiedy (chyba w zimie albo na wiosne sie nauczyla).

Strony tez rozroznia, ale sie zdarzaja pomylki.

Ma 3 i 7 miesiecy.
      • grzalka Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 19:21
        mam dzieci starsze, ale w wieku 4 lat: 2 na 3 potrafiło się huśtać samodzielnie, jedno bezbłędnie rozróżniało strony

odróżnianie prawej i lewej w wieku 4 lat to moim zdaniem wyczyn, samodzielne huśtanie też nie jest standardem
        • martaad Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 19:59
          mój syn-4 lata i 4 miesiące-na huśtawce nie umie się hustać sam,jakoś nie potrafi wprawić jej w ruch,próbowaliśmy,ale bez sukcesu.jeśli chodzi o rozróżnianie stron to wie,która to jest ręka prawa a która lewa,ale potrzebuje czasu,żeby zareagować jeśli mówię np.skręć w prawo.
    • hanalui Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 20:29
      3.5 roku
      1. potrafi sie hustac
      2. nie mam bladego pojecia, bo nigdy tego nie potrebowalam dziecku mowic
      3. buty rozroznia i zaklada prawidlowo
      • an_ni Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 23.09.10, 10:43
        nie wierze ze nie potrzebowalas albo nie probowalas nigdy powiedziec dziecku ze cos znajduje sie z prawej lub lewej strony?
        nigdy nie mowilas np tak:
        np wez te zabawke, ktora lezy po twojej prawej stronie
        skrecimy w prawo/ w lewo? pojdziemy prosto, nie skrecajmy w prawo
        spojrz za okno po lewej jest dom a po prawej sklep
        dokad prowadzi ta droga? w lewo do szkoly a w prawo na plac zabaw
    • joanka-r Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 21:14
      Ja dorosła osoba a mam problemy z lewą stroną prawą stroną. Czasami jak jeździłam na nauce jazdy, instruktor mówił lewy kierunkowskaz i skręcamy, a ja lewy i w prawo , do dziś mówię do syna daj lewą nogę a wyciągam ręce do prawej....ponoć kobiety tak mają.
    • kufferrek Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 22.09.10, 23:24
      Huśtać - nie. Ale ćwiczy zapamiętale
      Rozróżniać prawa lewa-tak
      • damap Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 23.09.10, 08:48
        Ad. 1. TAK- ale szybko się męczy i prosi, żeby go huśtać, natomiast zauważyłam, że dziewczynki w jego wieku dużo lepiej sobie radzą, prawie wszystkie z podwórka potrafią się same huśtać i czerpią z tego radość, mój niby potrafi, ale nie lubi, woli jak ktoś go buja.
        Ad. 2. TAK- ale myli się jeszcze, w te wakacje dużo jeździł na rowerze po całym osiedlu, dużo skręcał, a ja ciągle powtarzałam czy skręcamy w prawo czy w lewo dzięki czemu się nauczył.
    • tus-ka Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 23.09.10, 20:49
      ad 1. - z huśtaniem nie do końca sobie radzi - tzn. sam "mechanizm" rozhuśtywania się pojął, ale jakoś sił brak na samodzielne wprawienie w ruch huśtawki
      ad. 2 - prawą i lewą stronę zaczął dobrze rozpoznawać (i stosować) w ubiegłym roku we wrześniu - po kilku dnich chodzenia do przedszkola
      • margo_kozak Re: Czy Wasze 4 - latki potrafią... 25.09.10, 21:22
        1. tak
        2. tak

jak zaklada buty to najpierw ustawia sobie je zeby dopasowac czub do czuba i zaklada.

ma 3 lata i 8 miesiecy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka