sonrisa06
22.09.10, 12:27
1. Samodzielnie się huśtać?
Chodzi mi o to, że dzieć siedzi na huśtawce, macha nogami i tym sposobem wprawia ją w ruch. Nie trzeba go popychać. W te wakacje próbowałam nauczyć moją czerolatkę samodzielnego huśtania się, ale nie wyszło. Nie umiała się zsynchronizować z huśtawką. Po kilku nieudanych próbach zniechęcała się, a ja nie naciskałam, bo po co. Tak z ciekawości pytam w jakim wieku dzieciaki potrafią same się huśtać? Czy w przyszłym roku uda się ją nauczyć czy też jeszcze nie? Ja sama nauczyłam się huśtać dość późno, początek podstawówki.
2. Rozróżniać strony (prawa/lewa)
Chodzi mi o taka sytuację. W parku dzieciak jadący na rowerku zbliża sie do skrzyżowania alejek, Wy idziecie z tyłu i wołacie Aniu/Piotrusiu skręć w prawo. I co? Skręca płynnie bez zastanowienia w prawo? Czy (jak w przypadku mojej córci) zatrzymuje się i zastanawia chwilę, która to prawa? Albo nawet pyta "czyli w którą mamo?". Tak z ciekawości pytam, zainspiriwał mnie niedawno poznany czterolatek, który tak płynnie reagował (jadąc na rowerku) na polecenia "skręć w prawo/lewo", że w szoku byłam. Ja bym się nie raz pomyliła.
Jak to było/jest u Waszych dzieciaków?