Dodaj do ulubionych

ból przy sikaniu

06.10.10, 08:13
Moja Mała (17 m-cy) od czasu do czasu łapie się za pampersa chcą go ściągnąć, popłakuje przy tym , jęczy, a wczoraj jak została z babcią nasiliło się to, babcia mówiła, że co chwila łapała się za pieluchę, jak ją zdjęła - to łapała się za wargi sromowe, jakby ją coś piekło bolało, skórę ma ładną nie zaczerwienioną, jak wróciłam z nią do domu - już w ogóle się tam nie łapała, była pogodna, nic jej nie dolegało,dzisiaj rano też w porządku, chciałam jej mocz zebrać rano i zanieść do labolatorium, ale nie udało mi się przez godzine rano siku złapać, jak myślicie, co może dolegac Małej? Iść do lekarza czy najpierw ten mocz zbadać i wtedy pojść? Pomóżcie...
Obserwuj wątek
    • madziulaszuczek Re: ból przy sikaniu 06.10.10, 08:15
      Albo może któraś z was miała podobny przypadek i jakimiś innymi sposobami można dziecku pomóc? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.
      • mamanadi Re: ból przy sikaniu 06.10.10, 08:55
        Mała ma prawdopodobnie zapalenie pęcherza. Idź do lekarza przepisze furaginum albo bactrim. Chyba, że masz w domu furaginum to daj jej pół tabletki (zapalenie pęcherza na prwadę bardzo boli)
        • carinica011 Re: ból przy sikaniu 06.10.10, 09:05
          ja bym nie dawała takich leków na własną rękę. przede wszystkim analiza moczu, później lekarz. analizę możesz zrobić o każdej porze w każdym szpitalu za jakieś 12 zł, więc jak wrócisz do domu to łap i jak najszybciej zanieś. w ciągu godziny będziesz mieć wynik, później, jeśli przychodnia nie będzie działać, na npl i tam lekarz wypisze odpowiednie leki, jesli faktycznie to zapalenie pęcherza.
        • kasia_750 Re: ból przy sikaniu 06.10.10, 12:48
          mamanadi napisała:
          > Mała ma prawdopodobnie zapalenie pęcherza. Idź do lekarza przepisze furaginum
          > albo bactrim. Chyba, że masz w domu furaginum to daj jej pół tabletki (zapaleni
          > e pęcherza na prwadę bardzo boli)
          Gratuluję fachowego rozpoznania przez internet. I ustalenia dawkowania leku odpowiednio do wagi dziecka... Jeszcze tylko napisz jak długo stosować to furaginum i jak "załatwić" bez recepty...
          • mamanadi Re: ból przy sikaniu 06.10.10, 23:07
            NIE KAŻE JEJ ZAŁATWIAĆ BEZ RECEPTY. I NIE WMUSZAM NIC NA HAMA JAKBYŚ NIE ZAUWAŻYŁA. NAPISAŁAM TEŻ TAKIE SŁOWA JAK ''MA PRAWDOPODOBNIE" A NIE STWIERDZIŁAM, ŻE MA NA PEWNO. KAZAŁAM TAKŻE IŚĆ DO LEKARZA, ALE TEGO TAZ NIE PRZECZYTAŁAŚ CHYBA??
            • madziulec Re: ból przy sikaniu 06.10.10, 23:32
              Po pierwsze to nie krzycz.
              Po drugie to znasz sie jak to moja kolezanka mowi, jak swinia na gwiazdach, wiec badz tak dobra i zajmij sie czyms w czym jestes naprawde dobra. Bedzie to z korzyscia dla nas wszystkich.

Po trzecie: uwagi
              1. nie leczy sie dzieci przez internet bez prawidlowo postawionej diagnozy (takze prawidlowo przeprowadzonego badania fizykalnego dziecka i badania moczu w tym przypadku)
              2. jesli juz dziecko ma zakazenie ukladu moczowego (bo nie istnieje jednostka chorobowa o nazwie zapalenie pecherza) to nie leczy sie jej u dziecka furagina. Owszem, sa lekarze, ktorzy nadal nie rozumieja, ze jest to metoda, ktora stosowana jest u doroslych (rowniez z roznym powodzeniem). U dzieci natomiast niestety leczenie polega na podaniu antybiotyku, a nastepnie dopiero furaginy lub urotrimy. Spowodowane jest to roznymi rzeczami, a najwazniejsza z nich to to, ze u dzieci moze nastapic szybkie pogorszenie stanu zdrowia zwiazane z zakazeniem (tzw. urosepsa).
              3. w prazypdaku dzieci przeprowadza sie rowniez diagnostyke pod katem wad ukladu moczowego (jest to obecnie bardzo czeste i po 1 zakazeniu lekarze robia co najmniej USG brzucha i nerek).

Co mozna zrobic:
              1. zbadac mocz (by jednak bylo pewniej i szybciej to jednoczesnie zrobic tez posiew moczu, ale za nic nie pobierac za pomoca woreczkow)
              2. aby troche pomoc dziecku: wszelkie preparaty zurawinowe (herbatki, soki itp) + ogolne zakwazanie moczu
              3. nasiadowki w naparze z kory debu na przyklad.
              To powinno pomoc, ale nei wyleczyc.

Oczywiscie wiadomo - niezbedna wizyta u lekarza.
              Pozdrawiam.
              • mamanadi Re: ból przy sikaniu 08.10.10, 23:06
                Nie jestem lekarzem tak jak ty. Nie przepisałm jej recepty i nie lecze jej dziecka przez internet.
                Wiem, że znasz się lepiej na temacie niż ja, ale to nie znaczy że możesz mnie obrażać !
                Co niektórzy są strasznie przewrażliwieni (tak chodźbym stała nad Matką dziecka i wpychała Mu tabletki do gardła) Dobrze żę Ty zajmujesz się tym w czym jesteś dobra. Powodzenia.
        • martita1987r Re: ból przy sikaniu 07.10.10, 19:57
          takich leków nie daje się bez konsultacji z lekarzem dla takich dzieci dawki są liczone na mase ciała masakra!!!
    • kasia_750 Re: ból przy sikaniu 06.10.10, 12:52
      Zacznij od badania moczu. Dzisiaj się nie udało złapać - spróbuj jutro. I wynik skonsultuj z lekarzem. Absolutnie nie podawaj wcześniej żadnych leków, ponieważ leki mogą zafałszować wynik badania.
      Nie bez powodu niektóre leki są na receptę. Jeśli dziecko ma zakażenie układu moczowego to furaginum tego nie wyleczy, konieczny będzie antybiotyk dobrany zgodnie z antybiogramem.
    • sara2103 Re: ból przy sikaniu 07.10.10, 11:29
      mocz musisz złapać, lekarz i tak każe zrobic badanie, jeżeli jest infekcja nie może przypisać leków na chybił-trafił
      • agar2208 Re: ból przy sikaniu 07.10.10, 19:53
        Mój synek tak miał.
        U niego była to infekcja dróg moczowych. Na początku własnie czasami łapał się za krocze przy sikaniu, później mówił, że go boli.
        Musisz zrobić badanie ogólne moczu i jeszcze dobrze by było na posiew.
        Z wynikami idź do lekarza. Tak jak ktoś juz wcześniej pisał przy inekcji leczy sie antybiotykiem.
        Później po kuracji antybiotykowej podaje się Furagin.
        Działaj jak najszybciej, bo to bardzo bolesne. Może się okazać, że będzie to jednorazowa infekcja ( u dziewczynek jest dość częsta) . Jeżeli jednak infekscje będą nawracać, to wtedy potrzebne są specjalne badania, aby wykryć przyczynę. U nas przyczyną jest inne ułożenie jednej nerki. Często przyczyna infekcji dróg mpczowych jest cofanie sie podczas siusiania moczu do nerki.
        Jednak na razie się nie martw przyczyną, ale jak najszybciej zrób badania i do lekarza (najlepiej nefrologa).
      • martita1987r Re: ból przy sikaniu 07.10.10, 21:21
        dziewczyny mają rację mocz najważniejszy a apropo furaginu to on raczej działa na duży rodzaj bakteri my wyleczyliśmy furaginem skutecznie w ciągu 2 tyg jeśli są bakterie trzeba zrobic posiew a z nim antybiogram i wtedy dostosowac lek może yc tak że mała doszła do momentu kiedy ją interesuje to miejsce większośc dzieci tak ma ale lepiej to sprawdź czasem wogle infekcja nie daje żadnych objawów u nas badanie moczu nawet było ok a posiew bakteria mial powtarzane 4x bo lekarka nie mogła uwierzyc bo badania były idealne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka