Dodaj do ulubionych

Crocs itp.

16.10.10, 11:17
Czy trzyletnie dziecko może chodzić po domu w bucikach typu crocs, ale bez założonego na piętę paska?
Od jakiegoś czasu synek nie chce normalnych kapci, ani skarpet, tylko klapeczki. Podłogi zimne, a on tylko klapeczki i klapeczki (bez paska na piętę oczywiście).
Czy to wpływa jakoś na chód czy stopy u tak małego dziecka?
Obserwuj wątek
    • koza_w_rajtuzach Re: Crocs itp. 16.10.10, 11:45
      Nie sądzę, żeby to wpływało jakoś negatywnie, mimo, że moje dzieciaki chodzą po domu na boso, choć mamy zimne podłogi.
      • lupa_87 Re: Crocs itp. 16.10.10, 12:45
        Chodzi mi tylko o to, czy trzylatek nie jest za mały na chodzenie w klapkach (bo jak nie założy na piętę paska w crocsach to są po prostu klapki).
        • niebioska Re: Crocs itp. 16.10.10, 14:08
          jeśli sobie poradzi, tzn. będzie w nich chodził, a nie wciąż leżał, to przeciwwskazań nie ma. pamiętam, że na sąsiednim forum Zawitkowski polecał crocsy, bo nijak nie krępują stopy dziecka.
          • anettchen2306 Re: Crocs itp. 16.10.10, 14:20
            Moja corka nosila juz w wieku ok 1,5 roku, bo akurat lato bylo ... Nigdy ich nie zgubila, przewracala sie z ta sama czestotliwoscia co w zwyklych bucikach. Chodzila bez zapietka, bo tak lubila. Praktycznie wszystkie maluchy w przedszkolu (2-3 latki) w grupie mojej corki maja crocsy zamiast kapci, bo lekkie i przewiewne. To jedyne kapcie, w ktorych noga sie malej nie poci.
            • kanna Re: Crocs itp. 17.10.10, 14:08
              Lekkie i przewiewne, ale kompletnie nie trzymaja nogi. A dzieci biegaja, skacza na trampolinie, maja zabawy ruchowe, tańczą itp. crocsy do przedszkola to porazka.
              • anettchen2306 Re: Crocs itp. 17.10.10, 14:56
                Moja corka w crocsach zasuwa baaardzo szybko, pewnie kwestia wprawy ... wink
                Gdy w przedszkolu sa zajecia ruchowe, skakanie po trampolinie, dzieci zdejmuja kapcie - cwicza w skarpetkach, na trampoline tez mozna wejsc WYLACZNIE w skarpetkach. Za to jak sie nabiega, wyskacze, to crocsy latwo zalozyc, w przeciwienstwie do przepoconej po takiej zabawie nogi ...
        • koza_w_rajtuzach Re: Crocs itp. 16.10.10, 15:15
          moim zdaniem nie jest za mały. Moja córka w tym wieku tak chodziła po dworze, w japonkach też, ale to zależy od dziecka, bo ja np. bardzo długo w klapkach nie umiałam chodzić wink.
    • karro80 Re: Crocs itp. 16.10.10, 23:38
      moja chodzi w klapkach-zakopiankach(nie ufam plastikowym kapciomwink) - wcześniej chodziła w moich więc lepiej żeby łaziła w swoim rozmiarze niz w moimwink
      Ma dwa i pół roku, kłopty z chodem wywołują za to buty za kostkę, więc nawet zimówki mamy krótkie. W klapkach chodzi bardzo ładnie i chyba jej wygodnie, bo lubi.
    • mozyna Re: Crocs itp. 17.10.10, 11:11
      Może.
      Moje chodziło w tym wieku w japonkach w lecie i bardzo je lubiło smile
    • leneczkaz Re: Crocs itp. 17.10.10, 14:36
      Mój całe lato chodził w Crocsach (miał 18 do 22 m-cy) ale z paskiem było mu wygodniej.
    • shinee5 Re: Crocs itp. 17.10.10, 16:42
      Hmm, a mi czytając ten wątek, przypomniała się wizyta u ortopedy sprzed kilku miesięcy. Nasz maluch skończył rok i byliśmy na kontroli. "Ma wszystko, co ustawa przewiduje, czyli płaskostopie, koślawo chodzi" itp. - to słowa lekarza. Pani doktor radziła, że jak dziecko będzie już dosyć sprawne w chodzeniu, kupić mu laczki po to, aby ćwiczyło mięśnie. Chodzi o to, że chodząc w laczkach trzeba przytrzymywać je palcami stóp, podkulając je. I to podobno jest dobre ćwiczenie dla na stopy. Także odpowiadając autorce wątku - chyba nie ma przeciwskazań przeciwko crocsom, przynajmniej o tym charakterze.
      Ale uważałabym na dziecko starsze, które jest w okresie intensywnego wzrostu, a kościec jest już dobrze ukształtowany. Mam na myśli dzieci 7-8 letnie i starsze. Ja w tym wieku regularnie 3 lata z rzędu w wakacje miałam zwichniętą kostkę stopy, bo chodziłam w sandałach i źle w nich stawałam.
    • myelegans Re: Crocs itp. 17.10.10, 22:13
      W czym ma po domu chodzic nie pomoge, bo moje dziecko od zawsze chodzi w domu na bosaka, zima, lato. Nigdy z tym jakos nie walczylam, stopy ma zawsze zimne, ale chyba mu to nie przeszkadza. Nawet teraz jako 6-latek jak przychodzi do domu to sciaga buty razem ze skarpetami.
      Za to wlasnie od 3 roku zycia lato spedza w Crocksach i innych butow nie zalozy, ale ma pasek z tylu.
      Klapki dla 3 latka moga byc niebezpieczne przy bieganiu, albo schodzeniu po schodzach.
      • grzalka Re: Crocs itp. 17.10.10, 22:17

jasne, że może chodzić- całkiem dobre ćwiczenie mięśni stóp takie "trzymanie" klapka bez paska
        • saha_ra Re: Crocs itp. 18.10.10, 12:23
          Wklejam poniżej oryginalną wypowiedź Pawła Zawitkowskiego:

Witam, generalnie nadają się, tylko czy dla każdego, nie zawsze...
          Są lekkie, miłe, zginają się, ale zawsze warto zobaczyć jak dziecko
          w nich chodzi. jedynym zgrzytem jest ich szerokość, są szersze niż
          standardowa stopa maluchów. Trzeba przymierzyć.
          PozdrawiamPaweł Z.

Moje dziecko też ma crocsy i lubi w nich chodzić. Jednak z uwagi na stwierdzoną przez ortopedę wiotkość (zobacz czy synek sięga kciukiem do przegubu) wycofałam je z przedszkola. Są szerokie, nie przylegają ściśle do bocznych krawędzi stóp dziecka (bynajmniej mojego), a dzieci z wiotkością mają wybitne predyspozycje do skrętnych urazów kończyn. Także uważam je za ryzykowne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka