Dodaj do ulubionych

motoryka u 3 latka

18.10.10, 21:48
Ostatnio pani w przedszkolu zasugerowała mi, że moje dziecko (3 lata) ma opóźniony rozwój motoryczny tzn. nie posługuje się nożyczkami, nie potrafi nic narysować itp. Faktycznie tak jest jeśli chodzi o tego typu czynności. Czy wasze 3 latki potrafią wycinać, kolorować malowankę...? Strasznie mnie to zmartwiło.
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: motoryka u 3 latka 18.10.10, 21:54
      Mój 3-latek ciacha kartki na wióry wink
      Coś tam rysuje - na znikopisie i na kartce kredkami. Kolorować koloruje, ale jakaś powalająca precyzja czy dobór kolorów to nie jest - no jak to 3-latek. A widziałaś np. prace innych 3-latków z grupy (np. na wystawie prac w przedszkolu)? Faktycznie duże różnice w "poziomie"?
      • alika77 Re: motoryka u 3 latka 18.10.10, 22:35
        kiedy moja corka byla w 3-latkach ogladalam prace dzieci z jej grupy i widzialam ogroooomna roznice miedzy tymi pracami. i nie ma sie co dziwic, bo dzieci w grupie byly zarowno ze stycznia jak i z grudnia, wiec w sumie rok roznicy. byly pieknie narysowane obrazki i do tego wlasnorecznie przez dziecko podpisane imieniem, a byly po prostu gryzmoly. moja umiala juz poslugiwac sie nozyczkami, ale nie jakos super sprawnie, podobnie z rysowaniem. jesli Twoje dziecko nie odstaje jakos drastycznie to po po prostu daj mu czas, a jak odstaje, to moze w domu wiecej cwiczcie, rysujcie, wycinajcie itd., to nabierze wprawy.
    • kasia123m Re: motoryka u 3 latka 18.10.10, 23:13
      NA TESTACH ROZOWOJOWYCH MOJ 3 LATEK MIAL ZA ZADANIE NARYSOWAC KOLO I KRZYZYK...przepraszam za duze litery...i to nie tyle narysowac co nasladowac..wic pani psyholog narysowala kolo i powiedziala a teraz TY...i to samo z krzyzykiem...slyszalam ze 4 latek powinien umiec kwadrat...okaze sie za miesiac bo wtedy bedziemy miec testy rozowojowe dla 4 latkka...nozyckzami wytnie cos ng z gazety ale oczyiwscie nierowno..oczywiscie tez od niedawna...jest leworeczny....na testach dla 3 latka mial nawlec koraliki..co do ryowania chodzilo o prawidlowy chwyt kredki...moj nie mial...budowal wierze z ilus klockow....ona zbudowal most..dwa klocki a miedzy nimi dziura i on obok mial zbudowac to samo..czyli znow nasladowncistwo...rysuje tez od dwoch trzech miesiacy tak ze cos widac choc czasami trudno cos dostrzec....ogladalam prace trzylatkow ostatnio w przedszkolu na wystawce..wiekszosc chlopcow...same bazgroly..na wszystkich kartakch...wiec nawet nie wiem co bylo temtaem pracy...pamietam ze nasza grupa wiekszosc dziewczynek miala jakies ladniejsze prace rok temu...nie zmuszaj go do rysowania...bardzie baw sie w nasladowanie..rece cwicz przez nawlekanie koralikow(mozna kupic w pasmanterii)...nawlekanie makaronow rurek...lepienie zplasyeliny...malowanie palcami..cala reka...chwytanie malych elementow...wszystko przyjdzie z czasem....bawic sie i jeszcze raz bawic...i bez nerwow..napewno jest wszystko w nromie..
      • leneczkaz Re: motoryka u 3 latka 19.10.10, 09:16
        Ooo, to mój młody już potrafi narysować koło. Ale reszta to bazgroły jak po paraliżu tongue_out
    • ga-ti Re: motoryka u 3 latka 19.10.10, 00:07
      Moja skończy 3 lata w styczniu. Wycinać sama nie potrafi, ale od niedawna bardzo chce, więc jej pomagam: ona trzyma nozyczki, ja kartkę i jakoś idzie wink Syn w jej wieku wycinał sam, nie z jakąś oszałamiającą precyzją, ale paski ciął. Po prosto wcześniej zaczęło mu się to podobać, córcia wolała spędzić lato na bieganiu, wspinaniu i skakaniu.
      Rysuje też słabo (bazgrołki, na prośbę koło, ale zawsze wie, co narysowała smile ) koloruje jeśli "musi", jednak nie zbyt chętnie i na "aby szybciej". Kolorowanie lepiej jej idzie farbami niż kredkami.
      W pracach dzieciaków na przedszkolnej wystawie faktycznie widać duże różnice. Jednak mniej jest prac tych bardzo dokładnych i zrozumiałych. Pocieszam się, że moja ma tak naprawdę rok do nadrobienia smile

Może po prostu bawcie się w rysowanki, malowanki. Połóż w zasięgu młodego kredki, papier, wycinanki, klej, nożyczki i przypominaj, zachęcaj, rób domowe wystawy. I chwal!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka