Dodaj do ulubionych

mój synek nie chce mówic..

15.11.10, 15:55

mój synek ma 2 latka i 7 miesiecy za nic w swiecie nie chce nic mówic próbowałam juz wielu sposobów jednak bez skutecznie jedynie co od niego słyszę to amama jak chce jesc a tak to pokazuje na cos tam paluszkiem yyyyyyy... i tyle moze ktos poradzi jak mu pomóz ?
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: mój synek nie chce mówic.. 15.11.10, 16:21
      a. logopeda?
      b. psycholog dzieciecy.
    • semi-dolce Re: mój synek nie chce mówic.. 15.11.10, 16:37
      Przejdź się kontrolnie do logopedy, ale jakos straznie niepokojące to nie jest, ma czas tak do 3 urodzin spokojnie. I za nic nie namawiaj do mówienia, bo to zazwyczaj pogarsza sprawę, dzieci sie blokują. Po prostu sama mów do niego ciagle, gadaj non stop i o wszystkim.
      • camel_3d Re: mój synek nie chce mówic.. 15.11.10, 19:39
        i czytaj czytaj czytaj... gazety, ksiazki, ulotki..cokolwiek...
        • latosie Re: mój synek nie chce mówic.. 15.11.10, 19:49
          a jak już nie masz siły mówić bo to też męczące przecież... to puszczaj bajki do słuchania, piosenki dla dzieci ...
    • tylkoty0 Re: mój synek nie chce mówic.. 15.11.10, 17:26
      a czy dziecko rozumie polecenia?
      mówisz np. przynieś pomidor z lodówki to wykonuje to?
      • kwia-tula Re: mój synek nie chce mówic.. 15.11.10, 20:44
        tylkoty0 napisała:

> a czy dziecko rozumie polecenia?
        > mówisz np. przynieś pomidor z lodówki to wykonuje to?

tak rozumie wszystko co do niego mówię jak proszę o podanie danej rzeczy to podaje najsmieszniejsze jest to ze potrafi właczyc i wyłaczyc telewizor właczysc sobie dvd puscic bajkę wie jak się włacza kompa ... ale powiedzenie jednego słówka mama z trudem mu przychodzi ..
        • leneczkaz Re: mój synek nie chce mówic.. 16.11.10, 13:50
          najsmieszniejsze jest to ze potrafi właczyc i wyłaczyc telewizor właczysc s
          > obie dvd puscic bajkę wie jak się włacza kompa ...

To żadne wyczyny. Umie to większość 18-miesięczniaków. Twój syn ma 2,5 roku. Idź do logopedy.
          • zjawa1 leneczkaz 16.11.10, 22:34
            Ty jak czasem cos walniesz, to mozna trupem pascsmile
            • leneczkaz Re: leneczkaz 17.11.10, 10:46
              Nie ma co padać. Wystarczy zrobić sondę. Dzieci w rodzinach w których UŻYWA SIĘ sprzętów łapią takie rzyczy migim. Mój jeszcze nie chodził a umiał włączyć pralkę i DVD, bo czym to się niby różni od przycisku z zabawce FP. Śmiech. Mój po roku to już mówił po kolei: posie, pyn, i wciskał start. DVD włącza samodzielnie od dawien dawna. Umie włączyć i wyłączyć laptop, zatrzymać sobie bajkę jak chce po coś iść.
        • izu222 Re: mój synek nie chce mówic.. 16.11.10, 21:25
          To co piszesz o mówieniu Twojego dziecka to bardzo mało. W wieku dwóch lat dziecko powinno już łączyć po dwa wyrazy - tyle z teorii, której akurat ostatnio się naczytałam w tym temacie.
          Mój synek (obecnie 20 miesięcy) bardzo długo nic nie mówił, mniej więcej tak jak Twój - yyyy i pokazywanie paluszkiem to był jego sposób na komunikację z nami. I tak jak Twój synek, doskonale rozumiał proste polecenia - przynieś, podaj, schowaj, potrafił też wszystko pokazać w książeczkach. Niepokoiliśmy się, pediatra mówiła, że chłopak, że ma czas itp.... w międzyczasie byliśmy na wizycie kontrolnej w poradni dla wcześniaków i tam nas jednak skierowano do logopedy, i niestety okazało się, że mamy problem niby niewielki, ale działać trzeba.
          Obecnie jest rehablitowany przez neurologopedę właśnie ze względu na opóźnienie mowy czynnej.
          Może być tak, że Twój synek nie ma problemu i niemówienie samo mu przejdzie, ale może niestety jednak się okazać, że powinniście z nim ćwiczyć.
          Acha i jeszcze jedno - czy słuch ma dobry? Badaliście?
        • camel_3d Re: mój synek nie chce mówic.. 17.11.10, 09:49
          > najsmieszniejsze jest to ze potrafi właczyc i wyłaczyc telewizor właczysc s
          > obie dvd puscic bajkę wie jak się włacza kompa ...

to nie jest smieszne...
    • latosie Re: mój synek nie chce mówic.. 15.11.10, 19:09
      troszkę cię pocieszę, gdyż moje dziecko do ponad dwóch latek nie mówiło zbyt wiele... rozumieła polecenia - podaj książkę , umyj rączki itp .... ale mówić nie chciała... ja siedziałam i powtarzalam ce-bu-la , pa-ra-sol i tak w kółko ... myślałam,że się nauczy.. w końcu dałam sobie spokój ... dużo do niej mówiłam, czytałam bajki ... i pewnego dnia dziecko zaczeło gadać.. i to nie pojedyncze wyrazy ale całe zdania od razu ..okazało się,że mała wszystko co jej "uczyłam" kodowała w główce i jak jej się zachciało to zaczeła mówić.... a teraz marzę o chwili ciszy smile bo nie mówi jak śpi albo je ...
    • deodyma Re: mój synek nie chce mówic.. 15.11.10, 19:55
      moj ma 3 lata i tez nie chce gadac.
      gada po swojemu, my go rozumiemy i na tym sie konczy.
      moj maz i jego siostra tez dlugo nie mowili i zaczeli dopiero ok 5 roku zycia.
      mimo wszystko za kilka dni ide z nim do poradni logopedycznej i zobacze, co mi tam powiedza.
    • m6_marta Re: mój synek nie chce mówic.. 15.11.10, 20:00
      mój synek ma 2 lata i 5 miesięcy, też nic nie chce mówić, logopeda powiedziała, że na razie nic się nie dzieje, mam ten sam problem, tez się dołuję
    • leneczkaz Re: mój synek nie chce mówic.. 15.11.10, 20:33
      > mój synek ma 2 latka i 7 miesiecy za nic w swiecie nie chce nic mówic próbowała
      > m juz wielu sposobów jednak bez skutecznie jedynie co od niego słyszę to amama
      > jak chce jesc a tak to pokazuje na cos tam paluszkiem yyyyyyy..

Ja bym sobie włosy z głowy wyrwała i koczowała pod gabinetem logopedy.
      Prooooszę Cię on NIC nie mówi!! Moje dziecko w wieku 10 m-cy więcej mówiło O_o.
      Szukałaś gdzieś porady?
    • kameliia Re: mój synek nie chce mówic.. 15.11.10, 21:10
      Jak czytam Twojego posta to przypomina mi sie nasza sytuacja rok temu. Moj syn nie mówił prawie nic do 3 urodzin. Po trzecich urodzinach zaczął powtarzać pojedyncze wyrazy. Mając 3,5 próbował mówic proste zdania. Obecnie ma 3,8 lat i mów jak najety, choć dalej niewyraźnie, niegramatycznie. Co ciekawe nie potrafił mówić a ładnie kolorował,liczył do 10 na palcach rózne przedmioty, układał bardzo duzo puzzli, grał w gry planszowe majac niespełna 3 lata, a na placu zabaw dorównywał sprawnościowo dzieciom znacznie starszym. Może tak jest w Waszym przypadku-koncentracja na rozwoju motorycznym.
      Bardzo dużo z nim pracowałam i w dalszym ciagu to robie. Obowiązkowo musisz znależć dobrego logopede, my pracowalismy z logopeda kiedy syn skończył 2,3 lata.Jeżeli Cie logopeda odsyła szukaj innego. Na tym etapie praca z logopeda polega na cwiczeniach aparatu mowy poprzez zabawe(dziecko w zamian za zabawke naśladuje okreslona mine do lustra).
      Ale nic tak nie pomaga jak przedszkole!
      pozdrawiam i życzę cierpliwości choć wiem, że to bardzo trudne
    • olekbambolek Re: mój synek nie chce mówic.. 16.11.10, 09:52
      U nas było dokładnie to samo! Syn pokazywał-ale jak nam to lekarz wytłumaczył- pokazał ze chce pić-to dawałam pić, więc po co miał mówićsmile a powtarzać słów to wcale nie chciał, wtedy się zamykał. Nie mówił ani mama ani tata. Przeczekaliśmy i teraz gada 24godzimy/dobę i buzia mu sie nie zamyka. nawet przez sen mówi smilena 3 urodziny już było lepiej smile
      • tylkoty0 Re: mój synek nie chce mówic.. 16.11.10, 12:49
        ja martwiłabym się wówczas gdyby dziecko nie rozumiało co się do niego mówi, albo dziwnie się zachowywało
        Każde dziecko rozwija się indywidualnie Pamiętaj o tym nie ma co się martwić- jeśli rozwój mowy się opóżnia teraz , w przyszłości dziecko dogoni równieśników i nie będzie nijak od nic odbiegał, zwróć tylko uwagę czy dziecko wyraźnie mówi by wykluczyć jakiekolwiek wady wymowy
    • leilana26 Re: mój synek nie chce mówic.. 16.11.10, 13:07
      dzieki suwaczkom widzę że masz jeszcze jedno dziecko. A jak u młodszego idzie mówienie? Może po prostu naśladuje młodszego bo widzi że nie musi się męczyc by osiągną to co chce. Logopeda niezaszkodzi. Grunt to nie dac dziecku odczuc że zależy ci na jego mówieniu bo dzieciaki lubią byc przekorne.
      • aleks2539 Re: mój synek nie chce mówic.. 16.11.10, 21:48
        u nas to samo. Synek z sierpnia 2008 czyli ma 2,3. Mówi mama tata lala lalunia (to do siostry młodszej). Powie am, titit, łała (pies) miał (kot) niam niam (obiad) i na tym koniec. Mówię do niego non stop, sylabizuję, bawię się głosem a on nic. Pediatra nie widzi problemu, ważne że wszystko rozumie. A rozumie naprawdę wszystko!
        • zjawa1 nie chce mówic.. 16.11.10, 22:48
          Trzeba pamietac, ze kazde dziecko rozwija sie w indywidualny dla siebie sposob. Jedne sa ,,geniuszami,, juz od chyba od samej chwili poczeciasmile jak podaja niektore matki, czesto na roznych forach dyskusyjnychsmile inne dzieci rozwijaja sie w przecietny dla ogolu sposob, jeszcze inne moga swym zachowaniem lub brakiem jakis zachowan niepokoic. Jesli chodzi o rozwoj mowy, to musimy pamietac, ze jej opoznienie lub mniejszy stopien zaawansowania moze miec wiele przyczyn. Nie tylko psychologiczny czy logopedytczny. Czasami jest to zwiazane z choroba fizyczna, a nie psychiczna czy umyslowa. Czesto np. choroby uszu moga utrudnic dziecku zrozumienie i odbieranie bodzcow zew. Dlatego procz wizyty u logopedy polecilabym zbadanie dziecku sluchu tak, zeby upewnic sie, ze na dzien dzisiejszy wszystko jest ok. albo wrecz przeciwnie. Niestety badanie sluchu tuz po urodzeniu dziecka nie daje nam 100% gwarancji na to, ze dziecko nie ma jakis problemow . Mimo wszystko nie pankowalabym, dzieci lubia zaskakiwac, osobiscie znam przypadki dzieci, ktore nagle zaczely mowic calymi, zlozonymi zdaniami.
          • leneczkaz Re: nie chce mówic.. 17.11.10, 10:50
            No ale hallo. Sama napisałaś, że jakikolwiek problem by nie był to trzeba się pofatygować do jakeigoś fachowca. On mówi yyy i mamamam, proszę Cię. Poczytaj trochę o rozwoje kiedy dziecko ma taki zasób słownictwa. Nie ma co pisać 'ooo wszytko bęzie ok' bo co Wy jesteście jasnowidzami? A może serio ma jakieś zaburzenia!
            Moja znajoma pracowała z dzieckiem które miało 3 lata (!!!), nie mówiło, nie wchodziło samo po schodach, nie nawiązywało kontaktu wzrokowego, a mama twierdziła, że ot, rozwija się wolniej, w swoim tempie. Młody był meega autystykiem i w 3-cim roku życia miał już takie zapóźniania, że ciężko był w ogóle z miejsca ruszyć.
            Więc nie rozumiem jak można pisać matce dziecka 31- miesiecznęgo, że to ok jak dziecko mówi yyyyyy i mamamaam. Weźmiecie to na własną odpowiedzialność?
            • zjawa1 Re: laneczkaz 17.11.10, 21:10
              Ok. Zgadza sie to, co napisalas, ale nie doczytalas chyba dokladnie tego, co napisala autorka watku. Jej dziecko rozwija sie prawidlowo: ruchowo, rozumie wszystkie polecenia itp. Bez sensu jest porownywac do autorki watku dziecko, ktore jak przykladowo podalas nie potrafi w tym wieku wejsc samo po schodach. Zreszta jak sama wiesz, u dzieci w tym wieku nastepuja radykalne przeskoki rozwojowe zwlaszcza w mowie. Dziecko autorki ma 2 i pol roku. Przez kolejne 6 miesiecy (do 3 roku zycia) moze znaczaco polepszyc sie jego mowa. Faktem jest, ze na dzien dzisiejszy odbiega nieco od przyjetych ,,norm,, w postepie mowy. Wiele moze byc tego przyczyn. Z psychicznych: lenistwo dziecka! Znam taki przypadek, praktycznie podobny choc trudno jest przyrownac cos z reala do opisu na necie. Dziecko mialo dokladnie tyle samo miesiecy co dziecko autorki tego watku. I rowniez poslugiwalo sie podobnym ,,slownictwem,,. Jak sie pozniej okazalo, po wizycie u logopedy i psychologa, dziecko nie uczylo sie poprawnie mowic, nie robilo postepow, bo do komunikacji z rodzicami wystarczalo mu zaledwie pare dziwnych wyrazow. Rodzice, nieswiadomie troche przyczynili sie do takiego stanu rzeczy. Psycholog podpowiedzial im co maja robic, jak reagowac i dziecko doslownie po ok 8 miesiacach pieknie skladalo cale, zlozone zdania. Kolejna przyczyna moze byc jakas latwa do ,,wyprostowania,, wada aparatu mowy. Np. ( nie wiem jak to sie fachowo nazywa) ale cos z rosnietym jezykiem.... ZZbyt duzy zrost jakiejs tam skorkismile pod jezykiem uniemozliwia dziecku rozwoj mowy i poprawne wypowiadanie sglosek itp. Lekarze nacinaja to i dziecko radykalnie zaczyna robic postep w nauce mowienia. No i tak, jak juz pisalam, problemy ze sluchem. Czesto spowodowane gromadzeniem sie plynow w uszach. Takie plyny pojawic moga sie po dlugotrwalym katarze, lub notorycznie nawracajacym niezycie nosa. Moga tam byc bezobiawowo nawet 5 miesiecy. Czesto jednak organizm ukazuje nam problem-zapalenia uszu itp. To akurat bezproblemowo mozna sprawdzic za pomoca badania sluchu dziecka. Przeprowadza sie takie 2 podstawowe badania i juz po paru minutach jest pewne czy uszy sa czyste.
    • ewcia1980 Re: mój synek nie chce mówic.. 17.11.10, 09:43
      Dla świetego spokoju wybierz sie do logopedy.

Moja córka majac 2 lata tez praktycznie mało co mówiła.
      tez jak sie naczytałam na forum ile to mówia inne dzieci w jej wieku to zaczełam sie zastanawiac czy wszystko z nia ok.
      ale na szczescie w realu miałam kontakt z rówiesnikami córki i okazało sie, ze takie "rzeczywiste" a nie "forumowe" dzieci mówia mniej wiecej tyle co córka.

No i nie słuchac głupich komentarzy co to potrafia inne dzieci.
      mój mąż wyskoczył ostatnio do mnie z tekstem, ze nasz synek bardzo mało mówi i ze syn jego siostry (rok młodszy od naszego syna) mówi juz prawie tyle co nasz.
      byłam tak zaskoczona tak durnym komentzrzem ze odpowiedziałam tylko 'I co z tego???"
      dzieci są różne
      jedne ucza sie czegos szybciej, drugie wolnie
      jedne zaczenaja chodzic majac 10 miesiecy, inne majac 18
      niech lekarz oceni i moze cos ci podpowie.

• klubmalegobystrzaka Re: mój synek nie chce mówic.. 17.11.10, 11:10
      Witam,
      przeczytałam Pani post i komentarze do niego. Każda z osób ma częściowo rację - mówię to jako logopeda... Zapraszam Panią z synkiem na wizytę w gabinecie - pierwsza wizyta jest bezpłatna i do niczego nie zobowiązuje.
      Dokładne namiary znajdzie Pani pod tym adresem:
      www.klubmalegobystrzaka.pl/logopedyczny
      www.klubmalegobystrzaka.pl/kontakt
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka