Dodaj do ulubionych

Jakie sporty dla 4,5-5-latki

16.01.11, 19:43
Zimą - sanki, narty, latem - rower, hulajnoga. Co jeszcze możecie zaproponować, bo nie mam zbyt wielu pomysłów, a córkę rozsadza energia. Myślałam też o rolkach, ale to chyba za wcześnie? Jak myślicie? Co jeszcze można robic razem? A może jakieś sporty, które można uprawiać wewnatrz? Oprócz chodzenia na basen.
Obserwuj wątek
    • kontaminacja Re: Jakie sporty dla 4,5-5-latki 16.01.11, 20:17
      Moja córka w tym wieku właśnie zaczęła jeździć na rolkach, więc ja polecam. Kup trampolinę smile.
    • candle.light Re: Jakie sporty dla 4,5-5-latki 16.01.11, 21:00
      czyli na wiosnę sprawimy sobie rolki. Z tą trampoliną to świetny pomysł, bo córka uwielbia skakać po łóżku co, z mizernym skutkiem, staram się jej uniemożliwiać
    • malgosiek2 Re: Jakie sporty dla 4,5-5-latki 16.01.11, 21:06
      A dlaczego oprócz basenu?
      Mój wówczas 4 letni syn połknął basenowego bakcyla,a teraz jako 12 latek trenuje piłkę wodną.
      Pływanie jest super sprawą,bo jest to sport ogólnorozwojowy korygujący np.wady postawy czy inne schorzenia kręgosłupa,stóp.
      Obecni drugi syn 5 latek świetnie już nurkuje pod wodą i rwie się do pływania.
    • aloiw1985 Re: Jakie sporty dla 4,5-5-latki 16.01.11, 21:07
      basen, trampolina, rolki, poza tym jak nam się nudzi a pogoda nie taka zabieram dzieciaka na kryty plac zabaw coś w stylu www.gokidsgo.ie po dwóch godzinach już nie rozpiera mojego energia
    • 0gwiazdka2005 Re: Jakie sporty dla 4,5-5-latki 17.01.11, 10:21
      Gimnastyka artystyczna- dla dziewczynki idealny i piekny sport moje dziecko zaczelo uczeszczac na zajecia od czwartego roku zycia.
    • slonko1335 Re: Jakie sporty dla 4,5-5-latki 17.01.11, 14:46
      Moja chodzi na gimnastykę, taniec, właśnie odkryła łyżwy. Zakochała się też w spływach kajakowych. Na rolki nie jest za wcześnie także. Uwielbia trampoliny, duże dmuchane piłki, hamak.
      • paliwodaj Re: Jakie sporty dla 4,5-5-latki 17.01.11, 14:56
        ja jednak stawiam na basen, ale nie na rekreacyjne chodzenie, a nauke, badz doskonalenie plywania, pod okiem instruktora. Ile wkoncu mozna sie tylko chlapac w wodzie.
        Na drugim miejscu taniec, od jakiegos czasu namawiam mojego 6-latka, ale nie wiem czy nie zwieje jak zobaczy same dziewczyny, bo bedzie tez musial wziac balet jako styl obowiazkowy .
        Wiec syn bedzie tanczyl jezeli zechce
        Natomiast wiem ze tanczyc bedzie corka, bo widze ze lubi i jest dziewczynka,chodzi na zajecia muzyczne od 1.5 roku i bardz to lubi Teraz osiagnela juz magiczny wiek 3 latka, od ktorego to wieku mozna zapisac dziecko na taniec

Troche szczerze dziwi mnie Twoje pytanie, bo ja znam swoje dzieci i wiem jakie dziedziny przypadna im do gustu. Majac dziecko pod swoim dachem nie sposob nie wylapac w jakims momencie, w czym dziecko moze byc dobre i sprawi mu radosc. Czasami jest to wybor rodzicow, ale gdy okazuje sie ze dziecko nie cieszy sie zajeciem, nie robi postepow , nie ma sensu na sile go uszczesliwiac,
        • luna_de taniec dla chlopca 17.01.11, 15:25
          Moj 4,5 latek widzi na codzien tanczace dziewczynki (mamy pod naszym mieszkaniem szkole baletowa) i zwiewa gdzie pieprz rosnie... a chcialam go wlasnie na to zapisac, co by mial lepsza koordynacje ruchu itp. smile)) Moze za roksmile))
          Basen w tym wieku polecam-wlasnie taka cotygodniowa nauke zakonczona dyplomem, tu w De otrzymuja odznake "Konika morskiego". U nas przyjmuja od 5 roku zycia wiec musimy jeszcze poczekac troszke.
          Ja myslalam jeszcze o karate, treningi pilki noznej zaczynamy co roku odkad ukonczyl 3 latka i kurcze nie odpowiadaja mu. Pilke woli kopac z tata badz kolegami, trenera nie chce sluchac, nie rozumie polecen podczas rozgrzewki itp. (domyslam sie, ze wolal by od razu kopac pilke a nie biegac za kolegami i wykonywac cwiczenia).
          Moze od tego wrzesnia sie uda.
          Co jeszcze: gimnastyka na sprzetach... i lekkoatletyka. Tez bardzo popularne wsrod znajomych tu w De.
          4-5 lat to odpowiedni wiek by zaczac cos konkretnego, co tydzien. Ale nie wszystko na raz naturalniesmile))
    • candle.light Re: Jakie sporty dla 4,5-5-latki 17.01.11, 15:36
      Dziękuję za wszystkie sugestie.
      Basen - zimą, nie dla nas. Latem siedzimy nad wodą całymi dniami. Zajęcia zorganizowane typu taniec, gimnastyka artystyczna, b. chętnie, ale co robić na zewnątrz, najchętniej razem? No i żeby trwało wiecej niż 5 minut smile
      • slonko1335 Re: Jakie sporty dla 4,5-5-latki 17.01.11, 16:15
        Nie organizują u Was w mieście tańców dla rodzin-mamy albo taty z dzieckiem, tańców w kręgu? zabawa świetnasmile no i łyżwy jak najbardziej można wspólnie. Moja ostatnio po półtorej godziny ślizgania była strasznie zawiedziona, że musimy już wracać a potem w pięć minut w aucie padłasmile
        Od niedawna co jakiś czas wyprowadzamy psy ze schroniska ( można u nas wziąć psa i iśc na spacer do lasu lub na wybieg-są specjalnie wybrane łagodne psy wytypowane) i jest to zachęta do dłuższego spaceru jak pogoda kiepska bo dzieciaki psy uwielbiają a własnego mieć nie mogą.
        Poza tym kupiłam dziecięce łopaty śniegowe i potrafią przewalać śnieg po poły godziny z kupki na kupkę...
        • paliwodaj Re: Jakie sporty dla 4,5-5-latki 17.01.11, 19:37
          slonko, tylko fakt jest taki ze takie tance czy baseny kryte sa dostepne raczej w duzych miastach, a duzo ludzi mieszka w mniejszych miastach, lub wsiach. Moj syn chodzi na basen tez w zimie, wcale przez to nie choruje wiecej , odpukac, bardzo malo choruje.
          Mniejsze miejscowosci lub wsi daja za to niesamowite mozliwoscie na przerozne spacery, mozna sobie urzadzic jakas "sciezke zdrowia" z przeskakiwaniem przeszkod, wspinaniem sie na gorki, podciaganiem na galeziach drzew.
          • slonko1335 Re: Jakie sporty dla 4,5-5-latki 17.01.11, 19:41
            Zgadza się, zgadza i prawie wszystko kosztuje dodatkowo niemałe pieniądzesad tyle, że autorka wątku nic nam więcej nie napisała, więc ja piszę co my robimy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka