Dodaj do ulubionych

ból brzucha

02.03.11, 19:49
witam
mojacórka ma 4 latka.
od jakiegoś czasu skarży się na bóle brzucha.
nie ma apetytu, jest blada, mało pije.
chciałabym zrobić jej badania i szukam gastrologa dziecięcego w Olsztynie lub Elblągu lub w Iławie. Znalazłam Adama Daukszewicza w Olsztynie ,ale nie mogę znaleźć nigdzie czy przyjmuje prywatnie.
Może ktoś poleciłby mi gdzie mogę zrobić dziecku USG brzuszka w tych miastach które wymieniłam , może jakiegoś sprawdzonego lekarza, który by pomógł.(Ewentualnie pojedziemy gdzieś dalej jak będzie trzeba smile
Obserwuj wątek
    • lupa_87 Re: ból brzucha 03.03.11, 10:36
      Zanim pójdziesz do lekarza to zrób krew ogólne + anemia, mocz, kał na robale i to usg. Nie widzę potrzeby szukania akurat gastrologa dziecięcego - poszukaj lepiej dobrego pediatry, który zleci ci powyższe badania + dorzuci jeszcze coś co może powodować takie objawy. Zrób badania i wtedy wykluczysz lub potwierdzisz część rzeczy. Jak się okaże, że to problem gastrologiczny a nie np. anemia czy robale to poszukasz gastrologa.
      • rolly_mo Re: ból brzucha 03.03.11, 10:48
        Zgadzam się z lupa_87. Zrób podstawowe badania, a juz w szczególności badanie kału w dobrym labie np. weterynaryjnym (to nie żart). Stawiałabym właśnie na robaki, a jeśli jeszcze mała chodzi do przedszkola to prawie pewne.
        • stypkaa Re: ból brzucha 03.03.11, 13:56
          >juz w szczególności badanie k
          > ału w dobrym labie np. weterynaryjnym (to nie żart).

Przyjmują w laboratoriach weterynaryjnych kał ludzki do badania? Tak po prostu można pójść i oddać? Ludzie chyba mają inne pasozyty niż zwierzęta...?
    • ancymon123 Re: ból brzucha 03.03.11, 10:58
      Najpierw chyba idzie sie doe lekarza rodzinnego, a on daje skierowanie na badania, a na ich podstawie do specjalisty.
      Skąd wiesz, że to problem gastrologiczny?
      I na co wogóle czekasz skoro trwa to już dośc długo? Aż sam lekarz odwiedzi Cię w domu z kurtuazyjną wizytą ?
      • dianaro Re: ból brzucha 03.03.11, 15:37
        No właśnie - na co czekasz skoro dziecku ewidentnie coś dolega? Na początek warto udać się do pediatry po skierowanie na podstawowe badania: kał, mocz, morfologia. Gastrolog w dalszej kolejności.
    • green.szate Re: ból brzucha 03.03.11, 16:45
      Zgadzam się poprzednimi wpisami i proponuję badanie krwi ale z ROZMAZEM. Rozmaz wiele mówi na temat czy robale są czy ich nie ma. Co do kału i jego badania to przetestowałam całą Iławę i nigdzie nie ma wiarygodnych wyników, Szpital w Olsztynie też nic nie wykrył, nie wiem z czego to wynika, prawdopodobnie dlatego, że robią to ręcznie a mikroskop to jedno, a oko to druga sprawa. Nie wyszło mi nic!!! Żadnych robali. Natomiast analiza krwi jaką zrobiłam swojej córce tak przy okazji wykazała, że są pasożyty, dokładniejsze badania później pokazały jakie. A teraz jesteśmy w trakcie leczenia. Co dalej zobaczymy. Pewne jest to , że nie można bagatelizować takich objawów i mieć pewność że wszystko ok, a jak nie to wczesne leczenie gwarancją na wyleczenie. Pozdrawiam i służę pomocą w razie pytań.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka