Dodaj do ulubionych

Przeziębienie - czy to dobry zestaw

04.03.11, 10:56
Ogromniasty żółtawy katar, mokry kaszelek (chyba od kataru) i stan podgorączkowy.
Tran - bierze cały czas
Rutinacea Junior - przede wszystkim witaminka C przy przeziębieniu
Sinupret - rozrzedzenie kataru
Sół morska - do czyszczenia nosa
Euphorbium - odetkanie / złagodzenie kataru - w dzień
Nasivin - odetkanie - tylko raz na noc
Pulmex baby - rozgrzanie, ułatwienie oddychania - tylko na noc

Czy to nie za dużo na raz?
Mam przede wszystkim watpliwość co do zestawu Sinupret czy Euphorbium czy Nasivin. Ostatnio laryngolog, żeby katar jak to ma w zwyczaju nie wlazł na uszy zaleciła Sinupret, ale bez kropli wtedy. Nie wiem czy można dawać Sinupret i użyć na dzień Euphorbium a na noc Nasivin. Może Sinupret na dzień a na noc Nasivin można psiknąć - doradźcie.
Obserwuj wątek
    • ancymon123 Re: Przeziębienie - czy to dobry zestaw 04.03.11, 11:36
      Ja tak dużo w nos nie psiukam.
      3 x dziennie (max) Nasivin, plus czasem sól morska, ale to pod koniec, kiedy gluty zamieniają sie w gęstą papkę.
      Podaje teraz Rutinacee Junior, bo mam "na stanie", ale lepszy był Bioaron C. Mam Pulmeo, ale na razie nie podaję. Na kaszel teraz syrop prawoślazowy Alte.
      Zobaczymy jak sie choróbsko rozwinie (bo objawy są od wczoraj dopiero).
      PS. jeszcze apropos noska to u nas świetnie sprawdza sie ciepła kapiel wieczorem, tak długo, az glutki wylatują, dmuchanie nosa i potem Nasivin i spać.
      • lupa_87 Re: Przeziębienie - czy to dobry zestaw 04.03.11, 13:24
        Czemu Bioaron jest lepszy? Na pewno ma wygodniejsze dawkowanie, ale ma też lepsze działanie?
        • lupa_87 Re: Przeziębienie - czy to dobry zestaw 04.03.11, 13:33
          Dzwoniłam do pediatry i zaleciła:
          1. Rutinacea lub Bioaron c - wzmocnienie, witaminka c
          2. Ibufen 2 x dziennie max 3 dni - gorączka, efekt przeciwzapalny
          3. Sinupret - rozrzedza wydzielinę kataru
          4. Nasivin tylko na noc max 3 dni - odetka nos do spania
          Czyli odpadło euphorbium i pulmex baby - myślicie, że to dobre zestawienie? Dmucham na zimne, żeby tylko nie przeszło na uszy.
          • ancymon123 Re: Przeziębienie - czy to dobry zestaw 04.03.11, 14:10
            Mnie by pasowało, choc ja pulmexem na noc smaruje, to na pewno nie zaszkodzi, a fajnie pachnie, tak "leczniczo" smile
        • ancymon123 Re: Przeziębienie - czy to dobry zestaw 04.03.11, 14:10
          Dawkowanie takie samo- ja i to i to podaje strzykawka od Nurofenu smile
          Bioaron C zawiera aloes, a Rutinacea nie.
    • slonko1335 Re: Przeziębienie - czy to dobry zestaw 04.03.11, 13:34
      Daruj sobie zestawy witaminowe przy przeziębieniu, na te jest czas po zakończeniu kuracji. Witamina c to mit już dawno opublikowano na ten temat badania, podczas przeziębienia nie ma sensu jej podawać.
      W chwili obecnej zostawiłabym sól, pulmex na noc, sinupret, nasivin(też tylko na noc w razie koniecnzości), euphorbium u nas nie działa więc nie używałabym ale jak działa u Was to czemu nie-to homeopatyczne więc nie zaszkodzi. Dołączyłabym inhalacje z soli jak masz inhalator i oklepywanie. Oczyszczaj nos regularnie.
      • joanna_poz Re: Przeziębienie - czy to dobry zestaw 04.03.11, 13:36
        Witamina c to mit już dawno opublikowano na ten temat badania, podc
        > zas przeziębienia nie ma sensu jej podawać.

zgadza się.
        ale mit cały czas zywy dzięki reklamomsmile
        • slonko1335 Joanna_poz 04.03.11, 13:41
          To, że zwyczajny człowiek nie wie to jestem w stanie zrozumieć ale że lekarze niektórzy cały czas zalecają i wciskają, że pomaga tego już nie pojmuję....
          • ancymon123 Re: Joanna_poz 04.03.11, 14:12
            Pomaga na układ moczowy smile I na naczynka smile Przy przeziębieniu nie zaszkodzi.
            • joanna_poz Re: Joanna_poz 04.03.11, 14:36
              > Przy przeziębieniu nie zaszkodzi.

stosując kryterium "nie zaszkodzi" no to można by wiele rzeczy dziecku podać jeszcze.
              tylko po co? skoro nie leczy?

• slonko1335 Re: Przeziębienie - czy to dobry zestaw 04.03.11, 13:38
        zapomniałam o nawilżaniu i nie rezygnuj ze spacerów jak dziecko nie ma gorączki.
    • camel_3d jak dla mnei za duzo... 04.03.11, 14:26
      ja bym tylko dal na rozzedzenie kataru.

ev. cos na kaszel zeby w nocy mogl spac..

i tyle.

jezeli goraczka 38.5 utrzymywalaby sie dluzej niz 2-3 dni to tez co na goraczke...
    • daga_j Re: Przeziębienie - czy to dobry zestaw 04.03.11, 16:16
      Według mnie bardzo dobry zestaw, też stosuję podobnie u dzieci. Jeśli ten kaszel będzie za duży, czy taki może nie tylko od kataru to dochodzi u nas Eurespal (=Pulneo) - wiele chorób na tym wyszło i nie pogorszyło się. Zważywszy na to, iż Euphorbium to lek homeopatyczny to nie martwiłabym się specjalnie jego interakcją z Sinupretem, bo wiele osób w ogóle nie wierzy, że Euphorbium cokolwiek robi - być może po prostu nawilża nos podobnie jak woda morska. Także chyba nie da się go przedawkować.
    • 2.niuniadwa Re: Przeziębienie - czy to dobry zestaw 01.04.11, 14:49
      jak tylko moją dzidzię zaczyna brać przeziębienie od razu podaję fiolkę oscillococcinum rozpuszczonego w piciu,bo ważne jest by lek się rozpuścił,i dzięki temu łagodniej pózniej przechodzi przez chorobę.Dodatkowo daję do picia wodę z cytryną a jak ma katarek to używam sopelka i nasivinu a na noc skraplam piżamkę olbastem ,by lepiej się oddychało
    • agii_75 Re: Przeziębienie - czy to dobry zestaw 01.04.11, 16:06
      ibufen podajemy tylko po przekroczeniu 38,5, nie ma sensu podawac przeciwzapalnie 2x dziennie, gdyz temperatura pomaga w walce z wirusami i bakteriami i nie nalezy stanu podgorączkoego zwalczac a jedynie wysoką temperature!
    • q_fla Re: Przeziębienie - czy to dobry zestaw 01.04.11, 16:50
      Pediatra mojego dziecka z całą pewnością z tej listy kazałby odstawić wszystko poza solą morską dodając syrop z cebuli, czosnku, miodu lipowego i majeranku.
    • malaterrorystkaa Re: Przeziębienie - czy to dobry zestaw 01.04.11, 17:05
      Jak dla mnie trochę za dużo skoro to przeziębienie.
      lekarz rodzinny przepisał panadol 3x, pulmex na noc, nasivin, lipomal, tantum verde, i flegamina i kilka kropli na podusię olbas oil po czym robiło się gorzej.
      Poszliśmy do zaprzyjaźnionego laryngologa i kazał podawać:
      *nasivin 3x(w razie potrzeby sterimar ale max 2x dziennie)
      *bioaronC 2x
      *stodal syrop na kaszel 3x
      *i raz podałam nurofen jak gorączka była powyżej 39 gdy było mniej nic nie podawałam od gorączki.
      *no i oczywiście oczyszczanie noska tak często jak tylko się da w obu przypadkach.
      • martasz123 Re: Przeziębienie - czy to dobry zestaw 01.04.11, 19:28
        zamiast syropów przeciwgorączkowych herbatka z lipy z imbirem i przy temp 38,5st zimne okłady na łydki. Dziecko mając temperaturę walczy z infekcją, za wcześnie podając syrop przeciwgorączkowy przedłużasz infekcję.
    • iza232 Re: Przeziębienie - czy to dobry zestaw 01.04.11, 19:44
      Jak dla mnie to za dużo. Ja stosuję w przeziębieniu z gorączką pyrosal. Sinupret podaję tylko na samym początku jak zatkane zatoki i nie może wydmuchać nsa. Jak się odetka i wydzielina zaczyna schodzić, to odstawiam. Ewentualnie zamiast sinupretu podaję mucofluid, podobne działanie. Na noc nasivin do nosa. Pulmexu nie stosuję przy kaszlu, bo działa rozgrzewająco i nasila kaszel. Jak kaszel potężny i nie daje spać, to podaję sinecod, tylko na noc.
      • somacik Re: Przeziębienie - czy to dobry zestaw 01.04.11, 21:26
        U nas:
        sól morska
        mucofluid na rozrzedzenie wydzieliny
        syrop : czosnek, cebula, miód
        syrop z buraka
        wapno, wit. c
    • protozoa Re: Przeziębienie - czy to dobry zestaw 01.04.11, 22:40
      Gdy moje dzieci były przeziębione, ale przeziębione(!!!) bez mian osłuchowych, bez gorączki ewentualnie z niewielkim stanem podgorączkowym - a tak najczęściej chorowali- nie dostawali NIC! Jeśli nos był zatkany to ewentualnie krople do nosa- objawowo.
      Natomiast: używali wyłacznie i w duzych ilościach jednorazowych chusteczek do nosa, nawilżany był pokój, często wietrzony, dzieci były pojone- najchętniej pili wodę, potem gdy byli starsi świeżo wyciskane soki, teraz ( są juz na studiach) sowe soki są z domieszką koniaku . Wysoko poduszki i sen.
      Leczony katar trwa tydzień a nie leczony 7 dni. Ale katar nie infekcja ze zmianami osłuchowymi!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka