Dodaj do ulubionych

5 latek do zerowki?

10.03.11, 15:56
czytam i czytam w necie i juz zgłupjałąm,wiec poszlam do naszej szkoły podstawowej zapytac sie jak to jest z tymi 5 latkami,i pani dyrektor powiedziała ze owszem bedzie wysyłac zawiadomienia do rodzicow 5 latkow ale jeszcze w tym roku niejest obowiazkowe posłanie dziecka do zerowki i tak siedze i ciagle mysle czy moje 5 latki posłac do szkoły juz ,wiem ze w nastepnym roku juz pojda jako 6 latki do pierwszej klasy a jak Wy robicie z Waszymi dziecmi
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: 5 latek do zerowki? 10.03.11, 16:16
      Zostawiam w przedszkolu.
    • green.szate Re: 5 latek do zerowki? 10.03.11, 16:41
      Ja to dopiero zdurniałam czytając post! Ma córcie, w tym roku kończy 5 lat i we wrześniu do zerówki. W szkole lista przedszkolaków już jest i moja jest zapisana - obowiązkowo. Chciałam żeby jeszcze została z rok w domu ale jak obowiązkowo cóż zrobić. Przedszkolanka mówi też że musi. To ja już nie wiem....
      Taka prosta rzecz....
      • monikaj21 Re: 5 latek do zerowki? 12.03.11, 07:14
        Musi być objęta edukacją - wybór jest między przedszkolem a szkołą.
      • halapta Re: 5 latek do zerowki? 14.03.11, 20:56
        Chciałam żeby jeszcze została z rok w domu ale jak obowiązko
        > wo cóż zrobić. Przedszkolanka mówi też że musi.

Nie musi, możesz jeszcze ten rok pociągnąć jako edukację domową (ma sens, jeżeli zamierzałaś być z córką w domu). Tzn zapisać trzeba, ale można załatwić ED.
    • s.ivona Re: 5 latek do zerowki? 10.03.11, 17:12
      Jezeli Twoje dziecko jest z rocznika 2006 to od wrzesnia ma obowiazek realizacji rocznego przygotowanie do szkoly. Dziecko moze je realizowac w przedszkolu lub w szkole. szkola wcale nie ma obowiazku otworzenia grupy dla 5latkow. jesli zbierze sie odpiwiednia ilosc dzieci to zapewne taka grupa sie utworzy ale oprocz tego musza byc przez szkole spelnione inne wymagania min zapewnienie stolowki, dostosowanie klas do wzrostu dzieci itp. W rok uskzolnym 2012/2013 dzieci obowiazkowo pojda wiec do klasy 1.
      Twoje dziecko musi byc objete obowiazkiem szkolnym wiec moze jeszcze raz przejdz sie do skzoly rejonowej i zapytaj co i jak, a jesli Twoje dziecko do tej pory chodzilo do przedszkola, to spokojnie mozesz je w tym przedskzolu zostawic. Jesli nie chodzilo do przedszkola to wcale nie musisz zapisac go do szkolnej zerowki, tylko zapisac do przedszkola i bedzie ono przyjete. to Twoja decyzja w ktorej placowce dziecko bedzie.
    • donata72 Re: 5 latek do zerowki? 10.03.11, 17:23
      same widzicie jak to jest,ja juz sie nastawiłam ze w tym roku pojda do zerowki!!do przedszkola niechodzili dlatego tez zdziwiona ze nic do mnie nieprzychodzi na pismie poszłam wczoraj do szkly!!!rozmawiałam z sama dyrektorka i to Ona mi mowiła ze jeszzce niema obowiazku,przeprowadzilismy sie dwa lata temu na wiec wiec i szkola nawsi bedzie niewiem poczekam az przyjdzie pismo ma byc koniec marca poczatek czerwca i pogadam jeszcze raz,dodam ze mowilam Pani ze własnie wyczytałam ze jest taka ustawa ale ona swoje a szkoda gadac dzieki za odpowiedzi
      • green.szate Re: 5 latek do zerowki? 10.03.11, 17:52
        Szkoda słów....
        Aż strach pomyśleć co będzie dalejwink
      • leneczkaz Re: 5 latek do zerowki? 10.03.11, 18:38
        Matko, tylko Ty nie myśl ich uczyć w domu, bo piszesz gorzej niż ja!
    • kunnegunnda 6 lat z mamusia w domu.... 10.03.11, 17:28
      a tak by mialo byc? i to jest dobrze? dla dziecka? bo ja rozumiem, ze jak nie znasz ustaw, nie wiesz co sie w kraju dzieje, to tez nie jestes np zwolenniczka domowej edukacji.
      naprawde, szkoda dzieciaka, niech juz idzie do szkoly- lepiej to niz w domu trzymac.
      btw- nie ma OBOWIAZKU wysłania do zerowki, jest PRAWO. nie musi isc. ale w szkole to z niego biedaczek bedzie....
      • green.szate Re: 6 lat z mamusia w domu.... 10.03.11, 18:08
        Przedszkole przedszkolu nierówne, nie każdy posyła do prywatnych. A z tymi szkolnymi różnie bywa, a sześciolatkowi łatwiej niż takiej niespełna pięcioletnie ledwie oderwanej od "cyca". Takie jest moje zdanie. PUNKT WIDZENIA ZALEŻY OD PUNKTU SIEDZENIA, możliwości i tego jak szkoła jest przygotowana do przyjęcia pięciolatków. Bo w naszej to jest nieciekawie. Klasa na piętrze, łazienka, szatnia na parterze, oczywiście podstawówka, gimnazjum w jednym z zerówką. Oczywiście dzieci muszą być na tyle samodzielne by do tej łazienki iść i wracając nie zgubić się i mieć szczęście by nie spotkać starszaka. Cenię sobie mieszkanie na wsi, to w tym przypadku jest zmorą bo dzieci to i owszem odprowadzane są do autobusu ale już sama wysiadka i dojście do szatni potem do świetlicy której mało kiedy kto pilnuje, czekanie na ósmą aż pani nauczycielka przyjdzie i zabierze dzieci.... Kosmos!!!! Ta właśnie szkoła nie jest przygotowana i zobowiązuje mnie do obowiązkowego puszczania dziecka do pięciolatków. Jak taki szkrab ma się tam odnaleźć????? Nie wiem.... Moje obawy nie są bezpodstawne.
        Pewnie jest że kontakt z dziećmi jest nieoceniony, że przedszkola te DOBRE to naprawdę fajna sprawa i jestem za jak najbardziej. Teoria, teorią a Polskie realia pozostawiają wiele do życzenia...

Eh....
        • kunnegunnda ratunku! 10.03.11, 18:17
          a sześciolatkowi łatwiej niż takiej niespełna pięcioletnie ledwie oderwanej od "cyca".

kobieto, co ty piszesz??? jaka dopiero oderwana od cyca???? toc to juz DUZE dziecko! blagam, opamietajcie sie, kobiety.
          moja 5.5 latka jest w przedszkolu od 3.5 roku, w tym roku jedzie na OBOZ przedszkolny, jest samodzielna, idzie do szkoly.
          dla 5 latka polecalabym przedszkole, noe szkole. niekoniecznie prywatne.
          TY masz obowiazek dowieźc dziecko do szkoly/przedszkola, dlaczego samo w autobusie??? nie lapie.
          • donata72 Re: ratunku! 11.03.11, 08:59
            bo wiecie sa matki i matki ja np czekałam na moje blizniaki 13 lat!!!rozwijaja sie swietnie niechodzac do przedszkola moze to zasłoga ze jest ich dwoje,ja pamietam ze tez nie chodzilam do przedszkola poszlam do zerowki ale bylam o rok starsza od nich noi dziewczynka a one sa bardziej samodzielne a moje sa mamuni cycuski i zapewne niekrzywdze ich w jakis sposob niejestem jakas kwoka co zadziobac z milosci moze swe dzieci!!wiec denerwuje mnie takie gadanie ze to duze dzieci itp.kazdy ma swoj sosob na zycie i wychowanie!!!pozdrawiam mamuski z wszelakimi pogladami wychowawczymi
            • kunnegunnda Re: ratunku! 12.03.11, 08:29
              a moje sa mamuni cycuski i
              chore, chore sad mamusi przydałby sie psychiarta

i zapewne niekrzywdze ich w jakis sposob
              zapewne, sadząc z podlądów, krzywdzisz. wspołczuję.

wiec denerwuje mnie takie gadanie ze to duze dzieci
              to maluszki, cycuski.
              proponuje psychiatrę
              • donata72 Re: ratunku! 12.03.11, 09:04
                hahahah napewno sa bardzo neszczesliwe!!!a Twoje takie samodzielne sa naj naj ja nikogo niekrytykuje wiec moze sama daj se spokoj mamuniu!!moje cycunie moja sprawa i na jakich ludzi wyrosna tez ja na to pracuje zycze Ci aby Twoje latorosle wyrosły na super ludzi i nigdy sie za nich niewstydziła a co do psychiatry no coz niech podnieskie ktos pierwszy reke jezeli nieprzydałaby mu sie wiytza wiec wyluzuj kobieto ja juz swoje lata mam i niezemna ta gatka bo pewnie Ty jeszcze nieznasz zycia zreszta co ja sie przejmoje .......zyj i pozwol innym ok?
                • kunnegunnda Re: ratunku! 12.03.11, 09:42
                  moje cycunie moja sprawa

ty naprawde tak o dzieciach??? cycynie???
                  w głowie mi sie nie miescibig_grin
                  • przeciwcialo Re: ratunku! 14.03.11, 13:23
                    Dla mnie tez cokolwiek jest to może nie chore ale niesmaczne.
    • jotka_aa Re: 5 latek do zerowki? 10.03.11, 18:15
      W mojej miejscowości jest obowiązek zapisania 5-latków na roczne przygotowanie przed szkołą (mam syna z 2006 r.). Mamy jedno przedszkole i jedną szkołę podstawową. Wszystkie 6-latki będą chodzić do zerówki w szkole, natomiast wszystkie 5-latki będą chodzić do zerówki w przedszkolu - taką informację "od górnie" dostały placówki - tak mi powiedzieli.
      • przeciwcialo Re: 5 latek do zerowki? 10.03.11, 18:53
        I to jest dobre rozwiazanie.
    • dzielnamama85 Re: 5 latek do zerowki? 10.03.11, 18:17
      Dziecko z 2006 obowiązkowo MUSI w roku szkolnym 2011/2012 odbyć roczne przygotowanie przedszkolne w szkole lub w przedszkolu (decydują rodzice). W roku szkolnym 2012/2013 obowiązkowo idzie do pierwszej klasy.
      Dziecko z 2005 roku w roku szkolnym 2011/2012 może odbywać roczne przygotowanie przedszkolne w szkole lub w przedszkolu (decydują rodzice) ALBO pójść do pierwszej klasy.
      W roku szkolnym 2012/2013 w pierwszym przypadku dziecko obowiązkowo idzie do pierwszej klasy, w drugim przypadku idzie już do drugiej klasy.
      Rodzice dzieci z 2005 jako ostatni mają wybór czy posłać do pierwszej klasy 7latka czy 6 latka, rodzice dzieci z 2006 jako pierwsi muszą obowiązkowo posłać 6latka do pierwszej klasy.
    • mama-ola Re: 5 latek do zerowki? 10.03.11, 20:51
      Nie wszystkie szkoły mają zerówki, a wtedy roczne przygotowanie może się odbyć w zerówce przedszkolnej. Osobiście wydaje mi się, że jeśli dziecko nigdzie nie chodziło do tej pory, to najlepiej by było posłać je do zerówki w przedszkolu.
    • igajos Re: 5 latek do zerowki? 11.03.11, 09:17
      dzieci z rocznika 2006 mają OBOWIĄZEK rocznego przygotowania przedszkolnego
      www.radosnaszkola.men.gov.pl/images/stories/pdf/HARMONOGRAM.pdf
    • pajesia Re: 5 latek do zerowki? 14.03.11, 21:49
      Ale Donata, Wyście mieli przedszkole!!!?? koleżanka pomogła Ci je załatwić! dlaczego zrezygnowaliście? przecież pisałyśmy Ci z dziewczynami, że praktycznie zawsze dzieci chorują w pierwszym roku! Potem jest lepiej...
      Koniecznie wyślij je teraz, na roczne przygotowanie, to już duże dzieci, chociaż dla Ciebie to będą zawsze maluszki!!! czekając na list od dyrekcji szkoły/przedszkola ucz dzieci samodzielnej samoobsługi !!!
      Odetnij pępowinę!!! to będzie bolesne dla Ciebie, ale Twoje dzieci to DWA odrębne Byty!!! kiedyś wyjdą z domu i poradzą sobie! !
      Moje bliźniaki to już rocznikowo sześciolatki, idą do szkolnej klasy"0".
    • ania2003i2011 Re: 5 latek do zerowki? 15.03.11, 08:35
      5 latka już zapisana do zerówki w szkole

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka