Dodaj do ulubionych

co do picia?

25.03.11, 22:13
co w ciagu dnia pija wasze dzieci. Moja corka jest do tej pory na herbatkach i soczkach dla niemowlat, zastanawiam sie czy moge npp podac jej kubusia czy cos innego- próbowała i smakuje jej zwłaszcza psipsi(pepsi ale to kategorycznie odpada).
Obserwuj wątek
    • aleksandra1357 Re: co do picia? 25.03.11, 22:17
      Moi obaj synowie piją wyłącznie wodę (czasem soczek dla rozrywki).
      Możesz spokojnie dać Kubusia, nie umrze od tego wink
    • blaszany_dzwoneczek Re: co do picia? 25.03.11, 22:19
      Moja córka od zawsze pije wodę. Do tego kilka razy w tygodniu mleko lub kakao. Czasem, z raz na tydzień, trochę jakiegoś soku, ale to jest raczej wg niej kategoria słodycze, bo po soczku prosi, żeby dać jej picie, czyli wodę smile No i w przedszkolu jakieś kompociki, i też woda.
    • semi-dolce Re: co do picia? 25.03.11, 22:20
      Półtoraroczniakowi od dłuższego czasu dawałam normalne soki z kartonu. Poza tym, a w zasadzie przede wszystkim wodę, czasem herbatę malinową (ale nie granulowane coś tylko napar z suszonych malin), wodę smakową, wodę z sokiem malinowym (takim z malin, nie tanim swiństwem z czarnej rzepy czy aronii z dodatkiem aromatu malinowego). Soczki dla niemowlat dawałam no tak do 8 miesiąca zycia, herbatek granulowanych nigdy.
      • joshima Re: co do picia? 25.03.11, 22:33
        semi-dolce napisała:

> wodę smakową, wodę z sokiem malinowym (
        > takim z malin, nie tanim swiństwem z czarnej rzepy czy aronii z dodatkiem aroma
        > tu malinowego).
        Naprawdę padłam. sok z czarnej rzepy czy aronni nazywasz swiństwem a jednocześnie dajesz dziecku wynalazek o nazwie "woda smakowa". Bu cha cha...
        • gagatka70 Re: co do picia? 25.03.11, 22:48
          ...i sok z kartonów... Jezu, ja tego nawet dla siebie i męża nie kupuję...
          • methinks Re: co do picia? 27.03.11, 19:38
            Dokladnie. Podobno najnowsze badania wykazaly, ze dzieci po napiciu sie soku z kartonu natychmiast umieraja. Na smierc.
        • semi-dolce Re: co do picia? 26.03.11, 23:09
          Tak, świństwem w takim sensie, że wiele osób się na to nabiera mysląć, że kupuje sok malinowy, który ma konkretne działanie.
          • joshima Re: co do picia? 27.03.11, 05:06
            semi-dolce napisała:

> Tak, świństwem w takim sensie, że wiele osób się na to nabiera mysląć, że kupuj
            > e sok malinowy, który ma konkretne działanie.

A nie uważasz, że jednak jest to trochę lepszy produkt niz chemicznie dosmaczana woda? Fuj...
            • semi-dolce Re: co do picia? 27.03.11, 08:55
              Woda smakowa to woda plus cukier plus sok plus kwasek cytrynowy - "chemii" tu niewiele.
              • joshima Re: co do picia? 27.03.11, 09:46
                semi-dolce napisała:

> Woda smakowa to woda plus cukier plus sok plus kwasek cytrynowy - "chemii" tu n
                > iewiele.
                Za wyjątkiem kwasku cytrynowego, który jednak nie jest sokiem cytrynowym, a także innymi "aromatami identycznymi z naturalnymi".
                • semi-dolce Re: co do picia? 27.03.11, 10:18
                  W tej, którą daję nie ma dodatkowych aromatów. A kwasek cytrynowy to nie potwór smile
                  • joshima Re: co do picia? 27.03.11, 20:32
                    semi-dolce napisała:

> W tej, którą daję nie ma dodatkowych aromatów. A kwasek cytrynowy to nie potwór
                    > smile
                    Tak samo jak sok z aronii tongue_out
          • mikams75 Re: co do picia? 27.03.11, 23:26
            i nie da sie odroznic czarnej rzepy od malin?!
            • lupa_87 Re: co do picia? 28.03.11, 08:53
              1. Cały czas woda niegazowana 2. Raz dziennie mały soczek 100% z kartoniku 3. Raz dziennie słaba herbata z cukrem i własnym sokiem porzeczkowym
        • martinkowa Re: co do picia? 29.03.11, 22:28
          joshima napisała:

> Naprawdę padłam. sok z czarnej rzepy czy aronni nazywasz swiństwem a jednocześn
          > ie dajesz dziecku wynalazek o nazwie "woda smakowa". Bu cha cha...

Jak czytam wszystkie Twoje wypowiedzi to zawsze mam ubaw po pachy. Ty to jesteś taka eko, bio itp.
          Aż strach się odezwać na temat żywienia i pojenia dzieci!
          Wyluzuj kobito bo zejdziesz na zawał i nawet te Twoje bio i eko nie pomogą....
          • joshima Re: co do picia? 30.03.11, 00:10
            martinkowa napisała:

> Jak czytam wszystkie Twoje wypowiedzi to zawsze mam ubaw po pachy. Ty to jesteś
            > taka eko, bio itp.

Mylisz mnie z kimś...
          • xxx-25 Re: co do picia? 30.03.11, 00:18
            Bo eko i bio jest teraz super modne, wszystkie chcą być organiczne wink A już na forach istne szaleństwo na tym punkcie odchodzi, co wątek to licytacja, kto bardziej eko i kto mniej cukru daje i z bardziej eko hodowli ma mięso, jaja i warzywka ;P Trzeba być czasem na topie no nie
    • w_miare_normalna Re: co do picia? 25.03.11, 22:23
      Moja herbatkę zwykłą (daje rano i wieczorem bo jak pije dużo to energia ją rozpiera), herbatka granulowana i soczki w kartoniku.

Mama Roksany, ur. 16/06/2008 .
    • joshima Re: co do picia? 25.03.11, 22:31
      mamcialenki napisała:

> co w ciagu dnia pija wasze dzieci. Moja corka jest do tej pory na herbatkach i
      > soczkach dla niemowlat, zastanawiam sie czy moge npp podac jej kubusia czy cos
      > innego- próbowała i smakuje jej zwłaszcza psipsi(pepsi ale to kategorycznie odp
      > ada).

Moja córka je głownie wodę i mleko. Od wielkiego dzwonu sok. Ostatnio zagustowała w kawie ince więc popija ze mną poranna kawę.
    • magdakingaklara Re: co do picia? 25.03.11, 22:36
      tylko wode. Bardzo, bardzo zadko soki dla niemowlakow. Smak herbaty nie zna
    • zuzinkas Re: co do picia? 26.03.11, 23:02
      tylko wode.. bardzo rzadko jakis soczek ale to raczej w zastepstwie za poranna przekaske albo podwieczorek (wylacznie soki bez dodatku cukru czy innych "dodatkow")
      • littleblue Re: co do picia? 26.03.11, 23:14
        zwykla wode, wode z miodem i cytryna, wszelkie soki ( chociaz najczesciej z dodatkiem wody) z kartonu badz wyciskane, mleko, kakao, inke... wydaje mi sie, ze jesli zadnych alergicznych problemow nie ma, to zastanawianie sie nad tym czy mozna dac Kubusia 1,5 roczniakowi jest jednak zbytkiem troski wink Spokojnie, to juz duze dziecko smile
    • kasiak37 woda n/t 26.03.11, 23:08

• xxx-25 Re: co do picia? 26.03.11, 23:11

Woda, z resztą najlepiej się nią napija, ale nie gardzi soczkiem – jabłkowy, za Kubusiem nie przepada lubi herbatę owocową wiśniową (taka zwykła, absolutnie nie żaden granulat). Bardzo uważam by nie było cukru w napojach. Ogólnie główny napój to woda, ma zawsze picie pod łapką i kiedy chce to pije, soczek raczej jako dodatek i nie codziennie. Herbatki dla niemowląt(granulowane) są wstrętne i zawierają głównie cukier.
    • lilly811 Re: co do picia? 27.03.11, 09:01
      Głównie rozcieńczone Bobofruty- pół na pół z wodą. Jak będzie cieplej to będę jeszcze bardziej rozcieńczać. Herbatki granulowane też daję.
    • cibora Re: co do picia? 27.03.11, 10:23
      Mój Staś ma 2 lata 10 m-cy i pije wyłącznie wodę. Mleko, sok traktuje jak jedzenie. Pepsi, wód smakowych, herbatek nie próbował jak do tej pory. My też zresztą takich rzeczy nie pijemy.
      Sok typu Kubuś dostał gdzieś po drugich urodzinach, ale fanem soków nie jest.
      Agnieszka
      --
      Staś (03.05.2008)
    • klubgogo Re: co do picia? 27.03.11, 10:54
      Woda niegazowana, kompot, czasami mleczko danone, gdy jesteśmy w sklepie. Kubusiów nie daję, bo mają za dużo cukru.
      • lukrecja34 Re: co do picia? 27.03.11, 11:25
        ale kubuś jest bez dodatku cukru uncertain
        • klubgogo Re: co do picia? 27.03.11, 20:36
          Za to z syropem glukozowo-fruktozowym. Ładniej brzmi? A może zdrowiej? tongue_out
        • joshima Re: co do picia? 27.03.11, 20:36
          lukrecja34 napisała:

> ale kubuś jest bez dodatku cukru uncertain

A piłaś to kiedyś? Nie zastanawia Cię z czego taki ulepek?
          • lukrecja34 Re: co do picia? 27.03.11, 20:55
            aha-producenci są w zmowie i kłamią uncertain tam na pewno jest zakamuflowany cukier..
            • joshima Re: co do picia? 27.03.11, 21:05
              lukrecja34 napisała:

> aha-producenci są w zmowie i kłamią uncertain tam na pewno jest zakamuflowany cukier..
              W pewnym sensie. Wszak nie jest napisane, że nie zawiera cukru w ogóle. Za to jest napisane, że zawiera cukry występujące naturalnie w owocach, co należy rozumieć, że dodano syrop glukozowo-fruktozowy a nie sacharozę. Nie kłamią, mówią prawdę tylko nie wprost wink

Polecam eksperyment. Weź owoce z jakich zrobiony jest kubuś który dajesz dziecku, zrób z nich sok za pomocą sokowirówki i sprawdź, czy będzie równie słodki. A potem samodzielnie wyciągnij wnioski wink

Nie twierdzę, że soki z kartonika uśmiercają, bo sama czasem daje takie dziecku. Twierdzę jedynie, że trzeba mieć świadomość tego co się je i co się daje do jedzenia dziecku. Naiwnością jest twierdzenie, że w tych sokach nie ma cukru. Prawdą jest co najwyżej, że nie dosłodzono ich sacharozą.
    • hester83 Re: co do picia? 27.03.11, 11:10
      Moja córcia pije wodę z dodatkiem niewielkiej ilości soku dla niemowląt.
    • mruwa9 Re: co do picia? 27.03.11, 11:17
      Woda.
      dawaj dziecku do picia to, co dotychczas (lub co planujesz dawac), a prorokuje, ze najpozniej za rok bedziesz slala histeryczne posty - ratunku! prochnica u dziecka!
      I nie zwalaj potem na geny, bo wlasnie teraz intensywnie pracujesz nad przyszlymi problemami stomatologicznymi dziecka. Powodzenia.
    • gavagai1 Re: co do picia? 27.03.11, 11:18
      wodę i rozcieńczony wodą syrop z kwiatów bzu.
      • lukrecja34 Re: co do picia? 27.03.11, 11:28
        mój syn był nauczony pić wodę-i wiele lat tylko to mu smakowało .teraz ma 13 lat,lubi pić wodę,soki i colę (niestety ale sam sobie kupuje). my pijemy tylko wodę mineralną
        córka była z babcią przez 5 m-cy i to wystarczyło-nauczyła się pić soki i woda jej nie smakuje,nie wypije i już. no to daję jej soki typu kubuś czy inny leon ale kupuję te bez cukru,rozcieńczam wodą tak pół na pół.to jej przez gardło przechodzi.
        zęby ma zdrowe.
        • najma78 Re: co do picia? 27.03.11, 21:33
          Pija wode i soki. Od czasu do czasu coca cole. Nie pijemy sokow gestych typu ''kubusie'' kiedys posmakowali ale nie lubia. Bardzo lubia sok pomaranczowy (najczesciej do sniadania), jablkowy, anansowy. Wode pija rownie czesto i picie sokow nie spowodowalo zaprzestania picia wody. Nie pija herbat - nie podajemy im zwyklych, a owocowych nie lubia - oczywiscie mam na mysli herbaty prawdziwe a nie slodkie ulepki - zreszra tych w sklepach nie ma. Zeby maja zupelnie zdrowe - dzieci w wieku 8l i 3.8 m-cy.
    • minerwamcg Re: co do picia? 27.03.11, 22:08
      Moja nie jest wybredna - sok wyciskany, kubuś, woda; byle było dużo i mokre. Natomiast ku mojemu wielkiemu żalowi obraziła się na mleko. Nie i już. Boję się czy to nie to samo co u mnie, ja od wczesnego dzieciństwa po mleku rzygam dalej niż widzę...
    • mikams75 Re: co do picia? 27.03.11, 23:20
      moja pije glownie wode
      od niedawna raz dziennie szklaneczke domowego soku marchewkowego
      wczesniej nie lubila, czasem wypila butelkowy dla niemowlakow
      herbatek nie lubi, choc jak byla mlodsza to pila ziolowe, do zaparzania.
    • camel_3d wode... 30.03.11, 08:29
      w ciagu dnai dostaje tylko wode. Rano do sniadania i wieczorem do kolacji herbate z cytryna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka