Dodaj do ulubionych

Rysowanie, malowanie w wieku 3 lat

29.03.11, 10:47
Czy wasze 2,5 latki i trzylatki potrafią rysować?
Mój synuś lubi malować w malowankach, ale ja muszę kolorować z nim. Sam owszem maluje a raczej zamalowuje rysunek. Kredkę trzyma w garści i nie da się mu wytłumaczyć, żeby złapał ją inaczej bo wtedy łatwiej się rysuje.
Lubi malować farbami ale problem ten sam co z kredką - pędzel trzyma w garści i tak gryzmoli po kartce że aż dziura się robi.
Wasze dzieci w mniej więcej takim wieku umieją ładnie trzymać kredki w rączce?
Obserwuj wątek
    • w_miare_normalna Re: Rysowanie, malowanie w wieku 3 lat 29.03.11, 11:42
      Moja 3latka uwielbia rysować, i kolorować. Na szczęście jest to jedyna czynność, którą wykonuje sama :\
      Rysuje ładnie bym powiedziała (twarz, oczy, nos, kwiatek, choinka, krzyżyk, kółko) to umie :d
      Co do farbek to jeszcze nie próbowałam, zastanawiałam się właśnie ostatnio od jakiego wieku dziecko "powinno" już farby poznawać.
      • mikams75 Re: Rysowanie, malowanie w wieku 3 lat 29.03.11, 12:21
        z farbkami to mozna wczesnie zaczynac, nie ma co czekac do 3-cich urodzin!

Moja tez glownie bazgrze - bawi ja plukaie pedzla, mazanie, az sie robi cziura a z kartki ciemna papa na stoliku.
        Najlepiej jej idzie rysowanie na tablicy - potrafi narysowac sloneczko i pare prostych rzeczy, ktore jej pokazalam, potrafi rysowac literki. Pewnie zaraz ktos na mnie naskoczy za to, ale nie widze powodow dlaczego mialaby nie rysowac literek, jak chce. A narysowanie np. T jest prostrze od narysowania np. kota.
      • podkrecone Re: Rysowanie, malowanie w wieku 3 lat 29.03.11, 12:23
        a ja polecam farby mojej 2,5 latka nawet bardziej woli farby i akwarele i plakatówki niż kredkismile tez potrafi sporo narysować np głowe oczka nos buzie włosy z nóżkami rączkami (kreseczkami) Kredke czy pędzelek trzyma róznie raz w garsci raz paluszkami. Każdy malec swoim tępem idzie a i nie kazde musi chciec czu umieć rysowacsmile a z tym trzymaniem to spoko wszystko w swoim czasie a póki co to chyba nawet wygodniej im w tej garsci się trzyma niż paluszkami, tak mi sie wydaje
    • eszkal Re: Rysowanie, malowanie w wieku 3 lat 29.03.11, 12:47
      To, jak ze wszystkim, bardzo zindywidualizowana sprawa. Pierwszy uwieczniony na zdjęciu rysunek z 22m to dziewczynka: głowa, włosy, uśmiech, oczy, sukienka, ręce nogi. Myślę, że już wtedy dobrze chwytała. Teraz ma 2,5 roku ale kolorować kredkami nie lubi, nudzi ją to. Lubi akwarele i mieszanie kolorów ale nimi nie maluje raczej nic konkretnego.

Ja bardzo polecam tablice znikopisy. Córce przez rok się nie znudziła. I co ważne dla małych, niewprawionych rączek opór przy rysowaniu jest znikomy. Rysunki, które z łatwością wychodziły jej na znikopisie nie udawały się kredkami.
      • bweiher Re: Rysowanie, malowanie w wieku 3 lat 29.03.11, 13:03
        Nasze 3 latki gryzmolą ile wlezie.Nie umieją rysować tylko jakieś tam bazgroły.
        • martita1987r Re: Rysowanie, malowanie w wieku 3 lat 29.03.11, 13:25
          2,5 roku bazgroli, że hej. Ostatnio nauczył się kółko i wszędzie są teraz kółka na kartkach. O kolorowanie nie ma mowy wogóle nie wie o co chodzi smile
    • jomat Re: Rysowanie, malowanie w wieku 3 lat 29.03.11, 13:43
      Mój synek (3 lata) uwielbia wszelkie zabawy manualne: rysowanie, malowanie klejenie, wycinanie, wydzieranie. Dopiero teraz zaczyna rysować konkretne rzeczy np. buzie z oczami,ustami, nosem. W wieku Twojego synka to były SAME bazgroły ale ja na Twoim miejscu bardziej skupiłabym się na tym nieprawidłowym trzymaniu kredki. Nie wiem jak inne Maluszki ale mój synek już w tym czasie kredkę trzymał poprawnie. Może musicie bardziej potrenować paluszki? Pozdrawiamsmile
    • karro80 Re: Rysowanie, malowanie w wieku 3 lat 29.03.11, 14:38
      przekładaj, namawiaj żeby trzymał poprawnie, nagradzaj słownie jak mu sie uda - nauczy sięsmile, ale to już ten wiek gdzie większośc dzieci umie(moja nie umiałabig_grin ale się nauczyła) i niech bazgrolismile
    • budzik11 Re: Rysowanie, malowanie w wieku 3 lat 29.03.11, 14:59
      Moje dzieci rysowały od najmłodszego wieku, więc 3-latki już całkiem-całkiem. Z rysowaniem samodzielnym - bez rewelacji, zwłaszcza u syna (rysuje różne dziwolągi i mówi że to np. samolot) ale koloruje bardzo precyzyjnie, nie wyjeżdża za linie itd. Kredkę trzyma prawidłowo. Ostatnio nawet dość dokładnie i precyzyjnie pokolorował obrazek farbami i pędzelkiem.
    • longpath Re: Rysowanie, malowanie w wieku 3 lat 29.03.11, 15:45
      Jako trzylatka moja maluje farbami i czym popadnie, tj. mazakami, kredkami, ołówkiem długopisem itd. Maluje ładnie, a rysuje głównie postacie i portrety: głowa, oczy, nos, inne detale jak kolczyki czy okulary. No i łąkę, kwiatki, chmurki, takie tam. Nie bawią jej kolorowanki, choć kiedyś malowała. Oczywiście to początki. Trzyma dobrze pędzel i wszystko inne, od początku tak trzymała, ale mimo to jako 2,5 latka bazgroliła, że hej. Każde dziecko ma swoj czas na takie umiejętności, a 2,5 a 3 lata to kawał czasu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka