Dodaj do ulubionych

jaderka w kanalach pachwinowych u 2 -latka

05.04.11, 15:16
W sobote bylam na usg z moim malym (z Fundacji Ronalda McDonalda) i okazalo sie, ze oba jaderka ma w kanalach pachwinowych. Lekarz probowal je sprowadzic do workow, ale podobno sie nie dalo. Pytal czy jak sie kapie to mu schodza...no i raz ma a raz nie.... powiedzcie mi czy to znaczy, ze kwalifikuje sie do zabiegu operacyjnego? czy moze Wasi synowie tak mieli i sie jakos samo naprawilo? ew. czy da sie to jakos "naprawic" lekami? na sama mysl o operacji dostaje zawalu serca..... licze na cud "samonaprawy" smile
Obserwuj wątek
    • truskawkowe_studio Re: jaderka w kanalach pachwinowych u 2 -latka 05.04.11, 16:16
      tez mamy ten problem, syn ma 3 latka. czasami mu schodza ale w tym wieku nie powinny juz wedrowac i niestety czeka nas operacja wiec podejrzewam ze u Was bedzie podobnie.
      • leneczkaz Re: jaderka w kanalach pachwinowych u 2 -latka 05.04.11, 16:44
        A mi lekarz powiedział, że w tym wieku mają prawo wędrować i u nas już coraz rzadziej 'zwiewają' .. wink
    • annek2 Re: jaderka w kanalach pachwinowych u 2 -latka 05.04.11, 20:57
      Mają prawo wędrować, jak urosną będą "siedzieć" na miejscu ( będą za duże aby zmieścić się do kanału pachwinowego). Problem jest wtedy, gdy jąderka nigdy nie zstąpiły bądź też większość czasu są poza moszną. Synek (2,5 roku) ma ten sam "problem" , z resztą wykryty również podczas usg McDonalda i na razie się tym nie przejmuję, pediatra powiedziała, że skoro w ogóle schodzą to jest ok. Inna sprawa, że ja po usg przez jakiś czas sprawdzałam przy każdej zmianie pieluchy oraz przy kąpieli i zazwyczaj jądra były na miejscu ( kilka razy zdarzyło się inaczej, ale bez problemu sama je sprowadzałam). Na razie się tym nie stresuję.
      • truskawkowe_studio Re: jaderka w kanalach pachwinowych u 2 -latka 05.04.11, 21:14
        no to nabilyscie mi cwieka teraz smile
        konsultowalam sie z kilkoma lekarzami i kazdy radzil jak najszybsza operacje. mielismy juz umowiona date zabiegu rok temu ale zdecydowalismy sie czekac w nadziei ze obejdzie sie bez tego, ale niestety bez wiekszych zmian. co wam lekarze radzili? do ilu lat macie zamiar czekac? sa jakies inne sposoby? ktos w necie wspomnial o jakis zastrzykach ale nie wiem o co chodzi... w przyszlym tyg widzimy sie z lekarzem to sie dopytam ale jestem ciekawa waszych doswiadczen
        • annek2 Re: jaderka w kanalach pachwinowych u 2 -latka 05.04.11, 21:46
          truskawkowe_studio napisała:

> do ilu lat macie zamiar czekac?

Cytuję z książki "Drugi i trzeci rok życia dziecka" - " Cofające się jądra zwykle po okresie dojrzewania pozostają w mosznie na stałe bez żadnego leczenia". Nie napiszę, że książka ta to jakaś wyrocznia i na pewno nie zastąpi lekarza, ale przekład był konsultowany z prof. dyrektorem Instytutu Pediatrii, tak więc może i to prawda.
          Nie wiem czy powinnam pisać takie rzeczy, ale zaryzykuję jeśli ma cię to uspokoić. Podczas gdy ja panikowałam, że małemu uciekają te jądra mój mąż przyznał się, że też miał taki problem i to właśnie mniej więcej do wieku dojrzewania, później już było ok. Przypadłość ta jakoś nie wpłynęła w żaden sposób na życie rodzinne. Bez problemu postarał się o dwójkę dzieci , pierwsze w pierwszym cyklu starań, drugie w drugim wink
    • annek2 Re: Macie linka 05.04.11, 21:58
      dziendobrytvn.plejada.pl/29,11555,news,,1,,wedrujace_jadra,aktualnosci_detal.html
      Tu doktor dość dokładnie wyjaśnia kiedy jest problem a kiedy go nie ma ( w 2:16 minucie do końca)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka