Dodaj do ulubionych

obrzezanie

07.04.07, 22:24
Do Mam ktore mialy juz doswiadczenie,
Mam dwojke chlopachow w wieku 2,2 i roczek,chcialabym ich dac obrzezac,ale mam
kilka pytanw zwiazku z tym.
Kiedy jest najlepszy wiek? Boli przy zabiegu(wiem,znieczulenie,ale..)? Czy
moze po? Jak dlugo sie goi?
Chcialabym zeby to bylo jak najmniej stresujace dla synkow..
Obserwuj wątek
    • truscaveczka Re: obrzezanie 08.04.07, 09:29
      Niestety, najlepszy wiek jest w okresie noworodkowym - ranki goją się w parę
      godzin smile
      Generalnie, im wcześniej, tym lepiej.
      Po zabiegu nie boli bardziej, niż skaleczenie, to malutka ranka u takich
      malców.Gorzej z dorosłym (erekcja np. bywa bardzo bolesna).
      Bardzo dobry wybór, bez względu na to, co napiszą inne forumowiczki.
    • mika_p Re: obrzezanie 08.04.07, 17:19
      Skoro nie obrzezałaś noworodków ze względów religijnych, to pozwól ludziom
      samodzielnie decydować o ich ciele.
    • anetina Re: obrzezanie 08.04.07, 17:42
      a tak trochę inaczej się zapytam

co oznacza obrzezanie??
      po co??
      i jak ten zabieg wygląda??
      • duygu Re: obrzezanie 08.04.07, 20:26
        Ze wzgledow higienicznych chcialabym to zrobic.Moj maz jest obrzezany i uazamy
        ze tak bedziej lepiej dla naszych dzieci.Nie robimy tego z powodow religijnych.
        Slyszalas o raku szyjki macicy? Ja wlasnie jestem zagrozona
        zachorowaniem.Przypuszczalnie dlatego ze moj byly facet nie byl obrzezany.
        A w krajach arabskich liczba zachorowan na raka szyjki macicy jest bardzo
        niska,wiec chyba statystyki nie klamia.
        • camel_3d2 Re: obrzezanie 07.11.25, 18:58
          serio??? Wiazesz raka szyjki macicy z brzezaniem czy nie???
          Wiekszej bredninie czytalem. Serio...
      • duygu Re: obrzezanie 08.04.07, 20:40
        zabieg polega na usunieciu (odcieciu) napletka przy znieczuleniu miejscowym
    • bomba001 Re: obrzezanie 08.04.07, 21:48
      no chyba troche za pozno, zeby sie bez histerii obylo. nie wiem, czy taki
      zabieg ci w polsce wykonaja.
      a jezeli chodzi o plusy to trzeba wspomniec zalety sensualne dla partnereksmile)
      • myelegans Re: obrzezanie 08.04.07, 22:42
        Moj synek jest obrzezany, nie ze wzgledow religijnych, jestesmy ateistami,
        mieszkamy w USA, tata tez obrzezany, jak zdecydowana wiekszosc mezczyzn w ich
        wieku. Tutaj nadal okolo 80% chlopcow jest obrzezanych po urodzeniu. Zabieg
        wykonuje sie zaraz po urodzeniu przy lokalnym znieczuleniu, moj synek przespal
        cala impreze.
        Jak ze starszymi dziecmi nie wiem, ale pewnie mozesz znalezc wiecej informacji
        na internecie i zasiegnac rady urologa. W Polsce zabieg jest tak niepopularny,
        porownywalny do mutilacji, ze pewnie napotkasz na duze opory i spoleczne i
        medyczne, wiec musisz byc bardzo zdeterminowana.
        Szczerze powiedziawszy nie znam plusow sensualnych dla partnerek, chociaz bylam
        w zyciu z obydwoma typami, wole te obrzezane.
        • duygu Re: obrzezanie 09.04.07, 19:59
          Mieszkamy w niemczech,wiec ze znalezieniem lekarza nie bede miala problemu.
          Podpisuje sie pod Twoim ostatnim zdaniem-ja rowniez wole obrzezanych typow wink
          • edytttta97 Re: obrzezanie 31.10.25, 14:42
            Dobra Decyzja. Ja też obrzezałam całkowicie syna dopiero jak miał 6 lat. Zdecydowałam się tylko w celach higienicznych. Miał również usunięte wędzidełko podczas zabiegu. My mieszkamy w Polsce. Popieram
            • camel_3d2 Re: obrzezanie 07.11.25, 19:02
              "Napletek to fałd skórny chroniący żołądź prącia przed urazami mechanicznymi i utrzymujący odpowiednią wilgotność. Jego głównymi funkcjami są ochrona żołędzi i ujścia cewki moczowej, a także zapewnianie właściwego nawilżenia. U mężczyzn napletek zawiera bogate unerwienie i jest połączony z żołędzią przez wędzidełko, które może być wrażliwe"

w USA zaczeto robic to zeby nie bylo roznicy moedzy zydami, a niezdyami. Zeby nie mozna bylo tego rozpoznac, na pierszy rzut oka. Obrzezanie nie ma nic wspolego z ochrona, a wrecz przeciwnie . MOze przyczynic sie do no zakarzen cewki oczowej bo nie jest chroniona. Napletek ma forme ochronna.
              • chocolate_dog123 Re: obrzezanie 07.11.25, 21:10
                Dokładnie.
                Przeczytaj to:

"Na koniec, mohel wykonuje mecicę, czyli wysysa ustami krew z rany, aby sprawdzić, czy dopływa ona swobodnie. Ten etap, ze względów higienicznych, budzi najwięcej kontrowersji, dlatego zezwala się na używanie – w celu odciągnięcia krwi – szklanej pipety".

delet.jhi.pl/pl/psj?articleId=14825Z

www.facebook.com/share/1Ju5YroQVm/

Obleśne i zboczone to mało powiedziane.
                • chocolate_dog123 Re: obrzezanie 07.11.25, 21:11
                  delet.jhi.pl/pl/psj?articleId=14825
                • camel_3d2 Re: obrzezanie 08.12.25, 16:42
                  tak i co z tego? Przeciez to bajski sprzed tysiecy lat. Wetedy mialo to praktyzcne znaczenie bo pod napletkiem zbieral sie brod, a w tamtych regionach dominowaly glownie pustynie. Wiec dochodzilo do zakarzen itd...
                  Wiec ktos dodal to do religii..ale sensu w tym obecnie nie ma.
    • brytnej Re: obrzezanie 11.04.07, 23:20
      duygu napisała:

> Mam dwojke chlopachow w wieku 2,2 i roczek,chcialabym ich dac obrzezac,ale mam
      > kilka pytanw zwiazku z tym.
      > Kiedy jest najlepszy wiek?

Obrzezanie to zdecydowanie dobry pomysł, ale najlepiej za to zabrać się przed
      skończeniem 2 roku, tak, żeby dziecko potem zdążyło zapomnieć. Tak że polecam
      zabrać się za to jak najszybciej i nie odwlekać decyzji - pięciolatek bardzo
      cierpi długo po zabiegu, bo zadaje pytania, co się stało.

Pozdrawiam również z Niemiec.
      • camel_3d2 Re: obrzezanie 07.11.25, 18:57
        nie wiem czy to dobry pomysl. Jezeli ze wzgedow religijnych, ok..ale dla widzimisie to nie.
    • camel_3d2 Re: obrzezanie 07.11.25, 18:57
      Najlpeszy wiek jest krotko po urodzeniu.
      Boli? Boli, nawet ze znieczuleniem.. tzn zatrzyk boli. Obrzezanie nie, ale potem przez pewien okres czasu jestbardzo nieprzyjemnie. Kolega syna w przedszkolu przechodzil obrzezanie, tradycyjnie kolo 4 roku zycia. Przez trzy tygondie nie mogl chodzic do przedszkola.
      W wieku 2.2 tez nie beda pamietaly. ale nastaw sie na placz bo nie beda w stanie powiedzeic czy boli czy nie, czy swedzi. Sa kremy do smarowania. Dasz rade
      • camel_3d2 Re: obrzezanie 07.11.25, 19:02
        ale pamietaj:

Napletek to fałd skórny chroniący żołądź prącia przed urazami mechanicznymi i utrzymujący odpowiednią wilgotność. Jego głównymi funkcjami są ochrona żołędzi i ujścia cewki moczowej, a także zapewnianie właściwego nawilżenia. U mężczyzn napletek zawiera bogate unerwienie i jest połączony z żołędzią przez wędzidełko, które może być wrażliwe.

Takze nie warto ulegac modzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka