Dodaj do ulubionych

Zapalenie spojówek? Co robic:(?

20.04.11, 20:03
Proszze Was o rady.... Dziś mały obudził sie z jednym napuchnietym i zaklejonym od ropy okiemsad
Wieczorem bylo jeszcze wszystko ok... A tu takie zaskoczenie.
Galka oczna cala czerwona, wycieka mu zolta wydzielina. Zadzwoinilam do pediatry, a ten przepisla krople w antybiotyku do oka.
Teraz moje pytania: czy jest to normalne, ze przy zapaleniu spokowej napuchnieta jest i zaczerwieniona gorna powieka na zewnatrz? Moze on sobie cos ,,wsadzil" do oka?
Oko tak napuchniete, ze o polowe mniejsze od drugiego. Mam mu zakrapiac 4 razy dziennie, ale czy moge zrobic cos wiecej? Kiedy to przejdzie? Ja nigdy nie mialam nic podobnego. Moze powinnam jednak pojsc z nim do okulisty? Czy nie pankowac? Z gory wielkie dzieki za informacje o rady.
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Zapalenie spojówek? Co robic:(? 20.04.11, 20:07
      Trzeba było iść do okulisty a nie diagnozować przez telefon u pediatry sprawy związane z okiem. A teraz potwierdzać jeszcze na forum internetowym.
      • rybalon1 Re: Zapalenie spojówek? Co robic:(? 20.04.11, 20:29
        oko może być mocno spuchnięte razem z powieką i baardzo czerwone sad nic miłego do tego jest ból i światłowstręt .. Zakrapiaj kroplami , możesz przemywać rumiankiem delikatnie - za 2-3 dni powinno być lepiej , zdrówka życzę . Jeśli się nie poprawi do do okulisty podejdź koniecznie.
        • semi-dolce Re: Zapalenie spojówek? Co robic:(? 20.04.11, 20:33
          Co wy z tym rumiankiem do oczu? Rumianek może bardzo uczulic. Jak byłam dziewczynka zatarłam sobie oko i moja mądra babcia przemyła mi rumiankiem. Chwile potem pędziła ze mna na ostry dyzur okulistyczny, bo miałam bardzo silna reakcję alergiczną. Nigdy w zyciu rumianku do oczu - jesli już to czarna herbata.
          • malazabka.de Re: Zapalenie spojówek? Co robic:(? 20.04.11, 20:55
            ja tez nie rozumiem tego przekonania do rumianku, raz ze moze uczulac, a dwa, ze wysusza, czarna herbata dziala bakteriobojczo i kojaco
    • gemmavera Re: Zapalenie spojówek? Co robic:(? 20.04.11, 20:36
      A skąd wiadomo, że to zapalenie spojówek?? Sama zdiagnozowałaś czy pediatra przez telefon?

Do okulisty nie trzeba skierowania, trzeba było pójść, żeby obejrzał spuchnięte oko - wiedziałabyś, czy syn sobie coś wsadził i nie musiałabyś o to pytać na forum. smile
      Moja okulistka mówi, że oko dziecka jest tak delikatne, że jeśli coś się z nim dzieje, zawsze trzeba je pokazać okuliście.
    • mozyna Re: Zapalenie spojówek? Co robic:(? 20.04.11, 20:40
      Opuchlizna jest normalna. Podawaj krople, jak w zaleceniu. Rope mozesz usuwac wacikiem zmoczonym w chlodnej, przegotowanej wodzie. Jutro bedzie lepiej, a pojutrze jeszcze lepiej niz jutro smile Krople podaje sie zazwyczaj do ok. dwoch dni po ustapieniu objawow.
      Pilnuj, zeby dziecko nie przenioslo infekcji na drugie oko, chociaz to prawdopodobne, ze jednak tak sie stanie niestety.
      • rybalon1 Re: Zapalenie spojówek? Co robic:(? 20.04.11, 20:56
        ja tam stosowalam i rumianek i czarną herbatę tez - zresztą tak zaleciła okulistka , jesli nie jesteś pewna pozostań przy herbacie poprostu
        • zjawa1 Dwa kolejne problemy:((( 20.04.11, 21:03
          Dziekuje Wam za szybka interwencje.... Mam jeszcze jeden problemsad przed chwila chcialam wkropic mu antybiotyk i meczylam sie z tym 30 minsad Nie daje sobie tego zrobi.... No masakra...Oko w dalszym ciagu ma zolte wyciekisad
          Jak wywnioskowalam teoretycznie do 3 dni powinno byc lepiej?
          A co zrobic z przedszkolem, dzis nie poszeedl bo moglam sobie na to pozwolic...Co radzicie?
          Jutro juz nie mam z nim co zrobicsad Poslanie go do przedszkola jest wg. Was ryzykowna w takich okolicznosciach? Czy moze przesadzam?
          • zjawa1 A ta ciemna herbata to... 20.04.11, 21:06
            Moze glupie pytanie ale nie znam sie na herbatach, rumianek mam w domu. Ta ciemna herbata to taka zwykla w saszetkach, jak sie standardowo pija?
            Mam sol fizjologiczna, przemylam muoblepione rzesy bo do srodka ciezko jest mi to wkropic...
            • malazabka.de Re: A ta ciemna herbata to... 20.04.11, 21:11
              czarna herbata to np. assam, darjeeling, sikkim, ceylon, earl gray
              • malazabka.de Re: A ta ciemna herbata to... 20.04.11, 21:13
                a i nie przemywaj bezposrednio po zakrapianiu, co do soli to bym sobie odpuscila, przy zapaleniu spojowek raczej nie pomoze
                • zjawa1 Re: A ta ciemna herbata to... 20.04.11, 21:23
                  Wiem, przemywam przed zakrapianiem, bo oka nie potrafi otworzycsad
                  Jestem przerazona, jak ,,nie urko to sra...." Zawsze musimy przerabiac jakies ekstermalne przypadki chorobowesmile ... A tak cieszylam sie, ze od tylu juz miesiecy nie chorowal... Ech....
                  Do przedszkola jutro nie posle go... musze cos wymyslic. I chyba pojde z nim jutro na izbe, na okulistyke tak dla swietego spokoju. Bo te powiklania, o ktorych czytam teraz na necie szokuja mnie. Herbatke ciemna masmile wiec zrobie mu jutro okladysmile
                  • malazabka.de Re: A ta ciemna herbata to... 20.04.11, 21:30
                    trzymam za was kciuki, szybkiego powrotu do zdrowia
                    • lupa_87 Re: A ta ciemna herbata to... 20.04.11, 22:25
                      Od dzisiaj mamy dokładnia to samo - przeniosło się od kataru. Zadzwoniłam do okulistki - wysłała mnie zaocznie do apteki po antybiotyk w kroplach i dzisiaj kazała kropić od 19 , co godzinę aż do spania. Jutro wizyta i 5 razy dziennie po 1 kropli do każdego oka. Przemywać oczy można płatkiem kosmetycznym i solą fizjologiczną lub przegotowaną wodą.
                      Trzeba zajść do okulisty, żeby obejrzał czy to aby tylko to i żeby nie było powikłań.
          • malazabka.de Re: Dwa kolejne problemy:((( 20.04.11, 21:07
            zapalenie spojowek jest zakazne i dziecko powinno zostac w domu az do wyleczenia
          • elan-o100 Re: Dwa kolejne problemy:((( 21.04.11, 08:45
            > Jutro juz nie mam z nim co zrobicsad Poslanie go do przedszkola jest wg. Was ryz
            > ykowna w takich okolicznosciach? Czy moze przesadzam?

tak, jest ryzykowne ale dla innych dzieci, bo zapalenie spojowek jest baaaardzo zarazliwe!

jesli panie w przedszkolu maja choc troche wyobrazni, nie powinny przyjac takiego dziecka...
            a matka z wyobraznia i nie powinna mu pozwolic na kontakt z innymi dziecmi.
            Tobie tez polecam szczegolna higiene, bo naprawde latwo sie zarazic smile

a tak w ogole to nie jest nic groznego, zakropisz krople przez kilka dni i przejdzie (jesli krople sa z antybiotykiem nalezy je stosowac przez tyle dni ile zalecil lekarz, nie odstawiac od razu jesli sie poprawi).
            Nie przejmuj sie az tak. po tonie twoich postów moznaby wywnioskowac, ze dziecko zachorowalo na jakas powazna chorobe smile
            jesli jest przedszkolakiem zlepie takie zapalenie jeszcze nie raz ...
    • kj-78 Re: Zapalenie spojówek? Co robic:(? 20.04.11, 22:23
      Po pierwsze wg nowych badan brytyjskich (nie podam linka, dostalam broszure u lekarza) 70% przypadkow zapalenia spojowek jest pochodzenia wirusowego i nie dziala na nie zaden antybiotyk. Po tygodniu samo przechodzi. U nas miesiac temu wlasnie tak bylo, przeszlo samo po kilku dniach.
      Po drugie, troche mnie dziwi, ze zapalenie spojowek tylko w jednym oku. Moze byc w jednym mniej, w drugim bardziej, ale nie wyobrazam sobie, zeby dziecko nie potarlo reka drugiego oka ani razu... A tyle wystarczy do infekcji.
      Po trzecie, zapalenie spojowek jest bardzo zarazliwe, do tego stopnia, ze jak jedno dziecko w przedszkolu ma, to prawdopodobnie dopadnie wiekszosc dzeci w grupie. U nas w zwiazku z tym mowia, ze do przedszkola mozna normalnie chodzic, bo jak juz jedno dziecko zachorowalo, to po ptokach wink Mowie oczywiscie o sytuacji, kiedy dziecko z zapaleniem spojowek bylo tego samego dnia w przedszkolu.
      Po czwarte, przemywanie czarna herbata dziala bardzo kojaco. Zrob mocna herbate (esencje), i przykladaj oklady do oka (letnie).

Zycze szybkiego porotu do zdrowia. Istnieje mozliwosc, ze wszyscy w rodzinie sie zarazicie, roznosi sie to cholerstwo blyskawicznie!
      • zjawa1 kj-78 20.04.11, 22:39
        Powiedz mi a dlaczego zaskoczylo Cie to, ze ma ten syf tylko w jednym oku? Powaznie drugie jest calkowicie ok! Absolutnne zero dolegliwosci.... Cholera moze on sobie jaims sposobem wtral cos do oka, wsadzil sobie... kurcze albo co gorasza jakas reakcja na chemikaliasad(( Tylko jak? w srodku nocy? I jakie? ... Jitro napewno lece z nim do okulisty... I bede robic te esensje z herbatki tak, jak polecacie... nawet traz zaraz jak spi mu zrobie oklad...
        • mozyna Re: kj-78 21.04.11, 01:02
          Jesli oko ropieje, to prawdopodobnie przyczyna sa bakterie. Przy wirusowym zapaleniu wysiek jest wodnisty. Mogl sobie zatrzec oko brudna reka.
          Drugie oko moze zlapac to "swinstwo" nastepnego dnia, po dwoch dniach...
          Przed kazdym przecieraniem i zakrapianiem myj rece i wycieraj najlepiej do jednorazowego papierowego recznika.
          Krople mozesz zmienic na masc do stosowania tylko 2 razy dziennie, skoro z aplikacja kropli sa problemy.
          Odpusc przedszkole na 2-3 dni, dopoki oko czerwone i ropieje, bo bedzie je tarl i nikt mu moze tego nie wycierac profesjonalnie.
    • blanus2202 Re: Zapalenie spojówek? Co robic:(? 20.04.11, 23:21
      Moja córa tez niedawno przechodziła zapalenie spojówek. I tylko na jedno oczko miała podpuchnięte , załzawione i zaropiałe. Drugie normalne. Miała przepisany antybiotyk - biadacynę. 5 dni brała, po 3 juz zaczęło schodzić.
      I wiem jak ciężko wkropić to dzieciaczkowi do oka, ale musisz! Ja robiłam to na siłę. Zawsze mi któs pomagał, bo nie szło samej ona tak zaciskała powieki. I nie wychodź na wiatr.
      aha- i jeśli mała ma do tego katar to odciągaj, odciągaj, odciągaj.... bo zawalony nosek może tylko pogorszyc sprawę.
      Zdrówka.
    • namrata86 Re: Zapalenie spojówek? Co robic:(? 21.04.11, 10:58
      Synek też ma zapalenie spojówek, 4 dzień bierze antybiotyk w kroplach. Dla złagodzenia przemywam mu oczy naparem ze świetlika. W sumie pomogło bardzo, oczy nie są już tak spuchnięte i czerwone. Za to teraz schodzi mu skóra. Życzę cierpliwości smile
    • dag_dag Re: Zapalenie spojówek? Co robic:(? 21.04.11, 11:22
      Po tygodniu samo przyjedzie.
      • mila-nek Re: Zapalenie spojówek? Co robic:(? 04.06.11, 23:11
        Niestety nie potwierdzam tej tezy. My (ja i moje dzieci) walczymy z tą przypadłością już 3 tydzień, właśnie lekarz zmienił nam antybiotyk ale specjalnej poprawy nie widać. A od poniedziałku zielona szkoła....

Zapraszam na mój blog
        zdrowiewrodzinie.blogspot.com
        • zjawa1 Re: Co moge Ci poradzic z wlasnych juz doswiadczen 04.06.11, 23:19
          smile
          My leczylismy 2 tygodnie!
          Wszystko zalezne jest od tego jaki to roodza zapalenia spojowek oraz jego przyczyna!
          Czy jest wirusowe, bakteryjne czy moze alergiczne.
          Czy doszlo do nadkazenia itp.
          U nas byl to efekt nadkazenia, a wlasciwie sprawa wirusa grypy typu A.
          Jednak profilaktycznie zapisano nam rowniez na okres paru dni stosowanie masci przy ewentualnym zasyfieniu oka wirusem opryszczki, wtedy antybol nie pomaga. Ja osobiscie, akurat tego nie wkrapialam dziecku, bo wiedzialam dnia nastepnego, ze to konsekwencja grypy!
          Wiec lecielismy przez 2 tyg na natybolu w kroplach i masciach na rogowke-nadkazenie tak szybo nastepowalo, ze uszkodzilo rogowke jednego oka.
          W koncu po 2 tyg calkowicie zdrowe oczy.
          I zasadnicze pytanie: czy lekarze badali oczy Twojego dziecka pod mikroskopem?
          My za kazdym razem mielismy takie badanie tj, co 3 dni, bardzo szczegolowe. Dodatkowo za azdym razem jakies badania przes przet specjalistyczny pola widzenia i koloru... nie wiem jak to sie nazywa fachowo.
          • lupa_87 Re: Co moge Ci poradzic z wlasnych juz doswiadcze 04.06.11, 23:35
            Brać atybiotyk i koniecznie do okulisty, żeby ocenił czy dobry lek i czy to TYLKo spojówki, czego życzę.
    • monika_z_mamitati.pl Uwaga na zapalenie sitowia !! 06.06.11, 12:23
      Chciałam Was ostrzec, uważajcie na prawidłową diagnozę lekarską przy oczkach.
      Brata synek też miał spuchnięte jedno oczko i gorączkę 39. Doktor z przychodni rejonowej kazała robić okłady z herbaty. Stan nie ulegał poprawie więc dziecko zawieziono do prywatnej doktor, stwierdziła zapalenie sitowia !!
      Skończyło się wizytą w szpitalu, antybiotykiem i sterydami.
      Wczesniej też nigdy o tym schorzeniu nie słyszałam, a skutki nieprawidłowej diagnozy mogą być poważne :
      www.zdrowie.med.pl/czytelnia/008.htmlPozdrawiam,
      Monika
      • zjawa1 Re: Uwaga na zapalenie sitowia !! 07.06.11, 22:37
        Jaki fachowiec-okulista zaleca zastosowanie okladu z herbaty na zapalenia oka wszelakiej masci?
        Wola o pomste!!!! Szoka jak dla mnie!
        • kasiak37 Re: Uwaga na zapalenie sitowia !! 08.06.11, 19:28
          zapalenie sitowia to nie jest zapalenie oka.Sitowie znajduje sie w zatokach.
          • zjawa1 Re: Uwaga na zapalenie sitowia !! 08.06.11, 22:13
            Moja droga oczy sa scisle powiazane z zatokami wlasnie sitowymi, jedynymi jakie posiada dziecko od urodzenia. Kolejne zatoki zaczynaja wyksztalcac sie kolejno, poczawszy od ok 4 roku zyyciasmile
            • zjawa1 Re: Uwaga na zapalenie sitowia !! 08.06.11, 22:15
              Dodatkowow-zapalenia zatok sitwowych moze doprowadzic do uszkodzenia nerwu wzrokowego. Osobiscie przerabialam na sobie klimat pare miesiecy temusmile Dlatego zawsze powtarzam, jesli juz miec chore zatoki, to czolowe ,,najbezpieczniej" jesli wogole mozna tak to ujacsmile
    • net79 Re: Zapalenie spojówek? Co robic:(? 07.06.11, 22:49
      dalekam od diagnozowania takich rzeczy, jedynie z doświadczenia wiem, że zapuchnięte zaropiałe oczy u 2 szt. moich dzieci były objawem nadciągającego przeziębienia z katarem w roli głównej, kilka kropel soli fizjologicznej do nosa nie zaszkodzi i wit c w kropelkach....
      • zjawa1 Re: Zapalenie spojówek? Co robic:(? 07.06.11, 23:02
        Taaaa... powiem Ci, ze tez mnie tak uspakajano na forum... ale w koncu polazlam do okulisty i dostalam pakiet lekow. Leczylam 2 bbite tygodnie, po czym w ostatnim dowiedzialam sie, ze doszlo do zapalenia rogowki jednego oka.
        Mialam zal do lekarza o to, ze wczesniej nie poinformowal mnie o tym.
        Teraz, napewno przy pierwszej ropie lece do szpitala na okulistyke. Z tym nie ma zartow.
        Raz moze sie udac na lajcie innym razem moze sie nie udac....
        • net79 Re: Zapalenie spojówek? Co robic:(? 07.06.11, 23:06
          racja, my tez latamy, szpitali ci u nas do woli, okulistykę tez mamy niedalekosmile a lecę zazwyczaj po to, aby siebie uspokoić i interweniować od razu właściwym lekiem... co nie zmienia faktu, że u dwójki na trzy sztuki to zazwyczaj odkataralnesmile
          • zjawa1 Re: Zapalenie spojówek? Co robic:(? 07.06.11, 23:14
            Wiesz u nas niby bya to sprawa dosc powazna-nadkazenie bakteryjne z wirusa Ah1n1...
            Ogolnie kilka narzadow chwycilo-leczenie trawalo 4 tygdonie ogolnie. Do teraz lecze skutki, a wiec napuchniecie blon bbenkowych za posrednictwem miesiecznego utrzymywania sie kataru plus powiekszonych na maksa migdalow.
            Ale ogolnie jest juz lepiej z uszami takze jestem dobrej mysli,
            Do naszejokulistyki mam 100% zaufania ponoc w rankingach najlepsza w polsce i chyba 3 w europiesmile Jedyny zal jaki mam do nich to, to ze nie poinformowano mnie od razu o tym, ze dziecko mialo zapalenie rogowki jednego oka. Dowiedzialam sie o tym dopiero po wyleczeniu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka