Dodaj do ulubionych

Angina ropna POMOCY!!!

12.05.11, 10:53
Mój syn od wtorku rano ma wysoką gorączkę (ok.39 stopni). Pediatra rozpoznała anginę ropną i podała 1 raz dziennie zastrzyk z Lincocin przez 6 dni. Mamy już trzecią dobę więc gorączka powinna już znikać a ona cały czas jest taka wysoka, że dziecko ma dreszcze. Po podaniu w dzień syropu paracetamol (średnio co 4 - 6 godzin) spada a potem znowu skacze na 39 stopni. Na noc daję mu paracetamol w czopkach. Mało je. Na szczęście pije dużo wody.
Boże kiedy minie chociaż ta gorączka???
Obserwuj wątek
    • ola_mi Re: Angina ropna POMOCY!!! 12.05.11, 11:07

po pierwsze nie mozna podawać tylko paracetamolu i to co 4-6 godzziny, tylko naprzemiennie paracetamol i nurofen (ibufen, ibum). Do tego paracetamol słabiej zbija goraczke niz nurofen.
      Moj mlody mial kilka razy angine ropna. Z reguly dostawal augmentin lub pochodne i po 3 dawkach goraczka mijala. Przy anginie zawsze mi wymiotowal.
      • ant-nat Re: Angina ropna POMOCY!!! 12.05.11, 11:15
        Na mojego nurofen nie działa w ogóle dlatego podaję tylko paracetamol. Kiedyś jak podałam nurofen i położyłam go spać to gorączka w ogóle mu nie spadła tylko zaczęła wzrastać do doprowadziło dziecko do zesztywnienia z gorączki.
    • solaris31 Re: Angina ropna POMOCY!!! 12.05.11, 11:26
      jeśli nie możesz dawać nurofenu, to pozostają ci tylko środki domowe - okłady na czoło, kąpiel chłodniejsza niż temp. ciałą dziecka - poczytaj o naturalnych metodach obniżania gorączki.

dziwi mnie to, że gorączka nie spada, u nas tez zwykle już na drugi dzień było znacznie lepiej, a na trzeci, po kilku dawkach antybiotyku, po gorączce nie było śladu.

może ten antybiotyk nie działa?
    • kosmitka06 Re: Angina ropna POMOCY!!! 12.05.11, 11:40
      Podawaj dziecku leki od gorączki co 4-5h bez przerwy, nie czekaj aż gorączka wzrośnie. U nas zwykle jest najgorsza 2 i 3 doba. Teraz możesz mu robić zimne okłady na czoło. Nie musi jeść grunt że pije smile
      Pozdrawiam
      • ant-nat Re: Angina ropna POMOCY!!! 12.05.11, 11:58
        Dzięki za porady. Okłady odpadają bo nie da sobie nic na czole położyć czasami uda sie przetrzeć buzię jakąś chłodną szmatką.
        Mam nadzieję, że dziś po trzecim zastrzyku już będzie lepiej.
        najgorsza gorączka jest o 4 rano, dziś ją przespałam i syn o 4,30 był już rozpalony i targały nim dreszcze straszne. Dziś nastawię sobie budzik na 4 rano i podam mu czopek zanim będzie ta gorączka zbyt wysoka. Chyba, że zacznie spadać po tym zastrzyku - czyli po 14.
        • ola_mi Re: Angina ropna POMOCY!!! 12.05.11, 14:45
          w aptekach sa takie torebki z żelem. nie kładzie sie ich na ciałko, tylko np.obkłada wkoło głowki i to schładza.Moze w nocy tak zrobić? I u nas tez sprawdzało się okładaie chłodnymi scierkami stópek. Przy anginie goraczka potrafi byc bardzo wysoka.
    • budzik11 Re: Angina ropna POMOCY!!! 12.05.11, 12:01
      Zmieniaj lek przeciwgorączkowy, bo może takie z paracetamolem jest za słaby. Leki z ibuprofenem poza działaniem przeciwgorączkowym i przeciwbólowym mają też działanie przeciwzapalne. Jak Nurofen nie działa, to może jakiś inny?
      I może ten antybiotyk jest źle dobrany, skoro nie pomaga? Miał robiony wymaz i antybiogram czy to strzał w ciemno? Ja przy anginie miałam Augmentin.
      A wcześniej był czesto leczony antybiotykami? Jak mój syn miała zapalenie płuc, gorączka minęła skutecznie już po pierwszej dawce antybiotyku i lekarka skwitowała to "widzi pani, tak się leczy dzieci które nie są bez potrzeby faszerowane antybiotykami" (u mojego to był drugi antybiotyk w zyciu) - w sensie - że jeśli wcześniej dzieci są tak leczone, to potem leczenie jest mniej skuteczne.
      • ant-nat Re: Angina ropna POMOCY!!! 12.05.11, 12:28
        Od lutego wziął Augmentin, klacid i summamed dlatego teraz dostał zastrzyki bo się już zraził i nie chce pić syropków.
        U nas z wymazami jest tak, że dostajesz zlecenie i musisz jechać do Krakowa a potem czekać na wyniki czyli to już jest jakieś 3 dni.
        Nie wiem czy wymaz można zrobić jak dziecko wyzdrowieje czy to się zawsze robi podczas choroby?
        Jeszcze sie nie spotkałam żeby zanim pediatra da antybiotyk u dziecka które przychodzi z czopami ropnymi na migdałach i gorączką 39 stopni, zlecał wymaz. I to nie tylko u mnie w przychodni ale w innych w rejonie tez tak NIESTETY jest.
        • budzik11 Re: Angina ropna POMOCY!!! 12.05.11, 13:39
          ant-nat napisała:

> Nie wiem czy wymaz można zrobić jak dziecko wyzdrowieje czy to się zawsze robi
          > podczas choroby?

Móc można, ale po co? To juz musztarda po obiedzie. Wymaz (posiew) i antybiogram robi się po to, żeby stwierdzić, jakie bakterie atakują i na jaki lek zareagują, jaki lek będzie skuteczny w tym wypadku. Więc nie widzę sensu robienia PO chorobie.
          • elan-o100 Re: Angina ropna POMOCY!!! 12.05.11, 14:55
            > Móc można, ale po co? To juz musztarda po obiedzie. Wymaz (posiew) i antybiogra
            > m robi się po to, żeby stwierdzić, jakie bakterie atakują i na jaki lek zareagu
            > ją, jaki lek będzie skuteczny w tym wypadku. Więc nie widzę sensu robienia PO c
            > horobie.
            ale jaki lekarz zleci wymaz, gdy dziecko tak wysoko goraczkuje i ma czopy ropne?
            przeciez na wynik czeka sie kilka dni...
            za duze ryzyko powiklan przy podejrzeniu paciorkowcow.
            • slonko1335 Re: Angina ropna POMOCY!!! 12.05.11, 16:36
              a widzisz są lekarze którzy zlecają taki wymaz nawet jak nie mogą zrobić szybkiego testu na paciorkowca(bo ten jest idealny w takiej sytuacji), gdyby wymaz był pobrany przed podaniem antybiotyku to może dziecko nie dostało by tych wszystkich antybiotyków tylko skończyłoby się na jednym nieskutecznym i drugim zgodnym z antybiogramem. Nawet jak wynik wymazu będzie za kilka dni a stan tego wymaga to podaje się antybiotyk o szerokim spectrum a potem sprawdza na podstawie wyniku czy był prawidłowy a jeżeli był a będzie nawrót to też wtedy od razu wiadomo co podać.

Wymaz możesz zrobić i po wyleczeniu bo może ma jakąś bakterię w gardle która wywołuje te zapalenia co chwilę ale trzeba odczekać przynajmniej dwa tygodnie po lekach no chyba że nie będzie wyjścia i okaże się że antybiotyk nie podziałał. Mój miał zrobiony wymaz z antybiogramem jak był zdrowy(na zlecenie laryngologa), wyszła bakteria, i jak była infekcja dostał lek zgodny z antybiogramem przy następnej okazji.
            • budzik11 Re: Angina ropna POMOCY!!! 12.05.11, 18:12
              elan-o100 napisała:

ale jaki lekarz zleci wymaz, gdy dziecko tak wysoko goraczkuje i ma czopy ropn
              > e?
              > przeciez na wynik czeka sie kilka dni...

Na wynik się czeka ale nie trzeba czekać z leczeniem. Daje się jakiś antybiotyk a jak ten nie zadziała (jak w tym wypadku) to daje się ten właściwy, dobrany na podst. antybiogramu.
        • zoi Re: Angina ropna POMOCY!!! 12.05.11, 20:44
          Dużo tych antybiotyków niestety, jak będzie lepiej to trzeba zbadać jak tam trzeci migdał, moj chrzesniak miał taka kumulacje antybiotykową, po czym okazało się, że to migdał właśnie, na ogląd niby ok, a już uciskał na przewody słuchowe i mały miał niedosłuch.ł
    • kawabe Re: Angina ropna POMOCY!!! 12.05.11, 21:19
      Witaj smile Mnie osobiscie troche dziwi dlaczego przpisano malemu antybiotyk od razu w zastrzyku narazajac go na bol iniekcji oraz czestsze powiklania po lekach z tej grupy. Piszesz,ze maly bral juz augmentin oraz Klacid i sumamed, po tych dwoch ostatnich to nawet ja bym sie zrazila do jakichkolwiek lekow, sa okropne w smaku i na dlugo zostawiaja metaliczny posmak w ustach. Ale przeciez np. Cefaclor w syropie nie jest zly i przy dobrym i cierpliwym podejsciu da sie przekonac dziecko do polkniecia leku lub w gorszej wersji podac mu go samemu . Paracetamol i nurofen nalezy podawac odpowiednio do wieku i wagi dziecka aby dzialaly. Pozdrawiam i zycze szybkiego powrotu do zdrowia dla synka.
      • ant-nat Re: Angina ropna POMOCY!!! 13.05.11, 13:14
        Zmieniłam paracetamol na Ibum i od razu 6 godzin spokoju od gorączki !!! Potem po 6 godzinach znowu się zaczęło, znowu Ibum i spokój.
        Dziś pediatra stwierdziła, że syn ma już powiększone migdały (nie od choroby ale tak ogólnie ma większe niż dzieci mają przeciętnie) i przez to chrapie w nocy a potrafi chrapać naprawdę głośno.
        Chyba pójdę do laryngologa bo od niej więcej sie nie dowiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka