Dodaj do ulubionych

jak nauczyłyście dziecko wycierać tyłek?

15.05.11, 15:38
mój 4,5 letni syn nadal woła nas, żeby mu wytrzeć tyłek po kupie. problem polega na tym, że jak sobie sam wyciera, to robi to tak, żeby nie wytrzeć, tzn, ledwie tym papierem dupsko dotyka.
no jak mam mu wytłumaczyć jak to robić?smile przecież mu nie pokażę na sobie samejbig_grin
help.
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: jak nauczyłyście dziecko wycierać tyłek? 15.05.11, 16:14
      Dzieci mają krótkie ręce i trudno im dosięgnąć tam, gdzie powinny. Swoim kazałam kucnąć, mówiłam, jak złożyć papier i jak sięgnąć ręką między nogami (jak próbowali od tyłu - nigdy nie trafiali albo po prostu nie sięgali) i już. I poprawiać parę razy aż do czystego papieru.
    • mamaigiiemilki Re: jak nauczyłyście dziecko wycierać tyłek? 15.05.11, 16:54
      jak moje miały tyle lat, to im wycierałam i proszę się mnie nie czepiaćwink(załatwiały się przed albo po przedszkolusmile) ja z tych matek, co nie zmuszają na siłę, jak nie ma potrzeby;
      z czasem załapały, do wycierania mają nadal chusteczki nawilżane- łatwiej się wyciera nimi niż papierem;
      • shellerka Re: jak nauczyłyście dziecko wycierać tyłek? 15.05.11, 18:12
        mi to rybkasmile ale właśnie pani w przedszkolu mi zwróciła uwagę, że młody ostatnio ją poprosił i oznajmiła mi, że w przyszłym roku młody do zerówki idzie i że jak to tak bez tej umiejętności. i że ona przecież mu tyłka wycierać nei może.
        • leneczkaz Re: jak nauczyłyście dziecko wycierać tyłek? 15.05.11, 18:34
          > jak to tak bez tej umiejętności. i że ona przecież mu tyłka wycierać nei może.

Że tak napiszę to jej zasrany obowiązek wink
          • budzik11 Re: jak nauczyłyście dziecko wycierać tyłek? 15.05.11, 19:24
            leneczkaz napisała:

> > jak to tak bez tej umiejętności. i że ona przecież mu tyłka wycierać nei
            > może.
            >
            > Że tak napiszę to jej zasrany obowiązek wink

Już do przedszkola powinny chodzić dzieci samodzielne toaletowo. O zerówce nawet nie wspomnę.
            • leneczkaz Re: jak nauczyłyście dziecko wycierać tyłek? 17.05.11, 12:32
              >
              > Już do przedszkola powinny chodzić dzieci samodzielne toaletowo.

Nie do naszego smile
          • alkaadam Re: jak nauczyłyście dziecko wycierać tyłek? 15.05.11, 21:14
            Tak, najlepiej, jakby Pani w przedszkolu nauczyła. A to jest rodziców obowiązek, niestety, nauczyć podcierania pupy. A nie obowiązek pani z przedszkola.
            • leneczkaz Re: jak nauczyłyście dziecko wycierać tyłek? 17.05.11, 12:33
              U synka w nowym przedszkolu jest dużo dzieci w pieluchach, więc podtarcie tyłka to pikuś.
    • leneczkaz Re: jak nauczyłyście dziecko wycierać tyłek? 15.05.11, 17:25
      Mój nie sięga. U nas w p-kolu panie pomagają.
    • franczii Re: jak nauczyłyście dziecko wycierać tyłek? 15.05.11, 19:02
      moj 5latek nie potrafi ale ja mu zawsze myje tylek po kupie. Zachecam zeby sobie wycieral sam ale jakos chyba bez przekonania.
      W przedszkolu nauczycielki im nie wycieraja tylko naklaniaja, zeby to same robily a poniewaz moj syn robi kupe bardzo rzadko w przedszkolu to nie ma okazji sie nauczyc i przychodzi do domu w brudnych majtkach.
    • mama_amelii leneczkaz 15.05.11, 19:09
      Chyba żartujesz?Obowiązek wytrzeć tyłek cztero lub pięciolatkowi?
      Moja niespełna 5 latka wraca do domu z brudnymi gaciami,ale wyciera sama.Wstydziła by się wołać panią.Trzylatkom panie pomagają,ale starsze wyręczać?To kiedy się nauczą,w szkole pdst będą panią wołać?
      w końcu sie nauczy.Teraz przynosimy nawilżane chusteczki i dzieci korzystają.

d
      • leneczkaz Re: leneczkaz 15.05.11, 20:04
        Jakoś wolę wyręczanie niż brudne tyłki sad
        Wiem, że u nas 3-latkom wycierają bo połowa nieodpieluchowana wink
        • hanalui Re: leneczkaz 17.05.11, 19:14
          leneczkaz napisała:

> Wiem, że u nas 3-latkom wycierają bo połowa nieodpieluchowana wink

Sorry za off topik ale nie mogłam się powstrzymać wink
          I ty lenka swojego geniusza wsród taka patologie trzyletnią s..jaca w pieluchy posłas? No zesz szok
    • agaja5b Re: jak nauczyłyście dziecko wycierać tyłek? 15.05.11, 19:44
      Moja 4 i pół latka do niedawna też nie chciała się sama podcierać i ciągle z wystawionym tyłkiem wołała kogoś do podtarcia(raz nawet podcierał ją kolega u którego była w gościach) ale powiedziałam w końcu dość i przestałam ją podcierać. Przez pierwsze dni protestowała i próbowała wymuszać płaczem ale sie nie ugięłam, ma wycierać sama ja tylko ewentualnie sprawdzę na koniec czy jest ok i jakoś nauczyła się. Pomocne są właśnie miękkie nawilżane chusteczki.
      Jeżeli chodzi o przedszkole to absolutnie panie nie podcierają dzieciom tyłków(tylko w trzylatkach pomagają).Fakt że takie ok 4 latki po prostu się brzydzą i boją się pobrudzić ale myślę że nie należy odpuszczać tylko pokazać co i jak i ewentualnie zawsze na koniec sprawdzić czy dobrze i oczywiście chwalić, chwalić.
    • slonko1335 Re: jak nauczyłyście dziecko wycierać tyłek? 15.05.11, 21:01
      Pokaż mu-i nie chodzi mi że na sobie masz pokazywać. Pokaż ile ma wziąć papieru jak złożyć, jak złapać i poprowadź jego rękę pokazując jak ma to robić, pewnie kilka do kilkunastu razy będzie niedokładnie ale w końcu praktyka czyni mistrza, więc daj mu szansę popróbować. Też miałam obawy które rozgrzeszałam tekstami z forum pod tytułem trzylatek ma za krótkie ręce-g. prawda jak się pozwoli a nie wyręcza to te ręce jakoś dziwnie się wydłużają i tyłek wytrzeć potrafią...
      • pikolo99 Re: jak nauczyłyście dziecko wycierać tyłek? 16.05.11, 00:50
        Moja 3 i poł latka nauczyla sama sie wycierac pupe. Nic jej nie podpowiadalam poprostu kiedys zawolala: "Mamo wytarłam sobie pupę", Ja sprawdzilam i nie musiałam nic poprawiac. Od tej pory podciera sie sama.
    • jagusiia Re: jak nauczyłyście dziecko wycierać tyłek? 16.05.11, 06:47
      Moja córka ma 5 lat i od 3 lat ! nie zrobiła jeszcze nigdy kupy w przedszkolu. Wycieram ją, tzn myję ją zawsze potem. Ma jakąś awersję do samodzielnego wycierania, więc jej nie zmuszam, żeby robila to sama. Twój syn idzie za rok do zerówki a moja córka idzie do szkoły !ciekawe to by było: uczeń, który nie umie bez pomocy mamy się załatwić... Mam nadzieję, że do wrzesnia się nauczy wink
    • mikams75 Re: jak nauczyłyście dziecko wycierać tyłek? 16.05.11, 08:43
      moja odpieluchowana dwulatka w zlobku robila wszystko SAMA. Efekt - wieczorem bylo czuc mocno moczem od niej. Poprosilam opiekunke, zeby jej pomagaly. Powiedzialy, ze ona robi wszystko sama, ale jesli trzeba, to pomoga. Jak sie okazalo, mala nie pozwalala im na pomoc, bo ona "sama" i wrzaskiem odganiala pomocnice.
      Nie pozostalo mi nic innego jak uczyc w domu robic to dokladnie. Jakos sie nauczyla.
      Choc w domu po kupie poprawiam i uzywamy wilgotnych chusteczek.
      • mak-111 Re: jak nauczyłyście dziecko wycierać tyłek? 17.05.11, 12:51
        moja corke nauczylam jak szla do 2 grupy w p-lu czyli miala 3 lata i 9 m-cy. dawalam jej mokre chusteczki. nie bylam jedyna mama, ktora tak robila i zawsze przy wyjsciu do toalety dzieci mogly sobie wziac paczke od pani. teraz ma 6 lat i nadal uzywa mokrych chustek, bo tak wyciera dokladniej. w szkole jak nie pamieta o zabieraniu ich z plecaka to wyciera papierem. zdarza sie, ze wraca do domu ze sladem na majtach, ale nie jest to jakas straszna "lyzwa" wink.
        co do tego, ze panie w p-lu maja obowiazek- nie maja, a zwlaszcza w starszych grupach (w mlodszych bywa pomoc nauczycielki i ona byc moze ma to w obowiazkach, ale nie mam pewnosci). juz niebawem wszystkie 6 latki beda w szkolach (nawet te, ktore maja 6 lat tylko rocznikowo) i wtedy tez beda wolac pania?
        • baz12 Re: jak nauczyłyście dziecko wycierać tyłek? 17.05.11, 14:16
          Mój ma niecałe 5 lat, w przedszkolu kupy nie robi a w domu zawsze po kupie myję mu pupę. Jakoś nie wpadłam jeszcze na to zeby go nauczyć wycierania. Kiedyś chciał sobie sam wycierać, ale ciężko mu było dostać i jak na razie pupę myjemy a nie wycieramy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka