Dodaj do ulubionych

ciągle śpi

16.06.11, 20:46
moja 5-latka od kilku dni śpi w przedszkolu. i to dosłownie śpi, kładzie się gdzieś w kącie i śpi. wychowawczyni aż zapytała dzisiaj, czy ona w domu się wysypia, bo wcześniej przecież w przedszkolu nie spała. w domu idzie spać ok. 20:30, zasypia szybko, śpi dobrze, nie budzi się w nocy, wstaje ok. 6-6:30. anemia odpada, miala robione badania jakiś miesiąc temu, wszystko ok. dodatkowo skarży się na ból brzucha, ale nie wiem, czy ma to jakiś związek z tą sennością. czy to jakieś przesilenie wiosenne czy objaw jakiejś choroby, alergii? czy 8 h to za mało dla 5-latki? do tej pory jej wystarczało, a nie chce jej wcześniej kłaść spać, bo szkoda mi teraz, latem, dnia.
Obserwuj wątek
    • sinusoidaa Re: ciągle śpi 17.06.11, 07:19
      Być może 8 godzin to za mało dla 5-latki. Koleżanki córka, 7 lat, musi przespać minimum 11 godzin.
      czy Twoja córka miala badany poziom cukru? Czy dużo pije w ciągu dnia? Myślę, zę powinnać zgłosić ten fakt ciągłego zmęczenia dziecka lekarzowi.
    • wszystko-wiedzaca Re: ciągle śpi 17.06.11, 09:14
      Hmm jakbym nie liczyla to mi wychodzi ze Twoja cora spi 10 godzin a nie 8 i tak to moze byc za malo, moze akurat teraz intensywnie rosnie, a moze jak napisalas biega caly dzien po polu ma wiecej wrazen to i zmeczona jest bardziej. A wstaje sama o tej szostej czy musisz ja budzic? i ile spi w tym przedszkolu jezeli sa to pol godzinne do godzinne drzemki to bym sie nie przejmowala. Moj syn normalnie zasypia kolo przed osma i wstaje kolo szostej wiec podobnie jak Twoja cora, ale czasem ma dni ze o siodmej juz pada, a w dzien tez ma kryzysy ze mu sie oczy zamykaja i czasem zdarza mu sie zansac na kanapie, a spanie w samochodzie to juz nagminne.
    • mondovi Re: ciągle śpi 17.06.11, 09:17
      Mój pięciolatek śpi około 10-11 godzin (od 19 do 6 zwykle), ale ostatnio dopadła go senność i padł po przedszkolu o 17 i wstał po 6 następnego dnia. Ma takie fazy na spanie, za pierwszym razem byłam przerażona, badałam go na cukrzycę, teraz wydaje mi się, że takie zmęczenie poprzedza skok wzrostu. Dnia latem nie byłoby mi szkoda, gdyby dziecko zasypiało w kącie w przedszkolu. Może intensywniej spędza teraz czas i jest przez to zmęczona?
    • zwisienkaminauszachsiedzesobie Re: ciągle śpi 17.06.11, 10:24
      ale nigdy wczesniej tak nie spala,to dziwne troche ze tak nagle,ale wyniki sa ok.hm
      moze przejsc sie do lekarza
      • ancymon123 Re: ciągle śpi 17.06.11, 10:56
        Mój jest wprawdzie młodszy, ale od dawna ma fazy, że np. miesiąc-dwa śpi w dzień, a kolejny kwartał może nie spać. To żadna choroba, raczej faza wzrostu, która wycieńcza organizm. Jesli jednak córka nie miała dawno robionych badań to zróbcie. Dla spokoju.
        PS. dla mnie 8 h snu bywa na mało.
    • super-mikunia Re: ciągle śpi 17.06.11, 11:04
      Możesz oprócz cukru zbadać TSH.
    • alika77 Re: ciągle śpi 17.06.11, 23:20
      dzieki za odpowiedzi dziewczyny. corka spi 10 h, nie 8, pisalam pozno i widac policzenie do 10-ciu bylo juz dla mnie problemem wink teraz jak mysle wydaje mi sie, ze w ubieglym roku o tej porze, przed wakacjami wlasnie, tez chyba miala taka faze przysypiania, a potem skok wzrostu, wiec to moze to. to spanie w przedszkolu to raczej takie drzemki niz przesypianie calego dnia, jednak zaniepokoilo mnie, bo do tej pory tego nie bylo. ale moze rzeczywiscie skok rozwojowy
    • kol.3 Re: ciągle śpi 18.06.11, 18:10
      Skoro ją boli brzuch to niech ją lekarz solidnie przebada, może usg zrobić?
      Ten ból brzucha mi się nie podoba.
    • i_love_my_babies Re: ciągle śpi 18.06.11, 22:43
      mój 6-latek śpi 11-12 godzin

może przemęczona jest codziennym wstawaniem do przedszkola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka