Dodaj do ulubionych

Rowerek dla 2 latki

20.06.11, 13:09
Rozważam któryś z rowerków Smoby ale powiedzcie z praktyki, czy te rowerki nadają się dla 2 latka i ile ewentualnie posłużą ?
Czy macie może któryś z poniższych, kompletnie nie wiem, na kóry się zdecydować bo nie wiem co brać pod uwagę.
www.naszedzieci.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=1181&category_id=146&option=com_virtuemart&Itemid=64
www.naszedzieci.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=980&category_id=146&option=com_virtuemart&Itemid=64
www.naszedzieci.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=1070&category_id=146&option=com_virtuemart&Itemid=64
Moje typy sa w kolejności linków. Ktoś mi mowił żeby koła najlepiej były gumowe ale przyznam że nigdzie nie widziałam tego typu rowerków z gumowymi kołami. Te plastikowe bardzo głośne są ?
Obserwuj wątek
    • sabrina_30 Re: Rowerek dla 2 latki 20.06.11, 13:49
      ja dla 2 latki wybrałabym już typowy rowerek na 12 " kołach z bocznymi kółkami. Mam 2 dzieci i wiem, że syn sam jeździł takim rowerkiem jak miał 2,5 roczku, córa teraz ma 2 lata i 3 m i też już sam śmiga na takim. Takie 3 kołowe miała jak miało oczek i wtedy to była dla niej frajda teraz tamten już oddaliśmy bo w ogóle nie chciał nim jeździć.
      a link pokazuje model rowerka jaki ja bym kupiła dla 2 latka
      allegro.pl/okazja-sliczny-rowerek-arti-bmx-12-primo-nieb-sreb-i1674071917.html
      • aniamx6 Re: Rowerek dla 2 latki 20.06.11, 14:30
        Potwierdzam, lepiej razu zainwestować w większy rowerek, na dłużej starczy. Moja 2,5 latka szybko załapała jak się jeździ i prawie z niego nie schodzi. Ma taki z decathlonu, tylko starszy model www.decathlon.com.pl/PL/14-quot-elphan-175223036/
      • minerwamcg Re: Rowerek dla 2 latki 21.06.11, 13:39
        Dokładnie! Myśmy dla córki też taki kupili - zwyczajny rower na dwunastocalowych kołach, z bocznymi kółkami, miniatura "dorosłego" roweru. Porządnej firmy, żeby się nie rozleciał, bo wiadomo było, że eksploatowany będzie intensywnie smile
        Mała zaczęła na nim jeździć tuż przed drugimi urodzinami, teraz (2 lata i 2 miesiące) zasuwa już całkiem konkretnie, potrafi nawet pokonywać niektóre "przeszkody terenowe". No i już zaczyna bzikować, rozpędza się i podnosi nogi znad pedałów, jedzie i puszcza kierownicę...
        W każdym razie dla nas zwyczajny rower okazał się strzałem w dziesiątkę.
    • tiuia Re: Rowerek dla 2 latki 20.06.11, 15:04
      Moja dwulatka jeździ na biegowym, i taki bym właśnie poleciła.
      Żałuję, że przy starszym synku nie pomyśleliśmy o biegowym rowerku (biedak męczył się na ciężkim czterokołowcu przez dwa lata).
    • dzoaann Re: Rowerek dla 2 latki 20.06.11, 15:11
      jak dla mnie te wszystkie zalinkowane sa dla mlodszych dzieci.
      Kubiłabym zwykly rowerek z 12 calowymi kolami i ewentualnie raczka do pchania lub biegowy.
      wszystkie moje dzieci okolo 2 i pół lat nauczyly sie jezdzic na rowerku ze stabilizatorami.
      • pitu_finka Re: Rowerek dla 2 latki 20.06.11, 15:14
        Biegowy. Tylko i wyłącznie, moim zdaniem oczywiście.
        • domi_33 Re: Rowerek dla 2 latki 20.06.11, 15:22
          tylko i wyłącznie z tych pierwszy, bo ma pedały w miejscu w którym trzeba. pedały na przednim kole to porażka. my mamy takiego, jeździ na nim (zasuwa) od dnia urodzin. może jeszcze na następny sezon da radę a potem już trzeba będzie większy. tata tylko czasami narzeka że coś źle skręcone, ale widocznie jakiś słabszy egzemplarz mamy albo młody za szybko i ekspresyjnie go używa. smile

https://rowerki.com.pl/foto/rowery/2010_rk5.jpg
    • joshima Re: Rowerek dla 2 latki 20.06.11, 15:19
      Dla mnie to jest jeden wielki shit. Taki wózek tylko z pedałami.i bardziej kolorowy.
    • camel_3d Re: Rowerek dla 2 latki 20.06.11, 15:31
      dla dwulatki wybralbym laufrada... chociazby z tego powodu dzieci ucza sie na nich jezdzic bez bocznych kolek kolo 3,5 roku zycia. laufrady uczy utrzymywania rownowagi..a takie trojkolowec ekompletnie nie. Wyglada na tandetny.. troche przybejrowany.... ale na lato na peno dziecko sobie pojezdzi i ma z tylu przyczepka bedzie moglo sobie powrzzcac rozne rzeczy...
      • figa33 Re: Rowerek dla 2 latki 20.06.11, 15:45
        Dzięki za wszystkie sugestie ! Czyli jednak już jest za duży koń na taki plastikowy rower i to jednak strata kasy. Dobrze, że zapytałam jednak na forum !
        Z kolei czy ten 12 cali nie będzie jednak jeszcze za duży i "poważny" ? Może po prostu poczekać jeszcze z pół roku ?
        Camel a laufrad dla dwulatki serio jest już odpowiedni ? Kiedy Twój Misiek nauczył się na tym śmigać ? Czy to nie będzie tak że ja będe z nią wychodzić a potem to za nią nosić ?
        • lula_p Re: Rowerek dla 2 latki 20.06.11, 15:54
          jak najbardziej dla dwulatki laufrad będzie dobry. To najlepszy wiek właśnie na początek przygody z rowerkiem biegowym. Niektóre dzieci zaczynają nawet wcześniej.
        • joshima Re: Rowerek dla 2 latki 20.06.11, 16:06
          figa33 napisała:

> Camel a laufrad dla dwulatki serio jest już odpowiedni ? Kiedy Twój Misiek nauc
          > zył się na tym śmigać ? Czy to nie będzie tak że ja będe z nią wychodzić a pote
          > m to za nią nosić ?
          Nie wiem jak u camela. Moja córka ma 2 lata i trzy miesiące i sobie drepce na rowerku biegowym. Na początku była niechętna, bo był o jakieś 1-2 cm za wysoki i trudno jej było złapać równowagę. Poczekaliśmy 2 miesiące. Podrosła i potrafi przedreptać na nim koło 1 km. Postępy robi z dnia na dzień. Na początek po prostu nie wychodź z tym rowerkiem daleko od domu. Albo jak masz możliwość niech się w domu oswaja.
          • ivaz Re: Rowerek dla 2 latki 20.06.11, 16:19
            Joshima to za chwilę za nie nie nadążysz, moja tez ma 2,3 ale nie drepcze, a zapierdziela jak szalona na lufradzie z prędkościa światła, a najlepiej uwielbia zjeżdzać z górki z nogami w górze, ona moze całe dnie jeżdzic na laufradzie, przejeżdza codziennie po kilka kilometrów na ścieżkach rowerowych, jeżdzi równo z rowerzystami.
            Laufrad dla nas to najlepszy dzieciowy zakup.
            • joshima Re: Rowerek dla 2 latki 20.06.11, 21:42
              ivaz napisała:

> Joshima to za chwilę za nie nie nadążysz, moja tez ma 2,3 ale nie drepcze, a za
              > pierdziela jak szalona na lufradzie z prędkościa światła,
              No wiesz, ale moja ma za sobą dopiero dwie dłuższe wycieczki, więc jeszcze drepce. A jak się rozkręci to ja tez wyciągnę rower z garażu.
            • camel_3d Re: Rowerek dla 2 latki 21.06.11, 08:47

> Laufrad dla nas to najlepszy dzieciowy zakup.

popieram w 100%
              • figa33 Re: Rowerek dla 2 latki 21.06.11, 09:38
                ok dzięki za wszystkie podpowiedzi. chyba przekonaliście mnie do tego laufrada, chociaż nie wiem czemu, zawsze miałam jakieś obiekcje.
                Młoda ma za kilka dni urodziny, więc przejdziemy się do sklepu i potestujemy.
                Generalnie to ona jest bardzo mobilna i ruchliwa, więc wydaje mi się że powinna zalapac. Chodzi stabilnie od 11 miesiąca, na jeździku też sobie radzi.
                Ciekawa jestem, czy jej się spodoba.
          • leneczkaz Re: Rowerek dla 2 latki 20.06.11, 19:44
            Dzieci są różne. Mój na 3-4- tym wyjściu szalał już z nogami w górze.
        • camel_3d figa33 21.06.11, 08:46

> Camel a laufrad dla dwulatki serio jest już odpowiedni ? Kiedy Twój Misiek nauc
          > zył się na tym śmigać ? Czy to nie będzie tak że ja będe z nią wychodzić a pote
          > m to za nią nosić ?

to duzo zalezy od dzeicka. Moj mlody dostal laufrada na urodziny..ale on ma 31 pazdziernika..wiec byla jesien, lalo, potem zima..i dopiero na wiosne wyciagnalem mu laufrada z komorki. Wiec mail juz 2 l i 5 mies. W zasadzie po 2-3 dniach juz smigal. Niektore dzeici lapia po jednym dniu, a niektorym zajmuj eto kiloka, kilkanascie..innym jeszcz edluzej. Wymaga jednak minimum rownowagi..i wazne zeby laufrad nie byl za duzy, a dziecko zeby mialo plasko na ziemi stopy i lekko ugiete kolana. dlatego istotne jest, zebys z mala poszla do sklepu i przymiezyla czy juz jest wystarczajaco duza.
    • zazou1980 Re: Rowerek dla 2 latki 20.06.11, 15:34
      moja 2,5 latka ma 12 calowy z bocznymi kółkami - załapała w 2 dni jak ma jeździć.
      imho te co pokazałaś to strata pieniędzy dla takiego dziecka...
    • leneczkaz Re: Rowerek dla 2 latki 20.06.11, 19:44
      biegowy po stokroć.. lub magic.
    • mikams75 Re: Rowerek dla 2 latki 21.06.11, 08:25
      takie trojkolowce sa do niczego, a juz dla dwulatka tym bardziej.
      Mialam uzywanego trojkolowca, bo normalnie to bym tego nie kupila. Moja dwulatka nie umiala na tym jezdzic, odpychala sie jak na jezdziku, pedalowania za nic nie lapala.
      Na zwyklym czterokolowcu zalapala bardzo szyko pedalowanie.
      Najlepszy jednak jest biegowy - na tym potrafi sie przemieszczac, nie meczy tak szybko, lapie rownowage.
      • mak-111 Re: Rowerek dla 2 latki 21.06.11, 10:04
        dla 2 latka laufrad bedzie najlepszy. ja ostatnio mojego poltoraroczniaka przymierzalam w sklepie i spacerowal z nim miedzy nogami az milo, cala stope opieral na podlodze siedzac na siodelku, wiec na dniach kupuje.
    • starobrno Re: Rowerek dla 2 latki 23.06.11, 12:04
      My za namowa dzieciatych znajomych tez zrezygnowalismy z trojkolowca, chcemy od razu kupic laurfada. Spodobal sie nam Strider (bo jest najnizszy i najlzejszy). Nie zapomnij o kasku. Tu w Czechach bardzo duzo dzieci na tym smiga, az przyjemnie popatrzyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka