Dodaj do ulubionych

Niecierpliwość

02.08.12, 15:31
Brak mi cierpliwości na wykonanie jednego, nieco dłuższego zajęcia. Ostatnio z trudnością gotuję obiad, o gruntowniejszym sprzątaniu nie wspomnę.
Znacie to? Wiecie, co z tym począć?
Obserwuj wątek
    • 81olga Re: Niecierpliwość 02.08.12, 16:00
      hejsmile znam to z autopsji...niestety nic mądrego nie napiszę, prócz tego, że trzeba się po prostu przełamać i pociągnąć to co się zaczęło do końca...ja niekiedy po prostu się zmuszam...przełamuję...
      • avi_co Re: Niecierpliwość 02.08.12, 17:48
        81olga napisała:

> ...ja niekied
        > y po prostu się zmuszam...przełamuję...
        Niestety, tak właśnie funkcjonuję.
    • panna.m.igotka Re: Niecierpliwość 02.08.12, 16:18
      U mnie taki stan jest normalny. Zaczynam, odrywam się, chodzę po mieszkaniu od ściany do ściany, w pracy to samo. Ciągle cos mi przeszkadza, rozprasza, muszę gdzieś wyjść i normalnie się zmuszam, dzielę zadania na pół na ćwiartki. Takie etapy zbliżają do końca i dają poczucie sensu, gdzy się zagląda za siebie ... o już tyle za mną zrobione. Tylko trudniej zacząć sad
      • tamaryszek44 Re: Niecierpliwość 03.08.12, 20:51
        Moja mama po prostu nic kompletnie nie robi, nie potrafi się przełamać.
        • avi_co Re: Niecierpliwość 04.08.12, 14:20
          Może tak naprawdę nie musi?
          Sama staczam z sobą codzienne walki, bo muszę. Nie mam opiekuna. Ba, sama jestem poniekąd opiekunką.
          Nawet wejście do wanny w upały jest dla mnie wyzwaniem. Umycie włosów jeszcze większym.
          Na siłę przepycham codzienne czynności, na które brak mi cierpliwości/wytrwałości.
    • deelandra Re: Niecierpliwość 05.08.12, 10:21
      a bo ja wiem? przetrwac? tez to mam, wszystko zaczynam nic nie koncze
      • avi_co Re: Niecierpliwość 05.08.12, 12:19
        Już sama świadomość, że z problemem nie jestem odosobniona, powoduje, że czuję się raźniej.
        Widać mamy do czynienia z jedną z wielu właściwości chadu.
    • agao_72 Re: Niecierpliwość 05.08.12, 14:42
      jestem bardzo cierpliwa, nie mam problemów z koncentracją. dzięki temu, robię, to co robię. i kończę to, co zaczynam. jestem mutantem?
      • avi_co Re: Niecierpliwość 06.08.12, 16:55
        Jakże Ci zazdroszczę. Doceniaj to, co masz.
      • drugikoniecswiata Re: Niecierpliwość 06.08.12, 17:19
        stanowczo jesteś wink
        • 81olga Re: Niecierpliwość 06.08.12, 20:39
          Jestem mutantem? Hahahaha...dobresmile Żeby mnie się tak bardzo chciało jak bardzo mnie się nie chcę....
          • avi_co Re: Niecierpliwość 07.08.12, 19:22
            81olga napisała:

> Żeby mnie się tak bardzo chciało jak bardzo
            > mnie się nie chcę....
            Chodzi o inny problem: zaczynam i z ciężkim mozołem, z przerwami, doprowadzam pracę do końca. Podchodzę tak pod zajęcia, dla których nie ma odwołania. Za poważniejsze nawet się nie zabieram sad((
            • 39.a Re: Niecierpliwość 08.08.12, 01:02
              a to nie jest zwyczajny brak motywacji? czysto depresyjny? przyznam szczerze, że gdybym miała codziennie gotować dwudaniowy obiad, nawet jedno- pochlastałabym się. choćby i szarym mydłem. na pewno musisz? kanapki/pizza/jakakolwiek zapiekanka/głupie naleśniki (bardzo lubię)/dania gotowe...z tych nie najdroższych.
              teraz w nocy, czuję przypływ energii, walczyć ze światem, materią nie będę, ale wiem, że ciutek puściła depresja, więcej się chce. zdrowy człowiek na serio działa. "się mu dużo chce". tak myślę.
              • avi_co Re: Niecierpliwość 08.08.12, 16:26
                39.a napisała:

> a to nie jest zwyczajny brak motywacji? czysto depresyjny?
                Często sama myślę w ten sposób. Brzydko mi to wygląda, bo żywię nadzieję, że udało mi się po kilku latach złapać nieco głębszego oddechu od depresji, choć antydep i tak jest na porządku dziennym.
                • 39.a Re: Niecierpliwość 08.08.12, 17:02
                  też antydep, też na stałe
                  radość z rzeczy małych.
                  oto ugotowałam ogorkową, kuchnia lśni, umyję włosy może za godzinę,
                  kąpiel na pewno wieczorem (dzielę na odcinki), wytarte kurze...
                  "super!" - mama która nie musi nic już dziś gotować
                  minimalizm...
                  tak ma teraz być i ju
                  piję dobrą kawę i nawet czuję samozadowolenie smile
                  • avi_co Re: Niecierpliwość 08.08.12, 18:03
                    39.a napisała:

> radość z rzeczy małych.
                    Trudne to, ale nie niemożliwe smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka