Dodaj do ulubionych

Ksiazki dla 3 latka

15.08.11, 12:08
Na fali watku o Kubusiu - co emamy czytaj swoim dziecom ( w szczegolnosci 3-latkom). Szukam natchnienia, bo bede zamawiala od razu wieksza ilosc. Ksiazki zarowno do cztania, ogladania ( np. Mamoko), jakies rysowanko-malowao-wyklejanki?
Moga byc niepoprawne politycznie, kolorowe i odbiegajace od oryginalu ( mi nie przeszkadza, dziecku tez nie) big_grin
Obserwuj wątek
    • czarnaalineczka Re: Ksiazki dla 3 latka 15.08.11, 12:12
      basnie braci grimm z krukiem tongue_out
      • ha-ya Re: Ksiazki dla 3 latka 15.08.11, 12:18
        E, zapomnialam wspomniec, ze Grimm odpada. sama mam traume po Sinobrodym wink
        • czarnaalineczka Re: Ksiazki dla 3 latka 15.08.11, 12:25
          a ja mialam kolorowa ksiazke z obrazkami
          i do sinobrodego tez byly big_grin
    • donkaczka Re: Ksiazki dla 3 latka 15.08.11, 13:26
      mnóstwo czytają smile
      polecam dwa fora:
      forum.gazeta.pl/forum/f,101462,Lista_Ksiazek_dla_Dzieci.html
      forum.gazeta.pl/forum/f,16375,Ksiazki_dzieciece_mlodziezowe.html
      ksiazki dla dzieci wybieram starannie, zwracam uwage i na tresc i na ilustracje, czesto znajduje rozne perelki szukajac po ilustratorze, nie po autorach smile
      mozesz przejrzec po prostu oferte wydawnictw, niektore wydaja same swietne pozycje, moga nie podejsc konkretnemu dziecku, wiadomo, ale szajsu nie wypuszczaja
      dwie siostry, wytwórnia, hokus-pokus, muchomor, eneduerabe, tako, mam, bajka, media rodzina, nasza księgarnia

u nas na topie: elmer, pettson i findus, mama mu, kukuryk, o żółwiu który chciał spać, o księżniczce która ciągle ziewała, łodeczka, chłopiec i pingwin, wilhelmina i aksamitny nosek, jak tata pokazał mi wszechświat, medal dla pana zająca, zdumiewające opowieści pandy, opowiastki beatrix potter, co?!, trzej zbójcy, jajuńciek

baśni nie czytamy, za młode są jeszcze, chyba że skrócone wersje nieco, w wydaniach z kolekcji dziecka czy muchomora
      • hankaskakanka Re: Ksiazki dla 3 latka 15.08.11, 13:35
        Kornel Makuszyński Przygody Koziołka Matołka, Przygody Małpki Fiki Miki
      • ha-ya Re: Ksiazki dla 3 latka 15.08.11, 14:07
        Donkaczka, wlasnie o to mi chodzilo. Mloda ma zaburzenia intergracji sens. i problemy z koncentracja, wiec staram sie nie nie czytac zbyt dlugich i ze skomplikowana fabula bajek, bo nie ogarnie. przejrze wieczorem fora, pozniej na merlina i mam nadzieje, ze za tydzien beda u nas big_grin
        • donkaczka Re: Ksiazki dla 3 latka 15.08.11, 15:10
          oj nie z merlina!!
          sa tansze ksiegarnie - ja ostatnio zamawialam z aros.pl super szybko i w komplecie, maja w zasadzie wszystko co wychodzi
          troche mozesz poszukac w tanich ksiazkach, na forum sa linki, w 3telnia.pl jest przynajmniej z 10 fajnych ksiazek ponizej 10pln

roznice w cenie sa kolosalne, zwlaszcza jak sporo zamawiasz, robia sie kwoty, rzedu 25% czesto

książki typu obrazek i kilka linijek na stronie, nie za dużo, żeby się nie gubił:
          chlopiec i pingiwn
          łodeczka
          elmery
          nowe przygody pandy (zdumiewające mają więcej tekstu)
          jak tata pokazał mi wszechświat
          medal dla pana zająca
          tata na miarę
          kotek, który merdał ogonem
          tato!
          co?!
          o żółwiu który chciał spać
          o księżniczce która bez przerwy ziewała
          kukuryk
          kto kogo zjada - super, tekstu zero smile
          co za szczęście co za pech
          słoniątko
          wiosna w bullerbyn z zakamarków - odrobinę więcej tekstu, ale nie za dużo
          zając - krótkie historyjki, absurdalne dialogi smile
          mrówka wychodzi za mąż
          trzej zbójcy
          wilczek
          o dwunastu miesiącach
          czupieńki. gwiazdka
          czupieńki. smok
          wszyscy mają psa tylko nie ja
          wilhelmina i aksamitny nosek - tekstu więcej trochę, ale ilustracje mają dużo detali i dziecko nie popycha dalej
          dinozaury lilli prap - super

no i wiersze
          u nas swietnie sie sprawdzaja wiersze tuwima z wytwórni, wiersze m. strzałkowskiej, a. frączek i j. papuzińskiej
          • ha-ya Re: Ksiazki dla 3 latka 15.08.11, 18:37
            O dzieki. Zawsze zamawialam z Merlina, tak z przyzwyczajenia, bo kupowalam tez ksiazki dla nas, wiec placilam raz za przesylke. raz bralam w gandalfie, ale ceny mnie nie powalily, a i tam czesto drozej niz w merlinie. wiem, ze ksiazki sa drogie, zwlaszcza dla dzieci uncertain za mniej niz 10 pln to chyba nigdy nie kupilam ( no kiedys w zwyklym kiosku, jak bylam u rodzicow).
            Aha, mam nadzieje, ze wysylaja za granice. zalezy mi na podwojenie, bo widze, ze zaczyna miec problemy z jezykiem polskim, wiec jak znajde cos ciekwaego to i bardziej zmotywowana bedzie big_grin
            • donkaczka Re: Ksiazki dla 3 latka 15.08.11, 19:05
              aros nie wysyla, ale zamiasz kuriera z takiej na przyklad firmy (wygugluj przesylki polska-irlandia, troche tegojest):
              www.tdx.com.pl/
              i po klopocie
              i bywa ze taniej wychodzi, ksiegarnie zazwyczaj doliczaja jakies 2 euro za ksiazke

co do cen, to ksiazki w pl sa wciaz tanie, ja sie ciesze z polowan na rozne okazje, ale i tak bez zalu kupuje, bo w niemczech od 12 euro sie zaczynaja

3 latek zaczyna miec problemy z polskim? a maz nie jest polakiem? wtedy trzeba duzo pracy zeby dziecko mowilo dobrze po polsku i ksiazki sprawdzaja wysmienicie
              • ha-ya Re: Ksiazki dla 3 latka 15.08.11, 22:45
                Maz Polak, ale mloda zasuwa do przedszkola 5 dni/tydz ( na kilka godz. tylko) + tel + wszyscy wkolo i widze, ze chetniej uzywa angielskiego. dzis nawet w wannie przedstawienie z laleczkami robila i caly dialog byl po ang. Chodza, poprawiam, tlumacze i efekt jest taki, ze mowi slowo po ang. i zaraz tlumaczy je sobie na pl. Do tego dosc pozno zaczela mowic i do tej pory ma problem z poprawnym budowaniem zdan ( zarowno po pl jak i po ang.). Dlatego zalezy mi na tych ksiazkach, bo probowlam kreskowki ( Reksio, Bolek i Lolek, Mis Uszatek) i nie podobaja sie jej w ogole uncertain O, Teletubiesie po polsku tylko lubi. Polskie piosenki tez nie - tzn. lubi Kolorowe kredki i Myszka widziala ostatnia uncertain Ehh, mam nadzieje, ze pozniej bardziej sie rozgada ( pisze, ze 3-latka, ale 3 lata bedzie miala za 2 mc-e)
                • donkaczka Re: Ksiazki dla 3 latka 15.08.11, 23:13
                  no, pozno to mowic nie zaczela, skoro nie ma 3 lat i w sumie zasuwa
                  ale jesli juz angielski przewaza, mimo ze oboje jestescie polakami, to slabo troche, z moich obserwacji dzieci okolicznych, jednak polski dominowal
                  ale to moze byc kwestia slownictwa, zabawy, ktore przynosi z przedszkola bedzie po angielsku odtwarzac
                  jesli bedziecie konsekwentnie tylko po polsku rozmawiac, plus wlozycie sporo pracy pozniej, to bedzie mowic po polsku wink
                  jezyk niestety latwo zanika, jak sie zrobi jakis blad
                  jest forum o wielojezycznosci, poczytaj, jesli cie to interesuje
      • cherry.coke Re: Ksiazki dla 3 latka 15.08.11, 15:16
        Jakie fajne smile
        • cottonka Re: Ksiazki dla 3 latka 15.08.11, 16:55
          A ja odkryłam niedawno (aż mi żal, że dopiero teraz) książki Harvey Tulleta.
          Narazie mamy Press Here ( www.youtube.com/watch?v=Kj81KC-Gm64) tak to wygląda. Są inne tego autora. Zabawa fantastyczna. ja zamawiałam przez darmową księgarnię bookadvisor czy jakoś tak.
          • ha-ya Re: Ksiazki dla 3 latka 15.08.11, 18:40
            cottonka, ksiazki super big_grin MAsz moze dokladnego linka do tej ksiegarni, bo google cos dziwnego mi wyswietla ?
            • donkaczka Re: Ksiazki dla 3 latka 15.08.11, 19:11
              zdaje sie ze chodzilo o ta ksiegarnie:
              www.bookdepository.co.uk/
              na amazonie sa swietne ksiazki tez,my kupujemy sporo pop-up sabudy, czy crowthera, cartera

bardzo polecam "who is hiding"
              www.amazon.co.uk/Whos-Hiding-Satoru-Onishi/dp/1877467138/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1313428219&sr=1-1
              hit dla 3latka

ale mialo byc o polskich ksiazkach smile
              • vela_bono Re: Ksiazki dla 3 latka 16.08.11, 09:29
                do listy wydawnictw (tak, tak, też moje ulubione!) dodałabym jeszcze Zakamarki (szwedzka literatura) i Wilgę (trafiają im się perełki, np. nowe wydanie Pchły Szachrajki z przepięknymi ilustracjami), a do listy książek:

seria o Meli (Mela na zakupach, Mela na rowerze)
                Jak wysoko jest niebo?
                seria o Nusi (Nusia i wilki itd.)
                Płaszcz Józefa
                Gdzie jest moja siostra? (przepiękna książka obrazkowa z małą ilością tekstu, ale co tam się nie dzieje na ilustracjach...)
                Kamyki Astona
                wznowiony zbiór "Poczytaj mi mamo" (teksty różnej długości)
                Gałgankowy skarb (Lengrena, wznowiony, cudowny wierszyk!)
                wierszyki o Cynamonie i Trusi
                Pan Kuleczka Wojciecha Widłaka (to z dłuższych, ale czytamy z trzylatką fragmentami, ładne ilustracje)
                "Raz czterej mędrcy..." (krótkie wierszyki Antoniego Marianowicza, piękne ilustracje)

ze staroci z NK: "Wiersze dla Krzysia" Milnego (przekład Ireny Tuwim i Antoniego Marianowicza) i baśnie z Azji pt. "Księżniczka z kamforowego drzewa"

a z angielskich to 'How to Live Forever', 'The Lost Thing', 'The Tiger Who Came to Tea', Eric Carle oczywiście i wierszyki Julii Donaldson np. 'Room on the Broom'

z księgarni korzystam takiej: www.sklep.gildia.pl, ale przyznam, że nie wiem, czy wysyłają poza Polskę

smile pozdrowienia dla małych moli książkowych smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka