Dodaj do ulubionych

Noga boli !!!

21.08.11, 11:35
Witam dziewczyny nie wiem co robic i mysleć.
Młody (3 lata ) wczoraj połozył sie po obiedzie na drzemkę wstał po dwóch godzinach i bek bo go noga boli.Jak pytam gdzie to pokazuje na lewą stope. Stopa nie jest ani spuchnięta ani zaczerwieniona. Wczoraj tak chodził popołudniu bawił się, ale cały czas utykał na ta nogę. Przed spaniem to musiałam go nawet nieś do łóżka bo twierdził,że noga boli i nie może chodzić.
Dzisiaj bawi się trochę i cały czas kuleje na ta nóżkę i twierdzi ,że go boli.
Nie widziałam żeby się o coś uderzył tą nogą . Nie mam nawet żadnej maści żeby mu posmarować i nie wiem od czego to może być .
Co o tym sądzicie ę,
Obserwuj wątek
    • zoslo82 Re: Noga boli !!! 21.08.11, 12:05
      moja 3 latke tez czasem boli noga. Dzis w nocy nawet obudzila sie i mowila ze ja boli .. tak jak by kosc piszczelowa. Prosi mnie czasem zeby jej posmarowac kremem, wiec smaruje albo pulmexem albo tiger balm- zalezy co jest pod reka..Nie wiem czy jej po tym przechodzi, czy po prostu dziala troche jak placebo. Moze posmaruj mu czyms i zobaczysz..
      Czytalam, ze to moga byc bole wzrostowe..
      • dzoaann Re: Noga boli !!! 21.08.11, 12:31
        bóle wzrostowe to raczej w kosciach dlugich, a nie w stopie.
        A stopka moze bolec, gdy maluch np. zle stanal i naciagnal sobie scięgno. Z wierzchu tego widac nie bedzie, a boli. Skoro utyka caly czas konsekwentnie, a nie gdy mu sie przypomni, to raczej faktycznie boli. Moze jakas masc rozgrzewajaca lub cieply oklad? Ale nie wiem czym mozna smarowac takie maluchy. Powinno przejsc po paru dniach. Jesli nie, to idz do lekarza.
        • anita9322 Re: Noga boli !!! 21.08.11, 12:47
          Dokładnie młody cały czas utyka a nie jak sie mu przypomni ,tak dziwnie ta stopę odgina nie stawia jej całej na podłodze tylko tak odgina.
          Powiedziałam mu nawet ,że nie bedzie basen rozkładany do kąpieli bo ma chora nóżke więc stwierdził, że już nie boli i kazałam mu się przebiegnąć to zaczął biec i mówił ała, ała i stwierdził, że może iść ale tak powolutku więc napewo nie ściemnia. Nawt nie mam żadnej takiej maści żeby mu posmarować nigdy takiego czegoś nie podawałam mu .
          • annakate Re: Noga boli !!! 21.08.11, 12:58
            a to na pewno stopa? lepiej pokaż lekarzowi, może to zapalenie stawu biodrowego; to się tak wlasnie lubi zaczynac - od niczego, dziecko wstaje z bólem. Waże w leczeniu jest nie obciążanie nogi, zakaz chodzenia przez kilka dni
            • anita9322 Re: Noga boli !!! 21.08.11, 13:03
              Młody pokazuje palcem na stope więc sadze że to to

annakate napisała:

> a to na pewno stopa? lepiej pokaż lekarzowi, może to zapalenie stawu biodrowego
              > ; to się tak wlasnie lubi zaczynac - od niczego, dziecko wstaje z bólem. Waże w
              > leczeniu jest nie obciążanie nogi, zakaz chodzenia przez kilka dni
              • mak-111 Re: Noga boli !!! 21.08.11, 14:29
                a moze biegal lub skakal na bosaka po twardym i odbil sobie stope? moja corka jak miala ok. 2 lat to wlasnie nagle zaczela utykac. po wizycie u ortopedy, ktory zbadal i przepytal okazalo sie, ze tanczyla na bosaka z babcia na drewnianej posadzce. lek. stwierdzil, ze to pewni od tego. po kilku dnaich minelo.
    • anita9322 Byłam u pediatry! 22.08.11, 12:14
      Młody dalej utyka więc pojechałam do pediatry. Lekarka oglądnęła noge ona tam nic nie widzi stwierdziła ,że może sobie żle stanął na nodze , kazała mi do środy smarować kwaśną wodą w żelu a jeśli będzie dalej utykał to wtedy pojawic sie znowu.
      Ogólnie smiech na sali z tymi lekarzami 2-ch przyjmuje z tego 1-den na urlopie a druga lekarka od 8 do 11 a potem nie ma żadnego lekarza i z pretensjami do mnie że ona wychodzi bo jedzie do 2-giej pracy,że za póżno przyszłam są tel. itd.. Chyba muszę przenieść syna do innej przychodni bo tej już mam po dziurki w nosie!!!
      • rulsanka Re: Byłam u pediatry! 22.08.11, 14:48
        Jeżeli dziecko kuleje, to nie powinno chodzić, dopóki nie stwierdzisz przyczyny. Zrób usg stawów.
        Mój syn w pewnym momencie też zaczął się uskarżać na ból, było podejrzenie zapalenia stawu biodrowego - nie wolno wtedy chodzić! Na szczęście usg nic nie wykazało. Ale - on jeden dzień nie chodził, a drugiego dnia tylko lekko kulał. To szybko przeszło. U was to trwa dłużej, więc tym bardziej trzeba zbadać.
        • bacha1979 Re: Byłam u pediatry! 22.08.11, 15:19
          Moje dziecko (wtedy około 2l) też nagle zaczęło utykać na nogę i skarzyć się na ból w biodrze. Lekarz pierwszego kontaktu dał mi skierowanie do ortopedy. Poszliśmy prywatnie do ortopedy. Ortopeda zrobił usg stawów,okazało sie, że to zapalenie stawu (po infekcji). Lekarz zalecił lek przeciwzapalny (zdaje sie, że nurofen) plus oszczędzanie nogi. Nie jest to nic strasznego,ale osobisscie bym nie lekceważyła, tylko skonsultowała sie z ortopeda.

Co do drugiej części Twojego postu przecież lekarz to tez człowiek i należy mu sie urlop, ba nawet może pracować w rożnych miejscach i tam też musi zdążyć.
    • anita9322 Re: Noga boli !!! 22.08.11, 19:10
      Lekarka nic nie napomknęła o stawie biodrowym. Czekam nic innego nie mogę zrobic smaruje kwaśną wodą i podaje nurofen- zalecenia lekarki, jak nie przejdzie mam si e w środe pojawić. Niestety ale dalej utyka zobacze po nocy może mu przejdzie
      • rulsanka Re: Noga boli !!! 22.08.11, 21:45
        Może być zapalenie stawu biodrowego, ale trzeba sprawdzić wszystkie stawy w nogach (u nas lekarz to zrobił w cenie badania stawów biodrowych). Być może to tylko naciągnięcie. Ale ważne, by do czasu diagnozy dziecko nie chodziło, bo jeżeli to stan zapalny, to się nasili! My siedzieliśmy przez 2 dni przed kreskówkami.
        • ma2ma Re: Noga boli !!! 22.08.11, 21:53
          moj niedawno tez mowil, ze nozka boli...ja nie do konca wierzyłam a okazalo sie, ze mial zapalenie stawu-prawie skonczyloby sie szpitalem. Unieruchom modego na 7 dni-zero chodzenia , skakania itd...tylko lezenie i siedzenie...a najlepiej zrob mu USG stawu biodrowego, koszt ok 30 zł na slasku...i bedziesz wiedziała czy to staw-a to b.wazne, bo ze stawem biodrowym nie ma zartow....aha i podawaj mu leki z paracetamolem-dzialala przeciwzapalnie...
    • kunnegunnda Re: Noga boli !!! 22.08.11, 22:42
      jakby nie stópka- to obstawiałabym zwiewne zapalenie stawu biodrowego- absolutny zakaz chodzenia!!!!, a poza tym żadnego leczenia.
      pojawia się często po przeziebieniu- nawet banalnym. nie był młody przeziebiony???
      • anita9322 Re: Noga boli !!! 23.08.11, 12:36
        12, 13,14 sierpień młody gorączkował, miał zaczerwienione gardło, byłam u lekarki która stwierdziła ,że prawdopodobnie to wirusówkai przeszło , gardło psikałam tantum Verde podawalam na gorączke i przeszło. Myslicie że to ma cos związek z tym utykaniem i stawami.
        Dzisiaj młody nie utyka biega bawi sie ładnie , obkladałam stópkę kwaśną wodą i podałam nurofen- zalecenie doktorki.
        Zmartwiłyście mnie tymi stawami i wiem ,że z nimi nie ma zartów jako niemowle chodziłam z synem do ortopedy bo miał pewne odchylenia które leczyliśmy .
        U nas w małopolsce usg stawów biodrowych 60 zł i pewnie terminy na przyszły tydzien nie zrobią mi tego od ręki.

kunnegunnda napisała:

> jakby nie stópka- to obstawiałabym zwiewne zapalenie stawu biodrowego- absolutn
        > y zakaz chodzenia!!!!, a poza tym żadnego leczenia.
        > pojawia się często po przeziebieniu- nawet banalnym. nie był młody przeziebiony
        > ???
        • kunnegunnda Re: Noga boli !!! 23.08.11, 13:15
          nie musisz zrobic usg- ortopeda rozpozna bez, polecam w krakowie dr sułko
          • mamka30 Re: Noga boli !!! 23.08.11, 13:33
            podzielam zdanie poprzedniczek...ale ja bym zrobiła usg stawu biodrowego..U nas było podobna sytuacja, dziecko utykało na nóżke, mówiło ,ze boli...Prywatnie zrobiłam usg i wyszło ze płyn w stawie jest zwiększony co wskazuje na zapalenie stawu biodrowego...Ortopeda nakazał tydzien leżenia w łozku, zero chodzenia bo moze zakończyc sie to szpitalem i dawkowac Nurofen...po tyg.do kontrolnego usg, choc nózka juz nie bolała ale płyn nadal był dosc jeszcze powiększony wiec niestety z nastepne 4 dni lezenia....Moje dziecko naprawde dzielnie to zniosło a miało wtdey 5 lat i te zapalenie przyszło po przeziebieniu....
          • anita9322 Re: Noga boli !!! 23.08.11, 13:34
            Wygoglowałam sobie zapalenie stawu biodrowego u dziecka no dużo rzeczy sie zgadza tylko to mnie dziwi że młody wskazywal na stope cały czas ,że tam boli . Dziewczyny dzisiaj juz nie utyka normalnie chodzi, nie wiem szukac jakiegoś ortopedy isc samemu na usg? doradzcie.
            Jak się wali to się wszystko wali i to akurat teraz jak ma samochód u mechanika i nie mogę się swobodnie ruszyć z domu
            • ma2ma Re: Noga boli !!! 23.08.11, 14:09
              moj tez mial przerwy w mowieniu, ze boli...lec na usg i tam juz badajacy ci powie czy w stawie zbiera sie plyn...jezeli tak to paracetamol dla dzieci i lezenie...nic innego nie poradzisz...lepiej nie przedluzaj i nie czekaj tylko lec...
            • mamka30 Re: Noga boli !!! 23.08.11, 14:26
              no w sumie nie wiem jak to jest jesli boli stopa bo mój syn mówil ze go boli w pachwnie....poczekaj jeszcze dzis, zobaczysz jak jutro lub za 2 dni..Bo w sumie ból tez z dnia na dzien nie przechodzi jesli chodzi o zapalenie stawu biodrowego , wiem ze tak około tygodnia go pobolewało......a dziecko bierze jakies leki przeciwbólowe????
              • anita9322 Re: Noga boli !!! 23.08.11, 15:00
                wczoraj podawałam nurofen tak kazała lekarka
    • mikams75 Re: Noga boli !!! 23.08.11, 13:55
      moja miala tak dwa razy:
      - raz to podejrzewam, ze cos jej weszlo w stope, ale pokazac nie chciala, od poludnia do wieczora nie zrobila kroku, bajerowalam, ze plasterek przykleje itp. zeby pokazala, ale dopiero na spiocha obejrzalam stope i nic nie widzialam. Rano wstala to juz o niczym nie pamietala.
      - drugi raz - to chyba byl jakis skurcz, po godzinie problem zniknal, pewnie juz wczesniej jej przeszlo, no ale musiala poprzeciagac.
    • zabulin Re: Noga boli !!! 25.08.11, 08:26
      Dziewczyno, jedź do innego lekarza.

Dziecko najprawdopodobniej ma zapalenie stawu biodrowego.

Objawy klasyczne,: utykanie, w sumie bez bolu, za to poczatek po obudzeniu.

Na pewno dziecko ma jak najmniej chodzić. Leżęć, byc noszone. Nurofen chyba ok.

Jedź do innego lekarza. Koniecznie.
      • zabulin Re: Noga boli !!! 25.08.11, 08:30
        PS

Moj syn miał to dwa razy.

Za drugim razem byłam u dr Sułko. Też polecam.
        U niego byliśmy już w zasadzie jak M. przestal kuleć, ale sprawdził staw biodrowy. Udzielił cennych wskazówek.

PS.2. Moj M. tez pokazywał na stopę. Podobno to nie jest bol, tylko w zasadzie odczuwa się jakąs niedogodność, ktora wymusza utykanie??? Juz nie pamietam. Dzieci więc nie potrafia wskazać w ktorym miejscu jest żrodlo tej niedogodności.

Ja bym sparwdziła. Dla św. spokoju.
    • amaf Re: Noga boli !!! 25.08.11, 09:45
      Mój 5 letni syn miał podobnie. W zeszłym roku ok. 3 tyg utykał, lekarze nic nie widzieli, stawy biodrowe ok, jeden ortopeda twierdzili, że syn udaje, bo wszystko jest w porządku, prześwietlenia itd. - jakos przeszło.
      W tym roku sytuacja się powtórzyła - pewnego dnia wstał z drzemki i zaczął kuleć, ale miał siłę na bieganie,skakanie, chodzenie itd. - tylko utykał. Jak go pytałam czy boli - to odpowiadał, że tak, ale widać jakiś rwący to ból nie był skoro biegał.
      Nie ograniczałam mu chodzenia przez parę dni, ale utykał coraz bardziej. Znowu wizyty w poradniach, podejrzenia stawu biodrowego i ale okazało się, że tak jak w zeszłym roku to nie to. W końcu jeden lekarz - ortopeda z Prokocimia - wymacał mu stopy bardzo dokładnie - stwierdził, że to najprawdopodobniej zapalenie przyczepu ścięgna achillesa. Dwa tygodnie syn miał nie stawać na chorą nogę, smarowaliśmy maściami przeciwzapalnymi i się wygoiło.
      • mamka30 Re: i jak tam z nóżką?????? 25.08.11, 10:22
        pytanie jak w temaciesmile..czy jest lepiej?..robiłaś może usg????
        • amaf Re: i jak tam z nóżką?????? 25.08.11, 11:03
          to pytanie do mnie?
          tak jest lepiej, USG nie robiłam - kilku lekarzy go badało - nie miał symptomów zapalenia stawu biodrowego - miał badaną ruchomość stawów itp. Poza tym potrafił określić gdzie go boli - wskazywał tylko na stopę. To miejsce przyczepu ścięgna achillesa jest na. pięcie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka