Dodaj do ulubionych

spłaszczona główka - wyrównało się z czasem?

07.10.11, 21:04
mam pytanie do Mam starszych dzieci, które miały plagiocefalie ułożeniową. Jestem mamą prawie rocznego Wojtka, który ma spłaszczoną prawą stronę potylicy od mniej więcej 5 tego miesiąca + lekką asymetrię twarzy przez to - nawis na czole - w sumie nie widoczny (za mało witaminy D + umiłowanie jednej strony do spania). Od maja co prawda widać poprawę, jednakże jeszcze jest sporo do zrobienia. lekarze mówili, że się wyrówna, w sumie dalej tak mówią. Czy to prawda?smile Czy któraś z Was też była w takiej sytuacji? jak głowa kszałtowała się z wiekiem? czy rzeczywiście tylko do zarośnięcia ciemiączka, czy potem dalej się równało? pytam, bo właśnie rozważam założenie Wojtkowi kasku i muszę podjąć decyzję jak najszybciej - tj do końca miesiąca. bardzo liczę na WAsze doświadczenie!
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: spłaszczona główka - wyrównało się z czasem? 07.10.11, 21:31
      Mojemu mlodemu ciemiaczko zaroslo zanim skonczyl 6 miesiecy. Do 5. urodzin byl pod regularna kontrola genetyka, sceca od krzywych glowek i nietypowo zrastajacej sie czaszki. zarost ciemiaczka jeszcze o niczym nie swiadczy, bo szwy czaszkowe zarastaja jeszcze dobrych kilka lat i w tym czasie glowka ma szanse sie wyrownac, oczywscie jesli zrobiliscie cos z tymfaworyzowaniem pozycji przy lezeniu. Na chlopski rozum: porownaj rozmiary czapek dla malych dzieci, dopoki glowa rosnie, gdzies sie ten rozrost musi odbywac i nie zalezy tylko od ciemiaczka.
    • gag-nes Re: spłaszczona główka - wyrównało się z czasem? 07.10.11, 22:07
      Moj młody też ma splaszczona prawa strone glowy. Ma 20 miesiecy, a jednak nadal jest to widoczne. Ale syn mojej kuzynki, jak byl maly tez mial bardzo duze (wieksze chyba niz moj) splaszczenie. Dzisiaj ma 10 lat i glowa ladnie sie wyrownala. Nie jest moze tak okraglutka, jak u wiekszosci dzieci, ale zupelnie nie rzuca sie w oczy.
      • zaneta15061992 Re: spłaszczona główka - wyrównało się z czasem? 29.03.21, 22:29
        Dzień dobry. Ja bardzo przepraszam za moją wiadomość ale takze używamy podusi i mamy problem z główka synka. Nie mam z kim porozmawiać na ten temat kto przechodzi ten sam problem. Jezeli mogłabym z Panią popisać byłabym zobowiązanasad
        Proszę zle nie traktować mojej wiadomości.
        726470584
    • ola33333 Re: spłaszczona główka - wyrównało się z czasem? 08.10.11, 06:53
      sa takie specjalne poduszki z dziurka w srodku, niestety znam tylko niemiecka strone internetowa:
      www.simonatal.de/themes/kategorie/index.php?kategorieid=27
      • ola33333 Re: spłaszczona główka - wyrównało się z czasem? 08.10.11, 08:14
        jeszcze dodam, ze ja osobiscie nie mam doswiadczen z ta poduszka, bo nie mielismy takiego problemu, za to wlasciciela tej firmy znam osobiscie. Facet jest bardzo zaangazowany, opracowal te poduszke, bo jego ciezko chory syn mial splaszczona glowke.
        • carmita80 Re: spłaszczona główka - wyrównało się z czasem? 08.10.11, 10:59
          Moj syn ur. w 29 tyg. ciazy mial bardzo splaszczona glowe po jednej stronie (nie pamietam juz po ktorejsmile), do 3-4 m-ca zycia ukladal glowe tylko na jedna strone, byl wstanie ja odwrocic jednak robil to bardzo rzadko. Pozniej po prostu sam zaczal ukladac na druga strone albo na wznak. Kiedy mial rok wlasciwie tylko ja i maz maglismy zobaczyc niewielkie splaszczenie, a potem zuplnie sie wyrownalo. Dzis ma 4 lata i sladu nie ma. Nie wiem kiedy mu zaroslo ciemiaczko, maly nie dostawal nigdy wit. D sztucznej, karmiony moim mlekiem przez pierwsze miesiace zycia do ok. 5 m-ca pozniej modyfikowanym do 11m-ca a pozniej zwyklym krowim pelnotlustym.
        • gag-nes Re: spłaszczona główka - wyrównało się z czasem? 08.10.11, 16:23
          My ta poduszke mielismy... Niestety nie pomogla...
    • naomi19 Re: spłaszczona główka - wyrównało się z czasem? 08.10.11, 17:07
      Tak, u nas się wyrównało idealnie, mamy idealną głowę big_grin Także spokojnie.
    • kaamea Re: spłaszczona główka - wyrównało się z czasem? 08.10.11, 19:24
      Moj synek mial bardzo splaszczona glowke, pomiedzy 1 a 2 rokiem zycia sie wyrownywala, a teraz ma 3,5 i nie widac nic zupelnie dopoki nie zmoczy mu się glowy wodą. Wtedy minimalnie, ale naprawde minimalnie widac bardziej plaską z tyłu, ale widzę to tylko ja, moj mąż mowi żebym dala spokój bo głowa jest piękna ha ha.
      • ilonkaodjelonka Re: spłaszczona główka - wyrównało się z czasem? 14.10.11, 09:49
        Dziękuję za odpowiedź. Czy mogę prosić Twój email? Chciałabym przesłać Ci zdjęcie główki mojego Synka - porównanie Waszej główki rocznej z moją.
    • wisienkar Re: spłaszczona główka - wyrównało się z czasem? 14.10.11, 14:11
      A ja mam inne doświadczenia. Syn mojego kuzyna ma płaską głowę. Ma prawie 4 lata. Glowa wygląda strasznie, mimo zapuszczanych włosów. Lekarze też mówili, że się poprawi. Tak więc różnie to bywa.
      • stefa_ja Re: spłaszczona główka - wyrównało się z czasem? 14.10.11, 14:34
        U synka w 3 miesiącu zauważyłam, ale on jest wcześniakiem i stale byliśmy pod kontrolą neurologa i rehabilitanta, więc z marszu dostaliśmy ćwiczenia na to i szybciutko się wyrównało. Osobiście uważam, że to samo się raczej nie wyrównuje, w ogóle to trzeba ćwiczyć od razu jak się zauważy bo teraz to trochę późno.
        • ilonkaodjelonka Re: spłaszczona główka - wyrównało się z czasem? 14.10.11, 15:38
          my też byliśmy pod opieką neurologa... i to najlepszego w Krakowie. Pani Doktor wykluczyła kręcz szyji i nie zaleciła rehabilitacji (u neurologa byliśmy jak Wojtek miał pół roku). W wieku 7 miesięcy byliśmy u Pani dr rehabilitant (tak dla sprawdzenia(, która też nie skierowała nas na rehabilitacje, tylko prosiła, żeby układać małego. W wieku 8 miesięcy byliśmy u pni rehabilitantki, która też powiedziała, że tu nie ma co rehabilitować. Jeśli chodzi o liczbę lekarzy, z którymi to konsultowałam - jest tego trochę...

W sprawie kasku - może to kogoś zainteresuje. Po wysłaniu zdjęć do kliniki kaskowej w Berlinie otrzymałam odpowiedź, że z uwagi na wiek Wojtka (dokładnie 1 rok), terapia miałaby trwać minimum 12 miesięcy, a efektem byłaby drobna poprawa. Zrezygnowaliśmy więc. Doktor napisał także, że kształt głowy się już nie zmieni, czy mnie załamał...
          • zjawa1 Re: ilonkaodjelonka 14.10.11, 22:20
            Skoro stwierdzono u Twojego dziecka plagiocefalie ułożeniowa, to czy lekarze okreslili jej przyczyne?
            A wiec czy powstala na skutek odksztalcenia w trakcie przechodzenia przez drogi rodne?
            Czy moze powodem i dopelnieniem jest jej to, ze dziecko zle sie uklada tj. z tendencja i predyspozycja na tylko jedna strone?
            Jesli tak, to przyczyna tkwi np,. w napieciu miesniowym lub asymetrii ciala!
            Ja znam Polskich lekarzy i nasza chora sluzbe zdrowia. Maja teraz naprawde bardzo malo miejsc na rehabilitacje maluszkow wiec biora tylko skrajne przypadki, a mama z ,,przecietnymi" mowia, ze samo sie ulozy.
            A guzk prawda.
            Pierwsza, podstawowa sprawa, powinni Ciebie poinformowac jak powinnas ukladac dziecko w trakcie snu.
            A wiec odwrotnie do tendencji prefrowanych przez malucha.
            Jesli ma znieksztalcona przykladow prawa strone, kladziesz non stop na lewa i na odwrot.

Moj syn mial lekka odszktalcona prawa strone glowy spowodowane to bylo asymetria ulozeniowa ciala, a ta z koleji wywolana byla krwiakiem okolo porodowym na szyji.
            Tez mi mowiono na poczatku, ze nie nadaje sie do rehabilitacji, ze sie wyrowna. Ja jednak nie dalam za wygrana i syn byl rehabilitowany przez okragly rok. Dzieki temu ma idealna teraz glowke.
            Wiadomo, ze gdy zaczal siedziec i chodzic to glowka mniej sie odksztalcala niz wtedy, gdy lezal ciagle. Pewnie w 50% wyrownalaby sie, ale nie byloby tak idealnie jak teraz jest.
            Zlikwidowalismy asymetrie, automatycznie dziecko poprwaniej zaczelo ukladac sie w trakcie snu.
            Ty, co mozesz zrobic, to przekladac dziecko w trakcie snu na strone nie splaszczona i podkladac jakimis nie wiem poduszkami tak, zeby nie zmienialo pozycji.

Dodatkwow na takich rehabilitacjach masuja glowke dziecka, nam tak tez robiono.
            Masz jeszcze male dziecko roczne, ktore mozna calkowicie wyprowadzic, wiec dzialaj jeslui mozesz, bo z kazdym miesiacem maleja szanse.
            • ilonkaodjelonka Re: ilonkaodjelonka 14.10.11, 23:13
              u nas jest plagiocefalia ułożeniowa, która powstała w wyniku umiłowania dziecka do jednej strony około 4 - 5 miesiąca życia. Dziecko rodzone siłami natury (ma siostrę bliźniaczkę). u rehabilitanta byłam prywatnie, neurolog u którego byłam nie olewał sprawy. neurochirurg do którego chodziłam prywatnie był zdania, że nic się z tym już nie da zrobić - tylko kłaść odpowiednio. w tej chwili maluszek śpi na odpowiedniej stronie - generalnie nie mam z tym problemu. możesz napisać skąd jesteś? mocno trzymam kciuki, żeby był to Kraków!
              • zjawa1 Re: ilonkaodjelonka 15.10.11, 00:02
                Posluchaj, wg Twoje dziecko ma ( skoro mowimy o plagiocefalia ulozeniowej) to mowimy o przyczynach albo asymetrii ciala, albo o napieciu miesniowym, ewentualnie o jednym i drugim!
                Zwlaszcza u blizniakow zdarza sie to szczegolnie czesto!
                Tak, jak Ci pisalam chodzilam z malym rok na rehabilitacje. Wiele widzialam, wiele slyszalam itp.
                Tak na marginesie dysproporcje glowki, dysproporcja nie rowne!
                Nikt tutaj, na tym forum tak naprawde nie wie jak daleko posuniete sa u Twoje dziecka, wiec nikt nie moze miarodajnie okreslic czy faktycznie glowka sie wyrowna.
                Jesli sa ,,srednie" to nie licz na to, ze bez rehabilitacji dziecko bedzie mialo w przyszlosci idealny ksztalt.
                Jesli lekarze nazywaja, tak jak u Was konkretnie plagiocefalia to sa srednie.
                Na dodatek dziecko nie ma 4 miesiecy, a juz 1 rok. A wiec siedzi i zaczelo, albo zacznie chodzic!
                Ja Ciebie nie strasze, tylko dopinguje do tego, zebys cos zrobila, a nie ufnie wierzyla w to, ze wszystko bedzie dobrze.
                Masz szanse na to w tym okresie, ze ,,wyprowadzisz" dziecko na idealne ,,ksztalty".
                Bez pomocy kaskow, ktore tak naprawde uzywane sa w szczegolnych przypadkach i maja ttyle samo zwolennikow, co przeciwnikow!
                Szwy w czasce sa jeszcze na tyle luzne, ze dacie rade, dodatkowo ciemie nie jest jeszcze tak zrosniete!
                Po za tym, tu juz nie chodzi nawet o ksztalt glowki.
                Otoz jesli Twoje dziecko,blizniacze co bardzo czesto sie zdarza! Ma problemy z asymetria czy napiecie, to moze miec pozniej problemy i tak, jesli sie to nie wyrowna z: Chodzeniem, krzywymi nozkami itp!
                Mnie tez mowiono i przerwano rechablitacje ok 1,5 roku zycia dzieka, bo stwierdzono, ze dalej bedzie wszystko ok.
                Zglosilam sie ponownie, kiedy zauwazylam, ze dziecko zle chodzi. Wznowiono cwiczenia!
                Jestem swiadoma, ze wywalczylam to uporem, bo moj syn byl chyba jedynym dzieckiem bez porazenia mozgowego czy zespolu Downa rehabilitowanym!
                Takie sa realia Polskie. Wiesz ilu matka wmawiano przedemna, ze wszystko sie wyrowna, bo nie miaja miejsca, bo kontrakty????
                Dzieki temu, syn taki jak byc powinien!
                Napisz na Privo, nie jkestem z Krakowa ale nie daleko, wiec moze cos pomoge!
                • ilonkaodjelonka Re: ilonkaodjelonka 17.10.11, 08:52
                  jak się piszę na priva?smile
    • megan132 Re: spłaszczona główka - wyrównało się z czasem? 22.03.19, 19:31
      Witam, jestem ciekawa, czy z upływrm czasu Pani dziecko ma już lepiej ukształtowaną główkę? Jestem teraz w podobnej do Pani sytuacji... nie wiem, czy główka jeszcze ma szansę się uregulować. Synek ma lekkie spłaszczenie po prawej stronie potylicy.
      • cyniczny_mizantrop Re: spłaszczona główka - wyrównało się z czasem? 31.03.21, 19:51
        U mojego syna się nie wyrownalo
        Ma plagiocefalię tzn skosnoglowie. Znaczne, trzeba zaznaczyć. Wszyscy lekarze w Holandii mówili, że sie wyrówna do 2 r.ż, żałowali mi tego kasku, ostatecznie zapłaciłabym z własnej kieszeni choćby i dziesięć tysięcy euro... A teraz dziecko biedne ma 5 lat i pyta, dlaczego glowa jest z jednej strony taka płaska, a z drugiej okrągła...
        Jedynie operacja wstawienia implantu, za 15 tys euro w Niemczech może to "wyrównać". Ale do czasu zaprzestania wzrostu kości będzie przechodził gehennę. Tak straszne mi smutno z tego powodu. Czuję się oszukana..
    • dagmaraaaa Re: spłaszczona główka - wyrównało się z czasem? 14.05.24, 14:36
      Drogie Panie, czytając wasze historie, chciałabym dodać coś od siebie.

Przy spłaszczeniu główki wczesna interwencja zapewnia zatrzymanie pogłębiania się deformacji oraz powrót symetrii głowy. Główka jest plastyczna do 12 miesiąca życia dziecka, ale najlepiej zareagować jak najwcześniej. Dużo dobrego można zdziałać samą profilaktyką. Na temat profilaktyki powstał darmowy e-book w centrum medycznym, w którym pracuję. Wystarczy zapisać się do newslettera i można go otrzymać całkowicie za darmo, podając tylko adres e-mail. E-book opracowany jest przez fizjoterapeutę dyplomowanego osteopatę, który specjalizuje się w temacie plagiocefalii u dzieci. Naprawdę warto przeczytać.

asterion.com.pl/newsletter/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka