Dodaj do ulubionych

Dziewczynka przejechana 2x - nikt nie zwraca uwagi

19.10.11, 15:40
Na policyjni.pl jest filmik. Naprawdę żałuję, że zaczęłam go oglądać. Wyjątkowo drastyczny.
Nie wiem czy tam ludzkie życie nie ma już dla nikogo znaczenia? Ludzie są tak zobojętniali na otaczający ich świat? I gdzie do k***y nędzy byli jej rodzice?!
Jestem przerażona tym co się dzieje na świecie.
Piszę o tym ku przestrodze, niewiele trzeba żeby w codziennym zabieganiu wydarzyła się tragedia, uważajcie na dzieci i na siebie!
Obserwuj wątek
    • w_miare_normalna Re: Dziewczynka przejechana 2x - nikt nie zwraca 19.10.11, 15:46
      Niby matka odbierała rzeczy z pralni i mała jej się wymknęła na ulicę. Tyle, ze na filmiku widać, że dzieciaczek leży na jezdni ok. 7 minut, w tym czasie matka gdzie była ?
      Ja obejrzałam filmik wczoraj i tak jak na ematce napiszę tu- wszyscy ci, którzy przeszli obok dziecka, a nie udzielili pomocy powinni być podciągnięci do odpowiedzialności !!!!!!!!!!!!!!!!!
      A facet, który dziecko najechał powinien mieć zrobione top samo, to jakiś koszmar !!!! Ryczałam wczoraj jak cholera jak to zobaczyłamsad(
    • jul-kaa Re: Dziewczynka przejechana 2x - nikt nie zwraca 19.10.11, 15:53
      Po co to linkujesz?
    • klubgogo Re: Dziewczynka przejechana 2x - nikt nie zwraca 19.10.11, 17:34
      W Chinach dziecko płci żeńskiej to kara...
      • joann_80 Re: Dziewczynka przejechana 2x - nikt nie zwraca 19.10.11, 18:32
        kompletnie nie rozumiem po co oglądacie takie filmy??? W życiu nie klikam na coś co opatrzone jest tytułem "śmierć dziecka" itp...
        Masochistki jakieś...masakra uncertain
        • villa-diodati Re: Dziewczynka przejechana 2x - nikt nie zwraca 19.10.11, 18:43
          Jaki masochizm? Do wielu ludzi można dotrzeć właśnie przez obraz, dlatego często stosuje się różne kampanie 'anty' reklamowe: bilboardy ze zdjęciami z wypadków, były też pomysły z opatrzeniem opakowan papierosów jakimiś drastycznymi zdjęciami chorób.. itd itp Mnóstwo jest takich inicjatyw. Do wielu ludzi samo mówienie "uważaj" nie wystarczy. Obejrzałam ledwo początek i miałam dość, ale terapia szokowa skuteczna, na pewno zostanie w mojej pamięci na długo jako przestroga .
          • jul-kaa Re: Dziewczynka przejechana 2x - nikt nie zwraca 19.10.11, 19:20
            przestroga przed czym?
        • klubgogo Re: Dziewczynka przejechana 2x - nikt nie zwraca 20.10.11, 17:37
          NIe oglądałam tego, przeczytałam informację na głównej stronie onetu czy wp.
    • doa1980 Re: Dziewczynka przejechana 2x - nikt nie zwraca 19.10.11, 18:48
      Straszna tragedia sad
    • mamati3 Re: Dziewczynka przejechana 2x - nikt nie zwraca 19.10.11, 20:56
      ja przypadkowo obejrzałam ten film na wp, myślałam że będzie tylko artykuł. Też żałuję że to zobaczyłam, cały dzień mam do tyłu sad mój synek jest w tym samym wieku co tamta dziewczynka...
    • bukmacherka34 Re: Dziewczynka przejechana 2x - nikt nie zwraca 20.10.11, 01:00
      Nie umiem opisać tego co czuje po tym filmie. Potworność. "Ludzie" przechodzący obok tego ciężko rannego dziecka nie są dla mnie ludźmi, nawet prymitywne ssaki użalą się nad rannymi pobratymcami...i niech mi ktoś powie , że chiny to cywilizacja...
      • senait Re: Dziewczynka przejechana 2x - nikt nie zwraca 20.10.11, 07:44
        Z innego forum:

"Kilka dni temu obejrzałam nagranie o wypadku w Chinach - kiedy dwuletnie dziecko zostało przejechane przez dwa samochody na wąskiej uliczce.
        Ale nie to tak naprawdę jest straszne, straszne jest to, że dopiero 19 osoba przechodząca obok (a ludzie przechodzili w odległości kilkudziesięciu centymetrów) jakoś zareagowała.

Ponieważ w innym artykule było opisane jak to ludzie boją się pomagać w Chinach ze względu na sprawy sądowe i żądania odszkodowania, to poszukałam trochę więcej informacji.

W 2006 roku 65-letnia kobieta upadła wchodząc do autobusu i złamała staw biodrowy. Młody mężczyzna pomógł jej - zabrał ją do szpitala, został z nią aż przyjechała jej rodzina.
        Kobieta podała go do sądu żądając $18,000 twierdząc, że to przez niego upadła. Sąd wydał wyrok o wypłacie $6,000. Co prawda sąd nie miał żadnych dowodów, że mężczyzna popełnił przestępstwo, ale stwierdził między innymi, że pomoc, której udzielił mężczyzna była wystarczającym dowodem winy.
        To stało się precedensem dla innych tego rodzaju spraw w tym, przypadek kiedy sąd nakazał wypłatę odszkodowania starszej kobiecie, która upadła bojąc się, że zostanie uderzona przez samochód -samochód, którzy jak zgodnie twierdzili świadkowie znajdował się w odległości 4-5 metrów.
        Artykuł podaje przykład 75-letniego mężczyzny, który upadł na przystanku autobusowym i pomoc uzyskał (reportedly) dopiero po tym jak zawołał: "Ja sam upadłem, nie martwcie się, to nie wasza wina".

Komentarz do artykułu brzmiał, że pomoc może się okazać dla ciebie bardzo ryzykowna finansowo. "
        • koza_w_rajtuzach Re: Dziewczynka przejechana 2x - nikt nie zwraca 20.10.11, 08:16
          O rany, masakra, jak pomagasz to znaczy, że zawiniłeś. To ja się chyba jednak nie dziwię tak do końca tym ludziom, chociaż filmiku nie oglądałam, bo uznałam, że jednak nie chcę. Pomogłabym, a potem by powiedzieli, że pewnie sama to dziecko pod samochód wepchnęłam?
    • camel_3d Re: Dziewczynka przejechana 2x - nikt nie zwraca 20.10.11, 09:28
      nawte nie chce tego ogladac...
      • angela10086 Re: Dziewczynka przejechana 2x - nikt nie zwraca 20.10.11, 10:41
        jak to zaczełam ogladac mało nie zwymiotowalam... uncertain okropne
      • w_miare_normalna Re: Dziewczynka przejechana 2x - nikt nie zwraca 20.10.11, 10:41
        kurde no ludzie
        nie mowcie mi, ze nie pomoglibyscie lezacemu na ulicy dziecko by byscie sie bali, że dostaniecie kara finansowa
        no helloooooo
        • villa-diodati Re: Dziewczynka przejechana 2x - nikt nie zwraca 20.10.11, 12:30
          Nie jestem sobie nawet w stanie wyobrazić takiej postawy.. Ominąć leżące gdzieś dziecko i nie zwrócić na nie uwagi. Dla mnie to niewyobrażalne. Nawet do głowy mi nie przyszło żeby myśleć o jakis konsekwencjach, które mogę ponosić pomagając w takiej sytuacji. To chore, że ludzie doprowadzają się do takiego stanu!
          Inna sprawa, że kierowca był chyba ślepy, że nie zauważył dziecka, które stało mu na drodze. Nie jechał szybko więc mógłby spokojnie je ominąc albo się zatrzymać, ale on go nawet nie zauważył!
          Płakać mi się chce nad tą malutką, tyle cierpieniasad
          • siisiiii Re: Dziewczynka przejechana 2x - nikt nie zwraca 20.10.11, 17:52
            oglądałam wczoraj... i bardzo tego żałuję, cały wczorajszy dzień nie mogłam się pozbierać, wieczorem dając wreszcie upust emocjom ryczałam jak bóbr... niestety nie zapomnę tego obrazu do końca życiauncertain ludzie to potwory!
          • jul-kaa Re: Dziewczynka przejechana 2x - nikt nie zwraca 20.10.11, 18:51
            Powiem tak: Moim zdaniem chore jest to, że wiedząc, co jest na filmie, oglądacie go. Dla mnie to niezrozumiała chęć napasienia oczu nieszczęściem.
            • villa-diodati jul-kaa nie gorączkuj się. 20.10.11, 19:08
              Nie chcesz, nie oglądaj.
              Nie chodzi o napasienie się. Pierwsze to magia internetu, czyli klikać w to co drastyczne i budzące emocje (vide - rozwłóczony Kadafi na głównej). Drugie - wszyscy tutaj mamy dzieci, więc takie artykuły budzą nasze emocje (jak kiedyś sprawa chłopca maltretowanego przez matkę gdzieś w Polsce - były nawet listy do rzeczników, premierów itd. itp), zatem chcemy się zaangażować, przyłączyć do linczujących, pokazać oburzenie, otworzyć niektórym oczy i popchnąc do dzialania ( z kotem maltretowanym przez 5-latka się udało, znaleźli dzięki oburzeniu internautów). Tragedia często łączy ludzi, bardziej niż cokolwiek innego i przy okazji tworzy pozytywne inicjatywy.
              Zbiorowe oburzenie już nawet nie tylko chińskich internautów, ale i tych z całego globu być może kiedyś zaprocentuje. Choćby jakąś poprawką w chińskim prawie drogowym.
              Gdyby nie nagranie sprawa przeszłaby bez echa. Ot kolejne dziecko zabite na drodze. Statystyka.
        • koza_w_rajtuzach Re: Dziewczynka przejechana 2x - nikt nie zwraca 20.10.11, 18:18
          > nie mowcie mi, ze nie pomoglibyscie lezacemu na ulicy dziecko by byscie sie bal
          > i, że dostaniecie kara finansowa

Nie oglądałam tego.
          Nie, nie wyobrażam sobie tego, żebym miała nie pomóc, szczególnie jeśli byłaby choć mała szansa na to, że to dziecko jeszcze żyje, ale staram się jakoś wytłumaczyć tą znieczulicę..
          • koza_w_rajtuzach Re: Dziewczynka przejechana 2x - nikt nie zwraca 20.10.11, 18:41
            Jednak to obejrzałam..Masakra...Kurczę, oni specjalnie to dziecko mijali szerokim łukiem, przechodzili tuż obok, udawali, że nie widzą, a ta mała cała we krwi jeszcze się ruszała. Nie ogarniam tego. I jeszcze ten kierowca, potrącił ją, zatrzymał się, a potem jeszcze tylnymi kołami ją przejechał, bo uznał, że nie ma innego wyjścia.. Jednak co jak co, ale w Polsce to by się nie zdarzyło
          • w_miare_normalna Re: Dziewczynka przejechana 2x - nikt nie zwraca 20.10.11, 22:53
            dziecko żyje, jest w śpiączce.
            • aurinko5 Re: Dziewczynka przejechana 2x - nikt nie zwraca 21.10.11, 00:43
              w_miare_normalna napisała:

> dziecko żyje, jest w śpiączce.

Ma stwierdzoną smierć mózgową....
              • villa-diodati Umarła (') :(( 21.10.11, 17:31
                "Lekarze poinformowali, że dziewczynka zmarła po północy z powodu uszkodzeń mózgu i organów wewnętrznych. - Jej obrażenia były zbyt poważne, leczenie nie dało rezultatu - mówił dyrektor szpitala Su Lei na konferencji prasowej. Dziewczynka znajdowała się w głębokiej śpiączce, z bardzo poważnymi urazami mózgu, miednicy i nóg."

(') (') (')
                • w_miare_normalna Re: Umarła (') :(( 22.10.11, 00:52
                  ::::sad(((((((((((((((((((((((((((((
                  rycze jak bóbr !!!!!!!!! no nie mogę !!!!!!!!!!!!!!!!
                  (*)(*)(*)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka