Dodaj do ulubionych

pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !!

24.11.11, 14:22
witam dzis bylismy u logopedy i pani stwierdzila ze syn ma niesprawny aparat mowy , w sumie go nie zbadala tylko pokazala jakies obrazki i kazala pokazac strażaka , lub policjanta , albo jaszczurke , a on tego nie pokazal bo tego nie widzial i nie umial rozpoznac .
syn jest wczesniakiem z 34 tc urodzony przez cesarke bo ja mialam zatrucie ciazowe , zaczol chodzic jak mial 1,5 odrazu stanol na nogi i tak juz chodzi do dzis , ale pani logopeda powiedziala ze bardzo puzno zaczol chodzic , wogole syn sie wystraszyl pani logopedy i nie wiem czy cwiczenia z nia dadza jakis skutek , mamy do niej chodzic co czwartek , moze macie jakies cwiczenia dla tak malych dzieci , on wiele rozumi ale nie mowi nic poza mama , baba , dziadzia , tata , lala , kita , tik tak , to ,baja , i liczy po swojemu do 10 zawsze tak samo ,bardzo sie boja i martwie , bo pani logopeda dala mi odczuc ze syn jest jakby niedorozwiniety , jest mi przykro i nie wiem czy tylko moja dziecko tak ma
Obserwuj wątek
    • pysia_35 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 14:33
      nie mam osobiście doświadczeń z 3 latkiem bo moje dziecie młodsze, ale po pierwsze: czy mały poza mową rozwija sie normalnie ? Mój mówi ,ale chodzić tez zaczął stosunkowo późno - (19 mcy) co nie ma wg mnie nie ma żadnego związku z mową. Pytanie jest czy twoje dziecko rozwija sie normalnie poza ta mową - w sensie słucha, rozumie co sie do niego mówi, reaguje, bawi sie normalnie, masz z nim kontakt, gada po swojemu ? Czy ma kontakt z dziećmi ? Bo córka mojej przyjaciółki nie mówila do 3 roku życia i jak poszła do przedszkola to od razu pomogło. Jesli problem jest tylko z mową to raczej bym sie bardzo nie martwiła, tylko stymulowała rozwój mowy mi.n przez kontakty z dziecmi. A co do logopedy, to może możesz wybrac innego lekarza ?
      • ewelajnawrocek Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 14:41
        Po pierwsze zmienic logopede, po drugie co to znaczy niesprawny aparat mowy, co konkretnie powiedziała? Po trzecie norma na chodzenie jest do 18mcy, moj syn wczesniak z 31 tyg. zaczął chodzic jak mial 17 mcy, teraz ma 3 lata i normalnie mówi. Najlepiej to zbesztac matkę i olać. Poszukaj dobrego logopedę, bo moze faktycznie ejst cos na rzeczy i cwiczcie, a jesli masz jakies odczucia co do jego rozwohu to idz do psychologa i nie panikuj.
      • preciosa123 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 14:41
        tak syn sie rozwija prawidlowo jest bardzo ruchliwy lubi sie bawic gada do zabawek i klockow , albo jak jezdzi po domu autkiem , mowi po swojemu jak by gaworzyl , rozumi wszystko co sie do niego mowi ze ma umyc zabki czy raczki , albo jak powiem ze idzie kompu kompu czyli myc to pierwszy leci do lazienki , wszystko przyniesie co mu karze , fakt jest taki ze nie ma kontaktu z dziecmi , gdyz mieszkamy w takim miejscu ze malych dzieci nie ma , , w rodzinie tez nie ma wszystkie starsze po 9 -15 lat , nie wiem czy do przedszkola go przyjma bo nie umi powiedziec ze chce siku lub kupke , i slabo je sam sad((
        • leneczkaz Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 14:54
          > jak powiem ze idzie kompu kompu czyli myc to pierwszy leci do lazienk

No na Boga dziewczyno! Kompu kompu to do roczniaka się (nie) mówi.. Mój 3-latek popatrzyłby na Ciebie jak na wariata!

wszyst
          > ko przyniesie co mu karze

Super, ale to umiejętność rocznego dziecka!

nie wiem czy do przedszkola go przyjma bo nie umi
          > powiedziec ze chce siku lub kupke , i slabo je sam sad((

Ja bym się kupą i jedzeniem najmniej przejmowała, bo Twoje dziecko serio brzmi na PORZĄDNIE opóźnione. Obudź się! Gdzie Ty byłaś te 3 lata?
          • camel_3d Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 22:16

> No na Boga dziewczyno! Kompu kompu to do roczniaka się (nie) mówi.. Mój 3-latek
            > popatrzyłby na Ciebie jak na wariata!

e tam...moj trzylatek mowi plum plum smile) tzn potrafi powiedziec, ze chce sie wykapac..ale woli plum plum smile) i wcale mi to nieprzeszkadz asmile)
          • zjawa1 Re: 24.11.11, 23:28
            leneczkaz napisała:

> > jak powiem ze idzie kompu kompu czyli myc to pierwszy leci do lazienk
            >
            > No na Boga dziewczyno! Kompu kompu to do roczniaka się (nie) mówi.. Mój 3-latek
            > popatrzyłby na Ciebie jak na wariata!
            >
            > wszyst
            > > ko przyniesie co mu karze
            >
            > Super, ale to umiejętność rocznego dziecka!
            >
            > nie wiem czy do przedszkola go przyjma bo nie umi
            > > powiedziec ze chce siku lub kupke , i slabo je sam sad((
            >
            > Ja bym się kupą i jedzeniem najmniej przejmowała, bo Twoje dziecko serio brzmi
            > na PORZĄDNIE opóźnione. Obudź się! Gdzie Ty byłaś te 3 lata?

Wyhamuj Laneczkaz!!! Przesadzilas w swej wypowiedzi i to dosc grubo.
            Ja rozumiem, ze buzuja w Tobie hormony itp. ale miej troche taktu.
          • silje78 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 25.11.11, 08:11
            ostro... ale poniekąd masz rację. do dziecka nie powinno się mówić w dziwnym języku. skąd mały ma wiedzieć, że kąpiel to kąpiel, skoro mówisz do niego "kompu". mów do niego normalnym językiem.
            logodpedę koniecznie zmień bo ten najwyraźniej minął się z powołaniem.
            poza tym syn ma 1,5 miesiąca opóźnienia, to w tym wieku nie jest bardzo dużo. komunikować potrzeby fizjologiczne powinien, tak mi się wydaje. z jedzeniem podobnie. ćwicz z nim w domu, nie zacznie nagle z dnia na dzień sam jeść. to wymaga ćwiczenia.
        • pysia_35 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 14:58
          ja bym zmieniła logopede i koniecznie znalazła kontakt z dziećmi. Nawet w małej miejscowości przeciez małe dzieci mieszkaja ? Poszukaj w necie kontaktu, moze jakis klubik, dom kultury, zajęcia dodatkowe( typu plastyczne czy rytmika) w jakimś przedszkolu na które mozesz go zapisac ? Cokolwiek gdzie chodza dzieci i zeby był w grupie maluchów. A poza trym to moze nie mów ze idziecie "kompu kompu" tylko mów do niego normalnym jezykiem jakim posługuja sie dorosli ? Ja zeby zachecic mojego malucha do mówienia, robiłam tak ze udawałam ze nie rozumiem co chce jak np. pokazywał na piłeczkę czerwoną i prosiłam zeby mi powiedział co mu podać. Chwaliłam jak powiedział - nawet po swojemu na poczatku i poprawiałam delikatnie w ten sposób że mówiłam: "Tak, Kubuś chce czerwoną piłeczkę"., prosze mama poda Ci czerwoną piłeczkę". Po kilku takich sytuacjach dziecko mówiło coraz wyraźniej.
    • pinkdot Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 14:52
      Mysle , ze na Twoim miejscu poszlabym jeszcze do DOBREGO (najlepiej popytaj ludzi, albo poszperaj w poszukiwaniu opinii w internecie) neurologopedy.
      Mozliwe, ze Twoja logopeda wyrazila sie nieoglednie, ale chciala Cie pewno uczulic na to, ze syn ma zaburzony rozwoj mowy i nie ma sie o co obrazac. 3-latek powinien mowic juz zdaniami i uzywac kilkuset nie kilkunastu slow - uwazam, ze jezeli tak nie jest, warto dziecko podstymulowac w tym kierunku i to konkretnie - cwiczeniami ogolnorozwojowymi, same tylko kontakty z rowiesnikami niekoniecznie wplywaja zbawiennie na rozwoj mowy dzieci, ktorym brakuje systemu jezykowego .
      Jezeli chcesz z synkiem pocwiczyc sama bardzo polecam zestaw "Od obrazka do slowa". U nas tez cuda uczynila terapia metoda profesor Cieszynskiej - moje dziecko, ktore pare miesiecy temu mowilo mniej od Twojego synka, w tej chwili dogonilo rowiesnikow.
    • leneczkaz Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 14:59
      > wy , w sumie go nie zbadala tylko pokazala jakies obrazki i kazala pokazac stra
      > żaka , lub policjanta , albo jaszczurke , a on tego nie pokazal bo tego nie wi
      > dzial i nie umial rozpoznac .

Jak to nie umiał rozpoznać, bo nie widział.. Strażaka nie widział? Nie wie kto to? Już nie wspominając o jaszczurce która mimo wszytko wygląda tak samo na każdym zdjęciu. To są chyba obrazki dla 2-latków.

moze macie jakies cwiczenia dla tak malych
      > dzieci

TAK MAŁYCH? Moje 'takie małe' r już zaczyna mówić, a gada na równi ze mną.. Tak małe wszystkie w przedszkolu syna mówią.. Z choinki się urwałaś!!????

on wiele rozumi ale nie mowi nic poza mama , baba , dziadzia , tata ,
      > lala , kita , tik tak , to ,baja

Czyli tyre co przeciętne roczne dziecko.

bo pani logopeda dala mi odczuc ze syn jest jakby
      > niedorozwiniety

No ja bym migiem dziecko do psychiatry wysłała najpierw, bo może ma jakieś konkretniejsze zaburzenia jak nie wie co to jaszczurka i strażak.
      • preciosa123 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 15:08
        leneczkaz uwazaj co piszesz bo swoimi madrosciami robisz mi przykrosc , sama udaj sie do psychiatry bo psycholog to by ci juz nie pomogl , po co sie wogole wypowiadasz skoro nic madrego nie wiesz , zobaczymy jakie madre beda twoje dzieci , wtedy ja cie troche poobrazam
        • preciosa123 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 15:19
          moze zle sie wyrazilam z tym kompu kompu bo jak powiem mu ze idzie sie kompac to tez rozumi , jak ja mu w domu pokazuje obrazki i mowie co jest na nich i kaze mu pokazac to pokazuje , ale u pani logopedy byl obrazek z pompka do roweru co ja sama nie wiedzialam co to jest bo wygladalo jak strzykawka albo dlugopis ciezko bylo rozpoznac , bo obrazek byl juz poobdzierany , jak chodzimy na spacer to on mi opowiada co widzi tylko po swojemu ,
          • kruszynka.net Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 25.11.11, 22:15
            u pani logopedy był obrazek z pompka do roweru co ja sama nie wiedziałam co to jest bo wyglądało jak strzykawka albo długopis ciężko było rozpoznać , bo obrazek był już poobdzierany.

Dlatego jeśli tylko możesz to do logopedy chodź prywatnie. Pomoce dydaktyczne u logopedów na NFZ wołają o pomstę do nieba. Są brudne, obskurne i poniszczone.
        • leneczkaz Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 15:47
          Słuchaj. Lepiej jak sprawię Ci przykrość, a Ty zaczniesz zajmować się poważniej problemem niż jak za 2-3 lata okaże się, że różnica jest na tyle ogromna w stosunku do innych dzieci, że będzie potrzebna szkoła specjalna.

Ja mam akurat 3-latka który po polsku mówił płynnie i wszytko na 20 m-cy, zna ... nie wiem nawet co Ci wymienić, kontynenty, planety.. liczy po angielsku, mówi wiele zdań po ang. zna ze 100 wierszy, książki recytuje.. Mogłabym tak mnożyć. To 3-latek!!!! Nie dzidziuś.
          • tempera_tura Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 19:30
            Tu weź się obudz i zrozum ze nie każde dziecko w wieku 20 miesięcy mówi płynnie!!!!
            Rozumiem że jest jakiś problem ale przeginasz pałe. Twoje dziecko jest ponad norme i akurat Twoje wypowiedzi maja chyba tylko na celu skrzywdzenie autorki.
            • ela4591 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 21:44
              autorko wątku - dlaczego Ty ciągle piszesz: "rozumi, umi"?
              zdajesz sobie sprawę z tego, że jak Ty nie będziesz poprawnie mówić, to Twoje dziecko nie ma na to szans?
              • camel_3d Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 22:23
                nie chcialem o tym wspominac..ale to moze miec cos z tym wspolnego...

> autorko wątku - dlaczego Ty ciągle piszesz: "rozumi, umi"?
                > zdajesz sobie sprawę z tego, że jak Ty nie będziesz poprawnie mówić, to Twoje d
                > ziecko nie ma na to szans?
          • edit38 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 25.11.11, 19:54
            To że Twoje dziecko w wieku 3 lat (o ile to prawda co piszesz) zna kontynenty, planety.. liczy po angielsku, mówi wiele zdań po ang. zna ze 100 wierszy, książki recytuje, to nie oznacza że to jest norma. Przeciętny 3 latek tego nie potrafi.
            • dagmara-k Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 27.11.11, 18:59
              no. leneczka, z synem do psychiatry. to moga byc powazne zaburzenia rozwoju. wiekszosc normalnych dzieci w wieku 3 lat tego wszystkiego nie potrafi. a z tym angielskim to ja w wieku 30 nie wyrabiam!;P

czy to nie mozna normalnie kobiecie odpowiedziec do jakich specjalistow powinna sie udac w zakresie mowy, tylko wyrokowac na podstawie opisu bez spotkania z dzieckiem? to jest bardzo bardzo nie fair.
        • attiya Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 26.11.11, 13:14
          przyjmij na klatę to co mówi Leneczka i wyciągnij z tego wnioski
          i dużo pracować z dzieckiem
          wiesz, moje dziecko też nie wyraźnie mówi np zamiast kura, mówi kuja - może to niedobry przykład, bo r raczej w tym wieku jeszcze sie nie mówi ale baja? Fakt, migiem do psychologa dziecięcego, inny logopeda i ścisła z nimi współpraca
      • vanilka89 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 15:13
        leneczkaz daj spokój dziewczynie, trochę chyba za ostro jeździsz po niej. Masz kiepski dzień, czy pms cie dopadł ? I gratuluje ponad przeciętnie uzdolnionego dziecka.

Moje dziecko rozkręciło się z mowa dopiero ok 3 roku życia, wcale nie było i nie jest opóźnione. Niektóre dzieci mówią pózniej i wcale nie trzeba leciec z nimi od razu do psychiatry. Oczywiscie warto skonsultowac z jeszczez innym logopedą.

• leneczkaz Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 15:50
          PMS w ciąży mam prze 9 m--cy wink

Lepiej kimś potrząsnąć, niż wmawiać, że jak 3-letnie dziecko nie umie powiedzieć co jest na prostych obrazkach to jest ok.
          Z resztą popatrz na to co dziewczyna pisze. Mieszka gdzieś na odludziu, dzieciak nie ma kontaktu z innymi dziećmi. Pierwszy raz pofatygowała się do logopedy na 3 lata, uważa, że psychiatra jest dla wariatów (a tak się diagnozuje dzieci nawet te 'tylko' nadpobudliwe), mówi do dziecka 'kompu kompu' i NIE WIE (bo pyta czy jej dziecko jest dziwne) co powinien umieć przeciętny 3-latek. Dla mnie = katastrofa.
          • dagmara-k Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 27.11.11, 19:05
            leneczka:
            1. czy ty widzialas te obrazki? masz pewnosc co do ich prostoty?
            2. czy jest mozliwe, ze dziecko, ktore wystraszylo sie logopedy jak dziewczyna napisala moglo nie chciec odpowiedziec na pytanie, a nie nie umiec?
            3. po czym wnosisz ze ona uwaza ze psychiatra dla wariata? ona tylko odpalila na to co napisalas. nie wiem jak bardzo zakrzyczanym czlowiekiem trzeba by bylo byc zeby na taki ton napisac " o! dziekuje, jestem wdzieczna za sygestie".
            4, czy to dobry specjalista? (" bardzo pozno zaczal chodzic"). jesli specjalista jeszcze slabiej zna sie na rozwoju niz ona sama jak zauwazasz, to czy warto zastanawiac sie, czy odpowiednio przeprowadzil test z rysunkami?
            • ponponka1 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 02.01.12, 15:27
              brawo!!! Z ust mi to wyjelas smile
      • hugo43 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 15:17
        ja bym radzila sie zapisac do osrodka wczesnej interwencji,gdzie dziecko zbadaja kompleksowo-pediatra,psycholog,psychiatra,neurolog itd.moze syn ma jakies zaburzenia,potrzebuje terapii?moze zajec z integracji sensorycznej itd.my sobie mozemy gdybac,ale dziwne jest,ze trzylatek nie wie jak wyglada strazak itp.sama mam wiele watpliwosci co do rozwoju syna(2 lata,9 mies),poniewaz jestesmy rodzina trzyjezyczna,nie chce by jakies deficyty zostaly zepchniete w szuflade pt.on ma trudniej bo....czekamy na wizyte w osrodku ,ktory ci radze.moj syn rozumie doskonale dwa jezyki,po polsku mowi swietnie jak na swoj wiek,wiec ja nie wierze w bajki pt.chlopcy mowia pozniej.radze zaczac dzialac jak najszybciej.
      • tempera_tura Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 19:27
        Rozumiem że matka z kosmosu ale juz zaczynasz przeginać.
      • zjawa1 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 23:38
        A co ma z tym wszystki wsplnego psychiatra?
        Dziecko ewntualnie powinn zostac zbadane przez neurologa i psychologa.
        Laneczkaz o jakich zaburzeniach piszesz?
        Bardzo jestem ciekawa.

Wiesz, troche smutne... To, ze Ciebie wysylaja najpierw do psychiatry-jak sama wspomnialas to nie oznacza, ze jest to klasyczne postepowanie.
        Najpierw dziecko powinno dostac skierowanie do neurologa dzieciecego, do psychologa i logopedy.
        • leneczkaz Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 25.11.11, 18:38
          No mnie to do psychiatry nie wysyłają, bo moje dziecko nie ma zaburzeń, ale to standardowe postępowanie w moim mieście. Psychiatra wydaje opinię co dalej robić z dzieckiem.
          • zjawa1 Re: laneczkaz 25.11.11, 20:46
            leneczkaz napisała:

> No mnie to do psychiatry nie wysyłają, bo moje dziecko nie ma zaburzeń, ale to
            > standardowe postępowanie w moim mieście. Psychiatra wydaje opinię co dalej robi
            > ć z dzieckiem.
            To bardzo dziwne metody postepowania. Czyli pediatra daje w Twim miescie skierowanie najpierw do Psychiatry?
            • leneczkaz Re: laneczkaz 26.11.11, 06:41
              Nie wiem czy pediatra. Pewnie jakiś rodzinny. Wiem, że tak idzie diagnozowanie na 100%. Psychiatra orzeka najpierw czy i co jest z dzieckiem nie tak, sprawdza opóźnienia, mowę zachowanie- takie ogólne testy i potem kieruje do specjalistów którzy już na dłużej zajmą się dzieckiem.
              Tak samo jak pisałam niżej, żeby dostać skierowanie na rehabilitację musisz przejść przez neurologa (nam nawet sieknęli usg przezciemiączkowe) i często trwa to tyle, że olewasz i idziesz prywatnie, bo jak się doczekasz to dziecko już chodzi wink
    • basca_basca Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 15:24
      Na początek to bym na pewno poszła zbadać słuch.
      Co do wskazywania rzeczy na obrazków, to sama go o to nie pytasz w domu? Nie oglądacie książeczek? I czy wskazuje wtedy dobrze?
      Używa gestów, mimiki, jak sobie rekompensuje brak mowy?
      naśladuje, bawi się symbolicznie?
      • preciosa123 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 15:31
        ogladamy ksiazeczki i obrazki jak ja go pytam to mi pokazuje i nazywa po swojemu , lubi jak mu czytam , wtedy sie jakby wycisza , nauczyl sie pewnych gestow i sylab i tak wszystko nazywa czasem mysle ze tak mu dobrze chociaz sie denerwuje jak ja nie reaguje na jego gesty i krzyczy wtedy , mam straszne poczucie wyny ze ja zawinilam , tylko duzo chodzimy po lekarzach , niedawno lerzelismy na onkohematologii i nikt nic nie mowil ze on nic nie mowi a byl badany przez wielu lekarzy , niektorzy mowili ze jeszcze potrzebuje czasu , ale ja poszlam do logopedy po fachowa porade ale jej nie otrzymalam
        • basca_basca Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 15:44
          Po pierwsze nie panikuj, to ze dziecko dużo chorowało, lekarstwa wpływa na rozwój. Był wcześniakiem - to tez dużo decyduje.
          Jak pisałam, zbadałabym koniecznie słuch, bo dziecko może nie słyszeć dźwięków na pewnej wysokości, a to mu utrudnia mówienie.
          Nie pisałaś jak z naśladowaniem, jak z zabawą symboliczną - czy umie udawać, że sam jest np kotem, samochodem, umie na niby np jeść? Jeśli z tym jest problem to jednak zgłosiłabym się do ośrodka wczesnej interwencji, psychiatry/psychologa.
        • attiya Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 26.11.11, 13:16
          leżeliśmy a nie lerzeliśmy
    • katriel Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 15:34
      Że nie mówi - to jakby pół biedy. Trzy lata to akurat moment, żeby zacząć się
      tym przejmować, czyli bez paniki, ale fajnie, że wyłapaliście.

Że nie potrafi pokazać strażaka, policjanta ani jaszczurki - to trochę dziwne.
      Ale może akurat te trzy rzeczy mu jakoś umknęły. Piszesz że "nie widział" -
      znaczy co? Nie czytaliście nigdy żadnej książeczki o zawodach, w której byłby
      strażak albo policjant? Albo książeczki o zwierzętach, w której byłaby jaszczurka?
      W sumie teoretycznie możliwe, potrafię sobie wyobrazić trzylatka, który np.
      odróżnia setkę różnych ssaków i ptaków, a jaszczurki nie widział. W takim razie
      po prostu mieliście pecha, że pani logopeda zapytała akurat o to.
      Ale potrafię sobie też wyobrazić trzylatka, który odróżnia pięć zwierząt na krzyż,
      i nigdy żadnego innego nie widział. Jeśli to jest wasz przypadek, to chyba coś
      zaniedbałaś.
      Pytanie testowe: ile minut dziennie poświęcacie z synem na czytanie?

A, i jeszcze jedno: jeżeli syn jest - jak piszesz "niedorozwinięty" (teoretycznie
      możliwe), to nie ma się co obrażać na rzeczywistość ani na logopedę. To nie jest
      twoja wina; twoją odpowiedzialnością natomiast jest to, co z tym zrobisz.
      I nie, nie tylko twoje dziecko tak ma. Wiele dzieci tak ma, i ich rodzice muszą
      się jakoś z tym zmierzyć. Ty też.
      • 1maja1 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 15:40
        Wg suwaczka syn Twoj ma 2,9 lat, to jeszcze troche doi pelnych 3, nie panikowalabym az tak bardzo, ze nie mowi. Mojemu juz prawie 3 latkowi nauka mowy tez wolno idzie, no ale on sie wychowuje w 3 jezykach. Tak jak dziewczyny radza, idz z dzieckiem do jakichs klubow dzieciecych, itp, czytaj mu duzo ksiazek, rozmawiaj z nim duzo, przy okazji ucz go poprawnej wymowy, zadnego kOMpac, tylko kApac, umie, rozumie (zamiast umi, rozumi, itd).
    • shinee5 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 15:36
      Faktycznie bardzo mało mówi. Ale z tym opisem logopedy, że jest opóźniony, nie denerwowałabym się. Oni tak standardowo wpisują, nawet jak dziecko jest wg ich wskaźników opóźnione z jakimiś umiejętnościami o 3 miesiące. To nie znaczy, że nie nadgoni rówieśników - wystarczy tylko trochę pracy i to zazwyczaj jest we wskazaniach od logopedy.
      Kup mu książeczki i oglądajcie, czytajcie razem dużo. Dla chłopców w niemal co drugiej występuje jakiś zwierzak (choć jaszczurki nie widziałam jeszcze wink) albo strażak czy policjant. Motywuj syna do powtarzania za tobą wyrazów i samodzielnego określania, czego chce. Przydałby się kontakt z dziećmi.
    • annek2 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 16:02
      Po pierwsze nie panikuj. Znam dzieciaki, które dopiero po 3 urodzinach zaczynały mówić, ba, znam nawet takich co po czwartych. I wszytko z nimi o.k. Co do tych obrazków, to może mały był po prostu zestresowany i dlatego niczego nie pokazał? Niemniej jednak, ja na twoim miejscu nie zostawiałabym tak tego. Drążyłabym dalej temat, aż bym była pewna, że z moim dzieckiem jest wszystko w porządku. Zapisałabym małego również do jakiegoś klubu malucha czy czegoś takiego. Przy rówieśnikach dzieci o niebo lepiej się rozwijają.
      • preciosa123 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 16:18
        jesli juz o te obrazki idzie to pokazal wszystko to co mu kazala i co zna , ma ksiazeczke o zwierzatkach ale tam nie ma jaszczurki , jesli chodzi o policjanata i strazaka to niestety na tych kartkach nie wygladali tak jak na dzisiejszych obrazkach czy w rzeczywistosci , bo np lekarza pokazal , bo byl w bialym fartuchu , pokazal psa , ,okulary , aparat , bo to zna wiec nie czepiajcie sie ze ja to napisalam ale akurat jaszczurki nie widzial , ja naprawde staram sie go duzo uczyc nazywac rzeczy pokazywac ,jak chodzilismy do pediatry to ona mowila zeby poczekac do 3 lat i nie panikowac wiec nie piszcie ze ja nic nie robilam w tej sprawie i ze sie teraz obudzilam , myslicie ze mnie to nie martwi jak widze dziecko w wieku mojego syna co juz mowi a on nie , on bardzo boi sie lekarzy bo jak juz pisalam wiele przeszedl w szpitalach i ma chyba poczucie ze jak wchodzimy do gabinetu i lekarz jest ubranu w bialy fartuch to pewnie cos zlego sie stanie , i wedlug mnie dzis byl bardzo wystraszony na badaniu
        • leneczkaz Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 16:25
          Ok, więc ja odszczekuję, że 'zaspałaś', ale a)nie traktuj tego w kategoriach 'ja zawiodłam, bo go nie uczyłam' b)nie broń dziecka na siłę.
          Nie wiem jak Wasze finanse, ale ja bym poszła do prywatnego psychologa na kilka wizyt- nie ma fartucha i może być fajnie- dziecko się otworzy i będzie łatwiej ogarnąć problem. Jeśli państwowo to zawsze droga prze psychiatrę, wiec nie broń się. Psychiatra daje skierowania dalej- do logopedy, psychologa itd. Wizyta u psychiatry nie równa się- dziecko niedorozwinięte. Ale nawet jeśli ma jakieś zaburzenia, to łatwiej wyjść na prostą zaczynając pracę z 3-latkiem niż w szkole...
        • ewelajnawrocek Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 16:26
          W nawiązaniu do wczesniactwa - czy mial wylewy? Czy mial usg głowki kiedykolwiek?

co do meritum - słabo mi sie robi jak czytam Wasze niektore teksty do mamy tego chłopca, kurde jakim trzeba byc czlowiekim, zeby o dziekcu, ktorego sie nie widziało pisac ze pewnie opóxnione itp..mozna zasygerowac jakąs pomoc, rade, i to ejst wtedy konstruktywne, a nie od razu besztac wystraszoną mame. Ja wiem co znaczy urodzic wczesniaka..i ze na początku walczy sie o zycie a dopiero duuuzo pozniej mysli o jakotakiej normalnosci dziecka.
          Leneczkaz, zajebiscie, ze masz tak zdolnego syna, szczerze zazdroszcze, ale nie przyrownuj swego dziecka do całej reszty, mozesz miec strasznego zonka, jak kiedys spotkasz dziecko mądrzejsze od twojego, pewnie scisnie cię wtedy niexle w dołku, a po co ci to? Lepiej daj zyc innym i sama wyluzuj.
          • karro80 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 16:38
            Ewelinka, ale Ty jako mama wczesniaka widzisz, że młody ma przynajmniej proste opóźnienie mowy, akurat z chodzeniem nawet się do normy donoszonej załapał, choć jako wcześniak z 34 miał jeszcze ponad miesiąc rezerwywinkna normę wg korygowanego, a jako wcześniak tudzeż prawo do pewnych opóźnień właśnie - opóźnienie nie jest czymś obraźliwym - ot stwierdzenie faktu - jakieś 3 lata swojego życia moja młoda w pewnych względach była opóźniona - inaczej tego nazwać nie mogę, bo tak to się określa.

W ogóle tzw późne wczesniaki, czasem mają niedotlenienia ponieważ rzadko matki dostają sterydy na rozwój płucek, a też powinny.
          • leneczkaz Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 16:45
            > Leneczkaz, zajebiscie, ze masz tak zdolnego syna, szczerze zazdroszcze, ale nie
            > przyrownuj swego dziecka do całej reszty, mozesz miec strasznego zonka, jak ki
            > edys spotkasz dziecko mądrzejsze od twojego, pewnie scisnie cię wtedy niexle w
            > dołku, a po co ci to? Lepiej daj zyc innym i sama wyluzuj.

A co ma do rzeczy to, że mam zdolnego syna? Jak mój zdolny tnz. że jestem złym człowiekiem i nienawidzą lepszych od mojego młodego? Chyba nie błysnęłaś.

Mój syn jest w swojej grupie p-kolnej w miarę normalny. Wyróżnia się w kilku dziedzinach, w kilku jest słabszy, no ale nie ma tam żadnych dzieci które nie mówią..

Poza tym ja swoje dziecko w 7 m-cu rehabilitowałam bo nie umiał się obracać.. Byłam z nim też ze 3-4x u psychologa, coby obejrzał fachowym okiem i mi coś podpowiedział. Zamierzałam się też wybrać do logopedy, dowiedzieć się nad czym mamy pracować. Dla mnie to normalne, jak wizyta u dietetyka czy okulisty. Nic wstydliwego czy zatrważającego.. Jeśli mnie coś niepokoi to konsultuję ze specjalistą i nie ważne czy moje dziekco jest 'zdolne' czy 'niezdolne'.
        • basca_basca Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 16:38
          No widzisz, nie jest tak źlesmile Stres, kiedy dziecko źle się czuje wpływa na jego odpowiedzi.
          Co nie znaczy, ze nie warto sprawdzić u specjalistów.
    • mama_amelii Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 16:25
      To ja ci napisze przykład ojego siostrzeńca.Urodził się w 34 tyg i do 3 r nic nie mówił(czassami udało mu się mam,baba).Potrafił wszystko pokazać w domu,ale u lekarza na bilansie nie pokazywał nic.Patrzył na panią dr jak na dziwoląga,a pani na niegosmileSkończyła 3 lata zainteresował się dziecięcym laptopem,bardzo szybko nauczył się literek,sam się tym zainteresował.W wieku 5 lat zaczął czytać i pisać( w szczegóły nie będę się wdawała).W tej chwili ma 8 lat jest dzieckiem bardzo inteligentnym.Rozwiązyuje zadania matematyczne swojej starszej o 2 lata siostry.Długo by się chwalićsmile
      znam teżchłopca,który wwieku 4,5 lat rozmawiał jak jakiś dzidziuś,bo ja nie byłam w stanie go zrozumieć.Dwa lata później rozmawiał juz w 2 językach,bo wyjechał do Holandii.Nikt go nie leczył.
      Ja jestem daleka od takich "dobitnych" wypowiedzi.Dzieci są różne,a aparat mowy rozwija się różnie,czasami dość późno.Wiadomo,że trzeba sprawdzić,czy wszystko jest w porządku,czy dziecko rozwija się prawidłowo pod innymi względami.To,że dziecko nie pokazało strażaka,czy jaszczurki u pani dr to nie znaczy,że nie pokaże innych rzeczy,które zna w domu(sama napisałas,że pokazuje).Po jednej wizycie u logopedy stwierdzanie lub dawanie do zrozumienia,że dziecko jest niedorozwinięte to świadczy o pani logopedzie(pisałam już,że mój siostrzeniec igdy nie chciał nic pokazywać,a i teraz jak chodził do logopedy w związku z niewymawianiem r miał ją w nosie i nie wykonywał jej poleceń-była bardzo niesympatyczna,krzyczała wręcz to się nie dziwię).
      Już nie mówię o osobach,które przejrzały Twoje dziecko po jednym Twoim wpisie i juz wszystko wiedzą(nie będę pokazywac palcamibig_grin
      Poczytaj sobie:
      www.przedszkolak.pl/forum/index.php?dzial=0&kategoria=6&query=2&grupa=3&ktory_id=1728
    • karro80 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 16:27
      Neurolog
      logopeda cyklicznie czyli po prostu na zajęcia raz w tyg czy ile tam trzeba -myśmy raz na dwa chodzili
      neurologopeda
      psycholog dziecięcy - i tu nie ma co źle kojarzyć - psycholog dziecięcy to bardzo fajna sprawa.

Wcześniaki trzeba obserwować i nie czekać "aż same się rozgadają", bo nie wiadmo, czy opóźnienia wynikają z zaburzonego rozwoju<np wynik niedotlenienia czy wylewów dokomorowych, czy czegoś innego> czy po prostu "ten typ tak ma".

Młoda z 24 tyg, rehabilitowana też zaczeła chodzić w 18 mies. W wieku dwóch lat składała kilka prostych zdań, neurolog w miarę zadowolona była, ale że na przestrzeni około pół roku mało się rozgadywała to poszlismy do logopedy - w sumie około pól roku i nadrobiła a nawet i lepiej. W tej chwili 3,5 roku zasób słownictwa szeroki, uczy się angielskiego.
      W ogóle fajnie konie działają na rozwój - jak masz możliwość hipoterapii to polecam, nawet jak nie ma potrzeby rehabilitacji -po prostu jako kontakt za zwierzęciem oraz gimnastyka ogólnorozwojowa.
      • leneczkaz Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 16:40
        Czekałam, aż przyjdziesz.. wink

Ja w bliskim otoczeniu mogłam obserwować jak dzieci bez diagnozy tracą dosłownie lata.. Tzn. jedno cały czas diagnozowane jako 'poczekać, obserwować' nagle w szkole 'olaboga, nie reaguje..'. Drugie niedotlenione okołoporodowo i na 1,5 roku już pierwsze diagnozy, ostra rehab. (mama zrezygnowała z pracy) i może wyjdzie na takiego samego chłopaka jak mój syn.. Może..

Ale nie cierpię dosłownie 'czekania' na cud.
        Nie będę pokazywała palcami, ale czy weźmiecie na siebie odpowiedzialność, jeśli to dziecko jest serio opóźnione, a dziewczyna poczeka sobie jesze rok, dwa trzy...

Znam dziewczynkę z przełomu 33/34 tc która jest tak samo wygadana jak mój młodzian, bardzo zdolna i mega utalentowana plastycznie. Ale jej mama nie czekała na cud tylko od początku rehabilitowała. Czym się tak bardzo różni dla Was rehab. nóżki, rączki od stymulowania mowy? ('Na masażyk ok, ale jak pojadę do psychiatry a we wsi się dowiedzo...')
        • mama_amelii leneczkaz 24.11.11, 16:50
          Ale Ty nie rozumiesz.Tu nie chodzi o to,żeby dziewczynę zagłuszyć i napisać,że Twoje dziecko jest super i zostaw je w spokoju kolejne 2 lata,niech się rozwija w swoim tempiebig_grin
          Każda z nas napisała,że trzeba na spokojnie odwiedzić logopedę(tak jak autorka zrobiła,ale logopeda moim zdaniem za szybko zdiagnozowałasmile),neurologa itd.
          Bez paniki,straszenia,że dziecko niedorozwinięte,lub też jaką jest złą matką,że dopiero w wieku 3 lat szuka pomocy,katastrofa,psychiatra itp.No wybacz,ale ostro przesadziłaśsmile
          Nawet pediatra z takim problemem czeka do 3 roku zycia,a później daje skierowania,żeby sprawdzić,czy wszystko jest ok,bo bardzo często wszystko jest ok i trzeba trochę cierpliwośći,ćwiczenia i zabawy w domu.

Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia,
          nie obleka tego faktu w słowa.
          • leneczkaz Re: leneczkaz 24.11.11, 17:40
            Diagnozuje się ZAWSZE poprzez psychiatrę (przynajmniej w naszym mieście) i tak dopiero dociera się do psychologa, logopote itp.
            Tak jak trzeba iść do neurologa, żeby dostać się na rehab.

A dziewczyna jest ZDZIWIONA, że z jej dziecko mogłoby być coś nie tak, mimo, że bardzo odbiega od normy dla 3-latków.
            Jestem akurat po wczorajszej luźnej rozmowie z psychologiem od którego można się dowiedzieć jak wielkie błędy poczyniają psychiatrzy/psychologowie przez WYPARCIE PROBLEMU przez rodziców. Masz 45 min. na zdiagnozowanie i matka mówi, że super, wszystko pokazuje, pewnie strażak był niedorozwinięty jak źle pokazał... cudnie mówi baba,mama i rozumie kompu kompu.. No idealny 3-latek!
            • karro80 Re: leneczkaz 24.11.11, 17:51
              u nas dowolnośc chyba jest - myśmy do psychologa i logopedy sami poszli, a reszta w pakiecie była poszpitalnym jako kontynuacja to nie wiem - rehabilitacja weszła już w szpitalu na moją wyraźną prośbęwink, a neurolog zaleciła ją dopiero przy wypisie. Tudzież będąc już wykopanym od neurologa mogę wpadać do gabinetu rehabilitacyjnego jak czuję potrzebę<jeno dla biurokracji potrzeba skierowania od pediatry, bo takie prawo jest, to pediatra wypisujewink>>
              Są jeszcze takie wynalazki jak wczesne wspomaganie rozwoju, powinno być w kazdym większym mieście - ponoć fajna sprawa, ale myśmy z tego nie korzystali
            • dagmara-k Re: leneczkaz 27.11.11, 19:16
              zawsze, ale tylko tam, gdzie osrodek jest refundowany na nfz. a wiele osrodkow jest oplacanych przez kuratorium lub stowarzyszenia. wtedy psychiatra jest po psychologu, jesli psycholog ma watpliwosci. to tak odnosnie "w moim miescie".
        • fajnalutowamama Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 27.11.11, 21:51
          > Ja w bliskim otoczeniu mogłam obserwować jak dzieci bez diagnozy tracą dosłowni
          > e lata..

Dokładnie tak jest. Każde dziecko po cięzkim porodze trzeba uważnie obserwować - najgorsze, co można takim dzieciom zafundować to głupie podejści e - a tam wyrośnie..., chłopcy tak mają..., a dziecko znajomej to jak miało 4 lata to dopiero...i zdrowe!
          Bzdury i zwykłe zaniechanie! W moim miescie 3 latek nie mówiący jest wysyłany do ...psychiatry/psychologa to po pierwsze a dopiero on po diagnozie wysyła dalej - logopeda, foniatra, neurolog
    • laura2107 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 17:41
      Corka mojego brata zaczeła mowic jak miala 3,5 roku do tego czasu mowila tylko MAMA. Obecnie ma 10 lat i gada jak katarynka. Za to brat mojego meża przemowił w wieku 6 lat i teraz ma ksywe aktor bo tak nawija.
      A czy syn mial badany słuch?
    • zazuc [...] 24.11.11, 18:15
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • leneczkaz [...] 24.11.11, 18:29
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • zazuc Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 19:22
          masz wyłączność na tym forum na obrażanie i poniżanie???
          Może masz rację w tym co piszesz, ale wyluzuj. W życiu codziennym też tyle żółci i jadu toczysz, czy tylko na forum masz odwagę?
          • leneczkaz Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 19:26
            To zależy od humoru big_grin
            (Dziś jestem w stresie, że rodzę, więc stałam więc stałam się dosadna w wypowiedziach.)
            • makarona1 leneczkaz 24.11.11, 21:36
              Taka mądra jesteś, a nie wspomnę coś w poprzedniej ciąży wyprawiała.
              Lekarz kazał ci się oszczędzać (plamiłaś czy coś), a ty dawaj do pracy w ogrodzie, na urlop fruu, dzieciaka nosić bez przejmowania się sytuacją, kilkukilometrowe spacery odprawiałaś i jeszcze na forach się tym wychwalałaś jaka to wyluzowana jesteś.
              A potem wielkie WOOW bo ciąża ci poleciała i na forum poronienie żale jakieś i pretensje wylewałaś. Winnych też szukałaś wszędzie tylko nie w sobie.
              Zapomniałaś już?
              Więc nim zaczniesz się wymądrzać spojrzyj w lustro i się zastanów nad sobą i swoim postępowaniem Pani Wszystkowiedząca surprised
              • leneczkaz Re: leneczkaz 24.11.11, 21:43
                Debilnego posta nie skomentuję smile
                • scarlet_s Re: leneczkaz 26.11.11, 23:22
                  oj nieładnie!
                  Nie przejmuj się LANECZKAZ.
                  Na forum już tak jest...
                  • makarona1 Re: leneczkaz 27.11.11, 13:17
                    > Na forum już tak jest...

Taaak... na forum tak już jest...
                    Sama popełnia wiele błędów z zaniedbania, a innych ma czelność pouczać.
                    • leneczkaz Re: leneczkaz 27.11.11, 19:04
                      Do mnie pijesz?
                    • scarlet_s Re: leneczkaz 27.11.11, 20:25
                      Nie podoba mi się bardzo wypominanie Laneczce tej sprawy. Kobieta jest w ciąży, czy naprawdę trzeba się z nią awanturować i ją dobijać takimi postami?
                      • makarona1 Re: leneczkaz 27.11.11, 23:11
                        Czy fakt "bycia w ciąży" daje prawo do bezkarnego ośmieszania, bycia aroganckim i poniżania innych ludzi? Nie wydaje mi się, a Tobie?
                        • scarlet_s Re: leneczkaz 27.11.11, 23:36
                          Oczywiście, że nie, ale jak można wypominać kobiecie strate ciąży i po co? Żeby dokopać? Smutne sad
            • dagmara-k Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 27.11.11, 19:23
              miedzy dosadny a chamski jest roznica. wiecej nie powiem z uwagi na twoj stan.
        • preciosa123 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 19:26
          leneczkaz : ja napisalam tu na forum proszac o porade co mam robic do jakiego lekarza sie udac i jak z nim cwiczyc wiec nie mow ze ja sie nie interesuje dzieckiem i ze sie obudzilam i przestan mnie obrazac i te mamy co mi odpisuja , i nie rob ze mnie tepaka , bo ja wiem co znaczy dbac o dziecko , gdybys polezala sobie na onkohematologii jak ja teraz to bys wiedziala jakie sa dzieci ktore choruja nie sa takie szczesliwe i madre jak twoje dziecko , gdyby mnie nie interesowalo dziecko to bym to olala i nawet tu nie pisala , ale gdzie mam poszukac pomocy skoro lekarze i w szpitalu i tu olewaja sytuacje ,

co do jednego pytania to maly mial robione USG glowy przezciemiaczkowe , maly lubi np spiewac po swojemi i duzo instrumentow muzycznych wiec i gra

postanowilam jutro poszukac innej pani doktor co by naprawde zbadala moje diecko , bo dla mnie ta pani nie byla fachowa , bo wiecej wypytala mnie bo jak sie okazalo mieszkamy na jednej ulicy (my sie wprowadzilismy dopiero) jaki mam zawod jaka firme maz prowadzi za ile dom kupilismy jak by mogla to by zapytala czy na kredyt , wiec dziecko ja malo interesowalo , po pokazaniu kilku kart kazala mi abym sama pozazywala dziecku a ona spisywala ubezpieczenie i wszelkie dane do karty wcale na nas nie zerkajac wiec nie piszcie ze zle ocenilam pania logopede

syn byl tez konsltowany u neurologa jak mial jakies 2 lata ale wtedy bylo oki
          • schere Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 20:47
            Jak nie mówi, skoro mówi smile.
            Jedna pani dziecka niedorozwiniętym nie czyni.
            O ile tego nie zrobiliście zbadać dziecku słuch, oczy. Poradzić się innego lekarza.
            Może ta pani tak dzieciaka stresuje, że nic nie mowi?
            Sama w domu poczytaj mu książeczkę, wierszyki - i niech kończy wers. Z rymowankami łatwiej idzie. Logopeda powinna ci zalecić ćwiczenia żeby aparat mowy poprawić, a nie straszyć.
            I jak to zawsze mówi moja teściowa: Hanka Bielicka zaczęła mówić w wieku 5 lat i jak się rozwinęła wink.
            Będzie dobrze.
          • v.f Spokojnie! Czytaj posty tych, 24.11.11, 21:54
            co mieli taki problem a złośliwości innych no, my faceci mamy na to brzydkie określenie. Nie wdawaj się z nimi w dyskusje, szkoda czasu i nerwów.
            Mój syn urodził się w terminie, rowijał się normalnie, chodził jak miał 10 miesięcy itp. I ledwo się wyrażał w wieku 3 lat.
            1. Trafiłaś do bardzo złego laryngologa, olej go.
            2. Zbadaj porządnie słuch, to nic nie boli, a może pomóc.
            3. Idź do innego NORMALNEGO logopedy. Oni sami o sobie mówią, że dzieci często odmawiają współpracy z jednym a chętnie ćwiczą z innym i nie ma na to reguły. Więc może się zdarzyć, że zaliczysz ich kilku, zanim syn zacznie z którymś chętnie ćwiczyć.
            4. Duuużo czytaj, puszczaj bajki z nagrań (nie video), radio itp, gdzieś tu na forum są linki do radia internetowego dla dzieci, puszczaj czasem to zamiast telewizji. Wiem, że się nie da zawsze.
            5. Poproś o powtarzanie prostych słów ale też słów dźwiękonaśladowczych (fiuuu, frrrrry, wrrrrryyy itd )- podobno najlepiej się ćwiczy wieczorem, kiedy dziecko jest ułożone do snu, łatwiej się skupić. Bardzo ćwiczeń dużo znajdziesz na sieci, wystarczy wpisać hasło.
            6. Ćwicz też według wskazówek logopedy. Rozsądni potrafią naprawdę pomóc.

I na koniec: często nawet "niewcześniaki" trzyletni chłopcy słabo mówią. Twój syn jest podwójnie usprawiedliwiony, ale to nie znaczy, że możesz nic nie robić.
    • camel_3d czegos nie rozumiem... 24.11.11, 22:21
      no ok.. ma niesprawny aparat mowy..czy jak to tam sie nazywa... no to jedno...

ale co to ma wspolnego z tym, ze nie potrafil rpzpoznac czy to jaszczurka czy strazak... to potrafi 1 roczne dziecko, ktore nie potrafi wogole mowic... To chyba z mowa nie ma zbyt wiele wspolnego. Nawet dziecko kompletnie niemowiace potrafi pokazac jaszczurke... pod warunkiem, ze wie jak wyglada jaszczurka.

Ile czasu spedzasz z nim na czytaniu ksiazeczek, opowiadaniu bajek, pokazywaniu zwierzatek na obrazku, czy np w zoo?

MOj trzylatek tez nie powie slowa jaszczurka..za chiny ludowe... al epokazaj jaszczurke na obrazku potrafi.... a to chyba rozne rzeczy....

• madzia1708 no więc właśnie 25.11.11, 16:27
        bo jeżeli nie pokazał bo Mu się nie chciało, to ok. Ale jak nie wie, jak wyglada jaszczurka czy strażak, to juz bardzo daleko od ok

tak czy siak, trzeba zmienić lekarza bo ta Pani, to jakaś pomyłka smile
    • camel_3d z wlasnego podrorka (prawei) 24.11.11, 22:32
      syn mojego brata dosc pozno zaczal mowic.. po 3 roku..kiedy wyslali go do przedszkola. Tam zajal sie niem logopeda..
      Niestety musze przyznac, ze akurat to tylo dosc duze zaniedbanie, za malo czasu mu poswiecono.

ja bym ci polecil logopede, laryngologa i psychologa dzieciecego do odwiedzenia. Najlepiej sie upewnic z kazdej strny. Moze to troche wasze zaniedbanie? Nie chce zebys sie poczula urazona, ale umi, rozumi, zaczo, stanol... raczej nie jest dobrym swiedectwem..mozna sie raz pomylic, literowke zrobic, ale pisanie wciaz tak samo z bledami raczej pozytywnym punktem nie jest.

Ja "zmuszam" moje dzeicko do mowienia po polsku, bo wiem, ze potrafi..niektore slowa jezeli nie potrafi wymowic cwiczymy dlugo i powtarzamy do upadlego. Moze cwicz z nim.. nie pytaj czy chce sok.. tylko sok czy herbate. Tak, zeby musial odpowiedziec...
    • perd-ido Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 23:21
      Mojej kolezanki syn ma 2,5 roku i bardzo slabo mowi....Kolezanka miala takie zalecenia logopedy: aby nie ogladal telewizji, aby zwracac sie do niego pelnymi zdaniami. Obecnie znalazla bezplatna oferte warsztatow dla dzieci w centrum pomocy rodzinie czy jakos tak. Chodzi tam z synkiem i po kilku takich sesjach mlody robi postepy. Poszerzyl zasob slownictwawink. Moze poszukaj czegos w tym stylu. Zadbaj tez o kontakt dziecka z rowiesnikami. Na pierwszy rzut oka wyglada to nieciekawie, ale nie warto sie poddawac.
      Nie mow do niego zdrobnieniami, od kogo ma sie nauczyc mowic jak nie od osoby, ktora przebywa z nim najdluzej?.

Lenkaz przystopuj..tyle sie mowi, ze dziecko rozwija sie w swoim tempie, ze nie bardzo wiemy kiedy zareagowac gdy cos jest nie tak. Jestesmy z kazdej strony bombardowani informacjami zeby nie porownywac dzieci w tym samym wieku, bo kazde inaczej sie rozwija...
    • wrzesniowamama07 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 24.11.11, 23:45
      Przeczytałam cały wątek, ale podczepiam się pod głównego posta.

Logopeda nie powinna Cię stresować, że syn późno zaczął chodzić. Renomowani ortopedzi twierdzą, że powody do niepokoju mogą mieć rodzice, których dzieci donoszone nie zaczynają chodzić przed drugimi urodzinami. Czas między 18 a 23 miesiącem to czas wzmożonej obserwacji, ale jeszcze mieści się w normie.

Również to, że syn który do trzecich urodzin ma jeszcze 3 miesiące nie mówi - nic niepokojącego. Wiele dzieci, zwłaszcza chłopców jeszcze w tym wieku nie mówi. Mój, urodzony w 38 tygodniu - zaczął mówić "po polsku" w czerwcu, w sierpniu świętował 3 urodziny. Teraz ma 4 lata 3 miesiące a ja czasem marzę, żeby miał wyłącznik dźwięku, i nie ma słowa którego by nie wymawiał (jeszcze oczywiście nie mówi wszystkiego prawidłowo, ale gada jak stary).

Ale samo się to nie zrobiło.

Od początku mówiłam do synka dużo, poprawnie, wyraźnie. Po polsku, nie w narzeczu dzieciowym. Zwłaszcza jak około 1,5 roczku zorientowałam się, że szybko nie usłyszę nawet MAMA - to akurat powiedział jak miał 2 lata i 4 miesiące. Po prostu mój synek był małomówny, ale pięknie słuchał: wiersze Brzechwy i Tuwima, inne wierszyki - to u nas było przerabiane dosłownie po dwie godziny dziennie, jeszcze zanim skończył 2 lata. Z pokazywaniem, z odgłosami, z wygłupianiem się (moim). Teatr jednego aktora. Drugie - książeczki z serii "Świat Malucha" - z pokazywaniem, pytaniami do niego, żeby pokazał - duuuużo pytań. Nie mówił, ale książeczkę potrafił "opowiedzieć", paluszkiem wszystko pokazywał, coś po swojemu gulgał.

Dużo mu śpiewałam - umiem akurat - on nie bardzo lubił słuchać piosenek z płyt, ale jak mama śpiewa - tak. Więc śpiewałam, zachęcałam go żeby też "śpiewał".

I tak naprawdę cały czas czekałam. Miał już ponad 2,5 roku, a jeszcze nie umiał powiedzieć jak ma na imię, nawet w skrócie - przyszła wiosna, pojechaliśmy do rodziny, tam byli kuzyni nieco starsi - odblokował się trochę, chciał się z nimi bawić, musiał ich wołać. Potem plac zabaw, starszy kolega pyta jak masz na imię - wydusił z siebie pierwszy raz swoje imię do kolegi właśnie. Dwa miesiące później już swobodnie mówił, i z dnia na dzień coraz więcej.

Dużo pracy plus jednak towarzystwo dzieci, bardzo ważne.

• preciosa123 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 25.11.11, 15:10
        hej bylam z malym u logopedy powiedziala zeby sie nie martwic o słuch bo napewno slyszy , zapisalam sie malym do psychologa zeby udzielil porady i zaobserwowal jego zachowanie ,dostalam cwiczenia takie jak oblizywanie warg , wiatraczki jezykiem dmuchanie swiecy , itp. , maly nie jest skory do cwiczen , nie chce sie skupic i sie denerwuje chociaz ja sie staram zeby to sie odbywalo poprzez zabawe , pani logopeda powiedziala zeby sie nie martwic ze naprawde dzieci czesto tak maja i ze nie jest jeszcze za puzno i bedziemy pracowali nad tym zeby bylo lepiej , przygotowalam specjalny kacik w pokoju mlodego zeby mozna z nim popracowac w spokoju bez rozpraszania , maly bardzo lubi sluchac muzyke z radia , ale jak mu wlaczylam bajki z plyty to sie zdenerwowal , dzis mam straszne poczucie winy ze nie poszlam do logopedy wczesniej tylko sluchalam pani pediatry , mam takie wrazenie ze maly zauwazyl ze chyba chodzi o jego mowe bo dzis jak sie bawil to patrzyl mi w oczy i na usta i probowal jakby cos powiedziec przy tym wymawial samogloski , pani logopeda powiedziala zeby to wezadelko pod jezykiem masowac palcem , zrobilam tak i odnioslam takie wrazenie jak by bylo za krotkie i malo elastyczne??? jak rozpoznac czy dziecko nie ma przyrosnietego jezyczka czy malo elastycznego wezadelka , dzis jak smarowalam mu wargi monte zeby je oblizywal to bardzo ladnie wyciagal jezk na dol i do gory , wiec nie wiem , do jakiego specjalisty sie udac bo ani logopeda ani pediatra nie zagladali mu do buzi??
        • shinee5 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 25.11.11, 15:46
          z tym więzadełkiem to do chirurga - oceni, czy nie trzeba przyciąć
        • leneczkaz Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 25.11.11, 18:44
          maly zauwazyl ze chyba chodzi o jego mowe bo dzis jak sie b
          > awil to patrzyl mi w oczy i na usta i probowal jakby cos powiedziec przy tym wy
          > mawial samogloski , pani logopeda powiedziala zeby to wezadelko pod jezykiem ma
          > sowac palcem , zrobilam tak i odnioslam takie wrazenie jak by bylo za krotkie i
          > malo elastyczne??? jak rozpoznac czy dziecko nie ma przyrosnietego jezyczka cz
          > y malo elastycznego wezadelka , dzis jak smarowalam mu wargi monte zeby je obli
          > zywal to bardzo ladnie wyciagal jezk na dol i do gory , wiec nie wiem , do jak
          > iego specjalisty sie udac bo ani logopeda ani pediatra nie zagladali mu do buzi
          > ??

No widzisz! Może on ma serio jakiś problem i wymaga pomocy a na forum Ci 80% osób kazało czekać.. Ze sprawami zewnętrznych 'wad' to trzeba do chirurga się udać. Ale obserwuj i idąc do lekarza sama mów 'to i to mnie niepokoi- proszę obejrzeć', albo nawet ciut naciągnij rzeczywistość i walnij, że logopeda coś zauważył albo psycholog zasugerował. Lekarz na NFZ zawsze na wszytko mają dużo czasu i wszytko jest wg. nich ok.
          • basca_basca Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 25.11.11, 19:09
            > No widzisz! Może on ma serio jakiś problem i wymaga pomocy a na forum Ci 80% os
            > ób kazało czekać...

80% nie podobał się język w jakim wyraziłaś swoje zdanie. A to nie znaczy że byli przeciwni wizycie u specjalisty, chociażby psychologawink
            • leneczkaz Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 25.11.11, 19:10
              Oj tam język.. Polski był w miarę. Ważne przesłanie wink
              • dagmara-k Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 27.11.11, 19:30
                przeslanie wynikajace z tego twojego Polskiego tez nie bylo ok.
    • obasic Re: co z tą jaszczurką 25.11.11, 18:43
      Poczytałam, poczytałam i zastanawiam się, co żeście się tej jaszczurki tak uczepili? mam w domu około 130 książeczek i akurat w żadnej nie pamiętam by była jaszczurka ;-/
      wobec tego mój 3,5 latek takiego zwierza też nie rozpozna ;-/
      • leneczkaz Re: co z tą jaszczurką 25.11.11, 19:20
        ahaha sikam!! właśnie spytałam syna o wygooglowaną jaszczurkę. Zgadł za 3-cim razem: pierwszy był szczur, potem krokodyl a potem 'szczurka' więc chyba za pierwszym razem myślał także o 'szczurce' big_grin.. padłam

No ale pytanie było trudniejsze, a tylko pokazać jaszczurkę na zasadzie odróżnić od lekarza to chyba łatwiej tongue_out
        • camel_3d Re: co z tą jaszczurką 25.11.11, 22:19
          Tez zrobilem test. Odpowiedz. Krokodyl? Nie. Waran! smile)))
          • zjawa1 camel_3d napisał: 25.11.11, 22:42
            No nie mowsmile Twouj maly tyle z toba podrozuje, a nie wuidzial jaszczurasmile
            Prawda jest taka, ze moj fakrtycznie rozpoznawal jaszcurki zanim je zobaczyl, ale teraz gdy widzi jakas w tv czy na zdjeciu odwoluje sie sam do sytuacji z wakacjismile
            Mowi wtedy:,, te jaszczurki widzialem nad morzem, na wakacjal gdziie bylismy, chodzily po domkach dzie mieszkalismy..." i podaje nawet dokadna nazwe wyspy majaca z 13 litersmile
            • camel_3d Re: camel_3d napisał: 26.11.11, 23:32
              no widzial warana... ale takiej zwyklej jaszczurki, po dluzszym namysle, to nie... kameleony tak, warany tak, ale takiej zwinki to chyba nie.. latem nadrobimysmile))

o prosze tu smile)

http://images50.fotosik.pl/1244/bfc3c85e3c139e5dmed.jpg

• leneczkaz Re: camel_3d napisał: 27.11.11, 08:33
                Mój też widział (baaa nawet dotykał) warana, ale miał wtedy 20 m-cy. Pamięć zawiodła tongue_out
    • aleksandra1357 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 25.11.11, 22:42
      Tak trochę obok dyskusji:
      Polecam gorąco rodzicom późno mówiących dzieci spotykanie się z dziećmi w tym samym wieku, ale mówiącymi, co pokaże im, jak bardzo zaawansowane w myśleniu są ich dzieci. Bo te niemówiące 3-latki są traktowane jak dzieci niedorozwinięte i to na pewno nie wpływa dodatnio na ich rozwój. Mówiący 3-latek dopytuje się zwykle, dlaczego to, tamto, skąd się bierze i bez problemu rozumie czytanego "Kubusia Puchatka". Niemówiący dostaje komunikaty na poziomie rocznego dziecka i czyta mu się niemowlęce rymowanki. (Oczywiście są wyjątki.)
      • zjawa1 Re: ja osobiscie znam! 25.11.11, 22:46
        Jesli mowa o ,,nie mowiacych 3 latkach" dziecko, ktore faktycznie nic nie mowilo do 3,5 roku zycia tylko" mama, da be itp.
        Nagle przelalamo sie i w ciagu tygodnia zaczel mowic pelnymi, wyraznymi zdaniami.
        Osobiscie nie znam klimatu, bo moj synek juz od poczatku 2-go roku zycia mowil calymi zdaniami.
        Mial jednak epizod w przeszkolu, przez pierwsze 2 miesiace nie mowil wcale-panie myslale, ze nie potrafi mowicsmile.
        Bylo to spowodowane stresem i w koncu przelamal sie mowiac w tej placowce jak w domu.
    • kruszynka.net Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 25.11.11, 23:20
      witam dziś byliśmy u logopedy i pani stwierdziła ze syn ma niesprawny aparat mowy , w sumie go nie zbadała.
      Dobry logopeda z dużym doświadczeniem nawet po krótkiej obserwacji potrafi zdiagnozować dziecko. Podczas mojej telefonicznej rozmowy w tle było słychać moje dziecko i to wystarczyło aby Prof. Cieszyńska mogła stwierdzić, że Amelka potrzebuje ćwiczeń logopedycznych.
    • 1monique595 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 26.11.11, 02:21
      Witam, nie czytałam całego wątku więc nie wiem czy już to ktoś polecał ale osobiście bardzo polecam forum opóźnienie mowy. poczytasz tam o masażu logopedycznym, suplementach - np, eye Q ( u nas zadziałało rewelacyjnie, synek zaczął mówić w ciągu paru miesięcy) znajdziesz fajne ćwiczenia. Wg. mnie dobrze by było pokazać malucha dobremu psychologowi - on oceni rozwój dziecka i będziesz wiedziała co dalej robić i czy potrzebna jest np. terapia pedagogiczna lub SI. Pozdrawiam
    • attiya Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 26.11.11, 13:11
      zaczoł, stanoł, kompu kompu
      może jak zaczniesz mówić do dziecka poprawnie - zaczął, stanął, idziemy się wykąpać, to i dziecko zacznie normalnie mówić
      dużo czytać, rozmawiać a jednocześnie poprawiać jak źle mówi, ćwiczeń językowych rozwijających "aparat mowy" jest bardzo dużo w necie
      trzeba z dzieckiem pracować i tyle
    • scarlet_s Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 26.11.11, 23:27
      Wybierz się do inneg logopedy, do psychologa, neurologa.
      Znam dwoje dzieci, które prawie nic nie mówiły d 3 r.ż. Jeden z chłpców to wcześniak. Obaj zaczęli mówić po 3 urodzinkach i teraz nie odbiegają od normy.
      • lacrima_2 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 27.11.11, 21:21
        preciosa123, a może Twój synek jest zmęczony pobytami w szpitalu, badaniami, lekarzami? Dzieci też wyczuwają zdenerwowanie matki. Znajdź dobrych lekarzy i pracuj z Twoim synkiem. Wszystko będzie dobrze.
    • babicka_pl Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 27.11.11, 21:38
      Moja córka urodzona o czasie również zaczęła chodzić w wieku 1,5roku tym akurat bym się nie sugerowała bo dzieci różnie mają z mową również, spróbujcie z innym logopedą,.
    • babicka_pl Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 27.11.11, 21:47
      aaa nie doczytałam że byłaś już u logopedy, musicie dużo ćwiczyć, będzie dobrze, każde dziecko rozwija się w swoim tempie, pozdrawiam i trzymam za was kciuki
      • paliwodaj Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 28.11.11, 03:11
        >Mial jednak epizod w przeszkolu, przez pierwsze 2 miesiace nie mowil wcale-panie myslale, >ze nie potrafi mowic.
        to o czym piszesz to mutyzm selektywny, nie sadze ze dotyczy autorki watku.
        Laneczkaz faktycznie pojechala, a juz wogole nudne staje sie jej wychwalanie swojego syna pod niebiosa, sluchaj to dopiero poczatek , pochwal sie za 25 lat i wtedy bedziesz wiedziala czy dalas mu solidne podstawy, to ze zna iles tam slowek, planety na chybil trafil nie czyni jeszcze z dziecka geniusza. Wszakze moje swinki morskie rozumieja gdy sie do nich gada w dwoch jezykach, a jedna z nich ma 1,5 roku, druga niecaly rok.
        A tak na serio do autorki.
        Zawsze uwazam, ze te matki , ktore pisza na tym (jadowitym czasami ) forum sa tak naprawde matkami, ktore dbaja o swoje dzieci i szukaja pomocy ze swojej milosci do nich.
        Nawet jak do tej pory byly nieswiadome czegos i popelnialy potencjalne bledy.
        Sama przyznacie ze zapijaczone patologie nie siedza na forach , pytajac jak moga pomoc swojemu dziecku!
        Dajcie wiec spokoj autorce watku, wie juz ze logopeda , ktorego nawiedzila jest do bani.
        Poddany zostal super pomysl z badaniem sluchu, bardzo czesto to opoznia mowe, no i kontakt z dziecmi i wogole innymi ludzmi , z ktorymi bedzie musial sie komunikowac, bedac z mama w domu czaeto wystarczy spojrzenie i matka juz wie o co chodzi.
        Uwazam ze wlasnie powinnas poslac dziecko do przedszkola, nie na caly dzien, ale np na 3 godziny dziennie. Nie wyreczaj dziecka w ubieraniu, jedzeniu , myciu
        Co jeszcze ; dobre sa prace raczkami, niech pracuje z drobnymi przedmiotami, segreguje monety, guziczki, wycina nozyczkami - jak nas oswiecila kiedys logopeda - jest jakies sprzezenie pomiedzy praca raczek a rozwojem osrodka mowy w mozgu.
        Moj syn mial swojego czasu fajna zabawke, szukam tego wytrwale juz kilka lat, jest to jakby tablica z dziurkami, pod to wklada sie kolorowy szablon, np domek, a dziecko ma powkladac w odpowiednie dziurki plastikowe pinezki, dopasowujac je pod wzgledem ksztaltu i koloru
        Jezeli ktos pamieta jak to sie nazywa, albo zalinkuje zabawke, bede wdzieczna
        • pinkdot Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 28.11.11, 08:59
          Cos takiego? rik-zabawki.pl/203-ukladanki-grzybki
        • leneczkaz Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 28.11.11, 09:24
          Słuchaj.. Naucz się czytać drzewko. Nic nie pisałam o moim synku puki autorka nie napisała:
          "zobaczymy jakie madre beda twoje dzieci , wtedy ja cie troche poobrazam " - widocznie jest nie tutejsza a w sygnaturce nie mam chwilowo Maksa. Więc napisałam jaki jest. W swojej grupie jest zdolny ale nie w skali- dzieci 20%, syn 100%, tylko wszyscy podobnie.. odchyły w granicach normy. Więc nie piszę na podstawie TYLKO własnego dziecka. Mam koleżanki, znajomych i tylko na forum słyszę o 3-latkach niemowach. Ok, są pewnie te wolniejsze ale ogólnie podążające w dobrym kierunku, a są też dzieci z którymi powinno się pracować 40x tyle.
          Nigdy nie poprę 'poczekaj z 10 lat a może zacznie mówić/chodzić'.. Będę zawsze przeciwna. A jak to wyrażam to już moja osobista sprawa. Nie ocenzurowali mnie, więc nie jest źle big_grin
          • jul-kaa Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 28.11.11, 10:21
            Leneczka, przeczytałam cały wątek i jestem w szoku. Jesteś straszną chamką i w dodatku nie umiesz przyznać się do błędu. Oprócz tego nie umiesz czytać - w tym wątku znakomita większość sugerowała matce próby szukania rozwiązań, a Ty twierdzisz, że 80% sugerowało autorce żeby nic nie robiła.
            Nie dziwię się, że niektórym dziewczynom puściły nerwy i przypomniały Ci Twoją własną głupotę, bo naprawdę przegięłaś.
            Nie dziwię się, że Cię nie ocenzurowano, zresztą jestem przeciwna cenzurowaniu, bo nie zostałby ślad Twojego chamstwa.
            Wyhamuj, bo Cię ponosi i jeszcze się głupio tłumaczysz.
            • leneczkaz Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 28.11.11, 10:24
              Dziecko jest opóźnione o 2 lata- fakt, powinno się go wysłać do psychiatry w poszukiwaniu dalszej pomocy- fakt. Jak ktoś nazywa to chamstwem i lubi pisać 'wszytko będzie ok' (jasnowidz!) to mi to szczerze wisi.
              • pinkdot Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 28.11.11, 10:38
                > Dziecko jest opóźnione o 2 lata- fakt, powinno się go wysłać do psychiatry w po
                > szukiwaniu dalszej pomocy- fakt. Jak ktoś nazywa to chamstwem i lubi pisać 'wsz
                > ytko będzie ok' (jasnowidz!) to mi to szczerze wisi.

Mozna to napisac, ale w inny sposob - bez "kopania lezacego", ale po lekturze tego watku zauwazylam, ze sie w tym lubujesz.
                Zreszta, udawanie sie do psychiatry w przypadku takich zaburzen jakie przejawia synek autorki watku to jednak chyba troszke przesada - dobry neurologopeda powinien wystarczyc, ewentualnie moglby zasugerowac do jakich innych specjalistow sie udac.
                • leneczkaz Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 28.11.11, 10:40
                  Bosh.. czy serio mam pisać, jeszcze raz, że taka jest droga do innych specjalistów- przez psychiatrę!
              • wrzesniowamama07 Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 28.11.11, 10:42
                Jesteś strasznie prymitywna w tym, jak wyrażasz swoje zdanie - pewnie już to słyszałaś.

Dziecko może mieć problemy, owszem. Psychiatra tu jest po nic, nie wiem w ogóle po co takie farmazony wypisujesz. Skierowanie do specjalisty wydaje pediatra. Ew. opóźnienia w rozwoju psycho-fizycznym diagnozuje neurolog. Psychiatra jest specjalistą do którego wymagane jest skierowanie, jeśli lekarze innych specjalności wykluczą prostsze wyjaśnienia ew. opóźnień.

Twoja diagnoza "dziecko opóźnione o dwa lata" jest banialuką - i jeśli naprawdę nie znasz dzieci trzyletnich, które nie mówią, to mało w życiu widziałaś. Mój syn to małe miki - ma koleżankę która zaczęła mówić 3 miesiące po 3 urodzinach, po kilku wizytach u logopedy - wcześniej lekarze nie zalecali konsultacji, dziecko się odblokowało i nie będę ci pisać, o czym i ile gada, żeby ci zajady z zazdrości nie powyłaziły. Syn mojej koleżanki - lat obecnie 29 - do 3 urodzin nie mówił prawie wcale. Powód? Był sam z matką w domu i nie musiał. Mama dużo czytała, rozmawiała z nim - nie musiał się wysilać, więc nie gadał. Urodził mu się brat jak miał 2,5 roku, po pół roku język mu się rozwiązał, bo mały zaczął wyciągać ręce po jego zabawki. To musiał zareagować.

Nawet, jeśli to co piszesz ma służyć jakiemuś dobru - czyli mobilizowaniu matki do działania - to robisz to w taki sposób że trudno ci nie współczuć, nie ma chyba większego nieszczęścia niż taki prymityzywizm podszyty koncentracją na sobie.
                • leneczkaz Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 28.11.11, 10:47
                  Prymitywna jest osoba która nie umie napisać 3 zdań bez wyzwisk.
                  A o psychiatrze już pisałyśmy wyżej, więc albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem, albo...
                  • dagmara-k Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 28.11.11, 11:51
                    opanuj sie leneczkaz. napisalam gdzies wyzej jakie sa drogi do specjalistow zaleznie od miejsca i jego oplacania. serio nie jestes jedyna ktora ma jakas wiedze. masz wybiorcza w tym przypadku.
                  • fajnalutowamama Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 28.11.11, 11:56
                    Nie ma o co się spierać i się obrażać nawzajem...
                    Pójście z dzieckiem na konsultacje do psycholog/pscychiatry dziecięcego nie ejst niczym złym - wrecz przeciwnie, taki specjalista wypyta o ogólny rozwój dziecka już od chiwli narodzin(np. kiedy zaczęło głuzyć, potem gaworzyć,raczkować, czy były problemy z napieciem mięśniowym - jaka była kondycja po urodzeniu, jak przebiegał poród, w co lubi się bawić, jak reaguje na pewne przedmioty, sytuacje, czy ma jakieś zachownia niepokojące matkę - np. usilnie zajmuje się czymś w jeden i ten sam sposób itp...). To wszystko jest bardzo ważne i wolno bac się takich lekarzy.

Przed wami być może wiele pracy. Pewnie zaraz zacznie się dla was maraton po lekarzach ale zobaczysz, że wszystko bedzie ok. Pamiętaj - pozytywne nastawienie! I nie obwiniaj sie o nic, bo to niczyja wina! Sa dzeci, którym trudno jest rozwinąc się komunikacyjnie mimo stosu ksiązek czytanych przez mamę, setki wierszyków i piosenek nie martw się, będzie dobrze!!
              • dagmara-k Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 28.11.11, 11:49
                jasnowidztwo to jest to co ty robisz, piszac ze jest opoznione o 2 lata. skad ty to wytrzasnelas????
                • leneczkaz Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 28.11.11, 13:51
                  pierwszy lepszy.. www.profesor.pl/publikacja,16600,Referaty,Ksztaltowanie-i-rozwoj-mowy-u-dziecka-zdrowego

przedszkole_146.republika.pl/zarrozmo.htm
                  • dagmara-k Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 28.11.11, 20:59
                    to chyba ta pani logopeda takie artykuly czyta
            • madzia1708 proponuję ignorować Leneczkę :D 28.11.11, 10:38

• leneczkaz Re: proponuję ignorować Leneczkę :D 28.11.11, 10:40
                ja też proponuję big_grin
                • mama-008 leneczka!!! 30.12.11, 13:34
                  urodziłas już kobieto ????????? po suwaczku wniskuję że na 100% ale napisz cośsmile

do autorki: mam syna prawie 4 latka który ma zespol Downa i nim skończył rok umiał pokazywac zwierzeta w książeczce i nasladował głosy...ale ja pracowałam ze swoim dzieckiem zresztą jak każda mama czy ma chore czy zdrowe dziecko - tak z ręką na sercu: ile razy dziennie "uczycie się"? ile razy dziennie czytacie i oglądacie książeczki?

i na Boga nie mówi do dziecka kompu kompu piju piju mniama mniama itp itd - sama upośledzasz swoje dziecko w ten sposób!

w wawie nie idzie się z dzieckiem do PSYCHIATRY (może w Bstoku tak...) tu skierowanie do poradni pedagogiczno - psychyologicznej wypisuje PEDIATRA potem idzie się do logopedy ew do neurologa - psychiatra to jakiś hardcoresmile może leneczce pomyliło się z psychologiem dziecięcym albo pedagogiem specjalnym ....

do psychiatry chodzą dorosli ze schozofrenią chyba....?

pracuj z synem czytaj mu rozmawiaj z nim jak z 3 latkiem a nie jak z noworodkiem (acz kolwiek z noworodkiem nie gada się tak jak opisałaś) i pracuj z nim teraz jak juz ktos napisał: 40 x więcej niz myslałaś

i nie kłócić się i nie wyzywać już prosze wiecejsmile

tekst o poronieniu leneczki był chamski na maxa!
                  ale leneczka: święta tez nie jesteswink
                  ale i tak Cię lubię bo jestem tak samo podła jak Ty czasami i już z jednego forum mnie wywalil za szczerośćsmile
    • mamulincia Re: pomóżcie mi mój syn nie mówi a ma 3 lata !! 22.12.11, 17:21
      jeśli szukasz NAPRAWDĘ dobrego (a nie taniego!) logopedy, to polecam cię Gabinet Wczesnej Interwencji Terapeutycznej w Warszawie - Międzylesiu, niedaleko Centrum Zdrowia Dziecka. Prowadzi go terapeutka, która jest psychologiem i logopedą. Z dziećmi wyczynia cuda! Córka mojej siostry w wieku 3 lat nie mówiła NIC oprócz tata/mama i jakiś pojedynczych sylab, miała problemy z koncentracją i w ogóle byli załamani. Wszyscy logopedzi po paru spotkaniach pozbywali się dzieciaka, aż w końcu siostra trafiła poprzez znajomych do tego gabinetu. Po 3 miesiącach efekty doprowadziły dziadków do łez wzruszenia. Podejście i metody - to chyba podstawa sukcesu. Tanio nie jest, ale za to skutecznie, a na terminy trzeba czekać. To też o czymś świadczy. Małej bardzo też pomogła terapia Tomatisa, którą jej zaordynowano w gabinecie. Nazwiska nie pamiętam, ale w necie można znaleźć namiary.
      • mamulincia www.logopeda-warszawa.pl 22.12.11, 17:23
        wystarczy w googlach wpisać, tutaj jest link do strony tego gabinetu

www.logopeda-warszawa.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka