Dodaj do ulubionych

od kiedy nożyczki?

14.12.11, 13:42
Jak w temacie - w jakim wieku wasze dzieci opanowały posługiwanie się nożyczkami? Mój syn ma prawie 3 lata i nie potrafię go nauczyć. Trochę bieda, bo rwie się do cięcia, wycinania itp i zaraz się potwornie irytuje, że mu nie wychodzi.
Obserwuj wątek
    • joshima Re: od kiedy nożyczki? 14.12.11, 13:52
      Moja córka zapoznawała się z nożyczkami gdzieś tak od drugich urodzin. Nie ma jeszcze trzech lat i biegła w tej sztuce jeszcze nie jest, ale idzie jej coraz lepiej. Może kup mu nożyczki z taką specjalną sprężynką, która otwiera nożyczki a dziecko, żeby ciąć musi je tylko ściskać.
    • doti_2 Re: od kiedy nożyczki? 14.12.11, 13:54
      dawałam od około 1,5 roku. Mają 3,5 roku potrafią ciąć paski, do wycinania jeszcze daleko ale nie irytują się bo i czym. Tną tak jak rysują - adekwatnie do wieku - czyli we wszystkie strony.

Na początku to ja trzymałam kartę a dzieci cieły, odcinały kawałki, cięły sznurki. Teraz potrafią trzymać kartke w jednej ręce i nożyczki w drugiej
    • blaszany_dzwoneczek Re: od kiedy nożyczki? 14.12.11, 14:07
      Nie pamiętam, kiedy córka zaczęła posługiwać się nożyczkami, pewnie ok. 2 lat. Na początek kupiłam jej takie, o których wyżej mowa. O takie dokładnie:
      allegro.pl/maped-nozyczki-szkolne-koopy-13-cm-i1994863372.html
      Na początku bardzo jej to pomagało, że musiała tylko naciskać, a nożyczki same się otwierają. Potem przestało to być potrzebne. Teraz ma 4 lata i wycina dość precyzyjnie.
      • ma_niusia Re: od kiedy nożyczki? 14.12.11, 14:11
        Mój ma 2,5 roku, nożyczki dostał pierwszy raz do ręki prawie rok temu, sporadycznie używane, pokazywane co i jak. Załapał kilka tygodni temu, jak ktoś wyżej wspomniał: tnie adekwatnie do wieku, czyli tnie w każdą stronę, ale nie irytuje się tylko cieszy a ja mu wymyślam na przykład wyklejanki z tych strzępów co naciacha wink
    • jul-kaa Re: od kiedy nożyczki? 14.12.11, 14:10
      Do ciastolinowego zestawu, który kupiłam synowi, są dołaczone nozyczki. Jaś ma 20 m-cy. Próbuję go uczyć nimi ciąć, ale ma je w nosie wink
    • rulsanka Re: od kiedy nożyczki? 14.12.11, 15:49
      Moje dziecko nauczyło się ciąć w wieku 3 lat, nożyczki dostawało dużo wcześniej (półtora roku?). Teraz ma 3,5 i umie ciąć nawet takimi wielkimi, kuchennymi (pod ścisłą kontrolą)
      • free.groszek Re: od kiedy nożyczki? 14.12.11, 16:45
        Moja nauczyła się jakieś 2 miesiące temu. Teraz ma 2,5
        • mariela1987 Re: od kiedy nożyczki? 14.12.11, 20:53
          już najwyższy czas na nożyczki
    • w_miare_normalna Re: od kiedy nożyczki? 15.12.11, 12:28
      moja miala 2 latka kiedy dostala od chrzestnej komplet do wycinania razem z nozyczkami, od razu umiala wycinac. nawet nigdy nie wpadlam na to, ze moglaby miec z tym problemy ..
      • monia.s01 Re: od kiedy nożyczki? 15.12.11, 13:12
        Mój 5-latek też nigdy nie miał z tym problemu. Mając 1,5 roku wykorzystał chwilę mojej nieuwagi, wyjął z plecaka siostry nożyczki i obciął wąsy śpiącemu kotu. W tej chwili wiem że już żaden głupi pomysł moich dzieci nie będzie w stanie mnie zaskoczyć.
    • beliska Re: od kiedy nożyczki? 15.12.11, 13:26
      Dostała jak miała dwa lata. Długo cięła uzywając dwóch rąk
      Trzylatka ciacha już 'profesjonalnie' i z upodobaniem.
      • sabrina_30 Re: od kiedy nożyczki? 15.12.11, 13:52
        syn dopiero zaczął posługiwać sie nożyczkami jak miał jakieś 3,5 roku. Córa natomiast jak miał rok dostał takie plastikowe i nimi nauczyła się smigać jeszcze przed 2 urodzinami. Ale moim zdanie to dlatego że jej brat ciał i ona też musiaławink)). Teraz ma 2,8 miesięcy i zaczyna coraz lepiej jej wycinanie po kreskach.
        • frida_a Re: od kiedy nożyczki? 15.12.11, 14:05
          Mój synek ciął już nożyczkami w wieku 2,5 roku . Kupiłam takie plastikowe dla dzieci .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka