utrat 13.04.04, 23:17 co powiecie na taki watek? Wiadomo, Czesi to narod piwoszy. Nie da sie ukryc, ze rowniez jesli chodzi o piwka produkcje... Podzielcie sie swoimi wrazeniami moj osobisty ranking: 1)Velkopopovicky Kozel 2)Ostravar 12 3)Gambrinus Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wolant Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 13.04.04, 23:27 Czy chcesz czy nie najlepszy jest RADEGAST Odpowiedz Link
slavko1 Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 22.12.06, 22:38 bajlepszym piwem CR jest oczywiśćie co? no co? STAROPRAMEN GRANAT I KROPKA!!!!! NIESTETY RZADKO DOSTĘPNE Odpowiedz Link
blaznivy.kacir Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 09.01.11, 02:53 Královský pivovar Krušovice 13° - Malvaz a Černé Odpowiedz Link
elve Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 14.04.04, 13:19 a mi zawsze najbardziej podchodził tradycyjny budejovicky budvar z czerwonym dołem naklejki (chyba desitka, ale głowy nie dam). Odpowiedz Link
mmilusi Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 12.01.06, 09:41 najlepszy jest Samson... stare dobre piwko z Czeskich Budziejowic... a i Budweisser czeski smakuje inaczej niż eksportowy.. delikatniejszy i mniej alkoholowy... a czy ktoś zna piwko Krakonos??? z browaru w Trutnowie, gdzie w latach 70-tych pracował Vaclav Havel, a może Primator z Nachodu??? Doskonałości Odpowiedz Link
boldhead Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 14.04.04, 18:54 Velkopopovicky Kozel u Cerneho Vola Odpowiedz Link
elve Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 15.04.04, 18:13 a pił ktoś piwo cepne z browaru Lobkowitz? na śmierć o nim zapomniałam, piłam raz w jakiejś praskiej knajpie, do której do dziś nie mogę trafić - było rewelacyjne! będę wdzięczna za jaieś namiary na źródełko tego trunku Odpowiedz Link
paviensky Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 16.04.04, 10:36 Elve! Tu mały spis restauracji gdzie w Pradze szynk piwa Lobkowitcz . Café – bar u Sv. Jana Jánský vršek 2 Praha 1 Scorpio bar Václavské nám. Praha 1 restaurace VLTAVA Rašínovo nábř.- náplavka Praha 2 „Šnek- bar“ Gorazdova Praha 2 Pankrácká hospůdka Na Veselí Praha 4 ,Pankrác Na Dobešce Podolí Praha 4 U Dragouna Na Močále Praha 4 ,Libuš U kina Modřanská Praha 4 ,Modřany Tony Bar Bojanovická Praha 4 ,Spořilov U Vendyse Formanská Praha 11, Odpowiedz Link
utrat Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 16.04.04, 14:49 nie masz moze listy z knajpami z lobkoviczem na moravach? jesli w ogole to tam daja... szczerze mowiac spotkalem sie tylko w pradze i w okolicach. Odpowiedz Link
paviensky Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 19.04.04, 09:38 Browar Lobkowicz jest położony w Czechach zachodnich blisko Příbrami i Morawy nieblisko. Dlatego naszedłem tylko dwa szynki na Morawach. Sportovní restaurace Břeclav Hotel Černý Orel Strážnice Jeżeli najdziemy kolejne, tak do ciebie napiszemy. Pivu zdar! Odpowiedz Link
utrat Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 20.04.04, 22:28 paviensky napisał: > Browar Lobkowicz jest położony w Czechach zachodnich blisko Příbrami i Morawy > nieblisko. Dlatego naszedłem tylko dwa szynki na Morawach. > > Sportovní restaurace Břeclav > Hotel Černý Orel Strážnice > Jeżeli najdziemy kolejne, tak do ciebie napiszemy. Pivu zdar! Dik, az nake informace najdes - ozvi se! budu vdecny! zdravim! Odpowiedz Link
richardek he, he , he 30.11.04, 20:32 paviensky napisał: > Hotel Černý Orel Strážnice W Strážnice jest genialny hotel w "rynku". Nie wpadlem na pomysl aby na Morave pic piwo. Polecam w Strážnice Frankovke. W maju 2002 pilem buleke za 450 Kc. Genialne wino, genialne zarcie, genialna obsluga. Wtedy za darmo. W kwestiach piwa nie podejmuje sie dyskusji. Bywalem w Belgii. Mam inne zdanie o piwach. Na wszelki wypadek zaznaczam, ze nie jest to krytyka czeskich piw. Moge sie zgodzic z wieloma dyskutanatami tutaj. Generalnie Czesi maja poprawne (=dobre) piwa. Zadne jednak nie powalilo mnie na kolana. Natomiast odkrywanie morawskich win pozwala mi na niezmiernie interesujace rozmowy z przyjaciolmi. Odpowiedz Link
pampeliszka winka 26.08.06, 08:55 Oj, tak. Morawskie wina sa fantastyczne. Ja bardzo lubie wszelkie Cabernety Moravia, valtickie przede wszystkim. A z piw zdecydowanie tmavy Kozelek. Odpowiedz Link
marguyu Re: winka 30.05.09, 23:02 No to teraz juz wiecie dlaczego zamieszkalam na Morawach Co do porownywania czeskuch piw z belgijskimi, znajac doskonale jedne i drugie pozwole sobie na stwierdzenie, ze nie widze wiekszych roznic pomiedzy piwami produkowanymi na skale przemyslowa. Co innego, gdy mowa o belgijskich piwach z malych rzemiesliczych browarow. Jest ich bardzo wiele, tak, ze wybor jest duzy. Z tych flandryjskich piw najbardziej lubie "Ch'ti blonde". Dla zainteresowanych wklejam link do flandryjskich piw. www.guidedesbieres.com/biere147/ch-ti-blonde.html Odpowiedz Link
otto_1 Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 19.04.04, 13:38 Niezłe jest Starobrno, dobre, choć bardzo specyficzne piwo z małego browaru Cerna Hora, rewelacyjne Svijany (niepasteryzowane !). Do wynienionej juz klasyki dołożyłbym też Staropramen. Odpowiedz Link
pacio.krawiec Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 20.04.04, 14:15 Nie jestem smakoszem piwa więc się nie znam za bardzo no i chyba się z wami nie zgodzę, ale ja mi smakują Zubr 12°, Velkopopovický kozel i parę innych, teraz se nie mogę przypomnieć. Nie dobre piwa są (dla mnie): Pilsner, Gambrinus 10°, Radegast, Zubr 10° i parę dalszych z tak zwanej taniej półki. Odpowiedz Link
utrat Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 20.04.04, 22:30 pacio.krawiec napisał: (...) i parę > dalszych z tak zwanej taniej półki. ja tam heroldy z taniej polki bardzo lubie... bo sa tanie 4,50KC za piwko to nieduzo. a pic sie to tez da, chociaz trzeba od razu z 15 kupic, bo ma to niecale 4% objetosci ale polecam!!! Odpowiedz Link
wislok1 Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 20.04.04, 23:25 Zubr to trucizna na szczury w Prerovie. Na sam widok uciekają w popłochu Odpowiedz Link
alex.stela Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 23.04.04, 09:41 Mój ranking (co do pierwszego miejsca się zgadzamy!): 1. Velkopopovicky Kozel 2. Budweiser Budvar 3. Radegast 12 Odpowiedz Link
utrat KLASYFIKACJA GENERALNA :) 06.05.04, 10:27 1) Velkopopovicky Kozel, Radegast - 6 glosow 2) Budvar - 3 glosy 3) Gambrinus - 2 glosy 4) Herold, Lobkovitcz, Pilsener, Starobrno, Cerna Hora, Svijany, Staropramen, Ostravar, Zubr - po 1 glosie. Odpowiedz Link
otto_1 Re: KLASYFIKACJA GENERALNA :) 06.05.04, 17:58 Zaraz zaraz, nikt nie zaznaczył, że to głosowanie. Gdybym wiedział, to głosy oddalbym na Budvara, Pilsnera, Staropramena i Svijany. I może jeszcze na Gambrinusa. Odpowiedz Link
utrat Re: KLASYFIKACJA GENERALNA :) 06.05.04, 22:15 nie mialo to byc glosowanie ale mi sie nudzilo, wiec podliczylem Odpowiedz Link
taksator Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 29.08.04, 13:13 1. Francin 12% z nymburskiego pivovaru (trochę ze wzgledu na Hrabala) 2. Kelt - jasny 3. Velkopopovicki Kozel 4. Radegast 5. Bernard 6. Budvaisser 7. Pilsner Urquell 8. Staropramen 9. Gamgrinus 10. Krusovickie Odpowiedz Link
taksator Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 29.08.04, 14:14 Jest takie pivo? - proszę o bliższe namiary... Odpowiedz Link
utrat Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 29.08.04, 23:03 taksator napisał: > Jest takie pivo? - proszę o bliższe namiary... jest. a wazne jest ze wzgledu na cene - 4,50 KC Odpowiedz Link
taksator Re: Hmm 25.04.05, 21:37 Kelt w Słowacji? - chyba w Pradze,w Staropramenskim piwowarze - podają go w tamtejszym lokalu Na Verandach. Odpowiedz Link
adkl Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 29.08.04, 17:21 Zdecydowanie Staropramen, ale Cerna Hora tez jest niczego sobie, a tegoroczne moje odkrycie - Eggenberg z Ceskeho Krumlova tez nie jest złe... Odpowiedz Link
macgil Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 29.08.04, 17:36 zdecydowanie VELKOPOPOVICKY KOZEL! zaraz za nim PILSNER URQUELL i RADEGAST (12, oczywiście)! Na zdrowie! PS Pamiętacie opowieść Hrabala, jak to z Bondym łazili po Pradze wpatrzeni w niebiosa? Otóż chodzili z głowami odchylonymi do tyłu (siłą rzeczy - oczyma skierowanymi w niebo), żeby im się hektolitry wypitego Kozła nie wylewały)) Odpowiedz Link
otto_1 Ciekawostka 29.08.04, 18:05 Jak wiadomo, w Ameryce robią sikacza o nazwie Budweiser, nie mającego nic wspólnego z czeskim. Ale można tam dostać prawdziwego Budvara pod marką Czechvar. Odpowiedz Link
vasermon Re: Ciekawostka 29.08.04, 18:20 Amerykański Budweiser przegrał spór w sądzie z Budvarem o nazewnictwo... Odpowiedz Link
mgrimbaum TYSKIE TYLKO TYSKIE!!! 30.08.04, 12:45 Jeszcze przed tym weekendem nie sadzilem ze przepije sie Czeskim piwkiem! (poza tym probowalem zalozyc dzinsy sprzed 3 miesiecy i juz wiem ze wcale mi nie sluzy) Teraz tylko winko! pozdr Odpowiedz Link
vok Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 31.08.04, 04:03 Dopiero teraz trafiłem na ten wątek - wybaczcie. Wydaje mi się, że ważne jest, gdzie się pije piwo (juz nie mówię: z kim)i jak jest ono lane. Osobiście lubie piwo tylko z grubego szkła, tj z kufla, i uważam, że wiele straciło odkad syci sie je dwutlenkiem węgla. Powinno byc "pędzone" powietrzem. Kiedyś "U Vlasty" w Pradze na Smichovie lano taki Staropramen, że wszystko inne mogło sie schować. Ale to juz historia. A kiedy w Wiedniu po kilku dniach trafiłem na Starobrno, to o mało nie popłakałem sie ze szczęścia. A teraz krótko: 1. Velkopopovicky Kozel U cerneho vola (jak pisał juz Boldhead) 2. Svijany (w Baracnicke Rychte) 3. Prazdroj (j.w. lub U Brabanckeho krale; bywa czasem taki, że można go ugryżć, czasem niestety bez wrażenia) No i wydaje mi się, że sprzedawany w Polsce butelkowy Prazdroj jest nie taki, jak trzeba (mocniej alkoholizowany), węc wolę kupować oryginalnego Budvara, choć dla mnie jest odrobine za słodki, za ciężki. Ale to dobre piwo. A z ciemnych - cerne Krusovicke Odpowiedz Link
utrat Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 19.11.04, 10:11 zaczynam zmieniac powoli zdanie, bedac w ČR non stop i majac piwko na wyciagniecie reki. Moja nowa klasyfikacja: 1. Radegast°12 2. Ostravar°12 3. Velkopopovický Kozel°12 Odpowiedz Link
alex.stela Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 19.11.04, 13:46 No i dobrze. Radegast to piwo "stela" (ze Śląska Cieszyńskiego), z Noszowic koło Frydka. www.radegast.cz/index.php?page=o_pivovaru&subpage=historie Odpowiedz Link
misza1900 Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 02.01.10, 16:42 pierwsza klasa RADEGAST 12-ka světlé čepované a najlepsze i najbliżej w Czeskim Cieszynie u Huberta(Partyka) Odpowiedz Link
kubek Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 26.01.05, 21:16 1>Gambrinus 2>Radegast 3>StaroBrno 4>Staropramen ps Teraz pije Zlaty Hrad "pędzony" u nas to słowackie cudo to najlepsze co mogę kupić Odpowiedz Link
wislok1 Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 26.01.05, 21:29 1.Pilsner 2.Radegast 3.Velkopopovicki Kozel Odpowiedz Link
utrat Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 28.01.05, 23:07 kubek napisał: > 1>Gambrinus > 2>Radegast > 3>StaroBrno > 4>Staropramen > ps Teraz pije Zlaty Hrad "pędzony" u nas to słowackie cudo to najlepsze co mogę > > kupić Zlaty Hrad jest polski i na Slowacji sie go nie sprzedaje Odpowiedz Link
titopa Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 27.01.05, 12:22 czy jeszcze można dodać swój typ/ Jeśli tak to: 1. Koziołek Velkopopovicky 2. STaropramen 3. kruszovicky i tlaczenka!!!!!!!!!mniam, mniam 4. Flekovy i taki sam gulasz!!!!!!!!!!!!jeszce bardziej mniam/ knedliky taky/ 5. piwo jakie podają u Tomasza w pradze czarne nazwy nie kojarze 6. branik Mieszkałam w Pradze 3 lata a potem na słowacji 1 rok to były nawspanialsze lata ale to se uż ne vrati. A żal! Odpowiedz Link
wierka9 Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 29.01.05, 09:55 Czy Czesi mają coś w rodzaju naszego Redd'sa? Lekkie, słodkie, piwko bez goryczki? Odpowiedz Link
kubek Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 29.01.05, 10:32 wierka9 napisała: > Czy Czesi mają coś w rodzaju naszego Redd'sa? > Lekkie, słodkie, piwko bez goryczki? Wybacz wierka9 ,ja tez mam czasem ochotę na Redsa, ale tak naprawde to Redds nie ma nic wspólnego z piwem , a już czeskim to chyba na 100% ps.jak będę juz prawdziwym Czechem to Reddsa do ust nie wezmę ! Odpowiedz Link
wierka9 Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 29.01.05, 12:47 kubek napisał: > wierka9 napisała: > > Czy Czesi mają coś w rodzaju naszego Redd'sa? > > Lekkie, słodkie, piwko bez goryczki? > Wybacz wierka9 ,ja tez mam czasem ochotę na Redsa, ale tak naprawde to Redds > nie ma nic wspólnego z piwem , a już czeskim to chyba na 100% > ps.jak będę juz prawdziwym Czechem to Reddsa do ust nie wezmę ! No taaak - spodziewałam się, że mój poprzedni post może sprowokować - zwłaszcza panów - do dyskusji na temat tego czym, Redd's jest, a czym nie jest. Dla mnie to piwo i już. Jestem ciekawa czy w Czechach również istnieją tego typu (Redd's, Karmi etc.) produkty ("produkty" - zauważ i doceń kompromis ) adresowane co tu dużo mówić - przede wszystkim do kobiet? BTW - co znaczy - "jak już będę prawdziwym Czechem"? Zwłaszcza to "prawdziwym" zaintrygowało mnie. Powiedz - jeśli to nie tajemnica. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
kubek Re: NAJLEPSZE PIWO REPUBLIKI 30.01.05, 21:42 Mam taki chytry i przebiegły plan ! Ale ponieważ plan który jest z góry założony jako szczwany , to nie można O nim mówić a pisać to już na pewno ) No i jak sama widzisz )) Mogę tylko powiedzieć, że przyszłości będę rasowym) Czechem ). Ps. W tajemnicy Ci powiem że w punkcie pierwszym mam : 1.Chodzić codziennie do gospody i pić piwo (albo dwa)))) Odpowiedz Link
kubek Bractwo Piwne 14.02.05, 01:01 Umowa podpisana /2005-02-01/ - Bractwo Piwne W obecności konsula Republiki Czeskiej i reprezentantki łódzkiego Urzędu Wojewódzkiego podpisana została umowa o współpracy między piwoszami czeskimi i polskimi. Umowę zawarły dwie organizacje konsumenckie: czeskie Stowarzyszenie Przyjaciół Piwa i polskie Towarzystwo Promocji Kultury Piwa Bractwo Piwne. Piwosze czescy i polscy spotkali się 29 stycznia 2005 roku w siedzibie Łódzkiego Kręgu Bractwa Piwnego w pubie Peron 6. Sygnatariuszami porozumienia są: Zbigniew Olobry, reprezentujący Bractwo Piwne oraz Tomasz Erlich, stojący na czele Stowarzyszenia Przyjaciół Piwa. Umowę o współpracy podpisano w obecności Anny Gorczakowskiej, przedstawicielki wojewody łódzkiego i Milana Peprnika, konsula Republiki Czeskiej. Uroczystość rozpoczęła się od odczytania treści porozumienia. W języku czeskim i polskim tekst dokumentu odczytał Ryszard Głowacki. Sygnatariusze i zaproszeni goście w krótkich wystapieniach wyrazili radość z faktu zawarcia porozumienia, a następnie - aby tradycji stało się zadość - wychylili po kuflu piwa. Tomasz Erlich i Zbigniew Olobry zwracali uwagę na fakt, że współpraca między czeskimi i polskimi piwoszami rozwija się przynajmniej od roku. W listopadzie 2004 roku przedstawiciele Bractwa Piwnego uczestniczyli w spotkaniu z okazji przyznania tytułów Piwa Roku Republiki Czeskiej w Czernej Horze. Pięcioosobowa delegacja Stowarzyszenia Przyjaciół Piwa jeszcze w dniu podpisania umowy wzięła udział w uroczystości wręczania medalu Piwo Roku 2004 przyznawanego przez Bractwo Piwne. Poza odwiedzinami w ramach przygotowywanych przez obie organizacje spotkań w planach jest wspólna organizacja Przygranicznego Festiwalu Piwa w Cieszynie. Gorącym orędownikiem tego pomysłu jest konsul Milan Peprnik. Oficjalnie zadeklarowana chęć współpracy Stowarzyszenia Przyjaciół Piwa i Bractwa Piwnego na pewno ułatwi realizację wspólnych przedsięwzięć. Bractwo Piwne Odpowiedz Link