Dodaj do ulubionych

Zapalenie krtani. Ile się potem kaszle?

17.12.11, 20:57
Nasza mała podłapała zapalenie krtani, wirusówka, nic wielkiego, nawet gorączki nie miała. Wezwany lekarz dał pulmicort do nebulizacji i w pięć dni później nasza pani pediatra stwierdziła, że dziecko jest zdrowe. Tak też wyglądało.
Tymczasem młoda tydzień później jeszcze pokasłuje. Raz czy dwa kaszlnie w nocy, raz czy dwa w dzień, zwłaszcza rano, jak się budzi. Nie jest to suchy kaszel - ot, tak, jakby się jej coś zebrało w gardle i odkasłała.
Sama przechodziłam zapalenie krtani odrobinę później (złapałam od młodej) i też jeszcze zdarza mi się zakaszleć. No, ale ja to stary gruźlik smile
Dlatego pytam - ile jeszcze po wyleczeniu wirusowego zapalenia krtani może się za dzieckiem wlec takie pokasływanie? I czy podawać jeszcze syrop? Na razie nie podaję.
Obserwuj wątek
    • paliwodaj Re: Zapalenie krtani. Ile się potem kaszle? 18.12.11, 02:30
      nie wiem czy to takie "nic wielkiego" ,zalezy w jakim wieku jest twoje dziecko i jak silne sa ataki kaszlu i dusznosci w nocy. Uwierz mi , wiele mam tu ma takie problemy z dziecmi i nie raz juz wzywalismy karetke do dzieci z zapaleniam krtani
      No i kazde dziecko jest inne, kazdy wirus powodujacy zapalenie krtani moze byc zwalczany z rozna skutecznoscia, nie dostaniesz dokladnej odpowiedzi
      • minerwamcg Re: Zapalenie krtani. Ile się potem kaszle? 18.12.11, 17:56
        paliwodaj napisała:

> nie wiem czy to takie "nic wielkiego" ,zalezy w jakim wieku jest twoje dziecko
        > i jak silne sa ataki kaszlu i dusznosci w nocy.

Po pierwsze, nie ma źadnych duszności, po drugie, nie ma żadnych ataków. Tak jak pisałam - zakaszle raz lub dwa, przewróci się na drugi bok i śpi dalej. Gdyby miała ataki duszności, dawno byłybyśmy z tym u lekarza.
    • shinee5 Re: Zapalenie krtani. Ile się potem kaszle? 18.12.11, 06:09
      Mój kaszlał gdzieś przez 2 tygodnie, ale coś obiło mi się, że taki kaszel może trwać nawet miesiąc.
      • zdziwik Re: Zapalenie krtani. Ile się potem kaszle? 18.12.11, 07:26
        dlugo smile
        ale lepiej skontrolowac
        • melancho_lia Re: Zapalenie krtani. Ile się potem kaszle? 18.12.11, 18:01
          Moja dostała ataku duszności w nocy i karetka zawiozla nas do szpitala. Dostała zastryk sterydowy i odeslali nas do domu. Od zastrzyku nie kaszlala wcale.
    • a_lex Re: Zapalenie krtani. Ile się potem kaszle? 18.12.11, 18:00
      moja kasłała krótko i mało od początku, ale lekarka (i ja) zadziałałyśmy w dobrym momencie (robił się spory obrzęk). kaszel (pokasływanie w sumie) się skończył wraz ze skończeniem leczenia, po jakichś 5-7 dniach.
      za to teraz ma zapalenie gardła, a kaszle potwornie...
    • mamalgosia Re: Zapalenie krtani. Ile się potem kaszle? 18.12.11, 19:18
      Oj, bywa, że bardzo długo
    • shige Re: Zapalenie krtani. Ile się potem kaszle? 18.12.11, 21:57
      minerwamcg napisała:

> Nasza mała podłapała zapalenie krtani, wirusówka, nic wielkiego, nawet gorączki
      > nie miała. Wezwany lekarz dał pulmicort do nebulizacji i w pięć dni później na
      > sza pani pediatra stwierdziła, że dziecko jest zdrowe.

Jakie typowe u moich kolegów po fachu!Kaszel i od razu steryd!Jesli kaszel nie jest bardzo ciężki albo z napadami duszności to sterydów u małych dzieci się nie stosuje!

> Dlatego pytam - ile jeszcze po wyleczeniu wirusowego zapalenia krtani może się
      > za dzieckiem wlec takie pokasływanie? I czy podawać jeszcze syrop? Na razie nie
      > podaję.

Kaszel po infekcyjny może się ciągnąć nawet do ośmiu tygodni .Tyle czasu może potrzebować nabłonek oddechowy żeby się zregenerować.Dłużej taki kaszel utrzymuje się po zakażeniach wirusowych. Czasami taki kaszel po infekcyjny może być spowodowany stymulacją receptorów kaszlu wydzieliną spływającą do dolnych dróg oddechowych i to też trochę trwa.
      Na kaszel po infekcyjny najlepiej pomagają nebulizacje solą morską,spacery i odpowiednie nawadnianie.I kaszel trzeba obserwować.Jeśli kaszel się nie nasila nie zmienia swojego charakteru to idzie ku dobremusmile
    • kasiazj31 Re: Zapalenie krtani. Ile się potem kaszle? 19.12.11, 00:30
      U nas ostatnie zapalenie krtani było 15.11 i od tamtej pory Mały kaszle - najpierw był to kaszel tylko w nocy, taki jak opisujesz, jakby chciał coś odkrztusić a nie mógł, stopniowo czas kaszlu zaczął się przesuwać na poranne godziny a teraz synek kaszle w dzień. Średnio co 10 dni jesteśmy u naszej pediatry zeby skontrolować czy osłuchowo jest OK i wychodzi że tak. Braliśmy już Clemastinum, sinupret, zyrtec, mucosolvan, inhalacje z soli fizjologicznej codziennie.... Wczoraj synek dostał kataru i kaszel się pogorszył. Dziś w dzień miał takie napady że kończyło się wymiotami a on nie mógł złapać oddechu. zamówiliśmy wizytę domową bo nie chciałam go ciągać po przychodniach pełnych chorych maluchów - zalecenia: mucosolvan, hedelix, czyszczenie nosa, na noc zyrtec i nasivin do nosa. Temperatury nie ma ale już parę razy budził się od kaszlu i kataru. Mam nadzieję, ze w końcu się ten kaszel skończy bo już starsznie długo to trwasad
      • ms.2 Re: Zapalenie krtani. Ile się potem kaszle? 24.12.11, 09:40
        moze wizyta u laryngologa moze to zespol zatokowo oskrzelowy , u nas tez tak bylo po infekcji i zapaleniu krtani laoryngolog podejrzewa refluks po syropie gastrotuss przestal kaszlec przed nami gastrolog diagnostyka i ew leczenie gastrotuss podaje i juz nie kaszle ale sprawdzic trzeba
    • aniutka80_pl Re: Zapalenie krtani. Ile się potem kaszle? 30.12.11, 23:15
      Moja córcia pierwszą styczność z ostrym zapaleniem krtani miała w wieku roku i 8 miesięcy - skończyło się w szpitalu po 5 dniach leczenia przez lekarza pediatrę.

Potem mieliśmy nawroty zapalenia krtani mniej więcej co miesiąc do ukończenia 3,5 lat.
      W tym czasie z badania kału wyszła nam glista,
      po wyleczeniu pasożyta zapalenie krtani ustało !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

W książeczce zdrowia notowałam co miesiąc przyrost wagi i wzrostu dziecka.
      Doszłam do wniosku że kiedy miała pierwszy atak waga córeczki bardzo spadła,
      co może być powiązane z zarażeniem się glistą.

Sporo się naczytałam w tej kwestii, w skrócie glista wytwarza toksyny,
      które "alergizują" organizm, a jak wiadomo zapalenie krtani często jest wynikiem alergii właśnie.

Polecam wszystkim borykającym się z krtanią przewlekle, zastanowić się nad tą kwestią smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka