Dodaj do ulubionych

Klopoty ze spaniem

04.06.04, 16:32
Czesc,
Czy ktoras z Was tez ma problemy ze spaniem Malucha? Moj synek ma 16-cie
miesiecy i od urodzenia zle spi, tzn. budzi sie co troche w nocy. Dodam, ze
caly czas jest na piersi i w nocy glownie domaga sie cycusia i potem usypia,
ale tak w kolko co godzine dwie. Czekalam, ze samo minie, ale jakos sie to
nie zmienia i martwie sie, zeby nie utrwalic w nim tego nawyku. Czy ktoras z
Was przechodzila przez to samo? Czy to z czasem mija? Co mozna robic? Dodam,
ze jesli odmawiam wspolpracy (czyt.: cycys) to zaczyna krzyczec w nieboglosy.
Bede wdzieczna za wszelkie rady.
Obserwuj wątek
    • bea.bea Re: Klopoty ze spaniem 04.06.04, 21:48
      rozumiem twój problem...mam , a własciwie miałam taki sam....budzenie co 1,5
      godziny
      teraz go nie mam , bo poddałam się i dziecko śpi za mną....
      i wiesz cosmile))), ten piernik przesypia całą nocsmile))
      a jeśli zachce mu się jeść to załatwia sprawę sam ( zdziera za mnie
      koszule ::smile)
      i nawet nie wiem kiedy,
      ale nie wiem czy jest to sposób godny polecenia.....smile)
      pozdrawiam beata
    • bazylea1 Re: Klopoty ze spaniem 04.06.04, 21:55
      jesli maluch ma 16 miesięcy to nawyk zasypiania przy piersi jest już dawno
      utrwalony... pozostaje odzwyczaic.

człowiek (dorosły tez) w czasie snu budzi się co jakis czas i zaraz zasypia. z
      tym że dziecko przyzywczajone do "pomocy" w usypianiu wymaga za każdym razem
      tych pomocy.
    • bpong Re: Klopoty ze spaniem 04.06.04, 22:12
      Mnie zdarzalo sie karmienie w nocy znacznie rzadziej (w zaleznosci od pory
      roku). Malego lozeczko dostawilismy do naszego (jedna czesc zdjeta). Takze
      karmilam w nocy ale spal w swoim lozeczku a nie w naszym i bez problemu (22 m-
      ce) przenieslismy jego lozeczko do innego pokoju. Mysle, ze spanie ze starszym
      (i mlodszym tez) jest po prostu niewygodne dla obojga rodzicow. Sprobuj podawac
      wode. Moj synek ma juz 2,5 roku ale swieza woda mineralana (niegazowana) w
      kubeczku niekapce zawsze jest w Jego lozeczku. A propos karmienia to przerwane
      zostalo z dnia na dzien (22 mc). Spodziewalam sie drugiego dziecka i
      wytlumaczylam malemu, ze mozemu zrobic krzywde malemu. Ku mojemu zdziwieniu
      maly zrozumial i nie domagal sie cycusia (zreszta ukochanego). Potem nastapil
      element przeprowadzki do Jego slicznego niebieskiego pokoju. Davidek czeka
      teraz na braciszka, ktory jest za maly jeszcze aby z nim zamieszkac.
      • verdana Re: Klopoty ze spaniem 04.06.04, 22:27
        Obawiam się (sądzac z moich doswiadczeń), ze w tym wieku kłopoty ze snem to
        raczej norma, szczególnie u chłopców. Pociecha jest następująca - za kazdym
        razem miałam wrazenie, ze nigdy w życiu juz się nie wyśpię. Ale teraz śpię ile
        chcę! To po prostu mija - niezaleznie od tego, co będziesz robiła.
        • mamamon Re: Klopoty ze spaniem 08.06.04, 09:58
          Dziewczyny, ja juz sama nie wiem. Gdyby on mnie nie budzil w nocy, tylko sobie
          ssal, nie byloby problemu, ale on placze i musze go sama przystawiac, z drugiej
          strony, wydaje mi sie, ze jak zabiore mu cycusia, to bedzie bardzo
          nieszczesliwy. Czy moze jest jakas stopniowa metoda?
    • asiawi Re: Klopoty ze spaniem 09.06.04, 21:49
      Cześć !Oj ciężki twój los znam to z własnego doświadczenia !Przy mojej starszej
      córce do jej trzeciego roku życia przesp[ane noce mogłam policzyć na palcach.Co
      prawda nie była karmiona piersią ale potrafiła się budzić co dwie godziny i
      żądała picia .Gdy skończyła trzy latka proble jakby sam się rozwiązał i niejako
      z dnia na dzień zaczęła przesypiać całe noce.Mówię ci odechciało mi się dzieci
      na długi czas!Po ośmiu latach urodziłam drugą córeczkę i miałam nadzieję ,że z
      nią będzie inaczej tym bardziej,żemówi się , iżdrugie dziecko z reguły jest
      zupełnie inne od pierwszego...I owszem jest inna pod każdym względem oprócz
      spania! Dodam,że córeczka była karmina piersią cały czas.W tej Chwili ma 2 lata
      i 7 m-cy jest piąty dzień bez cyca i ...śpi!No budzi się ok 5 rano ale to i tak
      jest luksus.Tak więc życzę wytrwałości i dużo cierpliwości.Powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka