Dodaj do ulubionych

maść Emla-pytanie

29.12.11, 22:36
Ide na pobranie krwi z moja 2,5letnia córką.Pierwszy raz mam zamiar zastosowac masc Emla.
Juz nie pamietam dokladnie jak nam kazala to zastosowac lekarka...
Czy jak wycisne pol tubki (czyli 2,5g) na jedna reke i pol tubki na druga to bedzie dobry efekt znieczulajacy? Pamietam wlasnie,ze kazała na obie rece,bo z piewrwszej moze sie nie udac pobrac,wiec zeby druga byla znieczulona tez.Ale nie wiem czy cala taka tubka na jedna reke czy tylko pół?
A w ogole takiemu dziecku (2,5 l) pobiera sie tak normalnie w tym miejscu gdzie zgiecie łokcia?
Obserwuj wątek
    • doti_2 Re: maść Emla-pytanie 29.12.11, 22:50
      pobiera się jak dorosłemu. Czasem jeszcze z wierzchu dłoni jak żył nie widać.
      po pół opakowania będzie ok.

Na płacz i żal po pobraniu dobrze pomaga coś dobrego ( u nas lizak wink
    • mruwa9 Re: maść Emla-pytanie 30.12.11, 00:58
      Pol tubki to IMHO bardzo duzo. Wycisnij na miejsce wklucia ilosc kremu odpowiadajaca mniej wiecej wielkosci ziarna grochu, zaklej dolaczonym plastrem foliowym (nie moze to byc zwykly plaster, tylko folia nieprzepuszczajaca powietrza, ja z braku plastra uzywalam kawalka folii spozywczej, oklejonej z wszystkich stron przylepcem). Naloz emle na co najmniej godzine przed planowanym zabiegiem (zabieg powinien sie odbyc miedzy 1 a 2 godzinami od zalozenia preparatu).
      Opatrunek okluzyjny jest bardzo wazny, bez niego lek nie zadziala. Takoz czas, jaki nalezy odczekac, jest rowniez wazny.
      • tygrysiatko1 Re: maść Emla-pytanie 30.12.11, 01:59
        Zaiste święta racja przedmówczyni wink

pamiętaj, że EMLĘ można przedawkować... a pół tubki to duuuużo za duuuuużo na jedno miejsce...

dziecko nie płacze dlatego, że je boli tylko dlatego, ze dzieje się coś czego nie chce - ktoś je mocno trzyma, ktoś inny trzyma za rączkę...

ja bym nie zakładała EMLI...
        • free.groszek Re: maść Emla-pytanie 30.12.11, 11:24
          Pobierałam krew ze zgięcia łokciowego u 7 miesięczniaka, bez Emli. Teraz córka ma 2,5 roku i byłyśmy pobierać krew 2 tyg temu mikrometodą z palca, też bez Emli. Pół tubki na jedno miejsce to zdecydowanie za dużo. Znam dziewczynkę, którą rodzice wysmarowali tubką Emli w różnych miejscach i wylądowała w szpitalu z objawami zatrucia środkiem znieczulającym. A poza tym nigdy nie wiesz dokładnie z którego miejsca uda się pobrać krew. Ja bym nie smarowała, ale to moje zdanie.
          • dabadaba Re: maść Emla-pytanie 30.12.11, 13:59
            Juz po pobraniu smile
            Ale to byl nasz pierwszy i chyba raczej ostatni raz z emla wink
            Posmarowalam oba zgiecia łokciowe.Corka zaczela plakac jak jej to odklejali jeszcze przed pobraniem (w ogole plakala jak jej to przykleiłam).Fakt samego wklucia chyba nie czula,ale niestety,nie udalo sie pobrac krwi z tego miejsca,wiec suma sumarum pobrali jej z miejsca nie znieczulonego.
            • sokhna Re: maść Emla-pytanie 30.12.11, 16:23
              Dobrze, ze juz po smile
              JA na przyszlosc moge polecic plastry emla. Nakleja sie je godzinke przed "zabiegiem" (pisze specjalnie zabiegiem, bo niekiedy jest to pobranie krwi, a u nas sa to dzieci przychodzace do operacji czekajace na zalozenie wenflonu). Zalecamy nakleic np. 2 plasterki na oba zgiecia lokciowe, albo na zgiecie + wierzch dloni (u nas jest mniejszy problem, bo zabieg poprzedza rozmowa z lekarzem lub anestezjologiem, ktorzy juz mniej wiecej ocenia skad najlepiej uda pobrac sie krew).
              Co do opinii czy dziala czy nie... jak do tej pory zadne dziecko, ktore mialo plasterek nie plakalo przy wkluciu.
              • mruwa9 Re: maść Emla-pytanie 30.12.11, 16:27
                Moje dzieci, po emli, nawet nie zauwazaly momentu wklucia. Na przyklad: siedze z dzieckiem na podlodze, dziecko przeglada sobie ksiazeczke, a pod ksiazka, w udo, dostaje szczepionke, ktorej nawet nie zauwazylo, kontynuujac lekture, jakby nigdy nic.
                Ja moim dzieciom , przed planowanymi wkluciami, zawsze zakladam emle. jesli mimo tego trzea kluc gdzie indziej, albo stan jest nagly i nie ma czasu na znieczulanie przed wkluciem- trudno, wyzsza koniecznosc. Ale przed planowanymi zabiegami - zawsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka