Dodaj do ulubionych

suchy kaszel, brak gorączki....

01.01.12, 20:12
Witam!!!

Nie wiem już co mam robić, sytuacja powtarza się od października. Moja mała ma 3 latka od września chodzi do p-kola. Ma nawracający suchy kaszel - duszący, który nawraca co kilka- kilkanaście dni, bez gorączki czasem z wodnistym katarkiem. Byłam u lekarza kilkakrotnie, osłuchowo jest czysta ale kaszle strasznie - najgorzej w nocy. Zazwyczaj kończy się na przepisaniu syropu diphergan na noc i pulmicort wziewnie (zazwyczaj pomaga natychmiastowo ale naczytałam się o tym leku). Pomaga a po kilku dniach jest to samo. Jakie syropki podawać co robić aby pozbyć się tego na dłużej? Od wtorku było super a dzisiaj znów jest masakra. Daje jej syrop supremin lub prawoślazowy- przeciwkaszlowy, wietrzę mieszkanie itd. co radzicie .............sad
Obserwuj wątek
    • q_fla Re: suchy kaszel, brak gorączki.... 01.01.12, 20:20
      Nic złego się nie dzieje, organizm walczy z wirusami próbując pozbyć się go naturalnym odruchem - kaszlem.
      U nas w takich sytuacjach, gdy kaszel jest najbardziej nasilony daję jedynie syrop z cebuli, czosnku i miodu - zalecenie pediatry. Jak młoda ogólnie dobrze się czuje i nie ma temperatury - chodzi do przedszkola.

Byłam u lekarza kilkakrotnie, osłuchowo jest czysta ale kaszle strasznie - n
      > ajgorzej w nocy. Zazwyczaj kończy się na przepisaniu syropu diphergan na noc i
      > pulmicort wziewnie

Polski standard, niestety...uncertain
      • martasz123 Re: suchy kaszel, brak gorączki.... 01.01.12, 20:53
        q_fla a co byś zrobiła jak taki kaszel bardzo męczący doprowadzałby dziecko do wymiotów, najczęściej w nocy, czy dalej podawałabyś syrop z cebuli i czy puściłabyś po tak męczącej dla dziecka nocy do przedszkola?
        • q_fla Re: suchy kaszel, brak gorączki.... 01.01.12, 20:59
          Gdyby moje dziecko w nocy zwymiotowało flegmą przebrałabym łóżko, dała pić i cieszyłabym się, że organizm pozbywa się w zdecydowany sposób wirusa.
          Rano zmierzyłabym temperaturę i jeśli ta byłaby prawidłowa zapytałabym dziecko jak się czuje i czy chce iść do przedszkola, czy zostać w domu.
          • martasz123 Re: suchy kaszel, brak gorączki.... 01.01.12, 21:34
            No dobra tylko fajnie by było, zeby zwymiotowało i juz po wszystkim, ale u mnie bywało tak, ze dziecko kaszlało i kaszlało niemogąc zasnąć, cale spocone (wiem,z e wtedy walczy z chorobą), ale ogolnie przy tym wszystkim wycięczone kaszlem, następnie wymiotuje, na jakis czas spokoj, a za chwilę powtorka z rozrywki i wtedy co...? nadal bez syropkow
            • q_fla Re: suchy kaszel, brak gorączki.... 01.01.12, 22:13
              Skoro dziecko wymiotuje, to podawanie jakiegokolwiek syropu mija sie z celem, dawałabym jedynie pić, często a w małych ilościach.
              Moja corka miała kilkakrotnie mocny długotrwały kaszel - zawsze wyleczony bez aptecznych syropów, jedynie syropem z cebuli, epizody wymiotowania flegmą również.
    • doti_2 Re: suchy kaszel, brak gorączki.... 01.01.12, 21:57
      u nas scenariusz identyczny, we wtorek syn zagorączkował leczymy zapalenie płuc!!! więc ja zalecę czujność! bo chodził z tym na pewno od 2-3 tygodni...
      • hellusia Re: suchy kaszel, brak gorączki.... 02.01.12, 13:43
        Jeśli sytuacja powtarza się od października to przebadaj ją czy nie ma jakiś robali a nie faszeruj ją niepotrzebnie lekami
    • okina Re: suchy kaszel, brak gorączki.... 02.01.12, 14:42
      Moje dziecko tez tak ma i to czesto. Problemem raczej jest katar, ktory sie cofa. w nocy dziecko nie przelyka i stad te wymioty. Moja nawet trzy razy w nocy potrafila flegma wymiotowac.
      Lekarz za kazdym razem daje nam fixotide i ewentualnie rhinnocort. Ostatnio cos to nie pomoglo (kaszel szczegolnie w nocy trzy tygodnie trwal). Czasami mnie zastanawia czy to faktycznie alergia czy moze raczej wirus ktory po prostu kiedys przejdzie sad
      • alfa36 Re: suchy kaszel, brak gorączki.... 25.01.12, 12:20
        Wlasnie przechodzę z dzieckiem infekcję. Poprzedniej nocy kaszel obudzil go tylko raz, dzis juz kilka razy. Samopoczucie dziecka dobre (choc nie chcial wstac), w dzien nie kaszle duzo, ale kaszel ma suchy, wg mnie brzydki. Gorączki nie ma, kataru nie ma, ale jak znam swoje dziecko, to katar splywa po tylnej stronie gardla. Co mozna poradzic na ten stan?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka