05.01.12, 13:50
Ogłaszam taki konkurs - kto pierwszy w jakimś wątku dotyczącym jakiegolwiek problemu z dzieckiem rzuci propozycję zbadania kupy pod kątem robaków - przegrywa tongue_out

Obserwuj wątek
    • margo_kozak Re: Konkurs 05.01.12, 14:45
      ja nie badam. odrobaczam profilaktycznie.

a co powiesz na to: dziecko 3 lata, po odrobaczeniu zaczęło przesypiac całe noce, bez wybudzania, bez histerii, płaczu. ba! nawet rano spi dłużej o jakąś godzine.
      smieszne, nie?
    • mniemanologia Re: Konkurs 05.01.12, 15:13
      Ha! Dobre!
      Tylko obawiam się, że ci, co badają, powiedzą, że nie biora udziału w konkursie (ja mogę, kup dzieci nie badałam smile).
    • magdakingaklara Re: Konkurs 05.01.12, 15:18
      Ja nie badam.
      Ale profilaktycznie co pół roku odrobaczamwink
      • biala-kawa Re: Konkurs 05.01.12, 16:46
        A możesz mi powiedzieć czy takie profilaktyczne odrobaczanie to na wszystkie ewentualne robaki jednakowe jest? Przegrałam zadając to pytanie? wink
        • sarling Re: Konkurs 05.01.12, 16:52
          Ha! Odrobaczanie jest rozwiązaniem na wszystko, na wszystkie robaki i wszystkie problemy.
          • kinder0610 Re: Konkurs 05.01.12, 17:02
            sarling napisała:

> Ha! Odrobaczanie jest rozwiązaniem na wszystko, na wszystkie robaki i wszystkie
            > problemy.

na katar też ?? wink wink
      • annubis74 Re: Konkurs 14.04.13, 10:27
        muszę to powiedzieć - niezależnie od tego czy przegram czy niewink
        ja nawet psa odrobaczałam nie częściej niż raz na półtora roku (nie było wtedy jeszcze dziecka)
        a dziecko - odrobaczać profilaktycznie - brrrr? czytacie ulotki tych srodków przeciw robakom
        z autopsji dodam - wychowywałam sie wśród zwierząt (psy i koty) - pies domowy był owszem wzorem czystości, ale to podwórzowe u dziadków - to bez przesady. Nigdy w życiu nikt mnie nie odrobaczał. nigdy w życiu żadnych robaków nie miałam (a przynajmniej objawów takowych - więc jeśli gdzieś coś mam to żyjemy w idealnej symbiozie)
    • aloiw1985 Re: Konkurs 05.01.12, 18:42
      no to wlasnie ty to zrobilas !!!
      • dabadaba Re: Konkurs 05.01.12, 20:09
        A czy mozecie napisac jak wyglada takie profilaktyczne odrobaczanie? W jaki sposób sie odrobacza? Pytam na serio.
        Wpis z przesypianiem nocy itd po odrobaczeniu mnie zaintrygował,bo mam taki problem z córką.
        • ma_niusia Re: Konkurs 05.01.12, 20:21
          Ja badałam raz, nic nie wyszło. Pół roku później (po miesiącach leczenia u alergologa i gastrenterologa) dostaliśmy prikaz profilaktycznie odrobaczać. Sama do dziś w to nie wierzę, ale pomogło w naszym wypadku. Nie na wszystkie kłopoty świata i nie na spanie (mój 2,5latek rzadko przesypia noce ale ja nie twierdzę i nigdy nie twierdziłam że to od robaków) ale na te problemy co miał brzusznoskórne pomogło. A ja wciąż jestem w szoku.
          • dabadaba Re: Konkurs 05.01.12, 20:30
            No ale na czym polega to odrobaczanie?
            • ma_niusia Re: Konkurs 05.01.12, 20:36
              Na podawaniu leków. My stosujemy Pyrantel.
    • camel_3d Re: Konkurs 06.01.12, 12:35
      poleciam ci zbadanie wlasnej kupy pod kątem robaków
      • sarling Re: Konkurs 06.01.12, 16:10
        Czyżbyś swoją już zbadał?
    • viki711 Re: Konkurs 06.01.12, 12:40
      ja nie badam, odrobaczam profilaktycznie Zentelem, jest dość "wszechstronny" na płaskie i na obłe, postaci dorosłe oraz larwy i jaja.
      • dagmara-k Re: Konkurs 06.01.12, 16:26
        a ja tez chce byc wsrod przegranych, bo mam pytaniewink

czy te leki nie maja skutkow ubocznych, ktorych dzialanie mogloby miec gorszy wplyw niz sama obecnosc robali? pewnie zalezy jakich robali, ale prosze osoby, ktore stosuja te leki profilkatycznie o odpowiedz.
        • magdakingaklara Re: Konkurs 06.01.12, 16:33
          U nas brak skutków ubocznych
        • ma_niusia Re: Konkurs 06.01.12, 16:53
          Ja stosuję profilaktycznie, nie łupię żadnej wątróbki bo lek słabo się wchłania z przewodu pkarmowego, brak jakichkolwiek skutków ubocznych.
    • karro80 Re: Konkurs 06.01.12, 16:26
      profilaktycznie łupać wątróbkę dziecięcą? raz na pół roku?. Hmm jakoś nie przemawia wolałabym te gówienka przebadać w 3 labach powtarzając w każdym w razie potrzeby.

Ale moja oprócz spania z doopą do góry nie ma przesłanek do badania lub odrobaczaniawink No może jeszcze, że chuda jest, a żre.
      • dagmara-k Re: Konkurs 06.01.12, 19:25
        jak moja spi z tylkiem do gory od ponad roku to znaczy ze ma wielkiego robala?;P czy mase malych?wink

ja bym chyba jednak badala zanim odrobaczala. psa to tak, co 3 miesiace. ale przy psie sie nie zastanawiam nad ulotka, a tu juz tak.
    • jul-kaa Re: Konkurs 07.01.12, 20:55
      Chyba jest zwycięzca wink
    • beakarp A jak zdobyć Pyrantel bez recepty? 10.01.12, 13:26
      Młody ma objawy kwalifikujące do odrobaczania profilaktycznego. Tyle że pediatra nie da recepty jeśli w kupie nic nie ma. Skuteczność tych badań jest wątpliwa. Znajomy farmaceuta mówi że Pyrantel jest pod ścisłą kontrolą co do wydawania na receptę. No i koło się zamyka...
      Gdzie/jak załatwiacie ten Pyrantel/Zentel do profilaktycznego odrobaczania? Czy jeśli zainwestuję w prywatną wizytę, to wypisze? Do tej pory chodziliśmy państwowo..
      • ma_niusia Re: A jak zdobyć Pyrantel bez recepty? 10.01.12, 13:37
        Ja nie załatwiam recept. Pierwszy raz dostaliśmy od gastroenterologa, kolejny od naszej pediatry (państwowo) ale ma pełen wgląd w cała dokumentację medyczną dziecka. Wcześniej tez nie była przekonana ale po opinii gastroenterologa wypisała bez słowa.
      • magdakingaklara Re: A jak zdobyć Pyrantel bez recepty? 10.01.12, 13:46
        ja kupuje bez recepty
        • ma_niusia Re: A jak zdobyć Pyrantel bez recepty? 10.01.12, 13:57
          A gdzie sprzedają Pyrantel bez recepty?
          • beakarp Re: A jak zdobyć Pyrantel bez recepty? 10.01.12, 14:14
            No właśnie, GDZIE bez recepty? U weterynarza?
            • magdakingaklara Re: A jak zdobyć Pyrantel bez recepty? 10.01.12, 14:59
              Prawie w kazdym miescie sa apteki gdzie nie ktore leki mozna kupic bez recepty i nie jest to zadna nowosc. Np. na odrobaczanie czy tez zertec czy tez maści. I nie wiem czemu jest takie zdziwienie. Oczywiscie nie w kazdej ale najczeście prywatnych mozna kupic nie ktore leki bez recpet
              • ma_niusia Re: A jak zdobyć Pyrantel bez recepty? 10.01.12, 15:17
                Nie znam takich aptek, poza tym - o ile się nie mylę - sprzedaż leków wydawanych na receptę bez recepty to łamanie prawa?
                A może się mylę, to chętnie przyjmę inne wyjaśnienie.
                • magdakingaklara Re: A jak zdobyć Pyrantel bez recepty? 10.01.12, 15:31
                  moze i tak ale mnie to lotto. Nie raz kupiłam juz np zyrtec czy tez inne masci bez recepty. I nie tylko u siebie w miescie
            • annubis74 Re: A jak zdobyć Pyrantel bez recepty? 14.04.13, 10:29
              myślę że w kwestii odrobaczania to weterynarz jest najlepszy
          • rol-michal Re: A jak zdobyć Pyrantel bez recepty? 14.04.13, 07:28
            Hej! jest już pasta PYRANTEL dla psów dostępna bez recepty, jako środek ogólnodostępny
    • mama_amelii Re: Konkurs 10.01.12, 14:00
      Profilaktycznie raz w roku odrobaczam Zentelem(pediatra wypisuje receptę bez problemu).Pierwszy raz około 4 r życiajak poszła do przedszkola.
      www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=2337
    • aasia77online Re: Konkurs 10.01.12, 20:50
      ja dokładam kolejny:
      przegrywa ten, kto nie powstrzyma się żeby rodzicowi zgłaszającemu jakiś problem napisać, że on nigdy nie miał tego problemu, bo od początku był mądrzejszy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka