Dodaj do ulubionych

wstaje o 4

11.01.12, 15:42
Ratunku, moja roczna córeczka - która i tak dotąd wstawała wcześnie, bo maks. o 5.30 - ostatnio budzi się przed 4!! Chwilę gada, wywala pieluchy z koszyka, a jeśli żadne z nas nie przyjdzie (próbujemy przeczekać, sądząc naiwnie, że może zaśnie...) zaczyna płakać. Wtykam jej smoczek, zasypia na około 20minut, budzi się i w ryk. Zdesperowana daję jej butlę z kaszą, którą wypija do czysta i dopiero zasypia na nawet 2 godziny, tyle że ja wstaję o 6 do pracy, więc guzik mi to jej dosypianie daje. Próbowałam oszukiwać ją wodą, owszem, wypija, nawet zasypia, ale na 10-15 minut, budzi się i płacze, koniec końcem, i tak dostaje butelkę. Wiem, że śniadanie przed 5 i to z butelki nie jest ok, ale przecież nie będę jej karmić łyżeczką o tej porze, a bez butelki w ogóle wtedy nie zasypia! Chciałam jej zwiększyć kolację, nie da rady, więcej po prostu nie mieści, zjada 250ml gęstej manny i koniec. Spać kładę ją koło 20, później się nie da, bo mała zwyczajnie nie wytrzymuje dłużej, w dzień śpi dwa razy po około godzinie. Mam trochę dosyć, śpię 4-5 godzin, a potem idę do pracy, gdzie muszę się wykazywać bystrością umysłu, bo jestem nauczycielką! Żeby jakoś w miarę się wysypiać, musiałabym się kłaść o 20, a to nie jest możliwe, bo dopiero wtedy mogę się zabrać za domowe i zawodowe obowiązki. W dzień też nie pośpię, bo jak wracam z pracy mała jest już po drzemce i muszę ją zabawiać do wieczora, często sama, bo mąż pracuje dłużej. Poradźcie coś, bo padnę na pysk, jakiś czas tak się da, ale nie na dłuższą metę! Wasze bąble też tak miały?? Przeszło im? Mam nadzieję, że nie po paru latach...
Obserwuj wątek
    • aphoper1 Re: wstaje o 4 11.01.12, 15:48
      Cóż Ci powiem... Moja tak miała... przez jakiś rok - między ukończeniem 1. a 2. roku życia. Aha, nie usypiała wtedy nawet karmiona (piersią). Samo minęło. Ale łączę się w bólu, to był ciężki czas.
      • dewu3 Re: wstaje o 4 11.01.12, 15:52
        Jezus Maria, mam wstawać po 4 jeszcze rok...
        • lejdi111 Re: wstaje o 4 11.01.12, 15:54
          wiem, że to Cię nie pocieszy ale ja też wstaję o 4 do pracy smile
          • kasiak37 Re: wstaje o 4 11.01.12, 15:59
            kladz ja w dzien tylko raz.
            • dewu3 Re: wstaje o 4 11.01.12, 16:06
              Też próbowałam, koło 17 ryczy jak wół ze zmęczenia...
        • aphoper1 Re: wstaje o 4 12.01.12, 12:00
          Pytasz, jak było u innychwink To nie znaczy, że u Ciebie też tak będzie! Ja funkcjonowałam jako tako tylko dzięki chodzeniu spać z kurami. Zwłaszcza że moja mała Kurka budziła się w nocy i kilkanaście razy.
    • mikams75 Re: wstaje o 4 11.01.12, 17:56
      postaraj sie pierwsza drzemke dzienna przesunac a druga zlikwidowac.
    • naana26 Re: wstaje o 4 11.01.12, 18:53
      śpisz 4-5 godzin, czyli zasypiasz o północy, albo 23 - bez sensu. Kładź się o 22 - wtedy do 4 masz 6 godzin - nieco lepiej.

mała śpi od 17-18 i o 20 pada ze zmęczenia? dziwne. Ja bym robiła tak:

drzemka 1 - 10-11
      drzemka 2 - 16-17

potem ją przeciągnąć do 21 i położyć, jest szansa że wstanie o 5 albo 6, plus drzemki (ewentualnie) skrócić np do 45 minut. dzieci zwykle brak smu w dzień nadrabiają w nocy. mój syn ma ostatnio jedną drzemkę w dzień - w nocy zamiast 12 h śpi 13.
      • lexie007 Re: wstaje o 4 12.01.12, 14:13
        >>>>śpisz 4-5 godzin, czyli zasypiasz o północy, albo 23 - bez sensu. Kładź się o 22 - wtedy do 4 masz 6 godzin - nieco lepiej.>>>

no to co z tego dnia dla siebie zostaje. to bez sensu.
      • dewu3 Re: wstaje o 4 12.01.12, 16:21
        Nie pisałam, że śpi od 17-18! Śpi od ok.15-15.15 do 16.
    • babyaggie Re: wstaje o 4 11.01.12, 20:40
      dewu3 napisała:

> Żeby jakoś w miarę się wysypiać, musia
      > łabym się kłaść o 20, a to nie jest możliwe, bo dopiero wtedy mogę się zabrać z
      > a domowe

Odpuść te! Z czegoś trzeba zrezygnować a pomyte podłogi na prawdę nie mają znaczenia.

> i zawodowe obowiązki.
      CZego uczysz? Uczysz pierwszy raz tego przedmiotu? Może poświęć pół soboty czy niedzieli na przygotowywanie się do zajęć w bibliotece? Będziesz sama i szybko pójdzie.

Poradźcie coś, bo padnę na pysk, jakiś czas tak się da, ale nie na
      > dłuższą metę! Wasze bąble też tak miały??

Moja tak miała. Budziła się koło 5 i chciała żreć. Dostawała kaszę na wodzie lub mleku sojowym, bez cukru. Jakie kasze jej dajesz?

> Przeszło im?

Przeszło po ok. 2 miesiącach. Ale na kolację najczęściej dostaje zupy z obiadu.

Może zmień kolacje, zmień kaszę jeśli dajesz jej torebkowe i daj jej jejść od razu jak się zbudzi, a nie smoczek.
      • babyaggie Re: wstaje o 4 11.01.12, 20:43
        Przeciąganie drzemek nic nie da. Jak jest głodna to jest głodna daj jej jeść. Zasypia przecież po jedzeniu. Butelkę zamień na niekapek.

Nie wiem też o co chodzi z tym niekarmieniem butelką. Chodzi o cukier i pruchnicę? To odstaw cukier.
      • dewu3 Re: wstaje o 4 12.01.12, 16:25
        Uczę polskiego, mam codziennie stos wypracowań, dyktand itp. Na kolacje daję małej mleczną mannę z Nestle.
        • babyaggie Re: wstaje o 4 12.01.12, 17:09
          Oj to masz roboty sporo. Jedyne co mi przychodzi do głowy to odpuść trochę dzieciom do czasu aż nie zaczniesz się wysypiać. I zadawaj im prace tak by oddawali Ci to we czw/pt - będziesz miała więcej czasu na sprawdzanie. Ale fakt czasochłonną masz robotę.
    • patr77 Re: wstaje o 4 12.01.12, 13:46
      Moja mała też miała w swoim życiu etap wstawania o 4, 4.30. I również jestem nauczycielką, co mogę doradzić, to kłaść się wcześniej spać. Ja watawałam z córką rano, do 6 to już byłam wyszykowana i mogłam coś zrobić, np. sprawdzić klasówki. Poza tym pracuję już 10 lat, to aż tak strasznie nie przygotowuję się do lekcji w domu, bo przez te wszystkie lata nazbierało się mnóstwo materiałów. No i poza tym praca nauczyciela to 18 godzin plus nadgodziny, toteż podejrzewam, że nie siedzisz w pracy do późnego popołudnia. Może spróbuj cześć prac domowych wykonywać jak wrócisz do domu i mała ma drzemkę, a wieczorem faktycznie kłaść się wcześniej. U nas takie wstawanie o nieludzkiej porze trwało jakieś 2-3 miesiące i teraz śpi do 6.
      • lexie007 Re: wstaje o 4 12.01.12, 14:12
        wg mnie jest po prostu godna . W dzien ile je ?co je? to nie da sie tak ze dziecku da sie wieczorem full michy kaszki mannej i bedzie spala do 10 ranosmile takie roczne dziecko juz potrzebuje "tresciwe jedzonko" w dzien.

Powinna juz miec jedna drzemke sprobuj ja klasc kolo 11-12 . a jak juz nie da rady to kolo tej 17stej kladz jak tylko gora 20 min i ja budz.

• dewu3 Re: wstaje o 4 12.01.12, 16:34
          Myślę, że w dzień się najada. Rano o tej 4.30 250ml mleka z kleikiem ryżowym lub kaszką, na II śniadanie kanapka z mięskiem, jajkiem, jajecznica, deser ze słoiczka, kisiel, jogurt - różnie. Potem obiad. Koło 16 podwieczorek - podobnie jak II śniadanie. Koło 20 250ml manny. W międzyczasie zjada jabłko, banana, chrupki, co tam dorwie...
          • lexie007 Re: wstaje o 4 12.01.12, 16:46
            nie wiem czy wymienilas wszytsko to co jej dajesz ,ale to sa tzw przekaski co taki kiesiel ,deser ze sloiczka czy owoc . A kiedy je zupke czy drugie danie? i co je? je i ile? taka kacha widac jej ne wystarcza ..widac ze do niejadkow nie nalezysmile to sie cieszsmile moze na kolacje podaj jej znow jakas kanapke + mleko z butli czy co tam pije czy paroweczke z rana .
            250 ml kachy to bardzo duzo moje tez uwielbialy kache( ale nigdy az tyle nie jadly) i po roku czasu juz im nie wystarczala. Musialam dawac im to co my jemu.
            • babyaggie Re: wstaje o 4 12.01.12, 17:07
              Nie ważne ile w dzień je. Z doświadczenia z moim jednym dzieckiem wiem, że nie ma to znaczenia bo ona dużo je. Miała taki okres że najzwyczajniej była głodna rano. Bywało że budziła się o 2-3 rano na jedzenie i je dostawała. Uznaliśmy że może ma taki okres rozwojowy że musi jeść częściej.

U nas pomogły zmiany kolacji. Najlepiej jej wchodziły wtedy zupy.
              No i rano niekapek z niesłodkim śniadaniem w płynie. Nasza jest bezcukrowa. Dziecko, które jadło kaszki może nie wypić kaszy na mleku migdałowym więc niczego nie będe w tej kwestii doradzać.
            • dewu3 Re: wstaje o 4 12.01.12, 18:33
              Przecież napisałam, że je obiad, dwa dania. Je trzy pełne posiłki + dwa razy przekąski, zgodnie z tabelą żywieniową! Parówki za nic jej nie dam, same świństwa tam są.
              • lexie007 Re: wstaje o 4 12.01.12, 20:11
                >>>>Parówki za nic jej nie dam, same świństwa tam są.<<<<

to zalezy w jakie parowki kupisz.
                tak samo w jogurtach jest cukier , w kaszy mannej sa jakies wartosci odzywcze , oprocz tego ze zapychajace? a wedliny ze sklepu masz to wiesz czego tam nie ma? czy takie deserki i zupki ze sloiczkow.

wiec musialabys chyba wszytsko sama robic i wtedy miec pewnosc ze swinstw nie je.
                narrraa
                • dewu3 Re: wstaje o 4 12.01.12, 20:48
                  W jogurtach dla niemowląt, a takie je, nie ma cukru, wędlinę sama jej robię, nie kupuję sklepowej. Co do obiadków ze słoika, kolega ze studiów się przekwalifikował i pracuje w Bobovicie, zapewniał mnie, że słoiki ok.
    • frestre Re: wstaje o 4 12.01.12, 15:32
      codziennie przesuwaj o kilka minut pierwszą drzemkę
      drugą skracaj nawet jeśli dziecko nie jest zbyt zadowolone....

za jakiś czas zlikwiduj druga drzemkę-pierwszą rób około 12.00-13.00
      przez jakiś czas kładź wcześniej
      a w nocy "ja" podałabym mleko skoro dzieć jest głodny....?

i głowa do góry bo wszystko jest tak ruchome i zmienne, że niedługo nie będziesz pamiętać, że był taki problem.......tego życzęsmile
      • dewu3 Re: wstaje o 4 12.01.12, 20:50
        frestre napisała:

> codziennie przesuwaj o kilka minut pierwszą drzemkę
        > drugą skracaj nawet jeśli dziecko nie jest zbyt zadowolone....
        >
        > za jakiś czas zlikwiduj druga drzemkę-pierwszą rób około 12.00-13.00
        > przez jakiś czas kładź wcześniej
        > a w nocy "ja" podałabym mleko skoro dzieć jest głodny....?
        >
        > i głowa do góry bo wszystko jest tak ruchome i zmienne, że niedługo nie będzies
        > z pamiętać, że był taki problem.......tego życzęsmile

Dzięki, to chyba sensowna rada... Zobaczę, dziś nie dałam jej za długo spać w dzień, położyłam po 20, zobaczymy...
        >
    • aniaurszula Re: wstaje o 4 12.01.12, 21:27
      daj jej butle jak tylko sie obudzi, usnie a ty odpoczniesz troche, z rozmow z osobami jak lekarz, rehabilitant wiem ze dziecko ma nocna 8 g maksymalnie przerwe miedzy posilkami dluzej nie wytrzyma i jest glodne a ze wypada to o 4-5 to juz inna sprawa. starsza tak karmilam obecnie 7 lat bez nadwagi i pruchnicy, mlodsza 14 mcy tez karmie ok 5 ona dosypia a ja mam czas na drzemke do 7, wiec 2 godziny moje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka