mokrasa 03.04.08, 18:49 To nie żart!!!! Jest już oficjalna interpretacja ustawy przez MEN, jutro BE ma zmienić warunki rekrutacji. W związku z tym ogłoszenie wyników może się przesunąć o kilka dni. UDAAAAAAAŁOOOOOOOOOOOO SIĘ!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwona.p1 Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 03.04.08, 19:05 Oficjalnie to może i się zmieni ale nieoficjalnie jak znam życie będzie jak miało być. Odpowiedz Link Zgłoś
mokrasa Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 03.04.08, 19:09 Maja zmienić w systemie. Jak moja mała sie dostanie do przedszkola pierwszego wyboru to znaczy że zmienili Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 03.04.08, 19:13 Moniko, Twoja córka dostanie się nawet gdyby nie zmienili . Ostatnio wszędzie Cię było pełno, od gazet przez internet po telewizję, a znasz zasadę - żeby kogoś "przymknąć", żeby się przestał czepiać, trzeba jego sprawę załatwić pozytywnie. I mówię to z pełnym uznaniem dla Ciebie i Twojego uporu, bo wyrosłaś w opinii publicznej na pierwszą wojowniczkę o prawa "nieskończonych" trzylatków. A wiesz może, o jakie zmiany chodzi? Czy mogę przypuszczać, że nasze dzieci będą miały normalne szanse? Odpowiedz Link Zgłoś
mokrasa Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 03.04.08, 19:17 Tak, z emocji napisałam niedokładnie. Ma byc zniesione kryterium wieku, czyli cały rok ma byc traktowany jednakowo!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 03.04.08, 19:33 Tak przypuszczałam, choć nie byłam pewna bo nie znalazłam na stronie MEN żadnych informacji na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskazuza Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 03.04.08, 20:24 Jeśli tak się stanie to będzie to TWOJA zasługa! Wystawię Ci małe, pokojowe miejsce kultu Odpowiedz Link Zgłoś
pawek123 Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 03.04.08, 21:25 Super jesli to rzeczywiscie wejdzie w zycie... Ale jak znam zycie to niby caly rocznik bedzie mial jednakowe szanse a np w moim przedszkolu jest ok 60 dzieci na 25 miejsc a Pani Dyrektor "lubi" dzieci z poczatku roku to przyjmie ostatecznie te starsze niz te mlodsze... Takze skutek bedzie taki ze w jednych przedszkolach szanse beda rowne a w drugim mniej rowne... Odpowiedz Link Zgłoś
kudp Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 03.04.08, 22:10 A tak w ogole to w jaki sposob wyobrazacie sobie selekcje dzieci. Moze casting organizowany przez dyrektor przedszkola, ktory mialby stwierdzic stopien rozwiniecia dziecka? Dlatego nie dziwie sie, ze latwiej jest dokonac wyboru po dacie urodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 03.04.08, 22:52 kudp jakos do zeszłego roku dawlai sobie radę i dzieic z drugiej połowy roku nei byly dyskryminowne (poza wyjątkami np. Białołeką) dziewczyy jesli sie wam udalo to CHYLĘ CZOŁA SZACUNEK! Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 09:26 franula napisała: > kudp > jakos do zeszłego roku dawlai sobie radę i dzieic z drugiej połowy > roku nei byly dyskryminowne (poza wyjątkami np. Białołeką) Bzdura. To samo kryterium obowiązywało na Ursynowie. Wiem, bo startowaliśmy. Do najmłodszej grupy nie przyjęli nikogo urodzonego od października do grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 11:08 isa 1001 nie bzdura. Moje dziecko z grudnia się dostało w zeszłym roku. Podobnie jak chyba wszystkie dzieci z mojego forum grudniowego startujące do przedszkoli warszawskich w zeszłym roku. Łącznie z dzieckiem ze stycznia 2005. A grupie mojego dziecko jest dziecko z marca 2005. Lokalnie - tak na Ursynowie też, to obowiązywało ale nie bylo totalnej dyskryminacji sankcjonowanej przez Biuro Edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
moccia1 Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 03.04.08, 22:10 SUPER! Gratulacje! Ciesze sie ze ten nonsens sie skonczy. Teraz jakie bedzie kryterium pierwszenstwa? Rozumiem, ze punkty pozostana bez zmian tylko zdejma bonus 1000 punktow za wiek? Jestem lekko zaniepokojona przesunieciem terminu wynikow, bo mam ultimatum podpisania umowy z prywatnym przedszkolem do 11 kwietnia. Jak nie podpisze, liczac na panstwowe, to mi przepada. Moge zostac na lodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mokrasa Re: proszę o link do interpretacji MENu 03.04.08, 22:31 Chyba to nie jest nigdzie opublikowane jeszcze. Ale wszędzie opinie są jednoznaczne. Przykład tutaj wiadomosci.onet.pl/1723155,11,rpo_zwraca_sie_do_men_ws_przyjec_do_przedszkoli,item.html Poproszony o komentarz do tego listu sekretarz stanu w MEN prof. Zbigniew Marciniak powiedział, że sprawa ta będzie uregulowana w nowelizacji ustawy, która ma dopuścić do nauki w szkole 6-latków. - Nasi prawnicy analizowali ten problem i stwierdzili, że można go w tej nowelizacji rozwiązać. W szczególności dointerpretujemy ten przepis tak, aby dzieci były traktowane rocznikowo a nie według daty urodzenia - powiedział sekretarz stanu w MEN prof. Zbigniew Marciniak. Odpowiedz Link Zgłoś
ollas Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 03.04.08, 22:51 Nie wierzyłam, że uda się coś zrobić... To znaczy miałam nadzieję, ale nie raczej w odniesieniu do młodszych... Mój syn jest ztych, co zechcieli urodzić się po 1 września, a w przedszkolu będzie tez jego siostra (w zerówce). Bardzo chcielibyśmy wykorzystać siostrę do adaptacji brata... I powolutku traciłam już nadzieję, a teraz znów zatliło się małe światełko! Mokrasa to TWOJA zasługa! Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiabn Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 07:38 naprawdę super, jestem pełna podziwu dla twoich działań Odpowiedz Link Zgłoś
mokrasa Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 08:11 Artykuł z dziejszego ZW www.zw.com.pl/artykul/236826.html Po czymś takim chyba się nie wycofają!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 10:08 Dla mnie to katastrofa, bo może się okazać, że moje dziecko urodzone w listopadzie 2004 roku straci miejsce na rzecz dziecka urodzonego po 1 wrzesnia 2005 roku - tak naprawdę sprawiedliwość dla jednych jest niesprawiedliwością dla innych (( Ciekawa jestem, jak rozwiążą problemz ilością chętnych dzieci do przedszkoli, bo przecież nie łudzę się, że rozszerzą liczbę miejsc w przedszkolach, tak aby utworzyć oddziały dla 2,5 latków?! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 10:17 Ale w tej chwili wszystkie dzieci mają w miarę równe szanse. Szczerze mówiąc, nie sądzę, aby takie dzieci jak Twoje miały gorsze szanse - przecież to są już prawie czterolatki, więc są bardzo samodzielne a tym samym sprawiają mniej kłopotów wychowawczyniom. Odpowiedz Link Zgłoś
fittonia Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 10:24 te dzieci nie maja za bardzo rownych szans,bo w trzylatkach ich nie chca bo wiekowo za "stare",a w czterolatkach nie ma miejsc,a nie kazde przedszkole otworzylo dodatkowa grupe,zreszta co bylo widac na tej liscie rekrutacyjnej,doslownie kilka to zrobilo,a wiem ze jest ciezko bo u mnie w bloku jest troje takich dzieci,z II polowy 2004r,sa one odsylane od przedszkola do przedszkola po szukanie miejsc i do tej pory figuruja na liscie rezerwowej Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 10:29 Ale w rekrutacji nie ma znaczenia subiektywna ocena, tylko sztywne kryteria. Mój Matik w zeszłym roku nie miałby szans na przyjęcie do przedszkola i dlatego jeszcze na rok pozostał w żłobku, a teraz okaże się, że nie dostanie się do przedszkola, bo nagle kryteria zaczęły spełniać dzieci, które jednak nie ukończyły 3 lat. Do tej pory było tak, że dzieci 2,5 letnie (w rozumieniu: te które urodziły się po 1 września) miały szanse na przyjęcie do przedszkola, o ile były wolne miejsca, teraz te prawa się wyrównały. Brawo dla Mokrasy, że była w stanie zawalczyć z urzędnikami, ale nie zmienia się jeden podstawowy fakt: miejsc w przedszkolach więcej nie będzie! a przynajmniej nie w tym roku... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 10:54 Ale myślę, że teraz będą brane pod uwagę inne przesłanki, takie bardziej życiowe niż data urodzenia. Bo praktycznie rodzice niepracujący skończonego trzylatka mieli dotąd wręcz pewność że ich dziecko dostanie się do przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 10:57 Te zasady są w ogóle porąbane, bo należałoby także przy okazji poruszyć sprawę weryfikacji danych zawartych we wniosku do przedszkola, bo wiem, ze ludzie kłamią (nie boję się użyć takiego słowa) we wniosku, żeby "podkręcić" szanse swojego dziecka na przyjęcie do przedszkola... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 10:58 Zresztą poczekajmy na fakty: ogłoszenie na stronie wydziału edukacji i na opinię fachowca - przedszkole2. Myśle, że jeżeli coś się zmieni w wiadomej sprawie, to pani dyrektor nam o tym powie. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 na dzień dzisiejszy wygląda tak ... 04.04.08, 12:34 wczoraj, od 15 miałyśmy móc układać kolejność kandydatów, oczywiście tylko tych z tą samą ilością punktów ( to odnośnie naszej decyzyjności w tym zakresie ) ale po zalogowaniu w systemie została zamieszczona taka informacja, cytuję : "Ze względu na błędy popełnione przez niektórych dyrektorów przedszkoli w trakcie wprowadzania i weryfikacji formularzy zgłoszeniowych oraz konieczność ich poprawienia termin rozpoczęcia etapu porządkowania list chętnych (różnicowania kandydatów nierozróżnionych kryteriami) zostaje przesunięty na 04.04.2008r. godz. 15.00. " - błedy dyrektorów - hm - na kogoś trzeba zgodnić, bo trudno przyznać się, że my mialyśłmy rację co do rozumienia dziecka 3letniego. CO do stwierdzeń pani Lipszyc w sprawie, ze to dyrektor podejmuje decyzję to też teoria spiskowa, moim zdaniem, bo w końcu gdzies kozioł ofiarny musi być. Mamy mieć możliwość przestawiania na liście dzieci z tą samą ilością punktów, czyli jeśli na końcu listy będzie kilkanascie osób z taka sama ilością, a miesc tylko kilka to system ułozy je wg jakieś ogólnej zasady ( prawdopodobnie terminu rejestracji przez rodzica ), a dyrektor przyjmując dodatkowe kryterium ( np. miejsce zamieszkania ) przyjmie dzieci z najbliższej okolicy, a poza listę wyrzuci te z dalszej i z innych dzielnic ., które trafia na listy koljenych wyborów. Oczywiście, że dyrektor mógłby wziąć kryterium wieku ale w tej sytuacji byłoby to łamanie prawa jeśłi jest wyjasnienie MENu, jednak może ( oczywiście mówię to z usmiechem bo cytuję p. L. ) przyjąć dzieci bardziej samodzielne i dojrzałe do przedszkola - ciekawe skąd ma to wiedzieć? Czyli tak wygląda nasze ostatnie słowo. Dla pocieszenia wiem, że w niektórych starszych dzielnicach będą miejsca bo rozmawiałam z koleżankami z innych przedszkoli i dzielnic. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: na dzień dzisiejszy wygląda tak ... 04.04.08, 12:39 przedszkole2 napisała: > to system > ułozy je wg jakieś ogólnej zasady ( prawdopodobnie terminu > rejestracji przez rodzica ), a dyrektor przyjmując dodatkowe > kryterium ( np. miejsce zamieszkania ) przyjmie dzieci z najbliższej > okolicy Co też będzie łamaniem prawa, bo to nie były kryteria naboru!!! Ani konieczne ani dodatkowe! A życzenie powodzenia przydadzą się myślę nam wszystkim... Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: na dzień dzisiejszy wygląda tak ... 04.04.08, 22:16 Woli Pani żeby system dokonał wyboru wg. kolejnosci zgłoszeń? A ja wolałabym przyjąć dziecko , które mieszka na drugiej stronie ulicy, czy w bloku obok niz dziecko z drugiej strony miasta, bo znajac życie takie dzieci szybko się wykruszają gdyż rodzice zauważają, że dzieci te spedzają w dusznych samochodach kilka godzin dziennie, po drugie ważne jest żeby dzieci integrowały się z najblizszym otoczeniem, miało tu przyjaciół z którymi często potem trafia do szkoły. Ciekawe co na to mamy ,ktore mieszkają blisko przedszkoli albo co mamy, które złożyły wnioski ostaniego tygodnia? Odpowiedz Link Zgłoś
ollas na dzień dzisiejszy wygląda tak .. do przedszkole2 04.04.08, 23:15 Proszę nam napisać, czy rzeczywiście coś zmieniło się w punktach naszych dzieci po wiadomościach, artykułach i innych dobrych wieściach dnia dzisiejszego? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: na dzień dzisiejszy wygląda tak .. do przedsz 05.04.08, 08:03 Nie widać zmian, ale ... miałyśmy móc od przedwczoraj do wczoraj ustawiać opisaną już kolejność w opisanym zakresie jednak od wczoraj wisi informacja, że będzie to można zrobić od 16 i zakończenie w poniedzialaek o 12 ( żeby było smiesznie to dyrektorzy mają zebranie w poniedziałek właśnie z BE ), czyli ograniczono nam czas lub założono, że mamy to zrobić w domach w weekend, jednak jak od wczoraj do teraz wchodzę w zakładkę układania kolejności to wyskakuje error ... i nic nie można nawet zobaczyć i to nie tylko u mnie - spradzałam. Tak więc może cały czas jeszcze coś tam robią w systemie. Dam znać jak juz coś się wyjaśni. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 ale widać ... 05.04.08, 08:08 jak wejdzie się w kryteria punktowe to faktycznie nie ma już punktów za 3 lata, a wszystkie dzieci , które będą miały pełne 3 lata maja zdjętą ilość punktów, którą miały za to naliczoną. Ale nadal system ma error gdy się chce wejśc na ustalanie listy ... może zwariował ze szczęscia ? Bardzo się cieszę bo mam wiele rodzeństw dzieci obecnych i z ubieglych lat własnie urodzonych po 1 września i to naprawdę super dzieci i rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
ollas Re: ale widać ... 05.04.08, 08:34 Bardzo się cieszę. My właśniej jesteśmy w takiej sytuacji... Córa zostaje w zerówce (z którą też nie było wiadomo, jak będzie), by "wprowadzić" brata do przedszkola. Oboje nie dopuszczają do siebie myśli, że może być inaczej. Dziękuję za odpowiedzi i czekam na następne wieści. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mokrasa Re: ale widać ... 05.04.08, 08:52 Jak sie wchodzi jako rodzic to została tylko pozycja zmiana hasła, nie ma danych, preferencji itd. Może cos zmieniają. Szkoda, ze nikt się nie pofatygował, zeb dac jakiś oficjalny komunikat Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: ale widać ... 05.04.08, 09:44 Coż z tego, że nam dali oficjalny komunikat jak nijak ma sie to do faktycznego stanu??!! Myślę, że póki co teraz ruch dyrektorów ( jeśłi uda się wreszcie tam wejść ) i dopiero jak ustalą się ostateczne listy będzie można coś zobaczyć ze strony rodzica. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: ale widać ... 05.04.08, 10:18 Cieszę się bardzo, że zlikwidowali punkty za urodzenie, bo już straciłam nadzieję. W zeszłym tygodniu otrzymałam maila z BE (z którym trochę korespondowałam celem uzyskania informacji o sposobie działania systemu) że bezsprzeczne pierwszeństwo w danym przedszkolu mają skończone trzylatki. Nawet jeśli dane przedszkole jest kolejnym (drugim, trzecim itd) w ich zgłoszeniu. Więc nie miałoby znaczenia że do danego przedszkola złozono niewiele podań Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: ale widać ... 05.04.08, 11:34 przedszkole2 napisała: > Bardzo się cieszę bo mam wiele rodzeństw dzieci > obecnych i z ubieglych lat własnie urodzonych po 1 września i to > naprawdę super dzieci i rodzice. Świetnie! Czyli jednak po znajomości - czyli mamy dodatkowe kryterium! Odpowiedz Link Zgłoś
fittonia Re: ale widać ... 05.04.08, 11:41 napewno nie chodzi o typowe znajomosci,ale bedac na miejscu rodzica,gdzie jedno dziecko jest juz w przedszkolu,to normalne chyba ze rodzenstwo posyla sie do tej samej placowki,nie kazdy ma samochod i rozwiezienie dzieci po roznych przedszkolach,w roznych czesciach miasta uniemozliwia dojazd do pracy na czas Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: ale widać ... 05.04.08, 11:51 Jest to jedno z w miarę oficjalnych kryteriów, w zeszłym roku takie było w "moim" przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
fittonia Re: ale widać ... 05.04.08, 11:53 wydaje mi sie,ze to w miare sprawiedliwe kryterium,latwiej jest odbierac dzieci z tej samej placowki Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: ale widać ... 05.04.08, 12:17 "i to naprawdę super dzieci i rodzice" źle się może wyraziłam, bo zdenerwowało mnie tak naprawdę to powyższe stwierdzenie. Autorka postu zasugerowała, że jedne dzieci, te jej znane (albo przynajmniej znane przez rodzeństwo i rodziców) są super, natomiast dzieci i rodzice, którzy po raz pierwszy się ubiegają już tacy fajni nie są... ja wiem, że nie można wymagać obiektywizmu, ale przynajmniej zachowujmy pozory, że ten nabór ma jakieś cechy profesjonalizmu, a nie jest podyktowane indywidualnymi upodobaniami pani dyrektor. Poza tym czy dziecko 2,5 letnie, które ma rodzeństwo w tym przedszkolu powinno jednak mieć pierwszeństwo przed dzieckiem które ukończyło 3 lata... nie mam pewności. Wiem, że teraz każdą wypowiedź będę traktować bardzo osobiście i wszystko mnie w tym temacie drażni, ale fakt, jestem zdenerwowana, bo nie zmienia się reguł gry w trakcie jej trwania i o to mam ogromny żal... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: ale widać ... 05.04.08, 12:44 Nie dogodzi się wszystkim. Ja się cieszę, bo przynajmniej teoretycznie jakąś szansę na umieszczenie dziecka w przedszkolu mam. Kiedy wybierałam miejsce na mieszkanie, wybrałam okolicę gdzie jest dużo przedszkoli, własnie pod kątem przyszłych możliwości umieszczenia dziecka. Żeby je do przedszkola przygotowac, oddałam do żłobka. Daję mu prawidłowe wzorce życiowe, pokazując jak ważna jest praca zawodowa i w ogóle obowiązki codzienne (praca, żłobek itd). I teraz moje dziecko miało być pokrzywdzone tylko dlatego, że urodziło się po 1 września. Miało nie być dla niego miejsca w przedszkolu, które wybrałam sobie już rok temu, bo pierwszeństwo mają dzieci nawet z innych dzielnic, nawet rodziców niepracujących. Rozumiem rozgoryczenie mam z Białołęki, Mokotowa itd, gdzie przedszkoli nie ma i sa gotowe wozić dziecko nawet przez pół Warszawy. Rozumiem rozgoryczenie mam, których dzieci skończą 3 lata do końca sierpnia i były przekonane, że mają zapewnione miejsce w przedszkolu. Tak jak napisałam, nikomu się nie dogodzi. Na pocieszenie dodam, że z upływem kolejnych tyogdni zmniejsza się problem. Najpierw mówiono że dzieci z rocznika 2005 jest w Warszawie 15 tys. a dla 7,5 tylko przygotowano miejsca w przedszkolach. Potem mówiono, że "tylko" dla 5 tys dzieci zabraknie miejsc. Teraz podano, że zalogowało się w systemie około 12 tys. osób, a miejsc wystarczy dla 8,5 tys. dzieci. Brzmi to coraz bardziej optymistycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
pawek123 Re: ale widać ... 05.04.08, 14:42 No wlasnie ze sie wszystkim nie dogodzi i nie dla wszystkich wszystko bedzie sprawiedliwe! Czyli ja teraz powinienem walczyc w BE o to ze mam mniejsze szanse bo moj syn nie ma rodzenstwa starszego a "nasza" Pani Dyrektor teoretycznie mnie nie zna bo widziala nas rodzicow tylko raz i nie wie czy bedziemy mili fajni itp itd czyli moj syn ma mniejsze szanse na dostanie sie do przedszkola tylko dlatego ze to nasze pierwsze dziecko.... sprawiedliwosc to sprawa wzgledna! Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: ale widać ... 05.04.08, 16:33 Żeby było jasne - mój Matik też jest z drugiej połowy roku, z listopada, pozostał jeszcze rok w żłobku, m. in. dlatego, żeby idąc do przedszkola miał ukończone 3 lata (z resztą tak zrobiło wiele mam z naszego żłobka), przedszkole wybraliśmy w rejonie zameldowania, więc wszystko z tego, co piszesz jest tak jakby spełnione. Teraz sobie wyobraź sytuację (spróbuj wczuć się w moją sytuację), że mój mały kończy żłobek, jest w wieku 3 lata i 10 m-cy, oboje z mężem pracujemy i nie będzie dla niego miejsca w żłobku, bo to miejsce zostanie zajęte przez 2,5 latka, debiutanta, wszystko jedno czy będzie miał już rodzeństwo w tym samym przedszkolu, czy nie. Jasne, że nikomu się nie dogodzi... tylko proszę spróbować choć postawić się w mojej sytuacji... Poza tym zmienia się zasady gry w trakcie jej trwania i to mnie najbardziej wkurza! Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak jeszcze jedno... 05.04.08, 16:35 Mam pytanie: dlaczego, mając miejsce w żłobku, nie poczekała pani jeszcze rok na zapisanie dziecka do przedszkola...? Jeżeli można wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
mokrasa Re: jeszcze jedno... 05.04.08, 16:41 Żłobki naciskają rodziców na zwolnienie miejsc - prasa dość szeroko pisze że sytuacja ze zlobkami jest jeszcze gorsza niz z przedszkolami))) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: jeszcze jedno... 05.04.08, 16:52 Jeszcze nie zrezygnowałam z miejsca w żłobku. Całkiem możliwe, że się tak skończy, że mój syn pobędzie jeszcze rok w żłobku, bo nawet jeśli BE zrezygnowało oficjalnie z kryterium wiekowego, to podejrzewam że dyrektorzy przedszkoli mając do wyboru dziecko w wieku Pani Matika albo mojego Jasia wybiorą starsze. Więc pewnie cała nasza dyskusja mija się z celem i jeszcze przez rok będę miała żłobkowicza. A czemu chcę, żeby poszedł do przedszkola? Bo myśle, że przebywanie ze starszymi dziećmi, w wieku Pani Matika, da mu więcej niż z młodszymi zarówno w kwestii edukacji jak i socjalizacji. Ponadto chcę zwolnić miejsce w żłobku dla kogoś, kto czeka około roku na liście rezerwowej mojego żłobka (wiem, że tyle się średnio czeka w Warszawie na żłobek). No i również z powodu braku zaufania do władz zarówno rządowych jak i samorządowych. Rządowych - bo przygotowują reformę edukacji i zamiast 4 lat zabawo-nauki w przedszkolu, jak jest w tej chwili, moje dziecko będzie miało 2 do 3. A nie wiem, czy ktoś odpowiedzialny za "krojenie" programów edukacyjnych z 4 do 2 lat zrobi to dobrze i czy mojemu dziecku wyjdzie to na dobre. Samorządowych - bo nie wiem, czy za rok moje dziecko nie okaże się "za stare" żeby iść do pierwszej grupy, a do starszej go nie przyjmą bo nie będzie miejsc. Standardowo wolnych miejsc w nowej grupie jest około 23 - 25. W starszych - jeśli są, to pojedyńcze. A kryteria rekrutacji powszechnie przyjęte w przedszkolach są następujące: dzieci już chodzące, dzieci samotnych matek, rodziców niepełnosprawnych, z rodzin zastępczych i adoptowane, dzieci mające rodzeństwo w tym przedszkolu i dopiero dzieci obojga rodziców pracujących i reszta. No i jeszcze to nieformalne kryterium wiekowe. Więc jest szansa, że moje i tak się nie dostanie. Ot, i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: jeszcze jedno... 05.04.08, 17:43 Ewo Mamo Jasia ja nie wiem gdzie te roczne listy czekania na żłobek moze na Białołęce/Ursynowie?. Dwa lata temu złożyłam w trzech żłobkach (Koszykowa, Smocza, Grzybowska) podania w lipcu/sierpniu (a wiec grubo po rekrutacji!), we wszytkich byłam daleko w rezerwie i wszytstkie zadzownily do mnie na poczatku/ w polowie/w końcu wrzesnia oferujac miejsce... nie pisze by polemizować tylko by pocieszać że może nie jest tak źle? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: jeszcze jedno... 05.04.08, 18:38 Dwa lata temu to i ja czekałam dwa miesiące. Ale na forum "żłobki" koleżanki piszą o tegorocznych zmaganiach - i często powtarza się własnie okres około roku. Przyjęłam to do wiadomości i tym bardziej chcę zwolnić jedno miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia1710 Re: ale widać ... 08.04.08, 19:12 Jestem zdania,że tak samo dyskryminujące jest pierwszeństwo dzieci,których rodzeństwo uczęszcza do przedszkola ( "i to naprawdę super dzieci i rodzice").Tym również powinien zajać się rzecznik praw obywatelskich. Szkoda również,że kosztem jego opinii ( zresztą słusznej)będą rzeczywiście pokrzywdzone te wszystkie dzieci urodzone w 2004 roku, po wrześniu. I tak miały już pod górkę, bo, np. na 4 przedszkola w mojej okolicy, w 2 dyrektorzy chcą mieć w grupach "dzieci czyste wiekowo"( cytuję)i na 6 grup w obu przedszkolach dla rocznika 2004 jest realnie ...20 miejsc.Pozdrawiam.Życzę wszystkim dzieciom znaczka z muchomorkiem. Gosia. Odpowiedz Link Zgłoś
ollas Re: ale widać ... 05.04.08, 17:39 To chyba nie tak... O ile wiem, dyrektorzy nie mają możliwości umieszczenia na listach konkretnych dzieci. Mam dziecko w przedszkolu i jasne było (do wczoraj), że drugie nie ma na nie szans, bo urodziło się po 1.09. I nie będzie wcale 2 i pół latkiem, bo jest nim już teraz... Dla mnie było oczywiste, że kryterium pt. rodzeństwo w jakimś stopniu powinno funkcjonować (i jest i waży 64 punkty!). I to tyle... Jeśli te 64 punkty wystarczą, to się załapiemy, jeśli nie, to nikt na to nic nie poradzi. To chyba oczywiste, że rodzic chciałby mieć dwoje dzieci w tym samym przedszkolu. I to nie z wygodnictwa, ale ze względu na dzieci, na to, że będą razem, będą mieć wspólne tematy, wspólne życie. Moje starsze dziecko też kiedyś szło do przedszkola i też było dużo chętnych (choć nie tyle ). Mokrasa ma rację, nie przepychajmy się słownie, bo to nic nie da. I nie o to chodzi. Pozdrawiam wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
dzbanuszek Re: wiele z nas odetchnelo :))) 04.04.08, 09:09 swietnie pomimo ze ja nie walczylam (Filip z lutego) gratuluje wygranej! ja wywalczylam za to ze zerowki z przedszkoli nie zostaly juz w tym roku przeniesione obligatoryjnie do szkol ;PPP brawo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fittonia Re: wiele z nas odetchnelo :))) 04.04.08, 09:37 ja tez gratuluje,pomimo ze do walki wlaczalam sie tylko polowicznie bo corka jest z kwietnia,na przedszkole wogole nie mam nadziei przy tej liczbie dzieci,szkoda tylko ze wychowawczego platnego nie daja na trzylatki,ktore nie z winy rodzicow nie dostana sie do przedszkola,tylko z takiej przyczyny ze miasto nie nadaza za wlasnym dynamicznym rozwojem,corka w zlobku moze byc tylko do konca czerwca i ewentualnie dyzur wakacyjny,a potem od wrzesnia chyba pojdzie ze mna do pracy, nie wierze tez w te wolne miejsca od wrzesnia,bo na takie miejsca ode mnie z osiedla czeka kilkanascie dzieci,na listach rezerwowych,poza tym i tak najgorzej na tym wszystkim wychodza dzieci z drugiej polowy roku 2004, Odpowiedz Link Zgłoś
mokrasa podsumowanie urzędników 04.04.08, 09:41 blog.zw.com.pl/blog/archives/655 Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: wiele z nas odetchnelo :))) 04.04.08, 09:48 Mimo że jestem z Wrocławia i u nas dzieci nie są dyskryminowane ze względu na datę urodzenia, a na dodatek mój syn jest ze stycznia więc dzierżyłby palmę pierwszeństwa dzięki tym głupawym przepisom GRATULUJĘ!! Monikę rzeczywiście widziałam w tv ale nie wiedziałam, że to ta sama co na forum. Precz z głupotą i dyskryminacją! Odpowiedz Link Zgłoś
kotek15 Re: wiele z nas odetchnelo :))) 04.04.08, 10:28 a dyrektorzy robią i tak co chcą, w tamtym roku synek urodzony w sierpniue nie dostał się bo urodził sie za pożno, z powodu małej ilości miejsc /2 grupy po 27/ kolejnosć urodzenia byłą kolejnością przyjecia i miejsca wyczerpały się szybko, dzieci urodzone w czerwcu już sie nie dostały. wiadomo że dyrektorka jak ma wybór to przyjmie dziecko ze stycznia a nie z grudnia+ życzę powodzenia pzdr M Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Jest dwunasta.... 04.04.08, 13:58 Jest czternasta i dalej nic..... Odpowiedz Link Zgłoś
malabju Paranoja 04.04.08, 12:48 a może tak zamiast skupiać się tylko na dacie to zacząć przestrzegać wszystkich kryteriów w przyjęciu dziecka do przedszkola.. nie trzeba daleko szukać żeby znaleźć ile matek pisze, że jest samotnym rodzicem mając męża, to samo dotyczy konkubinatów, podczas gdy na prawdę samotna matka pozostaje z problemem nie przyjętego dziecka, to samo dotyczy nie pracujących rodziców - są dwie grupy nie pracuje bo nie mogę znaleźć pracy i nie pracuję bo tak mi wygodniej.. dziecko nie musi chodzić do przedszkola, wyrównywaniu zdolności dziecka służy zerówka to wszystko można prosto zweryfikować tylko, że prawda jest taka że każdy umywa ręce zasłaniając się ochroną danych (bzdura, bo nikt ich nie będzie przecież publikował) Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: Paranoja 04.04.08, 12:56 ba! ja znam nawet przypadki oszustw w temacie daty narodzin dziecka, kiedy to przecież łatwo zweryfikować, prosząc o odpis aktu urodzenia, albo sprawdzając chociażby po nr pesel - to sam system mógłby sprawdzać, no ale do tego potrzeba prawdziwego SYSTEMU, a nie jakiegoś kiepsko skonstruowanego na prędce programiku... To samo jest z zaświadczeniami o zatrudnieniu - wszędzie jest napisane, że Dyrekcja przedszkola może poprosić o dodatkowe dokumenty w celu weryfikacji, a przecież ten dokument od pracodawcy dostaje się niemalże od ręki i na każde żądanie pracownika! Odpowiedz Link Zgłoś
u.ciechorska06 Re: a dziecko z pełnej rodziny nie powinno sie do 08.04.08, 11:34 Oczywiście , że powinno, ale jest w tej lepszej - czytaj szczęśliwszej sytuacji , że mogą się nim zająć oboje rodziców lub dziadkowie z obu stron- wiesz? a tak poza tym to powinna być jednym z ważnych kryteriów sytuacja materialna rodziców bo chyba nie fair jest jak miejsce w przedszkolu ,czy źłobku zajmują dzieci, których rodziców stać na prywatne przedszkola czy nianie , a chcą na tym zaoszczędzić , bo po co tyle kasy tracić skoro państwo dołoży . Moje dziecko jako matki samotnej i niepracującej zostało przyjęte [jest z marca ] ale córka chorowała i dla mnie ważniejsze jest zdrowie córki więc zrezygnowałam a dziecko rozwija się rewelacyjnie i bez przedszkola. Pozdrawiam > Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: a dziecko z pełnej rodziny nie powinno sie do 08.04.08, 11:42 u.ciechorska06 napisała: > Oczywiście , że powinno, ale jest w tej lepszej - czytaj > szczęśliwszej sytuacji , że mogą się nim zająć oboje > rodziców lub dziadkowie z obu stron- wiesz? a tak poza tym > to powinna być jednym z ważnych kryteriów sytuacja > materialna rodziców bo chyba nie fair jest jak miejsce w > przedszkolu ,czy źłobku zajmują dzieci, których rodziców > stać na prywatne przedszkola czy nianie , a chcą na tym > zaoszczędzić , bo po co tyle kasy tracić skoro państwo > dołoży . Moje dziecko jako matki samotnej i niepracującej > zostało przyjęte [jest z marca ] ale córka chorowała i dla > mnie ważniejsze jest zdrowie córki więc zrezygnowałam a > dziecko rozwija się rewelacyjnie i bez przedszkola. Pozdrawiam Znam samotne matki, które mogą przebierać w osobach mogących się zapiekować dziecki. I znam małżeństwa, które na nikogo poza sobą liczyć nie mogą. Samotna matka po prostu nie ma męża, ale nie wmawiaj nam, że jej od razu wszyscy krewni wymarli. Odpowiedz Link Zgłoś
ysssa Re: a dziecko z pełnej rodziny nie powinno sie do 08.04.08, 11:51 Ja też uważam że powinno się ustalić w inny sposób kryteria. Nie ma co na siebie psioczyć bo wiadomo że jakby nie było to i tak wszystkim się nie dogodzi. Osobiście znam i wiele samotnych matek w sytuacji lepszej odemnie,jak i wiele w sytuacji kryzysowej. To samo dotyczy małżeństw. Nie da się wszystkich do jednego wora wrzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskazuza Re: a dziecko z pełnej rodziny nie powinno sie do 08.04.08, 11:53 u.ciechorska06 napisała: > Oczywiście , że powinno, ale jest w tej lepszej - czytaj > szczęśliwszej sytuacji , że mogą się nim zająć oboje > rodziców lub dziadkowie z obu stron- wiesz? a tak poza tym > to powinna być jednym z ważnych kryteriów sytuacja > materialna rodziców bo chyba nie fair jest jak miejsce w > przedszkolu ,czy źłobku zajmują dzieci, których rodziców > stać na prywatne przedszkola czy nianie , a chcą na tym > zaoszczędzić , bo po co tyle kasy tracić skoro państwo > dołoży . Stanowczo protestuję! Przedszkola i żłobki są publiczne - nie są częścią pomocy społecznej zatem niedopuszczalne byłoby, żeby tylko i wyłącznie dzieci z uboższych rodzin mogły z nich korzystać. Zrozumiałabym preferencje dla osób faktycznie w kiepskiej, udokumentowanej sytuacji finansowej, ale odrzucenie podania dlatego, że rodzic dobrze zarabia (i płaci podatki, z których finansowane jest przedszkole nota bene) w głowie mi się nie mieści. A wybór przedszkola publicznego w wielu znanych mi przypadków nie wynika z chęci zaoszczędzenia tylko z przekonania, że akurat wybrane przedszkole jest dla dziecka dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
agata102 Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 13:37 MONIKA! Jesteś wielka, jestem Twoją fanką!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pawek123 Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 13:50 Mokrasa! Ja startuje do przedszkola na Mokotowie (ok ul. Walbrzyska)! Czy Ty tez tam startujesz? Bo jesli tak to jestes bezkonkurencyjna bo Twoje dziecko na pewno dostanie sie po takiej Twojej akcji zakonczonej sukcesem! ;o)))) Ale tak jak pisza poprzednicy... wiecej miejsc w przedszkolach nikt jak dotad nie wywalczyl a to tu tkwi problem a nie w zasadach rekrutacji... Odpowiedz Link Zgłoś
mokrasa Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 22:26 Uspokoję Cię - startuje w śródmieściu i na Woli (miaszkam na pograniczu dzielnic). A co do wyniku to nie jestem pewna. Sa osoby którym pewno straaaasznie zalazłam za skórę i moga mi chciec pokazać Odpowiedz Link Zgłoś
dzo_asia Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 23:38 Pawek123 to chyba do tego samego przedszkola się staramy ciekawe z jakim rezultatem Odpowiedz Link Zgłoś
ziutka201 Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 14:01 Gratuluje! Ten przepis był niesprawiedliwy, dlatego szczerze gratuluje wygranej walki. Niestety w mojej sytuacji szanse maleją do zera. Liczba moich punktów spada do zera - mam ślub z ojcem dziecka, nie pracuje, bo ciężko mi znaleźć pracę z trzylatkiem u nogi, kolejne dzieci tylko w planach, itd Tak naprawdę, teraz to tylko liczę jedynie na to, że komuś tam w BE w końcu otworzą się oczy i zobaczy, że żadne kryteria nie rozwiążą problemu. Zawsze ktoś będzie czuł się pokrzywdzony. Jedynym wyjściem, jak dla mnie, jest fakt, że w takich dzielnicach, jak Białołęka, w której buduje się co roku tyle nowych osiedli powinny być też być od razu budowane nowe przedszkola. Nie mówiąc już o parkach i placach zabaw, ech Odpowiedz Link Zgłoś
agamel1234 Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 14:14 dokładnie tak ,jakieś zasady należało przyjąc , od ich zmiany miejsc w przedszkolach nie przybędzie, a i tak najpierw beda przyjmowane , dzieci starsze , zawsze tak było bez względu na system czy jego brak Odpowiedz Link Zgłoś
bazylea1 Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 14:04 wspaniała wiadmosc!!! Monika jestes wielka, nadzieja nam zaswitała znowu. a weryfikacja "samotnych matek" swoją drogą przydałaby się... Odpowiedz Link Zgłoś
pawek123 Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 14:17 "nasza" Pani Dyrektor powiedziala ze zweryfikuje "samotne matki" bo dla niej "samotna matka" to kobieta ktora naprawde sama mieszka z dzieckiem a dziecko nosi jej nazwisko! Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 14:44 pawek123 napisał: > "nasza" Pani Dyrektor powiedziala ze zweryfikuje "samotne matki" bo > dla niej "samotna matka" to kobieta ktora naprawde sama mieszka z > dzieckiem tutaj się zgodzę > a dziecko nosi jej nazwisko! a tutaj się nie zgodzę! Odpowiedz Link Zgłoś
mokrasa Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 22:29 Jako prawdziwa samotna matka nie widze problemu z dodatkowej weryfikacji. Jeśli chce się korzystac z preferencji to trzeba wykazać że sie one należą. Ale nazwisko ojca u dziecka to zły trop - jednak większość ojców uznających dziecko daje swoje nazwisko)) Odpowiedz Link Zgłoś
paskowka1973 Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 14:27 Gratuluję Monice! Ale i tak jestem pesymistką jeśli chodzi o przyjęcie mojego małego do przedszkola. Jak zobaczę na liście jego nazwisko to uwierzę. Choć żadne kryteria nie rozwiążą problemu braku miejsc w przedszkolach Odpowiedz Link Zgłoś
ula-lo Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 15:25 Czy ktoś wie, co w Krakowie? czy też będzie zmiana? Odpowiedz Link Zgłoś
aniaika Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 15:56 A gdzie bedzie mozna znalezc jakies szczegolowe info Odpowiedz Link Zgłoś
ollas Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 18:50 Coś zaczęło dziać się w kontach dzieci. Jeszcze godzinę temu mogłam podejrzeć formularz syna, teraz zniknął. Po zalogowaniu nie mogę go oglądać. Za to pojawił się link do blogu Życia Warszawy o zmianie kryteriów. Co jest grane? Może naprawdę coś robią? O 15 odbierałam starsze dziecko z przedszkola i p. dyrektor mówiła, że punkty nie zostały jeszcze zmienione. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 19:52 A u mnie formularza nie ma i linku do artykułu też nie ma.... Odpowiedz Link Zgłoś
ollas Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 20:05 U mnie nie ma już i formularza i linku Może trafiłam na moment, kiedy coś tam akurat robili... Odpowiedz Link Zgłoś
mokrasa Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 20:17 Ale w Wiadomościach pani Lipszyc powiedziała, ze wszystkie dzieci będą traktowane równo. Odpowiedz Link Zgłoś
pawek123 Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 22:23 Naprawde pieknie ze sie udalo... ale to ze mowia ze wszystkie dzieci beda traktowane rowno to nie znaczy ze tak naprawde bedzie... nikt tego nie bedzie wiedziec... przeciez zasady nie beda jasne kto i dlacvzego sie dostanie a kto i dlaczego sie nie dostal... spojrzcie co robia politycy - jedno to jest to co mowia a drugie to co robia... Nie dajmy sie zwariowac! To ze Pani Lipszyc mowi ze bedzie po rowno to nie znaczy ze tak bedzie! Dla swietego spokoju w kazdym z przedszkoli kaza dyrektorom poprzyjmowac po zalozmy 2-3 dzieci urodzonych po 1 wrzesnia i bedzie cisza i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
mokrasa Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 22:31 A ja myśle, ze nie zaryzykują oszustwa. Zbyt wiele trybików jest zaangażowanych: radni, MEN, rzecznicy.......no i media a jak pokazuje ten przypadek w mediach siła Odpowiedz Link Zgłoś
pawek123 Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 04.04.08, 22:42 nie mowie tu o oszustwie tylko o koniecznosci przyjecia dodatkowych subiektywnych kryteriow (jezeli np jest 5 miejsc i 20 dzieci na te miejsca z ta sama iloscia punktow) ktos lub cos bedzie musial wybrac jakis klucz np wedlug miejsca zamieszkania co dla jednych bedzie korzystniejsze a dla drugich nie wiec summa summarum nie bedzie rowno dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
9-x-2 Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 05.04.08, 08:03 Gratuluję! Wiesz, to TWOJE zwycięstwo! Ty walczyłaś, my tylko pomagaliśmy w wysylaniu listów. Miejmy nadzieję, że nasze dzieci się dostaną Odpowiedz Link Zgłoś
mokrasa Moja ogroooomna prośba do wszystkich rodziców!!! 05.04.08, 16:39 Jestem przerażona niektórymi komentarzami na forum i pod artykułami prasowi na ten temat. I tak naprawdę gubimy istotę sprawy. Licytacje, które dziecko powinno miec większe preferencje i wdawanie się w czasem dość niemiłe polimiki z innymi rodzicami prowadzi do nikąd. WSZYSTKIE DZIECI POWINNY MOC IŚĆ DO PRZEDSZOLA!!!!! Nie traćmy czasu na przepychanki między sobą - na tym zależy własnie ratuszowi. To ich wina, ze juz 3 lata temu nie zajęli się budową przedszkoli (rocznik statystyczny nie jest chyba jakaś arcytrudną lekturą)Walczmy konsenkwentnie o prawa naszych dzieci. Nadzwyczajna Sesja Rady Miasta i tak się odbedzie. bip.warszawa.pl/Menu_podmiotowe/Rada_Warszawy/Sesje/default.htm Na niej możemy wyrazic swoje niezadowolenie nie tylko z przepisu, który chyba zniknął, ale z całej sytuacji - że brakuje tyle miejsc, ze BE i ratusz nas zbywa i traktuje jak intruzów, że powołuja się na przepisy, których interpretacji nie raczyli sprawdzić. Możemy tez wyrazić swoje zaniekopokojenie przyszłością - czy za 3 lata BE się zdziwi że ma tyle pierwszaków i zaproponuje nam system trzyzmianowy????Wszystkich rodziców zapraszam!!!!! Ja bede dalej działać. Chcę załozyć razem z radnymi stowarzyszenie rodziców, którzy będa w sposób stały czuwać nad sytuacją w edukacji w perspektywie długofalowej. Bedę Was informować a zainteresowani współpracą mile widziani. Na koniec bardzo dziekuje wszystkim za ciepłe słowa i Waszą pomoc. Wiem, ze nie dla wszystkich wyrównanie szans jest korzystne, ale .... I jeszcze raz proszę - nie traćmy energiina walki między sobą!!! Spożytkujmy ją na walke o prawa nasze i naszych dzieci Monika Odpowiedz Link Zgłoś
mokrasa Re: Moja ogroooomna prośba do wszystkich rodziców 05.04.08, 16:48 i przepraszam za straszne błędy - ale pisałam pod wpływem emocji)) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Moja ogroooomna prośba do wszystkich rodziców 05.04.08, 17:01 Moniko, to że wszystkie dzieci powinny mieć prawo do żłobka, przedszkola itd, to nie ulega wątpliwości. Każdy z nas tak myśli. Natomiast w polemice o wyższości jednych kryteriów nad innymi nie widzę nic złego, pod warunkiem że wzajemnie się nie obrażamy. Po prostu - wyrażamy swoją opinię, a wiesz, że tam gdzie dwoje Polaków tam trzy różne zdania Poza tym temat gorący, ludzie się nakręcają, więc nic dziwnego że tutaj dają upust emocjom . Akurat te przepychanki nie są groźne, podejrzewam że jeśli chodziłoby o zorganizowanie marszu protestacyjnego pod BE lub jakiejś innej formy działania, to razem stanęłyby wszystkie frakcje : i dwulatków, i trzylatków, matek samotnych i dwojga rodziców, żłobkowiczów i tych chowanych w domu. Więc myślę, że nie ma co się martwić Odpowiedz Link Zgłoś
kaskazuza Re: Moja ogroooomna prośba do wszystkich rodziców 05.04.08, 17:04 Monika, postaram się być, choć godzina kosząca, a z dziećmi nie przyjdę. Bardzo się postaram! Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 szok! 05.04.08, 20:10 wystarczyło tylko napiać, że cieszę sie, że szanse dzieci urodzonych po 1 września wzrosły i dzieki temu rodzenstwa dzieci chodzących obecnie oraz rodzenstwa dzieci, której kiedyś do nas chodziły ( w jednym przypadku 4 z kolei ubiega się o przedszkole ) i juz dostało się po głowie. Kochane, a czy nie fajnie jest zobaczyć znowu "super" rodziców, których doskonale sie zna wracających do przedszkola z kolejnymi pociechami? Czy to nie zwyczajne i ludzkie? Czy to nie najlepsza nagroda dla dyrektora? A z drugiej strony Czy nie fajnie jest wiedzieć, że przyjmuje się dziecko rodzica, którego się zna, który zna przedszkole, ma do nas zaufanie, jest zaangażowany ( nie mylić z zaangażowaniem finansowym ) i chce współpracowac z nami? Kurcze! Czy własnie dzisiaj niektórzy odkryli , że jeśli dyrektor ma wybrac między czepiającymi się rodzicami od pierwszego spotkania, takimi którzy traktują nas jako zło konieczne i usiłują dopatrywac się drugiego dna, a rodzicami których doskonale zna ( jako rodziców z przedszkola ) lub tych, którzy zrobili normale wrażenie, ciepłych, zyczliwych i zwyczajnie zapowiadają się na fajnych rodziców to jeśli dyrektor będzie mógł dokonac wyboru, bo punktacja będzie taka sama to wybór będzie jasny! Czy nie wolałbyscie mieć w swoim otoczeniu zawodowym "normalnych" ludzi, z którymi dobrze się współpracuje? I nie chodzi tu o "znajomości" powszechnie przyjete bo nie chodzi tu o znajomaą - znajomej, kuzynke, żony naszego sasiada, czy tp. albo o tych kto co może załatwić albo jakie ma plecy. Nie wiem o co tyle szumu? Odpowiedz Link Zgłoś
gonia1710 Re: szok! 08.04.08, 19:48 Rozumiem, że fajnie jest się czuć w pracy jak na rodzinnym pikniku,jest to jednak nierealne,jeśli chce sie pozostać obiektywnym, kompetentnym i profesjonalnym. Nie dopuszczam takiej możliwości,aby przy kwalifikacji miały chociażby "emocjonalne" pierwszeństwo dzieci super rodziców,zaangażowanych rodziców, współpracujących rodziców czy zapowiadających się na fajnych rodziców i że będzie to dla mnie najlepszą nagrodą. Proszę jako nauczyciel o bardziej przemyślane wyrażanie opinii. Gosia. Odpowiedz Link Zgłoś
matusia72 Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 05.04.08, 20:39 Wielkie DZIĘKI szczególnie dla tej laski z Krakowa od dada.net.pl/protest to chyba ona zorganizowała całą akcje w Internecie i zamiescila wzory pism do wyslania - ktos ja zna?? Myślę, że bez tych pism same płacze tutaj na forum dałyby tyle co i rok temu i 2 lata temu. Heeeeeey tu Warszawa - odezwij sie - gdzie jestes!! Odpowiedz Link Zgłoś
pawek123 Re: Warszawa!!! Jutro BE zmieni warunki rekrutacj 05.04.08, 21:08 Na razie wszystko jest piekne i super a emocje to sie dopiero zaczna jak oglosza listy przyjetych bo jedni sie dostana a drudzy odejda z kwitkiem a kazdy chce poslac dziecko do tego przedszkola co wybral i taka jest prawda ze bedzie patrzyl na tego wilkiem co sie dostanie! Miejsc nie wystarczy dla wszystkich - to jest pewne a nie wszystkich stac na prywatne przedszkole! i o to sie rozchodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna do przedszkole2 05.04.08, 21:34 Czy może Pani zdradzić w których dzielnicach Warszawy zapowiadają się wolne miejsca? Odpowiedz Link Zgłoś
mokrasa do przedszkole2 - na Wasze spotkanie w BE 05.04.08, 21:44 Na łamach dziesiejszego Dziennika Pani Lipszyc twierdzi "Nie czuję sie przegrana. Jako urzędnik musze przestrzgac przepisów. Zanim MEN wydał opinie prawną, interpretacja ustawy była jednoznaczna. Teraz muszę trzymac sie opinii ministerstwa, a jeśli bedzie nowelizacja tego zapisu w ustawie, będę ściśle przestrzegac nowego przepisu - mówi szefowa warszawskiej edukacji - TAK NAPRAWDE NIEWIELE TO ZMIENI, BO DYREKTORZY NADAL BĘDĄ DECYDOWAĆ O TYM KOGO PRZYJĄĆ DO PRZEDSZKOLA. W rezultacie opóźni się jedynie wywieszenie list przyjetych - dodaje" Wydaje mi się ze może warto to wyjąśnić na spotkaniu dyrektorów. Ja czuje, ze po raz kolejny jesteśmy wszyscy okłamywani a pani dyrektor usiłuje zachować twarz za wszelka cenę lekceważąc kryterium przy którym tak sie jeszcze kilka dni temu upierała. Odpowiedz Link Zgłoś
agamel1234 Re: do przedszkole2 - na Wasze spotkanie w BE 06.04.08, 09:38 Tak jak juz było to powiedziane wcześniej dyrektor decyduje tylko w ramach tej samej ilości punktów , więc jest to kwestia jednego czy dwojga dzieci z ta sama ilościa punktów na końcu listy Poza tym liste układa system i to ona ma byść wydrukowana z systemu Biuro edukacji po prostu próbuje zwalic na kogos odpowiedzialnośc za nieudolnie przeprowadzoną rekrutację Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 niedziela - nowe wieści z systemu 06.04.08, 13:43 Dzisiaj pokazały się listy w celu ustalenia kolejności w ramach tej samej ilości punktów. I jestem w szoku. Nie ukrywam, że myślałam iż zobaczę listę swoich dzieci ( czyli I wyboru ) i tam dokonam ustawienia. I np. jeśli będzie więcej niż wskazanych np. 25 miejsc te "pod kreską" - z najmniejszą ilościa punktów, bo ustaleniu list przez cała Wwę będa poprzez system szukać wolnych miejsc wg. kolejnych preferencji po Warszawie, a te które mają za mało kadydatów po zamknięciu list zobaczą swoją listę dopełnioną dziećmi z innych placówek. A tu niespodzianka!. Na liscie ukazali mi się wszyscy kandydaci bez wzgledu na to, czy była 1, 5, 10 czy 30 wyborem wg. kolejności punktowej. A dzieci w tym samym obrębie punktowym wg kolejności zgłoszenia się ( chyba ). Tak więc ja poukładałam w każdym przedziale punktowym na pierwsze miejsca dzieci dla których jestem I wyborem, ( a w tym przedziale najpierw rodzenstwa i dzieci zamieszkujące blisko przedszkola) żeby nie okazalo się, że dostanie się ktoś z 30 wyboru, a z I nie. Jednak może okazać się, ze dostanę dzieci z kolejnego wyboru z dużą ilościa punktów, a odpadnie dziecko z I wyboru z mała iloscią. Między grupami nie ma możliwosci przesunięć - tylko jak zapowiadali wśród dzieci z ta samą ilością. Nie wiem co o tym mysleć. Ale dla pocieszenia powiem, że jeśli tak będzie to jest szansa na miejsca po 16 kwietnia, bo nie wierzę, ze wszyscy potwierdzą, chęć uczestniczenia jeśli jestem u niektórych np. 25, czy 20 wyborem i sie do mnie dostaną. Jutro do 12.00 musimy dokonać przesunięć. Dam znać co będzie się działo dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
fittonia Re: niedziela - nowe wieści z systemu 06.04.08, 14:50 balagan !!!to jest malo powiedziane,to juz wolalam chyba koligacje znajomosci i lapowki niz ten oficjalny miz masz jaki nam zafundowali,bo teraz juz znikla nawet iskierka nadzieii,ze dosteniemy sie do przedszkola I wyboru,ba nawet w dzielnicy Odpowiedz Link Zgłoś
kaskazuza Re: niedziela - nowe wieści z systemu 06.04.08, 14:58 Ja rozumiem, że problem jest taki: czy pierwszeństwo w danym przedszkolu ma dziecko z większą liczbą punktów, które nie dostało się do przedszkola pierwszego wyboru (nasze przedszkole jest dla niego drugim), czy dziecko, dla którego nasze przedszkole jest przedszkolem pierwszego wyboru, ale punktów ma mniej? Dziwiło mnie, że przy zastosowaniu systemu komputerowego tyle czasu ma trwać ułożenie list, ale wygląda, że ten system ma niezbyt dobry algorytm, albo zwyczajnie przy jego projektowaniu nie wprowadzono pewnych kryteriów . Odpowiedz Link Zgłoś
fittonia Re: niedziela - nowe wieści z systemu 06.04.08, 15:25 ten caly system to jedna wielka pomylka,dziecko niezaleznie od ilosci punktow powinno miec pierszenstwo w przedszkolu I wyboru,z dopiero kolejne dzieci,dla ktorych nasze przedszkole jest 2,3 5,10 wyborem,pomimo ze ma wiecej punktow,ale widac ze tak nie jest,mysle ze wielu znas nie zostawi tego tak sobie, Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: niedziela - nowe wieści z systemu 06.04.08, 15:42 Zawsze cenilam sobie opinie rodziców i było dla mnie ogromną przyjemnością jak wybiera moje przedszkole - a w takiej sytuacji nie oplaca sie starać Niech wszyscy idą do najbliższego przedszkola i tam zlożą wniosek ,a predszkola wpiszą w dowolnej kolejności. Wiadomo, że szanse dostania się do I wycboru maja dzieci z największą iloscią punktów, a z najmniejszą raczej szanse żadne bo wysiuda je w systemie inne z 30 wyboru z większą ilościa punktów. Odpowiedz Link Zgłoś
fittonia Re: niedziela - nowe wieści z systemu 06.04.08, 15:48 chodzi mi wlsanie o to,ze tak nie powinno byc,totalne lekcewazenie rodzicow przez ten caly pozal sie boze system a ministerstwo edukacji ma nas gleboko gdzies,tak to wyglada teraz to juz wogole nie wierze ze dostaniemy sie do przedszkola jakiegokolwiek,nie mowiac o wybranym Odpowiedz Link Zgłoś
kaskazuza Trzeba iść na Radę Miasta 10 kwietnia! 06.04.08, 20:18 Czyli zdecydowanie warto się udać na radę miasta, o której pisała mokrasa - jest o czym rozmawiać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 c. d. analizy ;-0 06.04.08, 21:40 Tak, dziecko z największa iloscią punktów, które mialo zaznaczone 10 przedszkoli wyświetla się wszędzie w 10 przedszkolach. Zresztą miałyśmy cały czas wgląd w taką listę, dzieci które gdzieś tam nas zaznaczyło. Ale to z największą ilościa dostanie się do I wyboru napewno. Największa ilośc punktów na mojej liście to 544, ale może być więcej jeśłi np. matka samotna ma orzeczoną niepełnosprawność lub dziecko jest niepełnosprawne, a stara się o przyjęcie do masowego przedszkola, myślę, ze może być około 750 punktów. Lista ma osoby z 544, 512, 288, 104 96, 68, najwięcej jest 33 i 32 potem już pojedyńcze punkty, a nawet o dziwo widze jakieś 0! nie wiem dlaczego bo mieli je mieć spoza Wwy, a dziecko jest z Wwy. Ale po analizie swojej listy już wiem, że nie dostaną się do mnie wszystkie dzieci, które miały mnie jako I wybór. BO wyżej są dzieci z innych obleganych przedszkoli z dużą większą ilością gdzie jestem na II wyborze. Więc do mnie trafia napewno. Rekordzista zaznaczył mnie na 33 miejscu!! Ale mam notowania Wlaświe powiedziałambym zlośliwie, chociaż daleka jest od złosliwości, że macie rodzice bezduszny i beukładowy system, gdzie liczy się tylko punktacja, czyli to w jakiej jest ktoś sytuacji. A dyrektor - tak jak wielu na tym forum piszących ciagle o łapówkach i układach chciało - nie może własciwie nic. Poszliśmy w drugą skrajność. Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: c. d. analizy ;-0 07.04.08, 09:21 przedszkole2 napisała: > Lista ma > osoby z 544, 512, 288, 104 96, 68, najwięcej jest 33 i 32 potem już > pojedyńcze punkty, a nawet o dziwo widze jakieś 0! Czyli, piszę to do tych którzy uważali, że wątpliwości będą dotyczyły niewielkiej liczby dzieci (2-3 dzieci) z końca listy, problem jednak jest olbrzymi, bo dzieci z tą samą ilością punktów jest przeważająca liczba. Tak więc pozostaje nam subiektywna ocena dyrektorska... Nie zadzroszczę ani dyrektorom przedszkoli (bo to na nich skrupią się gromy od rodziców), ani sobie, bo może sie okazać, że moje dziecko nie jest "fajniejsze" od innego... Odpowiedz Link Zgłoś
fittonia Re: Trzeba iść na Radę Miasta 10 kwietnia! 07.04.08, 12:38 a gdzie dokladnie to bedzie i o ktorej godz?bo 10 mam z corka wizyte do specjalisty i przygotowanie do zabiegu? Odpowiedz Link Zgłoś
kaskazuza Re: Trzeba iść na Radę Miasta 10 kwietnia! 07.04.08, 12:40 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=587&w=77786337&a=77959933 Tutaj szczegóły!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fittonia Re: Trzeba iść na Radę Miasta 10 kwietnia! 07.04.08, 12:45 dzieki,jak wyrobie sie ze wszystkim to przybede, bo nie daj boze jak dzieci dla ktorych "moje" przedszkole nie bylo pierwszym wyborem a dostana sie do placowki,a moja corka do zadnej,to niech to cale BE rekrutacje organizuje jeszcze raz tylko mam nadzieje ze przez to wszystko moja druga pociecha poczeka jeszcze chwile z przyjsciem na swiat,bo wtedy klapa nic nie zrobie Odpowiedz Link Zgłoś
ollas Re: niedziela - nowe wieści z systemu 06.04.08, 15:50 No to ładnie! Ale ja czegoś nie rozumiem, jeśli ktoś ma bardzo dużo punktów i wskazał np. 10 przedszkoli, to oznacza, że teraz to dziecko wyświetla się 10 dyrektorom i dostanie się do wszystkich? Nasuwa się zatem pytanie: po co cały ten system? Ja np. wskazałam tylko jedno przedszkole (do którego chodzi starsze dziecko). Wydawało mi się bez sensu startowanie do wszystkich w okolicy.Ciekawe, co z tego wszystkiego wyniknie? Już powoli brakuje mi cierpliwości, by spokojnie czytać o coraz nowszych posunięciach BE. Odpowiedz Link Zgłoś
moccia1 Przedszkole2! 07.04.08, 00:37 Czy to tak wlasnie dziala jak napisala powyzej ollas???: > Ale ja czegoś nie rozumiem, jeśli ktoś ma bardzo dużo punktów i > wskazał np. 10 > przedszkoli, to oznacza, że teraz to dziecko wyświetla się 10 > dyrektorom i > dostanie się do wszystkich? I pytanie z czystej ciekawosci. Na jakiej punktacji masz "kreske"? Doszlo do 33? Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: Przedszkole2! 07.04.08, 08:22 Gdybym postawiła kreskę po 25 dzieci liczonych na liście pokolei to byłoby po jakiś 90 punktach ale przanalizowałam wszystkie zwyczajnie wchodząc w ich dane i preferencje placowek i tak naprawdę to pierwsze 20 dzieci z listy trafi do I wyboru. Potem są moje dzieci i dzieci z placówek, do których trafią i są tam szanse na miejsca dla nich, między nimi sa dzieci, u których jestem na 3 - 4 - 5 pozycji i po analizie stwierdzam, że pewnie dostaną sie do wcześniej wybranego z listy przedszkola jeśli nie do I wyboru.( Chyba, że system nas zakoczy znowu ! ) Idąc tym tropem uda mi sie przyjąć prawie wszytkie do mnie zgłoszone na I wyborze, a lista skończy sie na punktacji w połowie 33. Niestety jest 4 , których nie zmieściłam z I wyboru ale mam nadzieje, że nie wszyscy potiwerdzą się do 20 kwietnia i dla nich miejsce będzie. Umówię sie z tymi rodzicami, żeby z potwierdzeniem w placówkach, do których trafią wstrzymali się do ostatniego momentu i tyle. Musze ich jakos przyjąć bo zatracam sens starania się o dobrą opinię mojej placówki i dbania o relacje z rodzicami. PAMIĘTAJCIE SZANOWNI RODZICE, że punktacja się zmienila w stosunku d tego co widzieliście logując się w systemie, nie ma już punktów za pełne 3 lata, więc Ci co mieli dużo znacznie stracili. TRZYMAM KCIUKI. Odpowiedz Link Zgłoś
tufda Re: niedziela - nowe wieści z systemu 07.04.08, 13:56 ollas napisała: > No to ładnie! > Ale ja czegoś nie rozumiem, jeśli ktoś ma bardzo dużo punktów i wskazał np. 10 > przedszkoli, to oznacza, że teraz to dziecko wyświetla się 10 dyrektorom i > dostanie się do wszystkich? > Nasuwa się zatem pytanie: po co cały ten system? To jest najtrafniejsze podsumowanie tego całego bałaganu jaki stworzyło BE. Już mi się odechciało oglądać te piątkowe wyniki rekrutacji . Odpowiedz Link Zgłoś
fittonia Re: niedziela - nowe wieści z systemu 06.04.08, 14:55 wtedy wystosuje osobiste pismo z podziekowaniami do BE za urozmaicanie i utrudnianie zycia i tak juz bardzo zabieganym rodzicom,bo pewnie wiekszosc z nas nie ma co robic tylko uzerac sie z przepiasami i balaganem przeladowanego miasta,ktore co chwila wydaje pozwolenia na budowe kolejnych osiedli nie myslac o zapewnieniu opieki zlobkowo-przedszkolno-szkolnej,bo za pare lat bedziemy miec problem ze szkola,nie wyobrazam sobie zeby dzieci chodzily na trzy zmiany,a szkola podstawowa i gimnazjum,do ktorej jest przypisane moje nowe osiedle,nie przyjela dzieci rok temu i teraz tez bo ie ma miejsc,szopki ciag dalszy Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: niedziela - nowe wieści z systemu 06.04.08, 19:22 A zdradzi Pani, jaką maksymalną liczbę punktów dostały dzieci? Jest te 1024 punkty za datę urodzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
ollas Re: niedziela - nowe wieści z systemu 06.04.08, 23:06 Nie ma 1024 pkt. Kilka postów wyżej przedszkole2 napisała, że na Jej liście max. to 544, a w ogóle to ok. 700 pkt. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 Re: do przedszkole2 05.04.08, 22:20 Wystarczy zerknąć na mapę Wwy. Tam gdzie są stare, powojenne ( z lat 50tych ) dzielnice, a tereny te nie sa zawalone biurowcami, czyli niektóre miejsca w Śródmieściu, na Woli, na starej Ochocie. Na jednym z pierwszych zebran na temat naboru pokazywano tabele statystyczne z ilościa urodzen w poszczególnych dzielnicach to chyba Ochota jest w najbardziej komfotrowej sytuacji - zresztą Pani L to podkreslała to głośno. Odpowiedz Link Zgłoś
pawek123 Re: do przedszkole2 05.04.08, 22:27 jaki z tego moral: mamy wozic dziecko przez pol Warszawy do przedszkola... bo tam sa wolne miejsca... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: do przedszkole2 05.04.08, 23:27 Pawek, ale czemu masz zastrzeżenia do słów pani dyrektor? Przecież ona mówi sensownie a poza tym wykazuje naprawdę dobrą wolę ujawniając nam pewne aspekty tegorocznego naboru Ponadto, skoro ludzie powpisywali do wniosków po kilkanaście czy kilkadziesiąt lokalizacji, a skończone trzylatki bez względu na kolejność wyborów miały mieć pierwszeństwo, to oni by wozili dzieci przez pół Warszawy, tam gdzie system ich przydzielił. A poważnie - fakt, widać po tym wątku, że emocje rosną. I będą rosły przynajmniej do 11tego. A potem będzie albo radość, albo rozpacz. Czyli nic się nie zmieni, dalej będą decydować dyrektorzy, tak jak w zeszłym roku. Ale przynajmniej nasze dzieci będą miały teoretycznie równe szanse. Nie zostaną odrzucone już na starcie. Zobaczcie - miejsce dla dziecka w przedszkolu to coś, co powinno być normą, a stało się rzadkim, cennym dobrem. Tak cennym, że warto stać cała noc w kolejce, że trzeba poświęcać czas i energię na batalie z BE, odbierając je tym samym naszym dzieciom, że kusi aby współtowarzyszy niedoli (koleżanki i kolegów z forum) wirtualnie utopić z zazdrości w łyżce wody. To chyba nie jest normalne, prawda? No nic, trzymajmy się przez najbliższy tydzień, do wyników... Może uda nam się zobaczyć na sesji Rady Miasta, a może dopiero w przedszkolach A może dopiero za rok Szanse na dostanie się do przedszkoli ma 70% z naszych dzieci. Szczerze mówiąc - trzymam kciuki za każde z Was. Odpowiedz Link Zgłoś
mokrasa Przyjdźmy wszyscy na Radę Miasta 10.04 06.04.08, 21:26 Szczegóły zaraz zamieszczę w wątku o sesji. I jeszcze raz apel o spokój i wspólne działania tutaj (wykorzystuję wszelkie środki) www.emetro.pl/emetro/1,85648,5094003.html Rodziece trzylatków - nie dajmy sie skłócić Odpowiedz Link Zgłoś
bea116 Re: Przyjdźmy wszyscy na Radę Miasta 10.04 06.04.08, 21:45 niestety, liczby miejsc i tak raczej nie zwiększą, przynajmniej u mnie - w zeszłym roku byłam na spotkaniu grupy rodziców z burmistrzem dzielnicy, wnioski: więcej miejsc w przedszkolach nie będzie bo w dzielnicy nie ma terenów przeznaczonych na ich budowę zaś dotychczasowe z gumy nie są... i tyle uzyskaliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
mokrasa Re: Przyjdźmy wszyscy na Radę Miasta 10.04 06.04.08, 21:54 Sa inne metody niz budowa nowych przedszkoli na zagęszczonych terenach np. dotacja prywatnych czy tworzenie małych filii czy oddziałów w lokalach mieszkalnych. Myślę że dla chcącego rozwiązania się zawsze znajdą Odpowiedz Link Zgłoś
bea116 Re: Przyjdźmy wszyscy na Radę Miasta 10.04 06.04.08, 22:12 Państwowe przedszkole chyba raczej nie może powstać w lokalu mieszkalnym ponieważ musi spełniać szereg warunków, które po prostu przerobione mieszkanie w bloku nie posiada, choćby np. plac zabaw. Bardziej prawdopodobne są dotacje, ale znów pewnie nie każde prywatne przedszkole ze względu na te warunki by dostało. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia373 Re: Przyjdźmy wszyscy na Radę Miasta 10.04 06.04.08, 23:47 Witaj, ja chętnie przyjdę na Radę Miasta i chętnie włączę się w działania na rzecz stołecznej edukacji (nie mam ochoty czekać na kolejne takie "Akcje"), mam tylko pytanie-czy nie powinniśmy wcześniej opracować jakiejś strategii działania? A może masz już jakiś plan? Bo obawiam się, że nawet duża liczba rodziców nie będzie miała znaczenia jeśli zapanuje chaos. Boję się, że możemy spodziewać się wypowiedzi urzędników BE w podobnym jak dotąd duchu i zrzucania odpowiedzialności np. na dyr. przedszkoli (o czym pisała p. przedszkole2). pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
mokrasa Re: Przyjdźmy wszyscy na Radę Miasta 10.04 07.04.08, 01:31 Zainteresowanym sesją proponuje przenieść się na wątek jej poświęcony Odpowiedz Link Zgłoś
fulvia16 Re: Przyjdźmy wszyscy na Radę Miasta 10.04 07.04.08, 01:41 A mnie oburza to, że system w taki sposób kwalifikuje dzieci do przedszkola. To po co w ogóle wskazywać przedszkole, może powinien sam wybierać wszystkie w kolejności najbliższej od miejsca zamieszkania do przedszkola najdalszego. Przecież to paranoja. Gdybym wiedziała jak to będzie wyglądać to zaznaczyłabym wszystkie przedszkola w Warszawie, dziecko miałoby większą szansę, że jednak gdzieś się dostanie. Poza tym, Pani Dyrektor wspomniała, że system ułożył jej listy dzieci w ramach danych puktów w kolejności zgłoszeń, a to kryterium miało nie być brane pod uwagę. Wielkimi wołami napisano to na stronie Biura Edukacji i idąc tym tropem niespecjalnie spieszyłam się, żeby zanieść podanie skoro miało to nie mieć wpływu na wynik rekrutacji. A jeśli chodzi o dzieci mające rodzeństwo czy go nie posiadające to skoro dostaje się punkty za dwójkę rodzeństwa to czemu nie za posiadanie jednego rodzeństwa? Także punkty za żłobek jeśli wiadomo, że wszystkie dzieci nie mogly się do niego dostać to nie fair. Bo założywszy, że dziecko do żłobka nie zostało przyjęte, a teraz w związku z mniejszą ilością punktów (nawet o ten 1) nie zostanie przyjęte do przedszkola to gdzie tu mówić o różnych szansach... Czarno widzę przyjęcie mojej pociechy do przedszkola, mimo że mieszkamy w "starej dzielnicy"... I proszę nie odnościć tego postu personalnie, po prostu szlag mnie trafia na taki brak organizacji Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkole2 do fulvia16 07.04.08, 08:28 Jakoś system musiał ich ułożyć, mógł to zrobic wg alfabetu i też byłoby źle dla Zaleskiego, Żaboklickiej np. Przecież każdy dyrektor przesunie na początek gurpy punktowej swoje dzieci - to jasne. Punkty za dwojga rodzenstywa dotyczą wielodzietności, bo tą uznaje się od trojga dzieci. CO do wybierania przedszkoli to każdy ma swoje typy , a mieszkając w starej dzielnicy naprawdę nie musi sie Pani aż tak stresować. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: do fulvia16 07.04.08, 11:01 co to znaczy "swoje dzieci"? Przepraszam ale zapytam brutalnie, te ktore daly lapowke? Gdybym wiedziala ze tak to bedzie wygladac to tez bym wpisala wszystkie przedszkola w miescie. Mieszkam w "nowej" dzielnicy i moje dziecko ma przechlapane bo nawet jezeli sie zakwalifikuje to dyrektorka najpierw przyjmie "swoje" dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
kaskazuza Re: do fulvia16 07.04.08, 12:32 Swoje dzieci, to te, które wybrały to przedszkole jako przedszkole pierwszego wyboru. Trzeba mieć sporo złej woli, żeby zrozumieć wypowiedzi przedszkole2 w sposób przez Ciebie sugerowany . Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: do fulvia16 07.04.08, 12:41 Zawsze pierwszeństwo maja dzieci już chodzące do przedszkola czyli te "swoje" i ich rodzeństwo a potem reszta dzieci. Dziecko które zmienia przedszkole staje do walki na zasadach dziecka pierwszorazowego. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: do fulvia16 07.04.08, 13:16 mowimy o trzylatkach, ktore dopiero pojda do przedszkola a nie juz chodza. Dzieci ktorych rodzenstwo juz jest w danym przedszkolu maja dodatkowe punkty, a pani przedszkole2 pisze DODATKOWO o "swoich dzieciach", nie przekonalyscie mnie niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
ziutka201 Re: do fulvia16 07.04.08, 13:21 moim zdaniem jasne jest, że pani przedszkole pisząc "swoje dzieci" pisze o dzieciach, których rodzice wybrali jej przedszkole jako przedszkole pierszego wyboru. Wystarczy prześledzić poprzednie posty pani przedszkole, wiele razy podkreślała, że ważne jest dla niej to, że ktoś obdaża zaufaniem jej placówkę i właśnie ją wybiera. Odpowiedz Link Zgłoś
fittonia Re: do fulvia16 07.04.08, 13:22 ja rozumiem,ze chodzi o dzieci,dla ktorych przedszkole pani dyrektor jest pierwszym wyborem Odpowiedz Link Zgłoś
ollas Re: do fulvia16 07.04.08, 13:31 Jakoś trzeba te dzieciaczki określać A jest chyba różnica między wskazaniem danego przedszkola na 1 i np. na 10 miejscu. To chyba zupełnie normalne, że bliższe są dzieci, które to przedszkole stawiają na 1 miejscu. Moim zdaniem niepotrzebnie się czepiasz. Saqma na miejscu dyrektora pewnie określałabyś te dzieci tak samo. Jakoś trzeba. Taki jest teraz dla nas czas, że wszyscy się denerwujemy, ale nie doszukujmy się problemu tam, gdzie go nie ma. Pani przedszkole 2 robi nam grzeczność i na bieżąco informuje nas, co się dzieje. Inaczej nie wiedzielibyśmy dokładnie nic. Sama kilkakrotnie rozmiawiałam z p. dyrektor przedszkola, które wybrałam. I naprawdę dyrektorzy nie wiedzą wiele więcej. A nierzadko o pewnych sprawach dowiadują się o nas. Odpowiedz Link Zgłoś