Dodaj do ulubionych

Katar, który spływa po gardle, a nie nosem...

13.02.12, 12:46
Córka dostała katar. Ma przytkany nos, w nocy spływał jej po gardle, kaszlała i krztusiła się przez godzinę, potem już ładnie spała. Problem w tym, ze ten katar w ogóle nie wychodzi nosem, czyścimy, nawet gruszką, solą morską psikamy i nic... nic z nosa wyciągnąć nie możemy. W ciągu dnia jest ok, dziś w nocy ją tak złapało. Jak "wydobyć" ten katar?
Obserwuj wątek
    • aaggaak Re: Katar, który spływa po gardle, a nie nosem... 13.02.12, 13:12
      Mojemu synkowi pomagały wówczas inhalacje z soli fizjologicznej. Robiłam 2 razy dziennie, zalecił nam nasz pediatra.
      • zjawa1 Re: Katar, który spływa po gardle, a nie nosem... 13.02.12, 13:18
        Zawsze jak jest katar cos splywa po gardle.
        Jesli ma gesta wydzieline, ktora ja dusi i powoduje kaszel podaj jej cos na ,,rozcienczenie" tej wydzieliny oraz na oczyszczenie zatok sitowych.
        Polecam Sinupret-u nas sprawdza sie rewelacyjnie.
        Do tego proponuje masc majerankowa i smarowac ja pod noskiem-pomaga w oddychaniu.
        Frida jest lepsza od gruszki wg. mnie.
      • melancho_lia Re: Katar, który spływa po gardle, a nie nosem... 13.02.12, 13:18
        inhalacje/nebulizacje solą fizjologiczną. Jesli katar jest gęsty polecam sinupret- u mojego syna zwykle po sinuprecie katar ładnie przodem idzie.
    • mag_pie Re: Katar, który spływa po gardle, a nie nosem... 13.02.12, 13:37
      rano Pneumolan + grinTuss . Mojej córce ruszło już tego samego dnia wieczorem.
      • alfa36 mag pie 13.02.12, 14:59
        Pneumolen ma sklad podobny do sinupretu. Polecił Ci go lekarz?
        • mag_pie Re: mag pie 13.02.12, 15:34
          tak, zestaw Pneumolen + grinTuss młoda dostła bo dwoch dniach i nocach suchego szarpiącego kaszlu. Rano dałam łyżeczkę Pneumolen , po poludniu dwa razy grintuss , wieczorem kaszel był juz lekko wykrztuśny i dużo rzadziej dręczył młodą. Noc przespana. A dziś od rana ,katar leci nosem, kaszel jest wykrzuśny.

Pierwszy raz zastosowałam i jestem zadowolona
        • mag_pie Re: mag pie 13.02.12, 15:35
          alfa36 napisała:

> Pneumolen ma sklad podobny do sinupretu. Polecił Ci go lekarz?

a dlaczego pytasz?
          • alfa36 Re: mag pie 14.02.12, 11:24
            Pytam, bo to jest tanszy od sinupretu. A ladnie się odksztusza? Czy to takie cieżki mokry kaszel?
            • mag_pie Re: mag pie 14.02.12, 15:42
              Kaszel się zrobił fajny wykrztuśny i przede wszystkim młoda kaszle powiedzmy do pol godziny ale jak zakaszle to słychać ze jest produktywnie.

sinupretu nigdy nie używałam więc porównania nie ma.
              No i nie wiem jak sinupret ale to się daje tylko raz dziennie rano.
    • ulas123 Re: Katar, który spływa po gardle, a nie nosem... 15.02.12, 10:11
      nam lekarz zwykle wtedy daje coś na obkurczenie śluzówki nosa - nasivin, otrivin itp.
    • julka1967a Re: Katar, który spływa po gardle, a nie nosem... 15.02.12, 14:32
      U mojego syna taki katar wyleczyły inhalacje z soli bocheńskiej (sól fizjologiczna i inne specyfiki nie pomagały). Od tego kataru może dostać zapalenia ucha, tak było u nas kilka razy. Katar zniknął, zniknęły tez problemy z uszami.
      • skalia1 Re: Katar, który spływa po gardle, a nie nosem... 15.02.12, 15:23
        Witam, mój 3-letni synek dostał kataru w sobotę 10 dni temu, tydzień temu we wtorek rozpoczął się mokry kaszel. Dostał Eurespal 3 razy 5 ml i Prospan. Osłuchowo podobno czysty. Nie ma gorączki, ma apetyt, jest pełen energii, ale coś jest nie tak. Katar jest cały czas, mokry kaszel rano, a od dwóch dni otwiera usta, wkłada rączkę do buzi i płacze, przy tym jakby się dusił mówi, że coś jest w środku. Myślę, że ma olbrzymie pokłady flegmy, która zalega w gardle i nie moze jej odkrztusić. Rano zakasła zaledwie kilka razy, jakby go to bolało. Czy możliwe jest zapelenie płuc lub oskrzeli nie słyszalne osłuchowo. W takim razie jak to sprawdzić byłam już 3 razy u lekarza. W końcu dał Bactrim, ale na co??? Jeszcze nie podałam. Miałyście może taki problem ze swoim dzieckiem? Może są jakieś ine badania, które mogą w 100 % wykluczyć zapalenie oskrzeli lub płuc? Ma zaledwie 3 latka, a w Szpitalu był już 3 razy przez złą diagnozę lekarską.
    • tomiderii Re: Katar, który spływa po gardle, a nie nosem... 04.02.16, 11:42
      Ja również mogę potwierdzić, dużą skuteczność syropu Grintuss. Poleciła mi go pani w sklepie zielarskim, kiedy nie mogłam sobie poradzić ze swoim kaszlem. Efekty były po 2-3 dniach! Kaszel zrobił się "mokry", zaczęłam odksztuszać i po kilku dniach kaszel minął całkowicie. Dlatego kiedy moja Małgosia dostała kaszelek podałam jej grintuss dla dzieci (miała wtedy 6 m-cy - ale można go podawać takim maluchom praktycznie od urodzenia). Jest to wyrób medyczny (a nie suplement diety!). Ma 100% naturalnych składników, w tym miód (a nie aromat, smak miodu). Mankamentem jest dość wysoka cena, chociaż trzeba przyznać, że jest bardzo wydajny i na długo starcza. Ogólnie to zostałam fanką produktów firmy aboca. Mają to głównie w sklepach zielarskich, rzadko w aptekach. Ostatnio widziałam, że zielarskim sklepie internetowym nazdrowie.sklep.pl na wiele preparatów firmy Aboca mają darmową przesyłkę. Możecie sobie poczytać więcej. nazdrowie.sklep.pl/pl/p/Grintuss-syrop-na-kaszel-dla-dzieci-ABOCA-210ml/19
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka