Dodaj do ulubionych

podrapana pupa

09.03.12, 10:24
Witam

Mała chodzi do zlobka,zauwazylam cos dziwnego,dziecko kiedy chodzi do zlobka ma zawsze podrapana pupe (sama sie drapie),w domu kiedy jest chora,lub nie chodzi do zlobka jest wszystko ok.Myslalam an poczatku ze to uczulenie na pieluchy ale nie,to nie to.....Od czego ona to ma?Panie sadzaja dzieci na nocniki,moze one tak dlugo siedza na tych nocnikach,ze potem ja swedzi ten tylek.?!Dodam,ze podrapane sa posladki i okolice kosci krzywowej.Mowilam o sprawie paniom,twierdza,ze nic takiego nie zauwazylyuncertain
Obserwuj wątek
    • mia-p Re: podrapana pupa 09.03.12, 15:32
      A może podłapała od któregoś malucha owsiki i ją swędzi?
      • vjann Re: podrapana pupa 09.03.12, 18:52
        od owsików to swędzi odbyt a nie pośladki.
        • mia-p Re: podrapana pupa 09.03.12, 19:36
          Wiem, ale jak dziecko ma w miarę obcisłe rajstopy i spodenki to nie podrapie się w odbyt. To była tylko sugestia.
          • vjann Re: podrapana pupa 09.03.12, 20:06
            racja, ale w domu się podobno nie drapie, dlatego też będę się upierać, ze to nie owsiki.
            • agar2208 Re: podrapana pupa 09.03.12, 21:08
              A może uczulenie na chusteczki, którymi panie w żłobku wycieraja pupę, albo jakoś dziwnie zakładają pampersa i coś ją tam drapie.
    • ste3fa Re: podrapana pupa 09.03.12, 22:33
      sprawdź rowek pomiędzy pośladkami powyżej odbytu, tuż pod pleckami. Jeśli jest tam wyraźnie zaczerwieniony to swędzi i to jest przyczyną drapania.
      • kinmalek Re: podrapana pupa 09.03.12, 22:41
        Hmm a jaka jest przyczyna zaczerwienionego rowka??
        • ste3fa Re: podrapana pupa 11.03.12, 21:39
          oj rózna. To jest bardzo specyficzne miejsce, gdzie w zasadzie występuje już naskórek, ale bardzo delikatny. Zwykle jest to lekkie odparzenie lub tylko podrażnienie. Gromadzi się tam odrobina zamieczyszczeń, jak dziecko się spoci, jakieś mikrookruchy z pieluszki czy bielizny (np włókienka). Czasem przyczyną jest niewystarczająca higiena tego miejsca. Jeśli maluch ma bardzo wrażliwą skórę w tym rowku może się nawet pojawić płytka ranka i też będzie swędzieć. U niektórych maluszków naskórek delikatnie pęka podczas długiego wysiadywania na nocniku, szczególnie gdy ma mocno odwiedzione pośladki.
          Groźnie się robi gdy wda się zakażenie grzybicze, podrażniona czy uszkodzona skóra to doskonałe wrota dla patogenów. Wtedy bez lekarza się raczej nie obędzie. Zazwyczaj jednak wystarczy zadbać by to miejsce było dokładnie umyte i osuszone (co istotne przy używaniu nawilżanych chusteczek)
          • 1maja1 Re: podrapana pupa 11.03.12, 21:44
            no wlasnie moja cora ma ten rowek wiecznie czerwony, czasem nawet lekko pekniety, moze mozna to czyms tlustym posmarowac? nie zauwazylam zeby ja to draznilo, raczej mnie zastanawia skad to sie wzielo i czemu nie znika, bo przy starszym synku tego nie bylo. Corke myje kilka razy dziennie (po kazdej kupie), dobrze susze, wiec kwestia higieny jest zachowana.
            • 1maja1 Re: podrapana pupa 11.03.12, 21:45
              ups, sorki za podwojny suwaczektongue_out
              • free.groszek Re: podrapana pupa 11.03.12, 22:16
                Do autorki: może ma uczulenie na środek, którym dezynfekują nocniki.
                • vjann Re: podrapana pupa 12.03.12, 18:22
                  właśnie też mi przyszło do glowy ze to może być uczulenie na cos czym czyszcza nocniki, bo z tego co autorka wątku pisze, ta podrapana skóra jest w miejscu, gdzie dziecko dotyka nocnika.
            • ste3fa Re: podrapana pupa 11.03.12, 23:10
              no i toto swędzi i dziecko się drapie. Mojej córce bepanthen pomagał, sprawdzała się też mąka ziemniaczana. Poza tym pozbycie się pieluchy też pomogło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka