Dodaj do ulubionych

N jak Nocnik po raz Nty

17.04.12, 21:10
Witam.
Pewnie juz takich pytań było setki..
Chcę nauczyć córeczkę korzystania z nocnika, troche na ten temat czytałam ale to właściwie byly rady typu bądź cierpilwa itp, nic przydatnego.
Córeczka właśnie skończyła 2 latka, nocnik mam juz od kilku miesiecy, Mała chętnie na nim siadała, sama sie dopominala o nocnik ale po 1-2 minutach siedzenia wstawała i juz po całej nauce a nocnik jak byl suchy tak byl. RAz udało jej sie zrobic siku do nocnika. Długo zwlekałam z nauka nocnika bo czekałam az zima sie skonczy i cieplej bedzie, teraz wlasnie bede sie zaopatrzac w duza ilosc majteczek i rajstopek.

Mam kilka praktycznych pytan..
1. dziecko ma byc w pampersie i co chwila przypominac jej o nocniku?
2.dziecko w majteczkach i rajstopkach i przebierac co chwile jak sie zsika? obawiam sie ze nie nadąże prac i suszyc... Słyszałam tez wersje o wkladaniu tetry do majteczek..
3. Co z kupka ktora raczej ma konsystencje papki (to jest normalna kupka mojej córki)?
4. Czy do auta ubierac pampersa?
5 czy na noc ubierac pampersa? jesli tak to po jakim czasie odstawic?

kompletnie niewiem jak sie do tego zabrac...
Obserwuj wątek
    • czarna-owieczka Re: N jak Nocnik po raz Nty 17.04.12, 21:15
      Dodam ze mam w domu jeszcze 2,5 miesiecznego synka, wiec pozegnanie córki z pielucha pewnie bedzie koszmarne bo bedzie widziala jak Małemu zmieniam pieluche...
      • mia-p Re: N jak Nocnik po raz Nty 17.04.12, 21:35
        Witaj, moim zdaniem musisz przyuważyć czy córcia ma tzw świadomość sikania czy zwyczajnie sika w pieluszkę bez żadnego znaku. Moja mała zaczęła łapać się za pieluszkę i pytać Co to? To dało mi wiedzę, że ma już świadomość swojego organizmu. Moim zdaniem to klucz do sukcesu. Sadzałam ją na nocnik tak jak ty i wstawała nic nie robiąc. Kilka dni po tym łapaniu się za pieluszkę kupiłam 8 par majtek i zdjęłam pieluchę. Pierwszego dnia większość była mokra, bo sygnalizowała jak już miała mokro ale kolejne dni były już lepsze i zazwyczaj sikała w majtki 2-3 razy w ciągu dnia.

3. Co z kupka ktora raczej ma konsystencje papki (to jest normalna kupka mojej córki)?

No niestety kupa nam się przydarzała właśnie tej konsystencji i trzeba było prać.

4. Czy do auta ubierac pampersa?

Tak, ja jeszcze jakiś czas po zdjęciu pieluchy w domu na spacery i do samochodu zakładałam pieluszkę.

5 czy na noc ubierac pampersa? jesli tak to po jakim czasie odstawić?
        Zakładać, pierwszy znak że można zrezygnować z pieluchy w nocy to jak dziecko rano wstaje z suchą pieluchą przez kilka dni.
        Tym się nie stresuj, bo na to masz jeszcze dużo czasu.
        Ja już na szczęście po tej całej operacji i nocki już mamy bez pieluchy, ale jeszcze zdarzają się wpadki.
        Pozdrawiamy!
        • czarna-owieczka Re: N jak Nocnik po raz Nty 17.04.12, 21:45
          Witam!
          Dziekuję za radysmile Córcia łapie się za pieluszke ale juz po fakcie.
          Natomiast i tak będę musiała poczekać gdzieś do przyszłego tygodnia, bo wczoraj córcia co chwile sie łapała za pampersa i płakała jakby ja bolalo przy sikaniu. Bylismy u lekarza i wyglada to na lekkie przeziebienie pecherza, zalecone nasiadowki w korze debu. wiec z nauka chyba lepiej poczekac az sie z tego wyleczy.

Mała jeszcze spi z nami w łóżku i czeka mnie jeszcze eksmisja Małej do jej łóżeczka. Zastanawiam sie czy robić to jednoczesnie z odpieluchowywaniem czy po kolei.
          Wczoraj nam zalala łóżko bo rano po przebudzenia rozbiera sie do nagości, śpiworek, piżamke i na koncu pampersa. a my nie obudzilismy sie na czas...
    • wanielka Re: N jak Nocnik po raz Nty 17.04.12, 21:30
      1. dziecko ma być w majtkach i spodenkach/rajtkach.
      2. nie sika non stop, nie będzie aż tyle prania jakby się wydawało, suszyć można na kaloryferze, więc będzie szybko. przebierałam zaraz jak się posikał, za każdym razem tłumacząc, że sika się na nocnik, a nie w majteczki.
      3. kupa to masakra wink mój załapał po 4 dniach, więc 3 pary majtek trzeba było najpierw pozbawić kupy, potem przeprać, a na końcu wyprać w pralce.
      4. nie ubierałam pampka do auta, miałam podkład rozłożony w foteliku. jak zdecydowałam, że odpieluchowuję, to konsekwentnie w ciągu dnia nie zakładałam, na drzemkę też nie. szedł się przed spaniem wysikać i 1,5-2 godziny wytrzymywał śpiąc. nigdy nie było wpadki.
      5. początkowo na noc zakładałam pampka, tłumaczyłam wieczorem, że siusiaczek też idzie spać i może zapomnieć sikać i ok. po 2 nocach z suchym pampkiem (w drugim tygodniu odpieluchowania) zdjęłam pampek na noc.

pieluchowanie zaczęłam od tego, że rano zdjęłam mu pampersa, wytłumaczyłam, że jest duży i będzie sikał na nocniczek i będzie nosił majtki. pierwszy dzień lał po nogach, drugiego dnia były 3 wpadki, od trzeciego dnia już nie sikał i nie popuszczał. zdarzyły mu się może jeszcze potem 2-3 wpadki w zabawie, ale to norma. zawsze mam ze sobą zmianę majtek, spodni i skarpet, bo to jednak dopiero 2-latek.

kupiłam też na pierwsze dni 2 paczki podkładów w aptece, rozłożyłam na kanapie i na fotelach, w foteliku samochodowym, brałam do znajomych i rodziny z wizytą smile przydały się raz. nie chciałam, żeby odpieluchowanie młodego było powodem zasikania np. kanapy i babci.
      powodzenia!
      • bbuziaczekk Re: N jak Nocnik po raz Nty 17.04.12, 21:48
        1. Pampers tylko do spania i na wyjscia z domu na poczatek. W domu jak nie spi nie zakladac wogole. Nie poddawac sie.
        2. Tak majtki i rajtuzki, co jakis czas pytac ale nie co chwile suspicious 10 min po piciu czy jedzeniu wysadzac na nocnik.
        Dziecko tak co chwile nie sika wiec nie ma obawy ze nie nadazysz prac. Ale zapas zrob smile
        Ja tak oduczalam mojego prawie 2 latka (miesiac przed 2 urodzinami) jego siostra miala wtedy 1,5 m-ca i nie bylo problemu ze siostra ma pampersa a on nie moze. Tlumaczylam ze on juz jest duzy a siostra mala, ze jak byl taki maly to tez mial pampersy itd.
        3. Kupke wyrzucasz, majtki pluczesz i do prania tak samo jak zesikane. Wiem ze szalu idzie dostac ale coz...trzeba zacisnac zeby i czekac az wkoncu zakumaja.
        4. Dopuki nie zalapie sikania na nocnik w domu to do auta i do spania zakladac pampersa. Pozniej pampersa sciagnac na wyjsciaz domu ale zabierac zapasowe ubrania.
        5. Na noc ubierac pampersa tak dlugo dopuki dziecko nie zalapie porzadnie korzystania z nocnika w dzien i siku i kupa. Jesli to bedzie opanowane to mozna sprobowac zdjac pampersa na drzemki popoludniowe, jesli to bedzie opanowane to mozna sprobowac z nocnym pampersem. Ja mlodego rzucilam na gleboka wode pomimo ze lal do pampka strasznie w nocy, nie czekalam az bedzie suchy bo bym sie w zyciu nie doczekala. Ktoregos dnia wytlumaczylam przed spaniem ze nie zakladam pampersa i ze jak bedzie chcial sikac to ma sie obudzic, ze stawiam mu kolo lozeczka nocnik. Rezultat taki ze 2 pierwsze noce sie posikal ale bylo mu przykro to nastepne 2 noce prawie sie mu udalo bo polowa do lozka a polowa do nocnika a kolejne noce juz byly super bo sie ladnie budzil na sikanie albo wytrzymywal do rana. Ale mial juz wtedy ponad 2,5 roku. Z nocnym pampersem sie nie spiesz. Napierw sie skup na dniu, potem drzemkach.

Moja corka ma 17 m-cy, z nocnikiem jest oswajana. W ubraniu usiadzie i bedzie mowila ze robi sisi ale jak sie ja rozbierze to na nocnik za chiny ludowe sie nie da posadzic wiec nie sadzam z golym tylkiem tylko nadal w ubraniu sobie siadamy. Czekam do lata i bedzie biegala w samych majtkach wtedy sie bedziemy uczyc. Narazie daje jej spokoj
    • jul-kaa Re: N jak Nocnik po raz Nty 17.04.12, 21:40
      Jak używaliśmy wielorazówek, to wkładało się do nich jednorazowe papierki, na których zostawała kupa. papierek i tak troszkę przepuszczał, ale to nie to samo, co całą kupę spierać. Papierek wrzuca się do sedesu i tyle.
      Może to jest jakiś sposób?
      • zjawa1 Moze to zaskakujace, ale ja rzadnych... 17.04.12, 21:57
        taktyk nie stosowalam!
        Nocniczek stal zawsze w centrum smile jak chcial to siadal, jak nie chcial to nie siadal.
        Oczywiscie slyszalam naciski typu:,, prawie 2 letnie dziecko, a wlladasz mu pieluchy, nigdy sie nie oduczy" itp.
        W efekcie. Syn sam ,,odpieluchowal sie w dzien tuz po 2 urodzinach.
        Pewnie dla niektorych to zbyt pozno, ale efekt byl taki, ze byl jedynym dzieckiem w przedszkolu, ktore nigdy nie zsikalo sie w ,,majtki". Nigdy tez nie wolal,,siku" sam wchodzil do WC i zalatwial potrzeby.
        Jesli chodzi o noc, to dluzej mu zakladalam pieluchy z racji tego, ze nie chcialam miec obsiusianego lozka.
        Pewnego razu powiedzial, ze nie chce pieluch, ja mimo tego zakladalam je na noc.
        W koncu zapomnialam zakupic pieluch i bylam zmuszona polozyc go bez niej.
        O dziwo, nie dziwo suchutko. Pochwalilam i zapytalam dlaczego wczesniej tak nie robil, ze nie sikal w trakcie snu. Odpowiedzial-dawalas mi pieluchy wiec myslalem, ze mam do nich sikac.
        Potraktuj to na luzie! i tyle. Stopniowo.
    • czekoladkamilka13 Re: N jak Nocnik po raz Nty 17.04.12, 21:50
      Wiesz co, ja też chciałam odpieluchować wcześniej niż mój synsad ( bo przecież starszy brat pozbył się papmersa jak miał niespełna 2 latka.Ale on chciał samsmile. Wołał,że nie chce pampersa!!!).
      po kilku miesiącach, kiedy obsikane było nuż w domu wszystko - odpusciłam.
      Latem (młody miał wtedy 3 latka)pojechałismy na urlop i jak zobaczył na ośrodku toalety !!!to sam miał potrzebę skorzystania.
      W przeciągu 2 tygodni odpieluchował się sam.

Może więc warto troszkę poczekać i odpuścić. Córcia przecież jeszcze mała.
    • betty842 Re: N jak Nocnik po raz Nty 17.04.12, 22:10
      Jeśli masz parcie na odpieluchowania już teraz to zdejmij małej pampka i załóż same rajtki (w domu nie musisz majteczek,żeby było mniej do sicągania lub do prania,no chyba,że chcesz to majteczki też założ).Wytłumacz co i jak,że nie ma pampersa wiec musi wołać że chce siku (lub może pobiec sama do łazienki i usiąść na nocnik).A jak nie zawoła/nie usiądzie na nocnik to bedzie miała mokre majteczki (jesli bedzie na majtkach jakaś aplikacja to można dodaż,ze dana aplikacja/postać bedzie smutna,że jest mokra).No i czekać cierpliwie czy bedą jakieś efekty.
      A jak nie masz parcia to masz dwa wyjścia:czekać na cieplejsze dni (wtedy zsikanych rzeczy jest mniej) lub czekać na "sygnał"od małej że jest gotowa.Jak mój starszy syn skończyła 18m zaczęłam podejmowąc próby odpieluchowania ale po jednym dniu sikania w majty rezygnowałam.Jak młody miał 22m zauważyłam,że chwyta sie w kroku i po chwili patrzy jakby chciał spradzić czy mu coś po nogach poleci.To był znak.Na drugi dzień zrobiłam tak jak napisałam na samym początku.Mały nie wołał ale chwytał sie w kroku wiec jak to widziałam to zedmowałam mu spodenki i sikał.Po kilku dniach zaczął wołać.Ale z kupą było gorzej....Dwie wylądowały w majtkach a potem sie zablokował na kilka dni.Widziałam,że mu sie chce ale nie umiał zrobić ani do matek ani do nocnika.Co chwile wołał:siku!siadał na nocnik i zaraz wstawał i mówił:nie.Jak zrobił już tak kilka razy to juz go na siłę przytrzymałam i powiedziałam:chcesz kupkę,siedz i zrób ją! To nie jest dobra metoda ale juz nie wiedziałam jak mu pomóc.W pierwszym momencie zaprotestował ale po chwili "pocis" i kupka
      wylądowała w nocniku.Mały aż odetchnął z ulgą.I od tego czasu robił kupę na nocik.
      Jeśli chodzi o twoje pytania:
      1.Jeśli dziecko ma pampersa to nie pytać co chwile czy chce siku.Nawet jak bedzie miała majteczki to też nie pytaj co chwile.Możesz jej tylko mówić co ma zrobić jak bedzie chciała siku.
      2.Jak sie zsika przebierać.Myśle,ze nie bedzie to zbyt częśto bo jednak to juz nie niemowlak który sika co pół godziny.
      3.No z kupą już tak łatwo nie jest ale cóż-trzeba wytrzebać co sie da do ubikacji,potem przerać pod bieżącą wodą i do pralki.Jedyne pocieszenie jest takie,ze kiedyś matki ciągle prały obsra...pieluchy a my mamy jednak wygodę i tych kilka kup można wyprać
      4.Na wyjazdy ubierałam majteczki treningowe-nie mówiłam synowi,ze ma pieluchę-to były majteczki i tyle.
      5.Na noc ubierać pampersa i czekać na suchy po nocy.Akurat u mnie było tak,że mały zaczął wołać w nocy "siku" wiec wstawałam,zdejmowałam mu pampka i dawałam mu sie wysikać i znów ubierałam (miał wtedy 2l i 5m).Po tygodniu takiego wołania (do pampersa nie nasikał ale wołał 1-2 razy w nocy) zdjełam pampka na noc i położyłam podkład (są takie fajne frota+guma,ale ważne żeby było to "sprasowane" bo ja miałam tylko przyszytą frote go gumy i nie byłam zadowolona).Co noc wołał siku ale zdarzyło sie raz na miesiąc czy na dwa,ze spał tak twardo,ze sie posikał.
      5.
      • zjawa1 betty842 17.04.12, 22:16
        Nie zgodze sie z Toba jesli chodzi o noc!
        Moj lal do pieluchy, bo mu ja zakladalam jak sam stwierdzil. I myslal, ze skoro mu ja zakladam tak trzeba.
        Pisalam wyzej.
        Raz nie zalozylam i od tego szasu nie sikal w nocy.
        Osobiscie uwazam, ze ,,parcie na odpieluchowanie" nie jest dobre.
        Zaczac od tego, zeby w trakcie pobytu w domu dziecko nie niosilo pieluchy. Spokojnie wytlumaczy gdzie jest nocnik i poinstruowac, ze tam nalezy oddac swoj moczsmile
        W razie pobytu po za domem zakladac pieluche i tak stopniowo eliminowcac wydluzajac czas bezpieluchowy. Na koniec zostawic noc, bo to najciezej wg. moich obserwacji.
        • bbuziaczekk Re: betty842 17.04.12, 22:30
          No wlasnie moj robil tak samo. Pampek rano byl tak zlany ze bardzo czesto rano byl juz na wylot przemoczony a nawet w nocy mlody sie budzil ze pampers mu przeciekl i trzeba bylo przebierac. Rano codziennie pampers wazyl ze 3 kg pomimo ze malo pil albo wogole nie pil na noc! Czekalam jak glupia na ta sucha pieluche az wkoncu kazali mi go sadzac w nocy na nocnik ale mlody po 1 nocy sie zbuntowal wiec to jest zla metoda. Wiec poszlam na calosc i o dziwo nagle mlody po 2 nockach bez pampka przestal sikac w pizame (to jakis cud) bo albo wstawal albo nagle zaczal pieknie wytrzymywac. I dlatego wydaje mi sie ze on sikal w tego pampka bo mu tak bylo wygodniej bo go mial wiec mogl lac! A tu nagle sie okazalo ze pampka nie ma i 2 mokre noce sa nie fajne wiec trzeba sie budzic lub wytrzymywac. Inaczej do dzis bym czekala nie wiem na co.
          Jesli dziecko opanuje korzystanie z nocnika perfekt w dzien i podczas drzemki to mysle ze mozna sprobowac sciagnac nocnego a nie czekac na sucha pieluche.
          • bbuziaczekk Re: betty842 17.04.12, 22:33
            Zjawa u nas nocne odpampersowanie poszlo najlatniej i najszybciej bo trwalo 2 dni.
            A korzystanie z nocnika w dzien zajelo nam kilka m-cy pomimo ze byl uczony od prawie 2 urodzin. A najgorzej nam poszlo z kupa niestety, trwalo to jeszcze dluzej niz sikanie i za cholercie nie mogl zajarzyc. Ale sprawdzil sie system nagrod smile i pieknie kupa ladowala w nocniku po 2 dniach nagrod.
            • zjawa1 bbuziaczekk 17.04.12, 23:01
              Bo z dzieciakami jest naprawde skrajnie rozniesmile
              Ja zneutralizowalam sie na presje otoczenia pod wzgledem ,,odpieluchowania". Naprawde obojetne mi bylo to, kuedy dziecko przestanie sikac w pieluche.
              Na te wszystkie ,,madrosci" bralam wielki margines poprawki!
              wiele osob kazala mi juz sadzac 8 miesieczne dziecko ,,na sile" na nocnik-idiotyzm kompletny.
              Zawsze mowilam im, ze jak dorosnie sam, to wyrosnie z pieluch w naturalny sposob.
              I tak sie stalo. Presja moze bardziej zaszkodzic nic pomoc.
              Ja juz na wstepie zakladalam ,,najgorsze" a wiec noce do 5 roku zycia w pieluchachsmile
              Nie przeszkadzaloby mi tosmile
              Zwisa mi opinia innych. Wazne, zeby dziecko czlo sie ok. Co?
              Syn w dzien roznow w swoje 2-gie urodziny doslownie sam odpieluchowal sie , a w nocy jakies 6 miesiecy pozniej, tez z przypadku i od razu.
              Dla mnie plusem tej metody ,, na luza" jest to, ze dziecko nigdy nie zmoczylo sie w przedszkolu jak inne nawet przeszlo 3-latki. Sam chodzi do wc, i nie musi informowac mnie o tym.
        • wanielka Re: betty842 17.04.12, 22:52
          a ja się nie zgadzam, że trzeba na wyjścia i na drzemkę zakładać pampek - nie robiłam tego i nauka trwała 2 dni. moim zdaniem to za bardzo miesza dziecku w głowie: raz ma pampersa i może w niego sikać, raz nie ma i samo nie wie co się dzieje. zostawiłam pampka na noc (na tydzień), ale cały dzień młodziak był bez, od pierwszego dnia odpieluchowania.
          • czekoladkamilka13 Re: betty842 17.04.12, 23:02
            A mój młody najpierw zaprzestał sikania w nocy, a dopiero później w ciagu dnia.

Widac nie ma reguły.
            Każde dziecko inne sad
          • betty842 Re: betty842 18.04.12, 11:46
            wanielka napisała:

> a ja się nie zgadzam, że trzeba na wyjścia i na drzemkę zakładać pampek - nie r
            > obiłam tego i nauka trwała 2 dni. moim zdaniem to za bardzo miesza dziecku w gł
            > owie: raz ma pampersa i może w niego sikać, raz nie ma i samo nie wie co się dz
            > ieje.
            Raz nie zgadzam sie ,że dzeicku sie mieszka w głowie bo słyszałam o wielu przypadkach gdzie było tak robione a dziecku sie w głowie nic nie pomieszało.Ale ja tak nie robiłam i robić nie mam zamiaru przy drugim.Na wyjazdy zakładałam dziecku majteczki treningowe i nie było tak,ze pozwalałam mu do nich sikać.Dawałam mu sie wysikać tak jakby był w normalnych majtkach. Ale ubrałam mu je zalednie kilka razy bo młody zsikał sie tylko 1 raz podczas odpieluchowania-kiedy nie widziałam że chwycił sie w kroku.Potem już wołał i wpadek nie było żadnych-nawet na wyjazdach.Na drzemke dawałam pampersa i nic sie mu w głowie nie pomieszało,na noc też zakładałam jeszcze przez pół roku.Wg mnie starszy syn odpieluchował sie szybko i bezproblemowo zarówno w dzień i w nocy.Ale mam jeszcze drugiego syna i już z góry zakładam,ze z nim tak łatwo nie pójdzie....Wole sie szykowąć na gorsze i mile sie zaskoczyć niż odwrotnie.
        • betty842 Re: betty842 18.04.12, 08:33
          Nie twerdzę,ze nie należy probować prób odpieluchowania w nocy.Znam przypadki,które własnie potrzebowały takiego bodźca (nie założenia pieluchy czy wysadzania w nocy). Ale to nie jest tak,że uczy sie tego jak w ciągu dnia.O ile w ciągu dnia można dziecko przebierać ileś tam razy i tak przez tydzień czy dwa to w nocy to nie działa.Oczywiście jeśli dziecko jest gotowe to taki bodziec podziała w ciągu 1-2 nocy.Napewno gdyby mój syn lał w nocy w wieku 3-4 lat to też podjęłabym jakieś próby.Ale miał 2 lata i 5m wiec po co miałbym go na siłę odpieluchować w nocy? Był jeszcze mały.Jakby był starszy to napewno podjełabym jakieś próby.Moja rada dla autorki wątku tyczyła sie dziecka 2-letniego,które ma jeszcze czas na odpieluchowanie w nocy.Jakby do roku sie nie udało to oczywiście może podjąć próby odpieluchowania w nocy.
    • ola33333 Re: N jak Nocnik po raz Nty 18.04.12, 04:14
      przede wszystkim to sprawdz jak wyglada sytuacja, czy pielucha jest sucha przez przynajmniej 2-3 godziny? Bo jesli nie i dziecko jeszcze posikuje czesto, to odpusc sobie odpieluchowywanie juz teraz. Jesli pielucha jest sucha przez dluzszy okres czasu to poczekaj az bedzie cieplo i wtedy po prostu juz pieluch nie zakladaj...
    • mikams75 Re: N jak Nocnik po raz Nty 18.04.12, 23:01
      1. ja zdjelam zupelnie w dzien
      2. majty plus spodnie czy rajstopy, pierwszego dnia nie bylo duzo prania, bo sikala srednio co 2 godziny, ale drugiego dnia popuszczala po pare kropli i majty byly do zmiany, trzeciegi dnia popuszczala jeszcze troszke i na tym byl koniec wpadek
      3. chyba norma
      4. zobaczysz jak wam bedzie szlo, ewentualnie nie jezdzij samochodem ze 3 dni, w kazdym razie nie warto zalewac fotelika siuskami
      5. tak, zdjac jak bedzie przez 2 tyg. suchy po nocy, ale na to musisz jeszcze dlugo poczekac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka