Dodaj do ulubionych

Chłopiec długowłosy - etap przejściowy

21.04.12, 19:49
Mam synka, aktualnie ma 9 miesięcy, sporą czuprynę i wiem, że będę mu zapuszczała włosy, bo tak mi się podoba smile. I tak sobie myślę, że u dziewczynki etap włosów 'rosnących', półdługich (czyli takich, że jeszcze nie da się zrobić kucyka, ewentualnie palmę na czubku wink, a włosy zachodzą już na oczy, uszy i wygląda to średnio) można przejść ze spinkami, opaskami, wsuwkami. A jak u chłopaka? Jak rozwiązywałyście to, mamy chłopców długowłosych? Może podzielicie się zdjęciami? Póki co nie mam pomysłu.
Obserwuj wątek
    • illegal.alien Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 21.04.12, 19:55
      Jestem co prawda mama dziewczynki, w dodatku krotkowlosej (to znaczy wlosy to ona ma dlugie, ale krecone, wiec stoja i do oczu nie wlaza smile), ale gdybym miala synka, to kupilabym opaske i/lub spinke w jakims albo neutralnym kolorze, albo w moro, zielona, brazowa czy podobna.
      Ponosi z miesiac i tyle - krzywda mu sie od tego nie stanie wink
      • gemmi18 Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 21.04.12, 20:08
        No właśnie też pomyślałam, że może czarna wsuwka nie byłaby taka zła? A opaska zrobiona z chłopięcej bandamki też mogłaby się nadawać, jakoś nieschludnie przewiązana... Dziękismile!
    • tempera_tura Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 21.04.12, 20:06
      Długie włosy jako takie nie wykluczaja grzywki. To praktyczne u chłopca bo w oczy nie włazi a po cholere meczyc dzieciaka opaska, spinkami
      • gemmi18 Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 21.04.12, 20:14
        O grzywce też pomyślałam, ale nie wiem, jaka? Równo obcięta w połowie czoła odpada, to nie moje klimaty wink
        • tempera_tura Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 22.04.12, 08:32
          Grzywka taka normalnasmile Do brwi. Dorośli noszą i jest ok. Mój syn taką miał długo i wyglądał atrakcyjnie. Obcieta tak w połowie czoła albo wyżej masakra. Widze zdjecie Twojego syna i on raczej mało owłosiony i te włoski jeszcze takie dziecie, ja ogoliłabym maszynką na pierwszy raz, wszystko odrośnie równo i konkretnie a nie takie piórka. Moje dziecko owłosione strasznie, geste włosy wiec grzywka była bardzo fajna. Nie wiem z jaką prędkościa rosną włosy Twojemu chłopakowi ale moj od ogolenie na "palkę" w wakacje w listopadzie ma włosy jak dziewczynka (można związać) Teraz znowu ogolony bo idzie lato a na zime zdązy wyhodować włosy które trzeba skracać co 2 tygodnie (głownie grzywke)
    • gemmi18 Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 21.04.12, 20:16
      Jeszcze mam trochę czasu, ale włosy zaczęły mu rosnąć po 6. miesiącu i rosną bardzo szybko, aktualnie wygląda tak: https://s1.pokazywarka.pl/i/1038612/577415/dsc0198.jpg smile
      • tempera_tura Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 22.04.12, 08:34
        W tym momencie nie rób nic tylko obetnij samą koncówkę grzywki jak zacznie wchodzić do oczu albo zaczesz na bok. Syn Camela miał taką fajną grzywke na boczek. Mojemy dziecku tak włosy nie chciały rosnąć, tylko do przodu. Może jak mu zaczniesz zaczesywać teraz to nim te włosy urosną to sie przyzwyczają.
      • illegal.alien Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 22.04.12, 10:03
        Takie wloski to ja bym obciela - jak dziewczyny pisza, zapuszczanie wlosow nie oznacza puszczania ich samopas. Zanim te wlosy beda ladnie wygladac dlugie, to minie kupa czasu, na razie bym je raczej podcinala, zeby sie wyrownaly.
        Moja corka ma 16 miesiecy, jak miala 6 to poszlam z nia do fryzjera, kobieta obciela ja ladnie maszynka na krotko. Jak miala okolo 14 miesiecy to poszlysmy jeszcze raz do fryzjera wyrownac wlosy.
        Teraz ma w miare rowna szope i fajnie wyglada smile
    • zablakanaowieczka Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 21.04.12, 20:44
      Mój długowłosy ma właśnie grzywkę - najpierw króciuteńką, teraz już prawie równą z brwiami. Drugi sposób - zaczesywanie włosków na bok po kąpaniu, na mokro, u nas się tak trzymały.
      • stal26 Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 30.05.12, 10:55
        Nie każdemu będą sie tak trzymały.
    • jul-kaa Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 22.04.12, 01:17
      Ja włosy podcinałam zapuszczając synowi, bo inaczej miał z tyłu czeskiego piłkarza wink Podobnie z grzywką. Zapuszczanie włosów nie musi oznaczać puszczenia ich samopas - podcinaj to przy uszach, na czole i z tyłu, jak pozostałe włosy "dogonią" te podcinane, to będziesz zapuszczać regularnie, a dziecko będzie lepiej wyglądać.
    • koza_w_rajtuzach Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 22.04.12, 07:58
      Podobają mi się chłopcy długowłosi, ale jakoś tak nie udaje mi się solidnie synowi zapuścić włosów. Jak ma już dłuższe, to mu ścinam, potem znów zapuszczam i tak w kółko wink. Żadnych spinek nie przypinałam synowi, ścinam mu grzywkę ot i tyle. Teraz przed ścięciem miał taką fryzurę https://lh3.googleusercontent.com/-65MhqEu-Y5I/T2q_6fTTzII/AAAAAAAAEGk/ut49AYADiW4/s512/Obraz%25201693.jpg
      A jak miał 2 latka to o tak (przed ścięciem) wyglądał
      https://lh4.googleusercontent.com/-JF59tDYBwgo/TOe55CIAgVI/AAAAAAAAIr8/VteDxztBTW0/s512/Obraz%252010908.jpg

Mi spinki nie wydają się zbyt odpowiednie dla chłopca, poza tym grzywka, o ile nie zachodzi na oczy, w niczym nie przeszkadza.
    • m_m_mama Spineczki są rozwiązaniem 22.04.12, 20:30
      My używamy spineczek, jak ostatnio wysłałam męża z małym, na spinkowe zakupy to wrócili z różowymi, żółtymi, niebieskimi i zestawem krówkowych. Od czasu do czasu mały nosi cieniutką czarną opaskę, ja nie byłam do niej przekonana, ale sam ją sobie na głowę wkłada.
      Wsuwki nie wydawały mi się dość bezpieczne (nie widać kiedy mały ma je w rękach), spineczki idzie wypatrzeć jak się w zabawie zsuną.
      • stal26 Re: Spineczki są rozwiązaniem 24.05.12, 12:01
        A nie macie problemów z otoczeniem albo rodziną, że chłopczyk nosi opaskę i spinki?
        • m_m_mama Re: Spineczki są rozwiązaniem 25.05.12, 16:24
          Nigdy nie usłyszałam złego komentarza na ten temat. Rodzina wręcz uznała, to za naturalne rozwiązanie - "bo szkoda ścinać takie piękne włosy".
          • stal26 Re: Spineczki są rozwiązaniem 25.05.12, 19:16
            To masz super rodzinkę. Nie zawsze tak jest. Koleżanka opowiadała mi o docinkach typu "robisz z chłopca dziewczynkę", ale nic sobie z tego nie robili. Jeszcze teraz w domu czasem mu spineczki wpina bo kucyk się lepiej trzyma ale na wychodne już nie.
    • mikams75 Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 24.05.12, 14:19
      wprawdzie mam dziewczynke, ale z krotkimi wlosami i polecam zrobic probe - zalozyc mu spinke, gumke czy cokolwiek i zobaczyc ile ponosi. Moje dziecie najwyzej 5 minut. A ze jest nietykalska, to czesac sie nie pozwala. Dlatego ma krotkie wlosy i balrdzo ladnie wyglada, sa rozne fryzurki u krotkich. Co do grzywki - ma krotka, do polowy czola albo i krocej, ale nie tak na rowno uciachana tylko w postrzepione pazurki.
      Takze to, ze tobie sie podobaja dlugie wlosy to nie znaczy, ze sie wam to uda. Ja tez chcialam mojej zapouscic, no ale sie nie da. Potargana, z wlosami na twarzy wyglada nieladnie.
      • stal26 Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 24.05.12, 15:34
        Czemu 5 minut? Nie kazde dziecko jest takie samo. Widuje długowłosych chłopców i niektórzy wygladaja super. Wszystko zależy jak sie dba o włosy. Myślę, że w etapie przejściowym spinki gumki czy opaski sa do przyjęcia. Najważniejsze żeby chłopak był schludnie uczesany bo taki rozczochraniec to porażka.
        • mikams75 Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 24.05.12, 15:51
          > Czemu 5 minut? Nie kazde dziecko jest takie samo.

No wlasnie o tym pisze. U mojego dziecka jest 5 min. Dlatego warto zeby dziewczyna sprawdzila na wlasnym dziecku. Moze bedzie 5 minut moze dluzej.

I wlasnie - dlugie wlosy musza byc zadbane, co bywa czasem nieosiagalne o czym mialam okazje sie przekonac.
          Ale kto nie sprawdzi na wlasnym dziecku ten nie wie. Ja tylko zwracam uwage, ze to ze mamie sie podobaja dlugie wlosy to nie oznacza, ze sie tak da.
    • camel_3d Chusta piracka... 25.05.12, 07:17
      Mlody mial wlosy za ramiona i nosil chuste piracka na glowie.... Wygkadal super, ale majac 3 lata z hakiem sam powiedzial, ze mu dlugie wlosy przeszkadzaja...i poszlismy do fryzjera...

Ae chusta byla,super rozwiazanie,...
      • stal26 Re: Chusta piracka... 25.05.12, 08:25
        Na pewno dobre ale w lato może być gorąco. Koleżanki syn nosił opaseczke, a potem jak sie dało trochę zebrać włosy gumkę ze spineczkami. Oczywiście spineczki pod kolor włosów nie jakieś kwiatuszki. teraz ma ładnego dłuższego kucyka bez spinek.
    • deelandra Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 25.05.12, 09:17
      problem rozwiązany poprzez cięcie "na pazia", nic mu do oczu nie włazi, nic nie opada na oczy i jak osobiście nienawidzę tej fryzury (trauma z dzieciństwa big_grin), tak musze przyznać, że młody wygląda w niej wyjątkowo korzystnie
      • mojemieszkanie24 nie rozumiem.... 25.05.12, 09:35
        nie rozumiem dlaczego zapuszczacie włosy dzieciom.... potem spocone lataja po placu zabaw, leje się z nich. Dla mnie to trochę nieludzkie, 30 stopni i dziecko w dlugiej ,,czapie". O ile rozumiem włosy półdlugie ( niech już będzie...) ale długie są po prostu niepraktyczne.

Nie mam w grupie dziecka z długimi włosami ( całe szczęście) ale kolezanka ma dwójkę- cyrk przy jedzeniu bo nie chcą spiąć, wszytsko wpada do talerza. Cyrk przy pracach plastycznych bo wlosy w farbie/ kleju/ plastelinie/ masie solnej itd. Cyrk na placu zabaw bo rodzice wiecznie mają pretensje o to dlaczego dziecko jest spocone.

W grupie mam dziewczynki z długimi wlosami i każda ma spięte. Jedna się taka trafiła,ze rodzice nie chcą żeby miała spięte tylko rozpuszczone ( bo niby wtedy wygląda jak księzniczka- identyczne słowa dziadka) ale umawiam się z nimi, że jak jest ze mną to musi mieć spięte, bo to praktyczne.
        • koza_w_rajtuzach Re: nie rozumiem.... 25.05.12, 09:52
          No widzisz, żadne z moich dzieci nigdy od włosów nie miało spoconej głowy. Chyba zależy od dziecka po prostu.. Choć faktem jest, że synowi zawsze ścinam na wiosnę wink)) Córka ma włosy za ramiona i czasem ma rozpuszczone, głowa jej się od tego nie poci, w niczym jej nie przeszkadzają
          • aniaurszula Re: nie rozumiem.... 26.03.14, 18:50
            nie uwierze ze wlosy corce nie przeszkadzaja jak cos robi. wystarczu pochylic glowke i wlosy w talerzu , itp. moje maja dlugie ale zawsze kitce. w szkole z reszta jest taki wymog aby dzieci mialy zwiazane wlosy, zeby nie przeszkadzaly a i zwierzatka w zwiaane wlosy trudniej sie dostaja
        • stal26 Re: nie rozumiem.... 25.05.12, 11:34
          Długość włosów nie ma związku z poceniem. Zwłaszcza jak sie zrobi taka fryzurkę hehe:
          beta.images.theglobeandmail.com/archive/00429/TXDMN103-Hair_Fi_429822gm-a.jpg
          A tak poważnie to prawda, włosy w przedszkolu powinny być spięte bez względu na to czy to chłopak czy dziewczyna.
        • illegal.alien Re: nie rozumiem.... 25.05.12, 16:43
          Yyy, ja sama mam dlugie wlosy i sie nie poce bardziej niz jak mialam krotkie.
          A moja corka wlosow spinac nie musi, bo ma mocno krecone, wiec jej ida raczej do gory niz na dol wink
          Wlosy ma mniej-wiecej takie:
          images.inmagine.com/img/blendimages/bld153/bld153469.jpg
          tylko na razie duzo krotsze - jeszcze dlugo jej nie beda do oczu wchodzic wink a jak zaczna, to albo zaloze jej opaske, albo dam spinki, albo bede wiazac - zalezy od fantazji i humoru.
        • bokowski Re: nie rozumiem.... 31.05.12, 14:50
          bardzo polecam stronę Jak Zrobić Masę Solną
      • stal26 Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 25.05.12, 15:19
        Fryzura na pazia jest fajna do pewnego momentu. Jak włski urosną dłuższe i zepnie się w koński ogon to grzywki sie nie zepnie. No chyba że koński ogon z grzywką. Ale czy pasuje chłopakowi? Pewnie kwestia gustu.
        • deelandra Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 25.05.12, 16:46
          ale ja uparcie trzymam odpowiednią długość tego pazia i tyle, mlody ma włosy najdalej do ramion, nie widzę sensu, żeby mu zapuszczać dłuższe
    • czekoladkamilka13 Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 25.05.12, 09:31
      Ja mojemu 3-latkowi też zakładałam spineczkę, ale tylko jak był w domu. Na podwórko lub do przedszkola nie miałam odwagi.
      Mały marudził, że włoski wpadają mu do oczu i tak zakończyła się moja wizja długich włosów u syna.
      Foto dostępne w mojej galerii.
      • stal26 Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 25.05.12, 10:27
        Zabrakło wam cierpliwości. Syn sąsiadki to nawet do kościoła chodził ze spineczkami. Jak teraz widzę jakie ma piękne długie to powiem że warto się chwilkę pomęczyć. Z tą odwagą to troszkę przesada. Każdy wie że ta spineczka to tylko na chwile i ze względu na wygodę.
    • mondovi Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 25.05.12, 15:38
      Po prostu podcinałam grzywkę, dopóki chciał mieć długie włosy, w wieku 5+ zdecydował się na postrzyżyny wink
      • mojemieszkanie24 Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 25.05.12, 19:37
        trochę pomęczyć ? etap przejściowy zapuszczania wlosów nie trwa trzy dni....
        • stal26 Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 25.05.12, 20:35
          No fakt że nie trzy dni, jednak długowłosi chłopcy są śliczni. Jak ponosi trochę opaskę i spinki to się świat nie zawali, a efekt jest tego wart.
          • aniaurszula Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 27.03.14, 10:32
            a mamy dlugowlosych chlopcow robia to dla siebie, nie wierze ze kazdemu dziecku to sie podoba a zwlaszcza chlopcu ze nosi spinki i kucyki jak dziewczynka. starsza corka do 4 lat wlosy krotkie , potem powiedziala ze chce zapuszczac do komuni. mlodsza wlosy do ramion i krotka grzywka zeby bylo wygodnie.zal mi dzieci w wlosami w oczach
    • lilka69 zalozmy , ze przeszlas etap przejsciowy i... 25.05.12, 21:20
      syn ma dlugie wlosy, za ramiona , rowne z grzywka lub grzywka do brody, reszta za ramiona. co robisz z tymi wlosami podczas zabawy? kapieli?

jestem za dlugimi wlosami u chlopcow ( nie powyzej 17- 18 lat) , mam dwoch synow, maja dlugie wlosy. to znaczy jeden ma a drugi wkrotce bedzie mial bo wlosy szybko mu rosna.
      • stal26 Re: zalozmy , ze przeszlas etap przejsciowy i... 26.05.12, 11:26
        No właśnie, włosy za ramiona trzeba spinać chłopcu bo jak to potem rozczesać i jak to wygląda. Wyszczotkować i rozpuścic to można np. na wyjście z nim na miasto a nie do zabawy.
    • schinderei16 Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 19.03.14, 13:22
      Mój obecnie ponad 3-letni długowłosy synek (włosy za ramiona) ma grzywkę. Do tej pory ona była rozwiązaniem na wpadanie włosów w oczy. Teraz zapuszczamy grzywkę - wydaje nam się, że synkowi bez grzywki będzie ładnie a do tego będzie bardziej chłopięco wyglądać. Teraz na etapie przejściowym nosi sportową chłopięcą opaskę. Dodam, że z synkiem nie mam żadnych problemów jeśli chodzi o Jego chęci do czesania, spinania i pielęgnacji włosów oraz noszenia teraz opaski.
      • budzik11 Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 19.03.14, 17:06
        Mój 6,5-latek ma fryzurę na pazia, nic mu w oczy nie wchodzi. Wygląda pięknie, często jest brany za dziewczynkę big_grin
    • aniaurszula Re: Chłopiec długowłosy - etap przejściowy 26.03.14, 18:46
      ,syn kolezanki jako male dziecko grzywke mial podpinana spinkami, osobiscie misie to nie widzialo. corkom obcinalam grzywke uwazam ze tak wygodniej dziecku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka