Dodaj do ulubionych

czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietnie?

22.04.12, 11:47
Wiem,wiem,kazda matka uwaza ,,ze jej dziecko jest najmadrzejsze,najpiekniejsze i rozwija sie lepiej od rowiesnikow ale ja tak przygladajac sie mojej corce i dzieciom znajomych mam wrazenie,ze moje dziecko robi rzeczy,ktorych nie roba jej rowiesnicy,byc moze sie myle ale,pozwolcie,ze podam przyklady.
-rozumie pojecia abstrakcyjne "mocno,mocniej","szybko,szybciej,wolno wolniej","wiecej,mniej"itd.
-wykonuje zlozone polecenia np."zanies brudne spodnie do pralki a potem przynies mi czyste spodenki z szafy"
-po pokazaniu jednorazowym nowej rzeczy np. kombinerek,po zalozmy tygodniu wie,ze sa to kombinerki i potrafi je prawidlowo wskazac wsrod innych narzedzi (ma zabawki,nie bawi sie narzedziamiwink)
-sama sie rozbiera-zdejmie sama bluze,kurtke,spodnie
-sama calkowicie je,lacznie z zupami
-sporo kojarzy np.zobaczy mokra podloge w supermarkecie wola " da -mo"(daj mop) zobaczy kwiaty wola "tata da" (widziala z miesiac temu jak tata malej dal mi roze w prezencie) itd

mowi non stop po swojemu ale nie mowi jeszcze "po ludzku"wink
reszta zachowan uwazam,ze w normiesmile
czy to co ona potrafie jest adekwatne do umiejetnosci niespelna 1,5 rocznego dziecka?
Tylko mnie nie zjedzcie,jestem ciekawa po prostu a moj watek nie jest w formie chwalenia sie a raczej zastanawiania.
Obserwuj wątek
    • mummy83 Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 11:52
      dodam jeszcze,ze wozka wlasciwie nie uzywamy juz a chodzimy na naprawde na dlugie spacery.wozek sluzy jedynie na uspinie malej na dworze,spacery odbywaja sie tylko na nozkach.
    • vjann Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 12:03
      bardzo rezolutna dziewczynka, zupełnie jak moja mała w tym wieku, nawet mówi tak samo używając pierwszych sylab.
    • mama_amelii Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 12:05
      Moja 1,5 roczniaczka podobnie(sama nie jej jeszcze zup,znaczy je,ale palcami wyjmuje co jej pasuje.Starsza córka w tymwieku już sama wszystko jadła).
      Nie widze w tym nic nadzwyczajnego,rozwija się sobie w swoim tempie.każde dziecko w penym wieku osiąga te same umiejętności(jedno w 1,5 r drugie w 3 lata,później wszystko się wyrównuje).
      Wczoraj byłam z niej mega dumna.Od 7 dni ma ospę i wczoraj zobaczyła starszą córkę z dziećmi biegająca po podwórku,założyła buty,wyciągnęła sweter i pokazuje,że ona chce wyjść.Mówię jej,że nie wolno,że ma pryszczyki i jak się zagoją to wtedy wyjdziemy(było za duże słońce,a ona ma sporo na buzi).Uśmiechnęła sie i potaknęła głową.Później wynosiłam śmieci przez taras i zostawiłam drzwi szeroko otwarte.Córka stanęła w drzwiach,nie dając ani kroku na taras,pokazała na buzię powiedziała be i nio nio(wskazała na pryszczyki,że ma be na twarzy i nio nio oznaczało,że nie może wyjść)smile
    • mummy83 mama amelii 22.04.12, 12:12
      no to faktycznie bystra dziewczynka - a moze w tym wieku dzieci takie wlasnie powinny byc i to jest normalnesmilebo jak patrze na dzieci znajomych w tym wieku to one jakies takie "niemowlakowe" jeszcze sawink
    • illegal.alien Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 12:25
      Moja corka ma 16 miesiecy i zachowuje sie bardzo podobnie smile
      Do tego uzywamy w domu 3 jezykow i podstaw jezyka miganego - mloda wszystko ogarnia, rozumie polecenia we wszystkich 3 (4) jezykach, posluguje sie podstawami kazdego z nich - mowi slowa, pokazuje znaki, znaki nawet sklada juz w proste zdania ('tata spi' na przyklad).
      Nie rozbiera sie sama, ale potrafi zalozyc na siebie bluze i zdjac buty.
      Je sztuccami wszystko, panie w zlobku ja chwala, ze je bardzo dobrze jak na swoj wiek.
      Slucha polecen, potrafi wykonac.
      Przedmioty rozpoznaje, teraz ma w ogole jakis wybuch uczenia sie nowych rzeczy - doslownie codziennie uczy sie nowego slowa, czasem sama nie wiem, gdzie ona sie tego nauczyla smile Wczoraj zaskoczyla mnie znajomoscia slowa 'bubbles' i slowa 'pic' (przez 'c' jak cma, nie mam polskich znakow).
      • paliwodaj Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 12:33
        >dodam jeszcze,ze wozka wlasciwie nie uzywamy juz a chodzimy na naprawde na dlugie >spacery

o tak, masz racje , nie uzywanie wozka w tym wieku swiadczy ze dziecko ma szanse na zostanie geniuszem
        • illegal.alien Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 12:42
          A czemu to do mnie? My wozka uzywamy jak najbardziej, prosze mnie nie wciagac w ta dyskusje wink
          • paliwodaj Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 15:58
            czy twojego posta cytowalam?
    • dzoaann Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 12:49
      Wiesz, dla mnie twoja corka rozwija sie normalnie i bardzo podobnie do moich dzieci, moje tylko mowily wiecejsmile
      Ale wiem skad ci sie to bierze, to wrazenie, ze twoje dziecko jest lepiej rozwiniete. Zauwazylam w swoim otoczeniu i pewnie podobnie jest u ciebie, ze duzo mam traktuje dzieci w tym wieku jak dzidziusie i nie pozwala im na duzo rzeczy. Obsluguje je, ubiera, rozbiera, karmi itp. Wtedy takie dziecko faktycznie wydaje sie gorzej rozwiniete. Ale wystarczy mu dac pole do popisu i wszystko sie wyrownuje. A im strarsze tym wiecej tych roznic sie zaciera.
      Gratuluje coreczkismile
    • leneczkaz Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 12:54
      No raczej normalnie z tendencją do śrenio- przeciętnie smile... Nawet nie do końca wiem czy to wątek na poważnie czy 'dla jaj'..
      Mój robił lepsze cuda w tym wieku (np. teraz siedzi koło mnie i liczy paluszki po angielsku tongue_out).
      A ja na 1,5 roku np. gadałam jak stara i opowiadałam książki i malowałam jak artysta. Co jest niezwykłego w 'da mop' a już tym bardziej w 'tata da' O_o
      • illegal.alien Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 13:09
        A mozesz powiedziec jakie konkretnie 'cuda' robil Twoj syn w tym wieku?
        Bo widocznie moje dziecko chodzi do zlobka pelnego matolow i srednio-przecietniakow wink Wszystkie dzieci sa na bardzo podobnym poziomie co moje dziecko i dziecko autorki watku.
        • leneczkaz Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 13:20
          Wiesz co.. nie chciałabym zełgać co i kiedy ale słynny motyw z puzzlami images.okazje.info.pl/p/inne/5945/goki-puzzle-alfabet.jpg które miał od 2 dni i jakikolwiek być nie wyjęła to on mówił kolor (puzzla którego nie było, co oznacza, że zapamiętywał sekwencję kolorów) i jaka to litera.. Tego typu rzeczy, ale spokojnie... geniuszem też nie jest. Ot może po prostu inteligentnym maluchem wink
          • illegal.alien Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 13:33
            'slynny'? To chyba jestem do tylu, bo nie slyszalam smile
            No i wlasnie o to w tym watku chodzi - co i kiedy, a nie tak mniej-wiecej. Bylabym w stanie uwierzyc, ze dziecko 20 miesieczne robi takie rzeczy, ale ciezko mi uwierzyc, ze na przyklad 14 miesieczne dziecko to robi - a oba sa 'okolo' poltoraroczne smile
            • tempera_tura Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 16:07
              Słynny, słynny.
              Mam takie puzzle i przeprowadzałam eksperyment na samej sobie (zainspirowana zdolnościami) no i oblałam na całej linii.
              • illegal.alien Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 00:33
                O kurcze smile
                Jak dziecko leneczkiz tez sztuki robilo, to moje pewnie jeszcze bylo nieurodzone - taki test mnie ominal, ech wink Musze czym predzej zakupic puzzle i sprawdzic najpierw nas (znaczy sie rodzicow dziecka), a potem corke.
          • dzoaann Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 15:15
            To tez nic nadzwyczajnego... sporo dzieci tego nie potrafi, bo sie z nimi nie cwiczy lub nie sa zainteresowane. A to nie znaczy, ze glupsze, czy gorzej rozwiniete. Poltoramiesieczne dziecko, ktoremu ktos jest w stanie poswiecic czas i zachecic go do takiej zabawy, potrafi takie rzeczy i juz...Masz dziecko inteligentne w normie, bez specjalnych przeblyskow geniuszu, tak samo jak autorka watku i tyle, wiec powinnas sobie darowac komentarze o przecietnosci...
            W tym watku to faktycznie wychodzi jakie to forumek dzieci wszystkie ach, och... i swiadczy to o tym, ze te rozmaite wyczyny dzieciece to nic nadzwyczajnegowink
            --https://images.okazje.info.pl/p/inne/4786/th100/pluszak-looney-tunes-diabel-tasmanski-24-cm.jpg
            • illegal.alien Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 15:27
              Ale to chyba tez kwestia 'stylu' w jakim sie dziecko wychowuje - mi by do glowy nie przyszlo, zeby siadac z dzieckiem i tluc literki wink
              • dzoaann Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 16:13
                no wlasnie o to mi chodzi... a sa jeszcze dzieci, z ktorymi nawet jakbys chciala tluc te literki to sie nie da, bo one maja milion innych rzeczy do robotysmile
            • leneczkaz Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 21:44
              Poltoramiesieczne dziecko, ktoremu ktos jest w stanie poswiecic czas i za
              > checic go do takiej zabawy, potrafi takie rzeczy i juz..

Kurde.. A skąd wiadomo, ze ono już to umie... big_grinbig_grinbig_grin
              Dumam.
              Nie wiem.
              Wiem!
              Mryga okiem na daną literę/kolor?
              Nie...

Masz dziecko inteligen
              > tne w normie, bez specjalnych przeblyskow geniuszu

To Ty nawet znasz moje dziecko. Ty to sprytna z natury jesteś co!?

> powinnas sobie darowac komentarze o przecietnosci...

No patrz.. mam przeciętne dziecko to nawet skomentować forum sobie nie mogę. Szlag by to! uncertain

heheh love it!
              • dzoaann Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 12:33
                no i widzisz... fakt, ze za mlodu cuda na kiju wyprawialas nic ci nie dal... jako dorosla nadzwyczajna inteligencja sie nie wykazujesz, najwyzej zlosliwoscia i brakiem czytania ze zrozumieniem.
                Chodzilo mi raczej o to, ze wyczyny naszych maluchow sklonni jestesmy traktowac jako cos wyjatkowego, a tak nie jest i tyle. Bo wiele dzieci takich jest. Jedne sa ciut do przodu inne ciut do tylu i zazwyczaj nijak sie ma to do sukcesow w zyciu doroslym i tyle...
                ty sie zachwycasz swoim i jedziesz po autorce watku, ze jej jest przecietne, ale jak ktos ci napisze, ze wyczyny twojego to tez nic takiego super, to oburzenie... ja nie napisalam, ze masz przecietne dziecko, tylko inteligentne w normie- ani z problemami, ani geniusz- dziecko jakich wiele...
                ale nikt ci nie broni byc z niego dumna, a wiem o nim tyle, ile piszesz na forum, a duzo piszesz.
                https://images.okazje.info.pl/p/inne/4786/th100/pluszak-looney-tunes-diabel-tasmanski-24-cm.jpg
                • leneczkaz Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 15:57
                  Moje dziecko jest absolutnie wyjątkowe. Koniec. Kropka.
                  • saszanasza Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 16:00
                    leneczkaz napisała:

> Moje dziecko jest absolutnie wyjątkowe. Koniec. Kropka.

a moje pierwszy raz w życiu kota namalowało i to jak ładnie! nawet widać że to kotbig_grin
                    • leneczkaz Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 20:13
                      Ja na kota to sobie jeszcze poczekam... oj poczekam wink
                  • dzoaann Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 20:03
                    tylko dla swoich rodzicow i ewentualnie dziadkow. Koniec. Kropka.
                    • leneczkaz Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 20:14
                      I agencji które mnie zapraszały i dla obcych zatrzymujących sie na ulicy, i dla pań w Klubie Malucha które mnie zachęcały żeby prowadzić z nim indywidualny program bo jest wyjątkowo zdolny i dla pań w p-kolu które podziwiają jego ponadprzeciętną pamięć i zdolności językowe... mogłabym tak wymieniać pół nocy ale po co? Wystarczy, że ja to wiem i chodzę cała dumna smile
                      • zjawa1 Re: 23.04.12, 21:25
                        Agencje Cie zaczepiaja, a nic w tym wzgledzie nie robisz! Dziwne, zamiast wysylac setki fot swojego dziecka do durnych konkursikow, zrob cos konkretnego.
                        Laneczkaz poslij dziecko do prawdziwego przedszkola gdzie jest duzo wiecej dzieci, a nie klubu malucha.... Obys sie wtedy nie rozczarowala.
                        Bo uwiez mi liczenie ,, na paluszkach" ..One, two, three, to zadna rewelacja u przeszlo 3,5 letniego dziecka.
                        Jesli Twoj niespelna 4 latek bedzie potrafil: dodawac i odejmowac, a nie tylko liczyc na paluszkach to bedzie powod do dumy.
                        Jesli bedzie potrafil z pomieszanych razem 3 obrazkow puzzli kolejno: 25,40 i 50 elementowych ulozyc wszystkie te 3 obrazki, to bedzie sukces.
                        Widzisz, moj syn to wszystko potrafi od dluzszego czasu a jest niewiele starszy od Twojego.
                        W prawdzie nie umie dobrze jeszcze jezdzic na 2 kolowym rowerze... No np.Einstein chyba wcale nie mial roweru, a i tak,, cwiczyl mozg" w inne dostepne sposoby.
                        Takze, co ja mam powiedziec? Skoro ty jestes tak bardzo dumna, to mnie powinno chyba juz przewrocic sie w glowie, zwlaszcza po tym jak wybrali jakies 6 miesiecy temu zdjecia syna do zagranicznych katalogow i magazynu dzieciecego.
                        • jul-kaa Re: 23.04.12, 21:35
                          Mojej koleżanki dwuletnie dziecko śpiewa alfabet po polsku i po angielsku, mówi "eM jak mama, Pe jak patelnia, eŁ jak łyżka". Od kilku miesięcy wszędzie czyta literki, każe je sobie pisać, nic innego nie robi.
                          Koleżanka na szczęście rozsądna i zamiast się dziko ekscytować umiejętnościami dziecka (i zgłaszać o Agencji Dzikich Talentów), śmieje się, że się mały zafiksował i namawia go do innych aktywności.
                          • illegal.alien Re: 23.04.12, 21:38
                            A co Agencje Dzikich Talentow robia z takimi dziecmi? Bo mi sie jakos skojarzylo z watkiem 'dwulatek i cyrk' big_grin
                            Dzieki Bogu, ze nie wszyscy tak do dzieci podchodza, bo ja niektore posty czytam z lekkim przerazeniem.
                            • zjawa1 Re: 23.04.12, 21:40
                              Co, to jest agencja talentow? Powaznie pytam?
                            • leneczkaz Re: 24.04.12, 07:55
                              Ja pisałam o agencji MODELI big_grinbig_grin .. A jaka - największa w PL. Ale jeździć na te wszytkie castingi do Wawy.. Nie, nie moja bajka wink
                          • zjawa1 My z Laneczkaz nie piszemy o agencji talentow 23.04.12, 21:39
                            Ale my z Laneczkaz nie piszemy o agencjach ,,talentow"smile!!!! W ogole co, to jest ,,agencja talentow" tak z ciekawosci?
                            • jul-kaa Re: My z Laneczkaz nie piszemy o agencji talentow 23.04.12, 21:43
                              Nie wiem, właśnie to wymyśliłam, ale na pewno jest jakaś, w USA są takie, zgłaszasz dziecko, przebierasz, uczysz stepować i tak dalej. Może Leneczka założy w Polsce wink
                            • illegal.alien Re: My z Laneczkaz nie piszemy o agencji talentow 23.04.12, 21:44
                              Az boje sie zapytac, o jakich agencjach mowicie...

big_grin
                              • zjawa1 Re: My z Laneczkaz nie piszemy o agencji talentow 23.04.12, 21:51
                                A dlaczego sie boisz? Absolutnie nie ma to nic wspolnego z ,,cyrkiem" i wciskaniem dziecka przed kamery na sile... historie typu ,,mam talent". Gdzie dziecko ponosi ewentulna porazke i strasznie to przezywa. Jest to dla mnie nienormalne i nigdy nie poslalabym tam dziecka, nawet gdzyby wykazywal naprawde ekstermum ponad przecietnosci w jakiejs dziedzinie.
                                Moje dziecko zostalo zauwazone-chodzi o walory wizualne, nie majace nic wspolnego z uzdolnieniami-przez pewna agencje. Dzieki temu przezylo wiele niezapomnianych przygod i bedzie mialo cudowne pamiatki. Nikt na dziecko nie naciskal, nie odczuwal presji ani porazki.
                                Do dzisiaj wspomina pewien wyjazd z radoscia i usmiechem. Ciesze sie, zer dostal taka szanse.
                                Szalec nie bede, nie wysylam na sile fot i nigdzie go teraz nie zglaszam. Widocznie tak, wtedy mialo byc i bylo.
                                • zjawa1 Re: My z Laneczkaz nie piszemy o agencji talentow 23.04.12, 21:55
                                  Choc trzeba przyznac, ze typ urody nie ma przecietnego, polskiego dziecka. Bardziej doceniany zagranica niz w Polsce. Tutaj szukaja gl. blondynow o niebieskich oczach, wiec dziecko Laneczkaz mialoby bardzo duze szanse tym bardziej, ze obiektywnie stwierdzam iz ma bardzo ladnego synka!
                        • leneczkaz Re: 24.04.12, 07:58
                          Ja nigdzie fot nie wysyłam. On ma zaproszenie od agencji (wiesz jakiej pewnie) z Wawy za "nieprzeciętną słowiańską urodę big_grin". Ale ja za daleko od Wawy mieszkam.
                          A do p-kola chodzi oczywiście normalnego jak każdy 3-latek rocznikowo. Fakt, że do prywatnego z większą ilością zajęć, ale z równolatkami i normalnym programem. A do Klubu chodził od 1,5 do 3 lat. Nie chce mi się wyliczać jego zdolności bo po co. Wystarczy, że JA to wiem. I nawet nie dokońca wiem o co chodziło Pani mówiące, że on powinien iść indywidualnym programem.. P-kole dla dzieci z IQ powyżej... wink
                        • leneczkaz Re: 24.04.12, 08:00
                          > Jesli bedzie potrafil z pomieszanych razem 3 obrazkow puzzli kolejno: 25,40 i 5
                          > 0 elementowych ulozyc wszystkie te 3 obrazki, to bedzie sukces.

Bez problemu robił to zimą. Przecież większość tych puzzli jest jednak w pakach po kilka obrazków.
                          • saszanasza Re: 24.04.12, 08:25
                            ij tam, ja bym się nie czepiała, jak dziecko ładne i chce pozować, to czemu nie wykorzystać teme.
                            co do innych umiejętności, to dla mnie fakt że czyta, pisze, układa puzle z 500 elementów nie przekonuje do stwierdzenia że dziecko jest ponad przeciętne, raczej że ma predyspozycje by w przyszłości w sprzyjających warunkach bez problemów skończyć studiabig_grin
                            • leneczkaz Re: 24.04.12, 08:47
                              w przyszłości w sprzyjających warunkach bez problemó
                              > w skończyć studiabig_grin

Hmmm. Raczej się zagalopowałaś...
                              Jak by tu wytłumaczyć.. Z resztą sama nie wiem, bo nie chcę wyrokować i to może taki wiek, ale on jest nerwusem, nie umie się koncentrować jak mu coś nie wychodzi.. Ja geniuszu nie widzę.
                              Ale obecnie trochę odstaje od rówieśników- bo wygadany, inteligentny, odważny i taki śliczny... W przedstawieniu zagra, wiersz powie popisowo, kilka rzeczy ponadprzeciętnie umie. Pani psycholog (którą zaprosiłam zw. na zbliżające się narodziny córki) orzekła, że bez dwóch zdań sobie w życiu poradzi zw. na charakter, bo umiejętności na daną chwilę to rzecz nabyta.. wyuczalna. A osobowość przebojowa to coś co się ma.. albo nie.
                              • saszanasza Re: 24.04.12, 09:13
                                nie bardzo rozumiem w czym się zagalopowałam. osiągnięcie pewnego pułapu intelektualnego w przyszłości i osiągnięcie "życiowego sukcesu" nie zależy tylko i wyłącznie od poziomu intelektualnego a od wychowania, predyspozycji, charakteru, a nawet umiejętności radzenia sobie ze stresem jak również wzorców a nawet środowiska w którym dany osobnik się wychowuje. jest to długoletni proces, a nie zdarzenie które trwa 5 pierwszych lat życia dziecka.

psychologa który wyrokuje że dziecko w życiu da sobie radę lub nie, na etapie dziecka kilkuletniego wywaliłabym z pracy, bo na tym etapie nic a nic nie da się ocenić...osobowość moim zdaniem nie wystarczy.

• leneczkaz Re: 24.04.12, 09:16
                                  Chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem.. co?
                                  • saszanasza Re: 24.04.12, 09:22
                                    leneczkaz napisała:

> Chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem.. co?

a może Ty nie potrafisz zrozumiale przekazać o co Ci chodzi, co?

cytujesz moje zdanie, po którym piszesz że się zagalopowałam, po czym tłumaczysz mi (nie wiem co) na podstawie uwarunkowań syna, na końcu przywołujesz słowa psychologa...
                                    • leneczkaz Re: 24.04.12, 14:02
                                      > a może Ty nie potrafisz zrozumiale przekazać o co Ci chodzi, co?

Być może. Ale dziś mam za dobry humor, żeby się tym przejmować wink
                                • jul-kaa Re: 24.04.12, 09:50
                                  saszanasza napisała:
                                  > psychologa który wyrokuje że dziecko w życiu da sobie radę lub nie, na etapie d
                                  > ziecka kilkuletniego wywaliłabym z pracy, bo na tym etapie nic a nic nie da się
                                  > ocenić...osobowość moim zdaniem nie wystarczy.

Zgadzam się w pełni.
          • zjawa1 Laneczkaz- Puzzle!!!!!!!!!!!!!!!???????? Pytanie? 23.04.12, 11:06
            Twoje dziecko ma w tej chwili przeszlo 3,5 roku. W zwiazku z tym zadam Ci pytanie.
            Z ilu elementow Puzzli potrafi ukladac?
            Z gory dziekuje za informacje.
            • leneczkaz Re: Laneczkaz- Puzzle!!!!!!!!!!!!!!!???????? Pyta 23.04.12, 11:39
              Nie wiem bo zarzucił po zimie.. W styczniu układał 60-tki. Na 100 poległ, zniechęcił się i puki co leżą odłogiem. Pewnie już nie tknie ich do zimy i znowu zacznie od.. 12 big_grinbig_grin
              Ale mój syn ma cierpliwość pana ex premiera wink
      • dzoaann Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 13:15
        ale wiesz, leneczka, 3latek liczacy paluszki po angielsku to tez srednio...
        • leneczkaz Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 13:22
          Ale ja go nie uważam za wybitnego "(choć po ang. liczy od ponad roku). Ma swoje zajawki. Są też rzeczy w których jest siiiilnie poniżej przeciętnej. np. nieodmiennie malowanie i inne prace plastyczne.
          Na chwilę obecną mą dumą jest fakt, że jeździ na 2 kółkach.
          • marika012 Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 14:32
            > Na chwilę obecną mą dumą jest fakt, że jeździ na 2 kółkach.

To żadne wybitne osiągnięcie że 3,5 latek jeździ na 2 kołach. Mój syn z zaburzeniami równowagi bez treningu laufradowego też w tym wieku jeździł bez bocznych kółek, od pierwszego dnia podjeżdżał pod krawężniki i zasuwał po polnych drogach z mnóstwem nierówności.
            • leneczkaz Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 21:39
              Hahah! Czyli jak TWOJE dziecko jeździło, to znaczy, że to NIE JEST WYBITNE OSIĄGNIĘCIE. Hmmmm, zaskakujące, bo nie znam żadnego innego 3- 3,5-latka jeżdżącego na 2 kółkach i z opowiadać mam forumowych wynika, że jednak nie jest to normą.

Acz. Wcale nie musi być pierwszy w danej dziedzinie żeby wprawiało mnie w stan dumy wielkiej.
              • marika012 Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 22:33
                To chyba znasz mało dzieci w tym wieku. Ja znam wiele jeżdżących na dwóch kołach przed skończeniem 4 lat.
                To w jakim wieku dziecko załapie jazdę na dwóch kołach zależy od rodzica. Jak rodzic chce i się postara to 3- 3,5 będzie jeździł na dwóch kołach. Jak rodzic widzi w dziecku maleństwo, to dwóch kółek mu nie da, trzylatek nie będzie miał szansy więc się nie nauczy. Gdyby rodzice nie trzęśli się o swoje kilkuletnie bobasy to prawie wszystkie w młodszym wieku szkolnym byłyby dwukołowe.
                Oczywiście czasem dziecko za nic nie chce rowerem jeździć i rodzi żeby stawał na rzęsach to nic nie wskóra. Znam jedno takie oporne. Ale jak każdy wyjątek ten też potwierdza regułę wink
                • leneczkaz Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 07:47
                  Ze wszystkim co napisałaś się zgadzam smile ...
                  A 3-4-latki na 2 kółkach to u nas serio jak dinozaury. Zaś 5-latki na 16' z dodatkowymi kółkami to norma.
                  • zjawa1 Re: Pocieszajace jest dla mnie to:) 23.04.12, 11:21
                    Analizujac wasze wpisy, ze jezdzic na 2 kolkach nauczy sie idealnie-predzej czy pozniej kazde dzieckosmile Natomiast rysowac ladnie juz nie kazde, jesli nie ma talentusmile
                    • leneczkaz Re: Pocieszajace jest dla mnie to:) 23.04.12, 11:38
                      Marne te wnioski.. Jak będzie motoryka dziecka które opanowało na 2 lata biegówkę, hulajnogę, na 3 rower i sprawnościowo pnie się dalej, a jaka dziecka które robi różne rzeczy 2-3 lata później.. Poza tym na rowerze rozwija się nie tylko ciało, ale i ... mózg smile
                • mama_amelii Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 09:19
                  marika012 napisała:
                  > Oczywiście czasem dziecko za nic nie chce rowerem jeździć i rodzi żeby stawał n
                  > a rzęsach to nic nie wskóra. Znam jedno takie oporne. Ale jak każdy wyjątek ten
                  > też potwierdza regułę wink

O to chyba znasz moje 5,5 letnie dzieckosmileNa 4 kołkach owszem bardzo lubi,ale każda próba nauki na dwóch kończyła się histerią,każde lekkie przegięcie na bok to był krzyk i kurczowe trzymanie się kierownicy(podobnie jest z rolkami).Nie będę przeciez zmuszała i uczyła dziecka na siłę,bo wszystkie dzieci w tym wieku już jeżdżą na 2.
                  Dwa dni temu córka sama poprosiła,żeby ją uczyć,bo sąsiadki juz jeżdżą same po ulicy,a ona na 4 na takiej drodze nie daje rady.Mam nadzieję,że skoro sama chce i prosi to już będzie dobrze.Wczoraj radziła sobie super i bardzo chce się nauczyć,juz nie ma histerii.
                  Ciesze się.
              • saszanasza Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 23:00
                Moja córka nauczyła się jeździć na 2 kółkach w wieku 3,3 miesiące i z tego co wiem coraz więcej dzieci zaczyna po 3 r.ż. geniuszem nie jest, choć jest raczej rozgarnięta.

Śmieszy mnie trochę takie rozczulanie się nad każdym wypowiedzianym przez dziecko "inteligentnym sformułowaniem", czy dokonaną czynnością i upatrywanie geniusza czy ponad przeciętnych zdolności. W praktyce u większości z nich geniusz najprawdopodobniej minie wraz z rozpoczęciem nauki w szkolesmile
                • illegal.alien Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 23:37
                  saszanasza napisała:

> Śmieszy mnie trochę takie rozczulanie się nad każdym wypowiedzianym przez dziec
                  > ko "inteligentnym sformułowaniem", czy dokonaną czynnością i upatrywanie genius
                  > za czy ponad przeciętnych zdolności. W praktyce u większości z nich geniusz naj
                  > prawdopodobniej minie wraz z rozpoczęciem nauki w szkolesmile

Ale dlaczego? Ja codziennie zachwycam sie tym, co robi moje dziecko, rozczulaja mnie jej postepy i jestem z niej mega dumna - nie oczekuje jednak od innych, ze tez beda sie zachwycac i tez beda uwazac, ze to slodkie.
                  Mysle jednak, ze poltora roku to naprawde swietny wiek - dziecko juz w miare pewnie chodzi zazwyczaj, zaczyna gadac, wymysla sobie swoj jezyk, kombinuje tez fizycznie jakby tu rozne psikusy zrobic - IMHO na takie dziecko to sama przyjemnosc patrzec - a jeszcze jak jest to moja corka, to juz w ogole telewizor mi niepotrzebny smile
                  • saszanasza Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 00:16
                    oczywiście ja też cieszę się z "sukcesów" swojego dziecka, to naturalne, ale wolę to robić w mniej spektakularny sposób, niż na forach internetowych. tu zazwyczaj kobiety nakręcają się tak, że w efekcie ma się wrażenia że co drugie forumowe dziecko to wcielenie Einsteinasmile
              • zjawa1 re 23.04.12, 11:19
                leneczkaz napisała:

> Hahah! Czyli jak TWOJE dziecko jeździło, to znaczy, że to NIE JEST WYBITNE OSIĄ
                > GNIĘCIE. Hmmmm, zaskakujące, bo nie znam żadnego innego 3- 3,5-latka jeżdżącego
                > na 2 kółkach i z opowiadać mam forumowych wynika, że jednak nie jest to normą.
                >
                > Acz. Wcale nie musi być pierwszy w danej dziedzinie żeby wprawiało mnie w stan
                > dumy wielkiej.
                No tutaj zgadzam sie z Laneczkaz w 100%. Chodzac do parku widuje wiele dzieci i nawet prawie 5 latki nie potrafia jeszcze porzadnie jezdzic na 2 kolkach!
                • saszanasza Re: re 23.04.12, 12:43
                  zjawa1 napisała:

> No tutaj zgadzam sie z Laneczkaz w 100%. Chodzac do parku widuje wiele dzieci i
                  > nawet prawie 5 latki nie potrafia jeszcze porzadnie jezdzic na 2 kolkach

proszę, moja córka w tym roku. przymierzaliśmy ją do roweru 16"(po starszym barcie), jednak za duży.
                  jak pisałam powyżej zaczęła jeździć w zeszłe wakacje mając trochę ponad 3 lata, w czerwcu kończy 4smile

http://i44.tinypic.com/f3gk86.jpg
          • zjawa1 Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 11:11
            leneczkaz napisała:

> Ale ja go nie uważam za wybitnego "(choć po ang. liczy od ponad roku). Ma swoje
            > zajawki. Są też rzeczy w których jest siiiilnie poniżej przeciętnej. np. nieod
            > miennie malowanie i inne prace plastyczne.
            > Na chwilę obecną mą dumą jest fakt, że jeździ na 2 kółkach.
            No widzisz, choc raz podalas ponadptrzecietne umiejetnosci jak na srednia, krajowa.
            Dziecko 3,5 letnie potrafiace pedalowac na 2 kolach. To fakt, to jest cos.
            A to, ze nie potrafi malowac-nawet najwybitniejsi geniusze tego swiata nie byli we wszystkim tacy idealnismile
            Moj syn ciut starszy od Twojego przepieknie maluje, ale nie potrafi jeszcze dobrze jezdzic na 2 kolach... Nie robie z tego problemu.
            • leneczkaz Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 11:43
              Mój syn maluje jak upośledzone dziecko.. Choć myślę, że obrażam tu wiele dzieci upośledzonych wink. Ale umie dużo dziwnych rzeczy- pisałam kiedyś, że zna planety, galaktyki.. Wszystkie grzyby, latem zioła, owady, ptaki.. Zna kontynenty i dziwne różne miejsca (z tego globusu dla dzieci). Jest bardzo dobry z ang., ładnie mówi po PL (bez geniuszu, ale 'sz' 'cz' 'ż/rz' i 'r' 'angielskie' to jednak niewiele dzieci mówi w jego wieku) a poza tym... zupełnie zwyczajny i przekochany wink.
              • zjawa1 Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 11:53
                Moj tez ma ten globussmile Super sprawa. Tez rozpoznaje wszystkie kontynenty.
                A dlaczego twierdzisz, ze ,maluje jak uposledzony".
                Laneczkaz powiem Ci tak szczerze. Moj nagle ,,zablysnal" tuz przed 4 urodzinami. No doslownie w pare tygodni zaczal pieknie malowac.
                Teraz jezdzi juz na konkursy plastyczne z przedszkolasmile Dostal nawet jakies wyroznienia dwasmile
                Wiadomo, ze trudno jest mu konkurowac z 5 czy 6 latkami, ale radzi sobie chlopak.
                • leneczkaz Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 12:11
                  Co drugi raz trzyma kredkę 'jak widły' (jak to mawia moja mama). Bazgrze po kartce, nie umie kolorować. Umie niby jakieś kółko, trójkąt, połączy 2 miejsca w książeczce, ale głowonoga nie sieknie wink
                  • zjawa1 Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 12:19
                    W takim razie musisza nauczyc go poprawnie trzymac w rekach kredkie/olowki.
                    To jest podstawa nie tylko do rysowania, ale pozniej do pisania!
                    • leneczkaz Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 16:49
                      Tylko on wie jak się trzyma i trzymać umie (jak już trzyma). Ale jak sam szybko łapie to jak za grabie wink. Tak samo jak jeść sam umie, ale nie korzysta z tej umiejętności bo 'nigdy nie jest głodny'.
      • koza_w_rajtuzach Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 16:07
        > A ja na 1,5 roku np. gadałam jak stara i opowiadałam książki i malowałam jak ar
        > tysta. Co jest niezwykłego w 'da mop' a już tym bardziej w 'tata da' O_o

wiesz, ja jak miałam 1,5 roku to też gadałam jak stara, a nie jestem jakoś szczególnie inteligentna. Moja córka gadała jak stara dopiero jak miała 2,5 roku, a od zawsze widziałam, że jest inteligentna, bo pomimo niemówienia było to po prostu widać, że ma dużą ciekawość, wspaniałą pamięć i po prostu szybko się uczy. No i jak chodzi do zerówki, to się to potwierdza, jest zdecydowanie powyżej przeciętnej. Także, żeby być inteligentnym nie trzeba mówić zdaniami w wieku 1,5 roku, do tego trzeba czegoś więcej ;P. Po moim synu np. od zawsze widzę, że jakoś szczególnie zdolny nie jest... choć teraz już dobrnął gdzieś do średniego poziomu, gdy był młodszy był zdecydowanie poniżej. Mi to nie przeszkadza, niech będzie przeciętny, bo to nic złego.
        • leneczkaz Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 21:35
          No no.. ale chodziło raczej o to, że 'tata da', zjedzenie zupy czy .. nie wiem co tam jeszcze było, to normalna norma a nie szał ciał wink
          • koza_w_rajtuzach Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 07:33
            fakt smile
      • roksanka_3 Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 21:30
        leneczkaz napisała:

> No raczej normalnie z tendencją do śrenio- przeciętnie smile... Nawet nie do końca
        > wiem czy to wątek na poważnie czy 'dla jaj'..
        > Mój robił lepsze cuda w tym wieku (np. teraz siedzi koło mnie i liczy paluszki
        > po angielsku tongue_out).
        > A ja na 1,5 roku np. gadałam jak stara i opowiadałam książki i malowałam jak ar
        > tysta. Co jest niezwykłego w 'da mop' a już tym bardziej w 'tata da' O_o
        >

kurde mylslalam zes ty troche madrzejsza niz lipcowa jest, a tak tu widze w jeden deseń..;/
        • leneczkaz Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 21:37
          A w życiu. a fe! Chodziło o to, że ja gadałam w 1,5 roku a GENIUSZEM NIE ZOSTAŁAM wink .. A tu zwykłe 'tata da' i doszukiwanie się dziury w serze tongue_outP.
    • 18_lipcowa1 buahahhahaaaaa 22.04.12, 13:06
      marzysz o geniuszu?
      zawiode cie- to normalne raczej
    • black-mama Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 13:22
      Hm, chyba rozwija się normalnie, moja córa ma rok i 7 miesięcy i mówi pełnymi zdaniami (normalnie można się z nią dogadać), rozumie wszystko co do niej mówię w tym skomplikowane polecenia- ale ją starszy brat szkoli więc dla mnie było normalnym to, że mówi i robi różne rzeczy wcześniej niż jej brat...
      Niektóre dzieci znajomych też już mówiły wszystko i wykonywały skomplikowane polecenia zanim skończyły 2 lata....
    • mummy83 pani lipcowa i kilka innych 22.04.12, 13:33
      Nie nie marzy mi sie geniusz i nie uwazam mojego dziecka za geniusza,zapytalam tylko,poniewaz w moim otoczeniu sa dzieci znajomych zachowujace sie tak jak moja kiedy miala 10 msc,wiec nie wiem jaki jest przecietny poziom rozwoju dziecka w tym wieku.
      Co do jezdzenia wozkiem....nie uwazam ze nie jezdzenie wozkiem w tym wieku swiadczy o geniuszu ale uwazam ze swiadczy o zdrowiu i nie robieniu z dziecka kaleki na przyszlosc,ktora w wieku 3,5 roku uzywa wozka,butelki ze smoczkiem itd.
      • dzoaann Re: pani lipcowa i kilka innych 22.04.12, 14:57
        a tu juz przeginasz... 3-4latek w wozku, ze smoczkiem, pielucha i butla to nie kaleka... i nie zebym tak postepowala ze swoimi dziecmi, ale nazywanie innych kalekami to przegiecie...
        to w wielu wypadkach wygoda rodzicow i niechec do zmian, do tego, by od dziecka czegos wymagac, czego ono nie chce... ale nie kalectwo, a nawet nie nieudolnosc wychowawcza. Bo wychowanie to jednak cos wiecej niz butla i pielucha itd...
      • martinhaa Re: pani lipcowa i kilka innych 22.04.12, 19:56
        Ja bym się nie sugerowała zachowaniem małych dzieci, bo to co ty widzisz i jakie wrażenie odnosisz obserwując inne dziecko niekoniecznie może być prawdą, a jedynie odczuciem. Na przykładzie mojego dziecka powiem ci, że również sprawia wrażenia przeciętniaka, które mało mówi, mało rozumie, itd, ALE tylko w obecności innych ludzi. Ona jest dość wstydliwa i prawie w ogóle nie mówi, jeśli obcy się coś zapytają, nie reaguje na polecenia, itd. Ale wśród "swoich" czyli mnie, babci itd to zupełnie inna osoba: mówi zdania trzywyrazowe, sprząta, bez mojego polecenia wyrzuca śmieć do kosza, jak taki znajdzie na podłodze, przynosi konkretne rzeczy, maluje kółka, zna parę kolorów, zakłada kurtkę, czapkę, układa puzzle drewniane, liczy do pięciu (choć zjada czwórkę często). Ma 19 miesięcy.
        Obcy myślą pewnie, że to dzidziuś, bo w ich obecności tylko obserwuje i nic nie mówi, ale ja nie mam zamiaru się im tłumaczyć.
        Chciałam ci tylko dać do zrozumienia, że pozory mogą mylić; niepozorny półtoraroczniak może byc bystrym dzieckiem, choć tego możesz nie widzieć.
      • zjawa1 mummy83 23.04.12, 11:03
        mummy83 napisała:

> Nie nie marzy mi sie geniusz i nie uwazam mojego dziecka za geniusza,zapytalam
        > tylko,poniewaz w moim otoczeniu sa dzieci znajomych zachowujace sie tak jak moj
        > a kiedy miala 10 msc,wiec nie wiem jaki jest przecietny poziom rozwoju dziecka
        > w tym wieku.
        > Co do jezdzenia wozkiem....nie uwazam ze nie jezdzenie wozkiem w tym wieku swia
        > dczy o geniuszu ale uwazam ze swiadczy o zdrowiu i nie robieniu z dziecka kalek
        > i na przyszlosc,ktora w wieku 3,5 roku uzywa wozka,butelki ze smoczkiem itd.

Bardzo trafnie to podsumowalassmile
      • silje78 Re: pani lipcowa i kilka innych 24.04.12, 18:12
        akurat nieużywanie wózka w tym wieku śwoadczy tylko o tym, że na dłuższe odłeglosci poruszasz się samochodem lub ich wogóle nie pokonujesz.
        moja córka definitywnie zrezygnowała z wózka w wieku dwóch lat. tyle, że na zakupy, do dziadków, z czasem do przedszkola jeździłyśmy samochodem. jak młoda zaczęła przedszkole to dwoje dzieci z jej grupy (w tym roku w malucha jedna dziewczynka) były dostarczane wózkami. nie z powodu lenistwa dzieci i rodziców, a ze względu na to, że rodzice mieli do przedszkola pokonać dłuższą drogę, a z komunikacją był problem. dzieci te nie są kalekami.
        rezygnacja z wózka nijak ma się do używania butelki.
        • jul-kaa Re: pani lipcowa i kilka innych 24.04.12, 18:16
          silje78 napisała:
          > akurat nieużywanie wózka w tym wieku śwoadczy tylko o tym, że na dłuższe odłegl
          > osci poruszasz się samochodem lub ich wogóle nie pokonujesz.

Jakie to są dłuższe odległości, które z wózkiem pokonywałby rodzic?
          Przypominam, ze wiele osób ma możliwość korzystania z komunikacji.
    • makurokurosek Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 14:16
      Tak, twoje dziecko jest geniuszem ale nie masz się co przejmować po piątych urodzinach stanie się niestabilnie emocjonalnym, społecznym i słabo rozwiniętym małym dzidziusiem.
    • jdylag75 Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 15:24
      Moja córka w tym wieku dodatkowo normalnie mówiła smile.
      Mój syn w wieku 1,5 nie chodził, nie jadł sam, mówił kilka słów, obecnie w wieku 6 lat jest z matematyki na poziomie 5 klasy. Pozory mylą.
      • natalinkab Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 15:52
        Coś w tym jest... W biografiach wielu słynnych, wybitnych osób widnieje informacja, że byli podejrzewani o niski iloraz inteligencji, Einsteina chciano skierować do szkoły specjalnej.
        • paliwodaj Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 16:14
          >nie uwazam ze nie jezdzenie wozkiem w tym wieku swiadczy o geniuszu ale uwazam ze >swiadczy o zdrowiu i nie robieniu z dziecka kaleki na przyszlosc,ktora w wieku 3,5 roku >uzywa wozka,butelki ze smoczkiem itd

dziecko moze rozwija sie normalne, ale matce zabraklo czegos w dziecinswie, bo zauwazm wiele agresji, zlosliwosci, braki empatii, pogardy dla innych dzieci, ktore moze nie sa silne fizycznie.
          Kolezanki corka pijaca mleko z butli do 5-tego roku zycia , w wieku 7 lat pisze i mowi po polsku, angielsku, mowi po rosyjsku. Po angielsku czyta ksiazki z rozdzialami.
          Jezeli twoje dziecko bedzie robilo 1/2 tego w wieku 7 lat , bedziesz mozgla twierdzic ze jest ponad przecietne
          Szkoda w sumie ze calkiem fajne dzieci maja takich rodzicow
          • jul-kaa Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 18:56
            paliwodaj napisała:
            > matce zabraklo czegos w dziecinswie, bo
            > zauwazm wiele agresji, zlosliwosci, braki empatii,

W twoich ustach brzmi to paradnie...
            • paliwodaj Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 20:26
              >paliwodaj napisała:
              > matce zabraklo czegos w dziecinswie, bo
              > zauwazm wiele agresji, zlosliwosci, braki empatii,

>W twoich ustach brzmi to paradnie...

oczywiscie liczylam na twoj wpis, jak na psychofanke przystalo zawsze jestes tuz pod moim wpisem .
        • zjawa1 Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 11:15
          natalinkab napisała:

> Coś w tym jest... W biografiach wielu słynnych, wybitnych osób widnieje informa
          > cja, że byli podejrzewani o niski iloraz inteligencji, Einsteina chciano skiero
          > wać do szkoły specjalnej.

Bo nie potrafil poprawnie pisac i robil bledy ort, tak, jak jasmile
    • koza_w_rajtuzach Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 16:00
      Twoja córka jest inteligentna i naprawdę fajnie się rozwija. Masz powód do dumy. Jeśli chodzi o rozwój intelektualny, to moja córka podobna była w wieku Twojej córki, bardzo mądre dziecko, ale pod względem ubierania się itd. to była daleko w tyle za Twoją, jednak oczywiście i to z czasem nadrobiła wink. Natomiast w tym wieku jadła zupy łyżką, piła normalnie ze szklanki itd. Mój syn w tym wieku rozwijał się znacznie gorzej od Twojej córeczki jak i od mojej, w ogóle nie ma żadnego porównania. Pomimo, że nie uczę córki, raczej bardziej się z nią tak normalnie bawię, nie ćwiczę liter, pisania itd., to jako 6-latka jest jedną z nielicznych dzieci w przedszkolu, które nie muszą w domu nad żadnymi umiejętnościami pracować, bo ma od początku roku opanowane wszystko, co w przedszkolu opanować się powinno, wszystkie zadania zawsze rozwiązuje dobrze, bez żadnej pomocy. Ciesz się, bo rośnie Ci mądra i rezolutna dziewczynka, duma mamusi smile.
    • silje78 Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 18:46
      moja w tym wieku była no zbliżonym poziomie. mało tylko gadała, zaczęła późno mówić. za to teraz jest jedynym dzieckiem w grupie przedszkolnej, do którego nie ma zstrzeżeń logopedycznych.
    • bchristoph Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 19:43
      Jak porównuję do mojego synka, gdy był w jej wieku, to on z kolei nie chciał samodzielnie jeść i się ubierać, wolał wózek niż nogi (leniuszek), ale za to miał bardzo szeroki zasób słów i mówił już krótkie zdania, złożone z całkiem trudnych słów.
    • milosza_mama Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 20:33
      moja jest z 8 września 2010 i robi to wszystko plus mówi zdaniami, tzn. powie mama pije kawę, mama da zupkę, no Generalnie powie wszystko, a do meritum- czy rozwija sie ponad normę? hmm nie sądzęsmile jest po prostu rozwinięta językowo, a kumata jak każde dziecko, normalnie rozwijające się w tym wieku, je od dawna sama, bo raczej nigdy jej nie karmiłam, serek je jak stary wyga, nie kapie jej z łyżeczki, dzieci są rożne, ale nie sądzę by była ponadprzeciętna. Poza tym mam takie spostrzeżenia że dziewczynki rozwijają sie w innych obszarach lepiej na początku, chłopcy bardziej abstrakcyjnie się bawią, lepiej budują, mają lepszą wyobraźnie przestrzenną, etc.
      • ciastolina84 Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 21:16
        Moja córka ma obecnie 1,5 roku i tez wszystko rozumie, coś tam mówi w swoim języku (dużo gada po swojemu) + kilka wyrazów juz umie dobrze i wyraźnie poiwedzieć. Jedyne co moge powiedzieć to, że jest bardzo rozwinieta ruchowo co wynika z jej baaardzo dużej potrzeby ruchu. Jak dla mnie jest bardzo mądra i w ogóle ale ja nie jestem w tym względzie obiektywnawink do innych dzieci jej nie porównuje bo często dzieci przy kims obcym nie prezentują wszystkich swoich umiejętności. Poza tym czy to wazne czy prześciga innych? Najwazniejsze że jest zdrowa!
    • mummy83 Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 21:20
      Dlaczego co niektore sie tak bulwersuja to ja nie rozumiem...czy ja kogos obrazilam,wysmialam???nie jestem kretynka slepo zapatrzona we wlasne dziecko bo tez widze ze sa sfery gdzie zachowuje sie jak z kolei moich kolezanek dzieci jak mialy 10 msc.powtarzam po raz kolejny ,nie uwazam ze moje dziecko jest geniuszem i wcale nie chcialabym aby takowym byla,po prostu chcialam dowiedziec sie jak plus minus wyglada rozwoj dziecka w tym wieku-widze,ze przestepstwo popelnilam...
      Moje pytanie i ten watek moze i jest spowodowany wpisem lekarza pediatry kilka msc temu " rozwoj fizyczny,psychiczny i emocjonalny dziecka ponadprzecietny"
      A co niektore kolezanki niech napija sie nervosolu bo ich zlosliwosc i chamstwo moze odbic sie niekorzystnie na ich dzieciach-wszak wiadomo,szczesliwa mama-szczesliwe dziecko.
      A co do 3,5 latkow z butelka ze smoczkiem w rece,jezdzacych wiecznie wozkiem,chodzacych w pieluszce dalej twierdze,ze to kalectwo-kalectwo rodzicow.
      • ciastolina84 Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 21:33
        Hej no ja się nie zbulwersowałam!! wink
      • leneczkaz Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 21:48
        Ale słuchaj.. Żebyś nam napisała, że Twoje dziecko CZYTA.. Matko, to byśmy a)nie uwierzyły b)zdechły z zazdrości c)klaskały w dłonie. Ale Ty nam napisałaś, że nie mówi i je zupę.. No proszę Cię wink

Może lekarka miała na myśli wagę, wzrost .. ilość zębów winkwink
        • ciastolina84 Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 21:51
          A co jest w tym złego że matkę zachwycają takie właśnie umiejętności jej dziecka?
          • leneczkaz Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 22:03
            Czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka. Np. taki tytuł: "czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietnie?".
            • ciastolina84 Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 22:06
              Chyba krzywdy ci nie wyrządza faktem że myśli ze jej dziecko się rozwija ponad przeciętnie?
              • leneczkaz Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 22:22
                Matko.. to chyba jednak wina zbyt słabych okularów...
                KTO PISAŁ COKOLWIEK O KRZYWDZIE?

Pierwszy raz na forum czy jak...?
        • zjawa1 Re: 23.04.12, 11:01
          Laneczkaz slyszalas kiedys o 1.5 rocznym dziecku, ktore potrafi czytac?
          Tak z ciekawosci pytam. A ta zupa Ci tak utkwila w pamieci bo jestes kolejna, ktora potwierdza srednie statystyki, ze dzieci nie potrafia samodzielnie i poprawnie jesc majac nawet lat przeszlo 2,5?
          W mojej ocenie i nie tylko. Dziecko autorki jest pod tym wzgledem ponadprzecietna rozwiniete. Widzialam jak jedza rowiesnicy i starsze dzieci od mojego synka... Jadly jak swinki podczas gdy syn, jedyne dziecko potrafiace sie pslogiwac widelcem i lyzka w tamtym okresie.
          • leneczkaz Re: 23.04.12, 11:44
            Mój- świnka 200% z marudzeniem 'karm mnie' wink
      • monikcool Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 21:58
        Witaj, jak dla mnie to SUPER, moje dzieci w tym wieku jeszcze tyle nie rozumiały, ale pewnie inne forumowiczki stwierdzą że dlatego iż moje dzieci są bałwanami ha ha. Gratuluję że rozumie i wykonuje polecenia, moja młodsz jeszcze teraz mimo że rozumie, to nie wykonuje hi hi a ma już 3,5 roku.
        • mummy83 Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 22:19
          Nie stwierdzilam ze rozwija sie ponad przecietnie tylko ZAPYTALAM...jest jakas roznica dla Ciebie czy nie?
          Nie wiem jak ma sie rozwoj psychiczny i emocjonalny do zebow,wzrostu i wagi...
          Dobra,zamknijmy juz ten watek bo ta dyskusja wydaje mi sie bezsensu jak ludzie nie rozrozniaja pytan od twierdze i nie widza roznicy w normalnym a byc moze troche szybszym rozwoju dziecka z geniuszem....ehhhhh....
          • 1maja1 Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 22.04.12, 23:08
            no nie wiesz, ze nie mozesz sie zapytac, czy Twoje dziecko jest poza przecietnoscia wykonujac pewne czynnosci, bo zaraz kubel zimnej wody od forumowych mamusiek, zebys czasem sie lepiej nie poczula, ze masz naprawde zdolne dziecko;D
      • dzoaann Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 12:51
        zobaczymy jak ci pojdzie odpieluchowanie.... generalnie to strsznie nie lubie, gdy matki jedego malego dziecka oceniaja strsze dzieci i ch rodzicow... nie maja pojecia o czym mowia i co moze ich czekac...
        ja po dwojce dzieci odpieluchowanych na poltora roku tez bylam taka madra i uwazalam, ze kazde dziecko mozna odpieluchowac w tym wieku, jak sie zechce. A potem trafila mi sie corka z niechecia do nocnika, zaparciami nawykowymi i sie bujalysmy z pielucha az mala skonczyla 2 lata i 9 miesiecy. A moglo to wszystko trwac dluzej...
        wiec nie mow hop poki nie przeskoczyczysz... i nie oceniaj innych pochopnie....za kazdym takim "kalekim" 3latkiem moze stac jakas nieciekawa historia, a nie tylko nieumiejetnosc, czy lenistwo rodzica.
    • sunday Jakieś 3 miesiące w tyle za dzieckiem LeneczkiZ... 23.04.12, 00:27
      Twoje dziecko jest w rozwoju jakieś 3 miesiące w tyle za dzieckiem LeneczkiZ i ok. 1 miesiąca przed przeciętnym równolatkiem zamieszkałym w miastach powiatowych do 50 tys. mieszkańców. Oba dystanse będą rosły średnio o 1 miesiąc na pół roku.
      • leneczkaz Re: Jakieś 3 miesiące w tyle za dzieckiem Leneczk 23.04.12, 07:40

> Twoje dziecko jest w rozwoju jakieś 3 miesiące w tyle za dzieckiem LeneczkiZ

hahah! Matko, to jednak geniusz... lubi idiota. Mój syn ma 3,5 roku a córka 4 m-ce.. O które dziecko chodziło? big_grin
        • zjawa1 Leneczk 23.04.12, 10:37
          Twoje starsze dziecko ma 3,5 roku juz od chyba 5 miesiecy. Jak to mozliwe?
          • leneczkaz Re: Leneczk 23.04.12, 10:47
            Bo zaokrąglam.. do końca roku miał 3 lata a od stycznia 3,5 .. Dokładnie to każda średnio nawet inteligenta osoba możne sobie obliczyć z sygnaturki wink.
            • zjawa1 Re: Leneczk 23.04.12, 10:50
              leneczkaz
              Dokładnie to każ
              > da średnio nawet inteligenta osoba możne sobie obliczyć z sygnaturki wink.
              To dlaczego ty, tego nie potrafisz tym bardziej, ze to twoje dziecko tylko ,,zaokrąglasz"??
              • leneczkaz Re: Leneczk 23.04.12, 11:05
                Bo nie jestem wariatką, żeby wiek dziecka za każdym razem co do dnia podawać big_grin
                • zjawa1 Re: Leneczk 23.04.12, 11:07
                  To zdecyduj sie ,,wariatka" czy ,,inteligentna", bo juz nie wiem?
                  • leneczkaz Re: Leneczk 23.04.12, 11:45
                    Każdą matkę z forum mam ocenić? wink
    • aleksandra1357 Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 10:00
      A oto moja obiektywna ocena matki dwójki dzieci

mummy83 napisała:

> -rozumie pojecia abstrakcyjne "mocno,mocniej","szybko,szybciej,wolno wolniej","
      > wiecej,mniej"itd.

norma

> -wykonuje zlozone polecenia np."zanies brudne spodnie do pralki a potem przynie
      > s mi czyste spodenki z szafy"

norma (za pół roku zresztą przestanie wykonywać te polecenia)

> -po pokazaniu jednorazowym nowej rzeczy np. kombinerek,po zalozmy tygodniu wie,
      > ze sa to kombinerki i potrafi je prawidlowo wskazac wsrod innych narzedzi (ma z
      > abawki,nie bawi sie narzedziamiwink)

raczej norma, choć świadczy o dobrej pamięci

> -sama sie rozbiera-zdejmie sama bluze,kurtke,spodnie

Powyżej normy - niektóre 3-latki robią z trudem.

> -sama calkowicie je,lacznie z zupami

Norma u dziecka, któremu pozwala się na samodzielne jedzenie. Powyżej normy u dzieci karmionych.

> -sporo kojarzy np.zobaczy mokra podloge w supermarkecie wola " da -mo"(daj mop)
      > zobaczy kwiaty wola "tata da" (widziala z miesiac temu jak tata malej dal mi r
      > oze w prezencie) itd

Norma.

Ogólnie nie doceniamy naszych dzieci, które mnóstwo rozumieją w tym wieku, stąd zachwyt. Który na późniejszym etapie przeradza się we "wstyd" z innego wątku, kiedy 4-latek przestaje mówić, tylko wykrzykuje nieskładnie różne dźwięki i nie odpowiada na pytania.

• zjawa1 mummy83 23.04.12, 10:36
        ,,Mocno, mocniej" itp to nie sa pojecia abstrakcyjne!
        Mocno- to przymiotnik jakosciowy. W dodatku stopniowany: mocno-mocniej-najmocniej.
        Pojeciem abstrakcyjnym moze byc np. Absolutsmile
        Kolejnym przykladem pojecia abstrakcyjnego moze byc pojecie: Dobra, uczucia itp
        • zjawa1 Re: mummy83, a co do reszty! 23.04.12, 10:46
          Rozwoj mowy wcale nie musi swiadczyc o geniuszu dziecka, czy jego ponad przecietna zdolnosciach. No chyba, ze jest znaczaco opozniony. Jesli natomiast mowa rozwija sie prawidlowow wzgledem wieku dziecko moze mimo tego przejawiac zdolnosci ponadprzecietne w innych dziedzinach.
          Jaj wynika z Twojego opisu, to na srednia krajowa Twoje dziecko mozna uznac na tym etapie za zdolne. Bowiem co 2-gie dziecko w Polsce nie potrafi jesc samodzielnie i poprawnie majac nawet 2,5 roku!
          Napewno masz madre dziecko. Tak po 2-gim roku zycia zacznie byc widoczne, czy dziecko jest zdolne faktycznie ponadprzecietna.
          Jesli tak bedzie, to nie sluchaj zawistnych z przecietniakami tylko rozwijaj swoje dziecko. W sumie nawet juz dzis, skoro masz porownanie z innymi rowiesnikami swojego dziecka powinnas to czynic.
    • anusia_magda Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 11:46
      trudno mi ocenic, ale moja juz mówi prostymi zdaniami ma 1,5 roku ( nie ma baby.. naie ma tatu, kawa niny itp.. ) smile tez dużo rozumie, przynosi mi rzeczy jak o nie poproszę ..wszystko powtarza..ale chyba to norma..
      • anusia_magda Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 11:51
        oczywiscie źle napisałam - mówi nie ma taty, do mamy itp.. powtarza ładnie słowa, zmiękczając troche po dziecięcemu np. tygrys to tygryś, masaż to masiaź.. itd.. ale moja siostra jest logopedą , sama ma trójkę dzieci i uważa że Nina już dużo i ładnie mówi..to tak okiem specjalisty od mowy ( a moja siostra jest oszczędna w pochwałach)..
    • mummy83 Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 13:44
      tak sie sklada,ze jest juz odpieluchowana-spi jedynie w nocy w pieluszce.W dzien chodzi bez,na spacery tez.
      A co do tych 3,5 latkow z nieciekawymi historiami,ktore przyczyniky sie do uzywania pieluchy,picia z butelki ze smoczkiem to oczywiscie mialam na mysli dzieci zdrowe a nie chore.
      • bluemka78 Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 14:34
        Ja sie powoli zabieram za odpieluchowanie, ale kurcze ciezko to widze jak sie pracuje. Na razie zakupialm nocniczki i sie przyzwyczajaja. Jedna mowi pupa jak zrobi qpke, wiedza ze tam sie robi siku, bo pokazuja i bawia sie tak, ze siadaja i mowia sisi. Tylko konkretnie sie w sumie z wlasnego lenistwa jescze za to nie zabralismy. Mam plan od czerwca.
        Na razie udalo sie bezbolesnie odsmoczkowac, co tez uwazam za sukces, bo do roku smoki w sumie sluzyly tylko do zasypiania i zostaly potem wyplute, a pozniej jakos coraz wiecej ich uzywaly, az ostatnio stwierdzilismy, ze przeciez one bez nich zyc nie moga. Poobcinalam konce wszstkich smoczkow i takie dalam, jeden dizen troche marudzily, ze jakos zassac sie nie da, a potem same nimi rzucaly, ze sa bee smile
      • paliwodaj Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 16:07
        a skad wiesz , widzac dziecko na ulicy, ktore jest zdrowe, a ktore ma problemy rozwojowe? Pozornie zdrowo wygladajace dzieci moga miec tysiac chorob i nie musza miec informacji o tym na czole
        Ty wrzucasz wszystkie dzieci do worka z napisem "kaleka"
        • jul-kaa Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 16:30
          Ja widzę dzieci znajomych. Wiem o nich na tyle dużo, że mam pewność, że braków rozwojowych nie mają. Ostatnio dwulatka nie wiedziała, co się robi z obraną marchewką. Komentarz jej mamy: ona jeszcze nigdy nie jadła surowej marchewki. Dziecko chce usiąść na rowerku, komentarz mamy: nie siadaj, jesteś za mała, na pewno spadniesz. Dziecko przewraca się na małym schodku, choć mieszka w domu, do którego wchodzi się po 5 schodkach - nigdy jednak nie pozwolono mu spróbować po tych schodkach wejść, bo to "niebezpieczne". I tak dalej, i tak dalej.
          Ja naprawdę nie chcę powiedzieć, ze to są złe matki, bo nie są. Są fajne, troskliwe, kochające, mają świetne pomysły na zabawy. Ale jednocześnie są w pewnych sferach nadopiekuńcze, nie dają dziecku spróbować dorosnąć.

Piszesz, że "pozornie zdrowo wygladajace dzieci moga miec tysiac chorob i nie musza miec informacji o tym na czole". Większość dzieci jest chora? Większość musi być ubierana jak na Syberię? Większość musi jeździć w wózku całe dzieciństwo? Większość znanych mi dzieci jest przegrzewana i mniej lub bardziej nie pozwala im się na rozwój. To JEST sprawa ich rodziców, jasne. Ale to nie zmienia faktu, że takie zachowania nie są dobre i wskazane.
          Moim zdaniem takie postępowanie wynika nie złej woli, ale z niewłaściwych wzorców. Skądś ta większość rodziców bierze przekonanie, że dziecko musi być ubrane znacznie cieplej niż oni sami, że nie może się przemęczać chodząc, że musi jak najdłużej jeść papki ze słoików.
          Im więcej się mówi, że tak wcale nie jest dobrze, tym lepiej.
          • dzoaann Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 20:12
            jak to ciezko jednak zrozumiec, ze fakt, ze ktos inaczej postepuje ze swoim dzieckiem to nie znaczy, ze zle... i ze wiekszosc z tych jakze znaczacych, wymienionych przez ciebie przykladow tak naprawde nie ma znaczenia... i ze z punktu widzenia tych innych to ty jestes kiepska matka...
    • bluemka78 Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 14:29
      Ja mysle, ze wszstkie dzieci maja swoje tempo i jedne rozwiaja sie duzo szybciej, inne wolniej. Na pewno w niektorych przypadkach rodzice pomagaja w szybszym rozwoju, bo w koncu samo dziecko nie pozna tak wielu slow i czynnosci jesli bedzie odsuwane od nich, co niestety czesto widze u znajomych.
      Moje dziewczyny uczestnicza we wszystkim, poznaja swiat poprzez ksiazki, rozmowy, na spacerach i tv (olaboga dla co niektorych) itp.
      Sa wczesniakami ur. w 32tc, generalnie zostalismy uprzedzeni, ze do 3rz, beda co najmniej o te 2m do tylu. Ja jednak nie widze specjalnej roznicy miedzy nimi i rowiesnikami.
      Moje dziewczynki juz od dluzszego czasu same jedza widelcem drugie dania i lyzka zupy, rekami jadly jak mialy rok i juz wtedy zaczynaly plastikowymi widelcami.
      Znaja bardzo duzo slow i w zasadzie wszystko rozumia, wykonuja proste polecenia jak np. wyrzuc to do smieci, przynies czysta pieluszke dla siostry (jak akurat przewijam w pokoju i zapomnialam przyniesc), potrafia przyniesc ubranko na spacer (czapka, polar, buty) i mowia oć papa, karmia psa pod moja kontrola po czym jak nasypia karmy (wiedza, ze tylko jeden kubek wolno dac) mowia sio wszystkim wokolo, bo wiedza, ze niewolno psu przeszkadzac jak je itp. Wyciagaja naczynia ze zmywarki (te z dolnej szuflady) i same chowaja na miejsce talerzyki, potrafia segregowac gdzie ktory ma byc, widelce, lyzki w ciemno wrzucaja do szuflady, bo za wysoko, zeby cos zobaczyly. Podajac mi pranie, gdy nastawiam, mowia o tata (jak podaja koszulke taty, czy nawet skarpetki), o mama (jak moje), o Mi (ja swoje, jedna ma na imie Milena i tak mowia na siebie obie wink). Podaja ciuchy do wieszania, przetrzepia najpierw wink skarpetki i inne male rzeczy same wieszaja. Potrafia wyjsc na pietro po schodach, tylko je asekurujemy przy tym, z zejsciem gorzej, ale tez prawie same potrafia. Ciezko tak wymienic, ale generalnie duzo potrafia i duzo mowia, duzo zrozumialych slow. Ja jestem z nich bardzo dumna smile))
      Potrafia myslec logicznie i pamietac, ze czegos nie wolno bo moze sie "stac ała".
      Jak pies piszczy to przynosza smycz i mowia papa (wiedza ze moze chciec wyjsc), no madre sa hihi
    • justysialek Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 15:30
      Straszna jest ta wasza licytacja.
      • paliwodaj Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 16:13
        > zobaczymy jak ci pojdzie odpieluchowanie.... generalnie to strsznie nie lubie,
        > gdy matki jedego malego dziecka oceniaja strsze dzieci i ch rodzicow... nie maj
        > a pojecia o czym mowia i co moze ich czekac...
        > ja po dwojce dzieci odpieluchowanych na poltora roku tez bylam taka madra i uwa
        > zalam, ze kazde dziecko mozna odpieluchowac w tym wieku, jak sie zechce. A pote
        > m trafila mi sie corka z niechecia do nocnika, zaparciami nawykowymi i sie buja
        > lysmy z pielucha az mala skonczyla 2 lata i 9 miesiecy. A moglo to wszystko trw
        > ac dluzej...
        > wiec nie mow hop poki nie przeskoczyczysz... i nie oceniaj innych pochopnie...
        > .za kazdym takim "kalekim" 3latkiem moze stac jakas nieciekawa historia, a nie
        > tylko nieumiejetnosc, czy lenistwo rodzica.

wielki szacun dla ciebie za ten wpis. Dokladnie jak piszesz, matka ma male dziecko, przeczytala przy tym poltora poradnika dla rodzicow jakiej matki eco i uwaza ze juz wie i przeszla wszystko co dotyczy dzieci.
        Nic bardziej blednego, dzieci was jeszcze nie raz zaskocza, jezeli bedziecie miec wiecej niz jedno tym bardziej.
        Powiem wiecej, gdy dziecko wejdzie w wiek szkolny, nikt nie bedzie pamietal o odpieluchowaniu, smoczkach , butelkach, to wszystko nic nie znaczy , nie liczy sie.
        • jul-kaa Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 16:31
          paliwodaj napisała:
          > Nic bardziej blednego, dzieci was jeszcze nie raz zaskocza,

ciebie też zaskoczą, nie martw się.
          • mummy83 Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 16:53
            zakonczmy ta dyskusje -bezsensowna zupelnie.
            Nie wiem skad w Was tyle agresji,naprawde nie rozumiem...to chyba internet i pozorna anonimowosc robia z ludzi , to co robia.
            Dziewczynom,zachowujacym sie kulturalnie i na poziomie-dziekuje za opiniesmile
            Zegnam, ja juz sie nie udzielam.
            • dzoaann Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 20:09
              Ale tu nie ma tak latwo, ze sobie napiszesz koncze dyskusje i juz...
              ja generalnie czepilam sie tylko jednego i staralam sie wytlumaczyc dlaczego. Nazywanie innych dzieci kalekami lub ich rodzicow nieudolnymi wychowawczo po pobieznych obserwacjach jest nie w porzadku i tyle. I nieciekawa historia dziecka nie rowna sie chorobie. Sa jeszcze dziesiatki innych sytuacji, ktore generuja takie, a nie inne zachowania.
    • mama-ola Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 21:05
      Twoje dziecko rozwija się wspaniale. Jest bardzo rezultne i ładnie mówi. Myślę, że na pewno mało kto ją prześciga w umiejętnościach, ale wiele dzieci jej dorównuje. Moja koleżanka ma taką córkę, która też dużo w tym wieku potrafi, kojarzy i też ma słowa na różne rzeczy.
      • paliwodaj Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 22:15
        >Nie wiem skad w Was tyle agresji,naprawde nie rozumiem...to chyba internet i pozorna >anonimowosc robia z ludzi , to co robia
        atakiem z twojej strony bylo nazwanie dzieci butelkowych , wozkowych i w pieluszkach kalekami. Na atak odpowiada sie atakiem, nie wiesz? Czego sie spodziewalas, ze wszystkie mamy , ktorych dzieci uzywaly powyzszych w wieku starszym niz jest twoje dziecko, puszcza to plazem?
        Sama zaczelas ...
        • sabka22 Re: czy moje dziecko rozwija sie ponad przecietni 23.04.12, 22:36
          Moja starsza robiła w tym wieku to samo oprócz ubierania się,dodatkowo nie używała już pieluch odkąd skończyła 16mies i jadła zupy sama nawet gorące wtedy dmuchała sobie ostrożnie.Myslę że to normalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka