Dodaj do ulubionych

fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym maluch

21.05.12, 23:37
Dziewczyny!
Przesadzilismy naszego prawie 3-letniego Synka do fotelika od 15kg. Fotelik ten nie ma funkcji regulowania zaglowka, ustawiania pozycji pol- lezacej itd.
Synus zasypia bez problemu, opiera glowke o bok fotelika i spi, ale podczas jazdy glowka opada mu do przodu- Mlody ,,sklada,, sie jakby wpol.
Strasznie mnie to denerwuje, trzeba ta glowke mu odchylac- jest klopot, komfort jazdy Syneczka zaden, a ja juz martwie sie jak to bedzie przy wyjezdzie na urlop...

Czy waszym dzieciom, gdy zasna tez opada glowka na klatke piersiowa? Czy to wina fotelika? Czy tak po prostu Mlody dziwnie spi i ,,ten typ tak ma,,?
Jak sobie z tym radzic?
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 21.05.12, 23:52
      moje dzieck ma taki: www.ceneo.pl/10442385
      nie dosc, ze jedyny w tej kategorii wagowej z isofixem, to wyprofilowany zaglowek zapobiega opadaniu glowy dziecka.
      • jotka_k Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 22.05.12, 08:34
        mruwa9 napisała:
        > nie dosc, ze jedyny w tej kategorii wagowej z isofixem,

bynajmniej nie jedyny smile
        www.autofoteliki.pl/sunshine-kids-monterey-isofix
        www.autofoteliki.pl/recaro-monza-seatfix-isofix
        www.autofoteliki.pl/maxi-cosi-ferofix-isofix
        masz pierwsze lepsze 3 z Iso więc nie pisz bajek wink
        • mruwa9 Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 22.05.12, 16:17
          ok, skrot myslowy byl, precyzuje: jedyny, jaki byl na rynku wowczas, gdy go kupowalam (bo dawno to bylo temu, moje najmlodsze dziecko jest w wieku szkolnym i w ogole zaczyna wyrastac juz z fotelikow). Wowczas na rynku byly 2 czy 3 modele z isofixem w tej kategorii, z czego w kraju, w ktorym mieszkam, dostepny byl wylacznie römer.
      • memphis90 Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 29.05.12, 22:08
        to wyprofilowany zaglow
        > ek zapobiega opadaniu glowy dziecka.
        Taaaa, jaaaasne... Ostatnio właśnie jechałam z weekendu z dzieckiem w tym foteliku i co chwila musiałam odchylać jej głowę do tyłu, bo jechała zgięta wpół.
    • annex81 Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 22.05.12, 07:57
      Moim zdaniem wina fotelika. Moja córka używała po kuzynce regulowany do sapnia Coneco i też jak zasnęła leciała jej głowa do przodu. Teraz ma Casualplay i nic takiego się nie dzieje.
      • bbacha Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 22.05.12, 09:17
        My o tym myśleliśmy przed zakupem 15-36 kg i z kilku które chwalą się odchyleniami takimi i owymi wybraliśmy Jane Montecarlo, które wysuwa się do spania (poddupek się wysuwa do przodu) oraz można zwęzić przestrzeń między głową a bocznymi osłonami - głowa jak najbardziej pozostaje na miejscu i dodatkowo nie opada na boki. Jedyny mankament, ten fotelik ma "tylko" 3 gwiazdki w ADAC. Ocena wprawdzie przyzwoita, ale chciałoby się więcej. Ogólnie jesteśmy mega zadowoleni z takiego wyboru. Aha, oczywiście jest z isofixem smile
        • fantomka44 Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 22.05.12, 09:49
          My mamy sunshine-kids-monterey-isofix
          i jak młody zaśnie to troszkę odsuwam siedzenie od oparcia fotela samochodowego i zakładam mu rogala na szyję. Inaczej głowa mu opada. W sumie to jesli fotelik jest w pozycji prawie pionowej (dobrze dopasowane plecy fotelika do oparcia kanapy) to jak ma głowa nie opadać?
          • eliszka25 Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 22.05.12, 10:18
            mysle, ze troche wina fotelika, a troche tego, ze dziecko spi w pozycji pionowej. jak sie spi na siedzaco, to nie ma sily, glowa do przodu poleci. my may roemera i zaglowek jest tak wyprofilowany, ze glowa synkowi nie leci do przodu. poza tym rozklada sie razem z oparciem fotela, wiec synek spi w pozycji pollezacej (w naszym samochodzie rozkladaja sie 4 fotele, nie tylko kierowcy i pasazera obok). do nierozkladanego fotelika polecam cos takiego:
            www.walzkidzz.ch/Unterwegs/Autositze-Zubehoer/Zubehoer/group/1098180/product/7030523/L/0/Produktzoom.a834.0.html?dmc_mb3_product_pi1[mediaIndex]=0&no_cache=1
            albo takiego
            www.walzkidzz.ch/Unterwegs/Autositze-Zubehoer/group/1098177/product/6767013/L/0/Produktzoom.a834.0.html?dmc_mb3_product_pi1[mediaIndex]=0&no_cache=1
            wtedy glowa ma oparcie i nie lata.
    • mia-p Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 22.05.12, 11:14
      Ja kupiłam fotelik 9-36 kg - najlepszy w testach zderzeniowych w tej grupie wagowej i mimo, że jest lekko odchylany do tyłu to jak córka zaśnie to głowa leci jej do przodu.

https://www.suwaczki.com/tickers/dqprtv73tlgbfbsu.png
    • budzik11 Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 22.05.12, 11:45
      Tak, leci do przodu, chociaż moje dzieci w wieku 3 lat jeździły jeszcze w foteliku z regulowanym odchyleniem i głęboko zabudowanym, więc wtedy nic im nie leciało, ale obecnie młodszy (4,5r.) jeździ w Graco Junior i głowa mu zwisa. No trudno, nie przypnę mu niczym.
      • memphis90 Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 29.05.12, 22:10
        Taśmą klejącą przez czoło i wokół zagłówka big_grin
    • moni_ka30 Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 22.05.12, 12:24
      Mam Mc Rodi XR i mlodemu glowa nie opada, nawet jesli nie jest rozlozony. Po zmianie samochodu tez nie opada.
      Moze kup cos takiego:
      www.lapetit.pl/w-podrozy-ty-i-my-poduszka-podrozna---zaglowek-o_82_1912.html
    • mojmikuniu Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 22.05.12, 14:07
      Niestety my mamy ten sam problem. Mamy dwoje dzieci, foteliki Recaro Young Sport 9-36 czyli jedne z lepszych w testach i drogie a jednak główki dzieciom opadają co mnie również strasznie wkurza. Najdalej jeździmy z dziećmi 500km (nad morze), śpią chętnie w czasie podróży ale te zwisające główki .....masakra.
    • lula_p Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 22.05.12, 20:08
      mam 2 foteliki, jeden prostszy sunshine kids monterey i w tym głowa synkowi leci, w ogóle jak zasypia to jakoś dziwnie zjeżdża, niefajnie to wygląda. Dlatego drugi fotelik kupiłam rozsuwany do spania - besafe ixi up 3x, już parokrotnie przetestowany w wielogodzinnej jeździe - sprawdza się super, głowa nie leci, dziecko śpi w miarę wygodnie.
    • ola33333 Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 22.05.12, 20:09

w testach wypadl b. dobrze cybex z isofixem, i co z tego, glowa leci do przodu jak dziecko spi.
      Na szczescie corka spi coraz mniej w samochodzie. Jak jedziemy w dluzsza trase to ktos musi siedziec obok i jej glowe odchylac do tylu.
    • moreno500 Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 22.05.12, 22:15
      W Romer Kid Plus głowa leciała, co było mega irytyujące (a byłam fanką Romera King Plus, myślałam, że Kid też będzie ok). Dlatego też jako drugi fotelik kupiliśmy Concord Transformer XT - ten spisuje się rewelacyjnie. Romera używamy tylko na trasie dom-przedszkole, w dłuższe podróże jedziemy z Concordem. A już się bałam, że wtej klasie wagowej nie ma sensownego, wygodnego fotela...
    • aniasa1 Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 22.05.12, 23:40
      Opadajaca glowka to zmora podrozy. Odkad mamy wiekszy fotelik synek zdecydowanie stracil zapal do podrozy. Wczesniej przesypial podroze teraz makabra. Zasnac nie moze, glowka opada i do tego zaczely sie wymioty....... Mamy concorda Lif core, i troszke mozna go odsunac ale to za malo zeby glowka nie opadala. Myslalam o takim zaglowku ale nie wiem czy cos pomoze. Moze ktos ma uzywa?
      allegro.pl/poduszka-na-pas-bezpieczenstwa-kubus-puchatek-i2363556386.html
      • 02kaja Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 23.05.12, 07:29
        opadająca głowa to niestety w razie wypadku niebezpieczeństwo dla głowy, bo nic ją nie chroni, może to wina fotelika, może wina montażu, nie wiem.
        My mamy fotelik Britax Two way, niedostępny na naszym rynku, do jazdy tyłem do 25kg. (przodem też można montować). Najbezpieczniej jest jak dziecko jeździ tyłem, ryzyko uszkodzenia kręgów szyjnych jest najmniejsze,nasza córka się nie buntuje, bo od urodzenia jeździ tyłem. Można wyregulować przy montażu tak by w czasie jazdy głowa nie opadała.
        Fajny jest też britax multi tech, na razie niedostępny u nas, polski podobny to britax evolva, ale niestety tylko do jazdy przodem. Tanie nie są, ale akurat na bezpieczeńswtei dzieci nie będziemy oszczędzać. Sprowadziliśmy ten fotelik ze Szwecji, tam przepisy nakazują jazdę tyłem dzieciom do 4 roku życia.
        • zielonakoniczyna Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 23.05.12, 15:42
          U nas raczej odpada kupno nowego, kolejnego fotelika- dopiero co nabylismy ten(w testach wyniki mial zadowalajace, nie pamietam jak sie nazywa,potem sprawdze).
          Mysle, ze kupie ten polecony przez jedna z Was szeroki rogalik- na zdjeciu wyglada, ze stabilnie trzyma glowke.

ps.Oczywiscie dbam o bezpieczne i wygodne warunki podrozy moich dzieci, ale tez nie popadam w skrajnosci. Moim zdaniem przy zderzeniu czolowym np z Tirem to zaden cud-fotelik nie pomoze.
          • ponponka1 Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 23.05.12, 16:00
            zielonakoniczyna napisała:
            > ps.Oczywiscie dbam o bezpieczne i wygodne warunki podrozy moich dzieci, ale tez
            > nie popadam w skrajnosci. Moim zdaniem przy zderzeniu czolowym np z Tirem to z
            > aden cud-fotelik nie pomoze.

Nie nie pomoze
            ale przy zdrezniu z osobowym lub dachowaniu tak. Tego nie bierzesz oczywiscie pod uwage. I tak z ciekawosci - ile wazy twoj trzylatek? Bo pasy samochodwe nie reaguja na nizsza wage niz 15 kg....No i po co kupilas juz teraz kolejny fotelik. Czy z poprzedniego wyratsal czy po prostu chcesz zrobic z niego na sile "duzego chlopca" sadzajac w fotelik bez pasow wewn.? Tak sie tylko pytam, czytsa ciekowasc....bo moja trzyipollatka, 16 kg, 98 cm, jezdzi ciagle tylem w Brirtax Multi tech. I pojezdzic jeszcze conajmniej dwa lata - tak - tylem....
            • zielonakoniczyna ponponka1 23.05.12, 18:03
              Juz zaspokajam Twoja ciekawosc wink

Moj prawie 3-latek, bo 3latka skonczy dopiero pod koniec sierpnia, wazy 16kg(nie, nie jest gruby,gdybys chciala zapytac, wrecz chudy, ale bardzo wysoki- wzrostem dorownuje 5-latkom). Przesiadl sie na wiekszy fotelik, bo swoj odstapil bratu- roczniak, 12kg, wyglada na 2-latka. Takie te moje chlopaki po rodzicach wysokie smile
              Biore pod uwage wszystkie niebezpieczenstwa na drodze, ale nie szaleje, np nie sprowadzilabym specjalnie fotelika do jazdy tylem ze Szwecji, a tak radzila jedna z forumek.
              Nie mam nic przeciwko jezdzie tylem, ale moje dzieci jezdza przodem- takie mamy foteliki, z isofixem, ze sredniej grupy cenowej i z dobrymi wynikami w testach.

Zadajac pytanie chcialam sie dowiedziec czy takie problemy(opadanie glowki do przodu) zdarzaja sie tez innym dzieciom, a jesli tak to jak rodzice sobie z tym radza.
              Wiem, ze sa super foteliki, ale my mamy juz swoje, nie kupimy nowych, a dla strarszego Synusia bedziemy raczej szukac jakiegos rozwiazania, zeby mogl w miare spokojnie spac.
        • ponponka1 Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 23.05.12, 15:56
          02kaja napisała:

> Fajny jest też britax multi tech, na razie niedostępny u nas, polski podobny to
          > britax evolva, ale niestety tylko do jazdy przodem.

ze co? Ten fotelik jest 9-25 kg ZAROWNO ptylem jak i przodem. Moja trzyipolatka jezdzi w nim caly czas tylem. Problemu z glowa nie ma.

Do matek, ktore wkladaja swoje trzylatki w fotelik 15-36 kg - po co ten pospiech? Te foteliki nie tak regulowane i odchylone ja te do 18(25) kg i nie daja takiej ohrony jak te wczesniejsze. Zatem po co ten wyscig z czasem?

Tanie nie są, ale akurat n
          > a bezpieczeńswtei dzieci nie będziemy oszczędzać. Sprowadziliśmy ten fotelik ze
          > Szwecji, tam przepisy nakazują jazdę tyłem dzieciom do 4 roku życia.
          • ponponka1 Britax Multi tech - tylem 23.05.12, 16:03
            To Elvova jest tylko przodem. Elvova jest fajnym fotelikiem - bo do 18 kg dziecko jezdzi w pasach wewn. potem ten fotelik sluzy do 36 kg w pasach samochodowych. Konsytukcja taka sama jak Rømer Kid (Rømer to marka w Polsce, Britax to marka w UK i Skandynawii - ale fotelikie te same)
          • aniasa1 Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 23.05.12, 18:11
            > Do matek, ktore wkladaja swoje trzylatki w fotelik 15-36 kg - po co ten pospiec
            > h? Te foteliki nie tak regulowane i odchylone ja te do 18(25) kg i nie daja tak
            > iej ohrony jak te wczesniejsze. Zatem po co ten wyscig z czasem?

Wlozylam bo wystawala juz prawie cala glowa z Maxi Cosi Priori Xp.... Mam dlugiego chudzielca wiec patrzac na wage moglabym poczekac ale patrzac na ochrone glowki juz dluzej czekac nie mozna bylo.
            Wozenie tylem w naszym przypadku to jazda max 1 km - na trasie 100 km odwodnilabym dziecko bo zarzygaloby sie na amen
            • moreno500 Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 23.05.12, 20:47
              patrząc na wagę to moja 6-cio latka jeszcze mogłaby jeździć w 9-18...tylko głowa ponad fotel już ze 2 lata temu wystawała. waga to nie wszystko.
              • 02kaja Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 23.05.12, 21:40
                ja miałam na myśli evolve - ona jest tylko do jazdy przodem, a multi tech oczywiście do jazdy i przodem i tyłem - nawet taki zamówiliśmy, ale po miesiącu oczekiwania okazało się że nam go nie przyślą, bo mają jakieś problemy, zamówiliśmy więc two way w innym sklepie internetowym i przyszedł w ciągu tygodnia. Nie ma problemu z montażem, zmieści się chyba w każdym aucie, ale gwarancji nie daję.

też jestem zdania, że nie ma co się śpieszyć z przesadzaniem dziecka do większych fotelików, a tym bardziej takich, które są tylko siedziskiem, a dziecko jest przypięte pasami samochodu (czyli przeważnie te 15-36kg). Wiadomo, że wyznacznikiem ma być waga i wzrost, ale póki można to lepiej jak dziecko przypięte jest pasami fotelika pięciopunktowymi, które przy jeździe przodem spełniają swoją funkcję do 18kg, te do jazdy tyłem dłużej - do 25kg w przypadku np naszego two waya.
              • ponponka1 waga to nie wszystko tak jak wiek :) 25.05.12, 13:42
                A pytanie bylo do matek, ktore przesadzaja dzieci, ktore i wzrostowo i wagowow moglyby jeszcze pojezdzic w fotelikach do 18 (25) kg

Rzyganie to nie problem ustawienia kierunku fotela ale raczej pochylenia fotela. Rzyganie moze byc czasowe, i dzieci z tego wyrastaja. Poaz tym - jak mamy rzygajacych dzieci w fotelikach tylem do kierunku jazdy wozily dzieci w fotelikach do 13 kg. Takie male dzieci, niemowleta odwadniaja sie jeszcze szybciej..... Jestem ciekawa - czy mama, ktora sie tu tlumaczy rzygowankiem wozila swoejgo syna przodem jako niemowlaka....naprawde jestem bardzo ciekawa jak to wygladalo do 13 kg?

Dzieci w Szwecji jezdza tylem obowiazkowo do lat 4. Jakos o masowo odownionych dzieciach nie slyszalam (mieszkam w Norwegii) z powodu rzygania nie slyszalam.

Nadal twierdze, ze to jakis zupelnie niezpotrzebny wysig z czasem....to wsadzanie dziecka do fotelika 15-36 kg kiedy dziecko jeszcze nie wyroslo ani wagowo ani wzrostowo z fotelika do 18 (25) kg. Chcialabym tylko wiedziec jaki jest cel tego wyscigu? Moze zwisajaca glowka? wink
                • ciociacesia moje do 13 kg 25.05.12, 14:18
                  jechalo w foteliku moze z 15 razy. nie rzygalo, spało.
                  potem pol roku jazdy przodem i 2 proby jazdy tyłem
                • aniasa1 Re: waga to nie wszystko tak jak wiek :) 27.05.12, 00:38
                  . Poaz tym - jak mamy rz
                  > ygajacych dzieci w fotelikach tylem do kierunku jazdy wozily dzieci w fotelikac
                  > h do 13 kg. Takie male dzieci, niemowleta odwadniaja sie jeszcze szybciej.....
                  > Jestem ciekawa - czy mama, ktora sie tu tlumaczy rzygowankiem wozila swoejgo sy
                  > na przodem jako niemowlaka....naprawde jestem bardzo ciekawa jak to wygladalo d
                  > o 13 kg?

To chyba do mnie wiec zaspokoje Twoja ciekawosc. Choroba lokomocyjna bardzo czesto uaktywnia sie w okolicach 3 rz. Niemowleta zazwyczaj jej nie maja. Wiec w pierwszym foteliku jezdzil tylem, dlugie dystanse tez i bylo OK. Teraz po ok minucie jazdy tylem ma chlustajace wymioty. Co Ty na to? Co Twoim zdaniem powinnam zrobic? Nie wynurzac nosa poza swoje osiedle?

Jakos o masowo odownionych
                  > dzieciach nie slyszalam (mieszkam w Norwegii) z powodu rzygania nie slyszalam.
                  Moje dziecko traktuje indywidualnie w d.... mam czy cos jest "masowe". Moj syn tak ma i ja nie bede go zameczac.
          • silje78 Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 25.05.12, 20:06
            Do matek, ktore wkladaja swoje trzylatki w fotelik 15-36 kg - po co ten pospiec
            > h? Te foteliki nie tak regulowane i odchylone ja te do 18(25) kg i nie daja tak
            >
            > Tanie nie są, ale akurat n
            > > a bezpieczeńswtei dzieci nie będziemy oszczędzać. Sprowadziliśmy ten fote
            > lik ze
            > > Szwecji, tam przepisy nakazują jazdę tyłem dzieciom do 4 roku życia.
            może dlatego, że nie wszystkie dzieci mają wymiary jak twoja córka.
            moja córka w wieku 2 lat i 10 m-cy ważyła 17kg i miała 104cm wzrostu. wyrosła z fotelików, w ktorych jeździła (mc tobi i chicco key - oba z isofixem). nie było możliwości dopasowania pasów oraz zagłówka. więc pewnie inne matki mają pododbne "problemy".
          • memphis90 Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 29.05.12, 22:15
            > Do matek, ktore wkladaja swoje trzylatki w fotelik 15-36 kg - po co ten pospiec
            Bo jak masz dwoje dzieci, to problemem może być kupno drugiego fotelika, którego zakres wagowy za chwilę się wyczerpie (np. do 18kg dla 16-kg trzylatka) i sensowne wydaje się być kupno fotelika dla większych dzieci, a stary fotelik wędruje dla mniejszego dziecka.
      • ponponka1 patrzysz i nie widzisz 23.05.12, 16:06
        ze ta dziewczynka musialby bardzo pochylic glowe by skorzystac z tej poduszki. Zatem, tak kup. Ale problemu nie rozwiazesz....
        • eliszka25 Re: ponponka 23.05.12, 22:28
          na tym zdjeciu jakos tak jest to pokazane, faktycznie. jednak moj synek ma taka poduszke (dokladnie taka, jak linkowalam wyzej) i ona sie podciaga do samego uchwytu trzymajacego pas w foteliku, czyli podtrzymuje glowe tak, ze nie spada na piersi. jednak to chyba tez zalezy od fotelika, bo jak ma inna budowe zaglowka niz nasz, to juz sie tej poduszki tak umiescic nie da.

co do twoich zarzutow o przesadzaniu 3-latkow na wyrost w wieksze foteliki, to coz sa 3-latki i 3-latki. moj starszy mial 3 lata i chyba 8 miesiecy jak przesiadl sie do fotelika 15-36, bo wzrostem w tym do 18 kg sie juz nie miescil. 18 kg osiagnal w wieku chyba 5 lat. teraz ma prawie 6, wazy 20 kg i ma 122 cm wzrostu, wiec musialby sie chyba skladac w pol, zeby jezdzic w swoim foteliku do tych przespisowych 18 kg. za to jego rok starsza kolezanka w wieku 2,5 roku wagowo i wzrostowo spokojnie miescila sie w kolyske do 13 kg. moj obecnie 2,5-latek wazy 14 kg i ma 104 cm wzrostu. nie sadze, ze dotrwa w foteliku 9-18 kg do czwartych urodzin. jak widzisz dzieci sa ROZNE. duze tez bywaja wink
          • ponponka1 dzieci sa rozne i dlatego rozne sa foteliki 24.05.12, 08:33
            i nie zawsze waga (jej ledwo przekroczenie) jest wyznacznikiem na zmiane fotelika. Foteliki tzw. nastepne, czyli w grupie 9-18 (25) kg sluza do....niech zgadne - do 18 lub 25 kg. Wam sluza do.....15 kg. Nastepnie przesadzacie swoje "wielkie" wg was dzieci, a wg bezpieczenstwa naprawde male dzieci do fotelikow od 15 kg jak tylko te wage osiagna. Ale to wasz wybor.....i pospoech (jeszcze raz: w fotelku do 18 kg ustawionym przodem glowa moze wystawac do linii oczu). No i ta opadajaca glowka w fotelikach 15-36 kg- widzialy galy co braly (ze te fotele nie tak regulowane jak te do 18 kg).....czy nie widzialy, tak jak nie widza, ze ta nakladka na pas sluzy tylko na jedna strone i nawet jak dziecko pochyli glowe w strone tej nakladki to jak sobie wyobrazasz to trzymanie glowki przez nakladke. Ale to wy nabijacie kase producentom i sprzedawcom nakladek nie ja.....
            • free.groszek Re: dzieci sa rozne i dlatego rozne sa foteliki 24.05.12, 10:49
              Ponponka jak z każdym Twoim postem się zgadzam to tu wtrące swoje 3 grosze opisując Ci naszą sytuację. Córka za tydzień będzie miała 3 lata. Jeździ w besafe tyłem. Ma 13kg i 93cm i wg tych swoich parametrów to powinna pojeździć w besafie do 5 lat. I niestety tu mamy problem sad bo ma taką budowę, że ma długi tłów i niestety teraz mamy pasy z zagłówkiem wysunięte na maksa i na moje oko jak urośnie jeszcze z 5 cm to pasy będą jej wychodziły za bardzo spod ramion i nawet odwrócenie fotelika nie na wiele się w naszym przypadku zda sad
              Tak, że podejrzewam, że jak osiągnie wagę 15 kg to będę zmuszona zmienić jej fotelik nad czym ubolewam, bo chciałam żeby jak najdłużej jeździła tyłem i w wewnętrznych pasach fotelika. Pozdrawiam.
            • eliszka25 Re: dzieci sa rozne i dlatego rozne sa foteliki 24.05.12, 13:03
              toz ci tlumacze, jak abel krowie na rowie, ale ty widocznie jak ta krowa, co zdechla, a nie zrozumiala. nie chodzi o wage, tylko o WZROST moich dzieci. wagowo moj prawie 6-latek do niedawna miescilby sie w foteliku do 18 kg. co z tego, skoro zaglowek siega mu do ramion? no to co lepsze? przesadzenie do fotelika od 15 kg, kiedy te wage osiagnal, czy wozenie z wystajaca glowa az bedzie wazyl 18 kg? poza tym, ja nie mam problemow z opadajaca glowa mojego syna, bo moj fotelik ROZKLADA SIE razem z fotelem w samochodzie. nie, syn nie jezdzi z przodu, mamy 7-osobowy samochod, w ktorym rozkladaja sie 4 siedzenia, wiec tylne tez. jak zasnie, wystarczy pochylic troche oparcie fotela i syn spi w calkiem wygodnej pozycji. fotelik utrzymuje mu glowe bardzo dobrze, bo w roemerach zaglowki sa mocno wyprofilowane i dobrze otaczaja glowe. ta poduszka na pas daje mu wiekszy komfort, bo jest bardziej miekka niz zaglowek i on sie lubi do niej przytulic. kilka razy w roku jezdzimy do rodziny w polsce, wiec pokonujemy za jednym razem 1500 km, dlatego mam kilka dupereli, na codzien zupelnie zbednych, ktore poprawiaja wtedy komfort jazdy, albo po prostu daja zajecie dzieciakom. zaglowkami tez mozna sie swietnie bawic przez dluuuugi czas wink, wiec chocby z tego wzgledu zakupy te nam sie bardzo oplacaly.

moj mlodszy bedzie pewnie niedlugo przesiadal sie do wiekszego fotelika, ale znow ze wzgledu na WZROST. wagowo jeszcze z pol roku temu moglby jezdzic w niemowlecej kolysce do 13 kg. no, ale ma 104 cm wzrostu, wiec jak ty sobie to wyobrazasz? mialby sobie nogi na szyje zakladac czy jak? bede go wozic w obecnym foteliku, tak dlugo, jak sie da, ale juz teraz ma pasy na najwyzszym poziomie i czubek glowy minimalnie wystaje. jak do zimy urosnie z 5-6 cm (przez ostatnie pol roku tyle urosl), to bedzie mu ta glowa znacznie wystawala. co wtedy proponujesz, mam mu nieco obciac z gory, zeby sie jednak miescil w swoim foteliku poki nie osiagnie 18 kg?
              • free.groszek Re: dzieci sa rozne i dlatego rozne sa foteliki 25.05.12, 10:52
                eliaszka to do mnie?
                • eliszka25 Re: dzieci sa rozne i dlatego rozne sa foteliki 25.05.12, 14:54
                  free.groszek, nie to do ponponki, tylko zle mi sie podpielo.
              • ponponka1 spokojnie z ta krowa 25.05.12, 13:49
                Gdzies moze ubylo ze wiem ze wzrost tez jest wazny. Albo wy nie czytacie o co ja sie pytam smile

Jak poszukasz w moich wczesniejszych postach, to kto jak kto ale ja wiem, ze dziecko musi miec dopasowany fotelik do wagi i WZROSTU. Lecz ja wiedze tutaj, w tym watku, ze to wiek odgrywa pierwszorzedna role i ze wiele rodzicow pzresadza swoje trzylatki do fotelikow od 15 pomimo, ze moglyby jeszcze - wagowo i WZROSTOWO - jezdzic w fotelikach do 18 kg. I to do takich rodzicow kieruje moje pytanmie - i sama zobacz - nie mam od nich zadnej odpowiedzi. Jedynie wy reagujecie, ktorych dzieci wyrosly z fetlikow WZROSTOWO, choc nie do was bylo pytanie.

Uf......
              • ponponka1 przeciez napisalam ze jak glow ado linii oczu 25.05.12, 13:51
                ale widac ktos nie chce lub nie umie czytac. Naprwde nie zauwazyls, ze tym stwierdzeniem dalam sygnal, ze wiem, ze wzrost jest wazny i pytanie nie jest do ciebie? I kto tu jest krowa?

Na pewno nie ja.
                • ponponka1 i tak tylko sobie mysle, czy przeprosisz... 25.05.12, 13:52

• eliszka25 Re: i tak tylko sobie mysle, czy przeprosisz... 25.05.12, 15:11
                    wybacz, ale ta wypowiedz:

"i nie zawsze waga (jej ledwo przekroczenie) jest wyznacznikiem na zmiane fotelika. Foteliki tzw. nastepne, czyli w grupie 9-18 (25) kg sluza do....niech zgadne - do 18 lub 25 kg. Wam sluza do.....15 kg. Nastepnie przesadzacie swoje "wielkie" wg was dzieci, a wg bezpieczenstwa naprawde male dzieci do fotelikow od 15 kg jak tylko te wage osiagna. Ale to wasz wybor.....i pospoech (jeszcze raz: w fotelku do 18 kg ustawionym przodem glowa moze wystawac do linii oczu). No i ta opadajaca glowka w fotelikach 15-36 kg- widzialy galy co braly (ze te fotele nie tak regulowane jak te do 18 kg).....czy nie widzialy, tak jak nie widza, ze ta nakladka na pas sluzy tylko na jedna strone i nawet jak dziecko pochyli glowe w strone tej nakladki to jak sobie wyobrazasz to trzymanie glowki przez nakladke. Ale to wy nabijacie kase producentom i sprzedawcom nakladek nie ja....."

byla bezposrednia odpowiedzia na moj wpis i nie wmawiaj mi, ze nie.

nie nazwalam cie krowa. chodzilo tylko o porownanie, nie chcialam ci ublizac i jesli tak to odebralas, to nie takie byly moje intencje i przepraszam. nie mam w zwyczaju rzucac inwektywami, gdy zabraknie argumentow. poza tym wcale mi ich nie zabraklo. chodzilo o to, ze wywiazala sie dyskusja "ja swoje-ty swoje" i to mnie troche wkurzylo.

ja bardzo chetnie wozilabym moje dzieci dluzej w mniejszym foteliku, ale nic nie poradze na to, ze rosna. fotelik do 18 kg wybralismy i tak "kombinowany", bo ma regulowana szerokosc siedziska, co bardzo przydalo sie w przypadku obu synkow. w kazdym innym, ktory zmierzylismy, mieli strasznie szeroko i pasy dobrze nie trzymaly, a ten mozna zwezic i bylo dobrze.

mnie tez dziwi, ze niektorzy tylko czekaja, az dziecko osiagnie odpowiednia wage i zmieniaja fotelik na wiekszy, choc w dotychczasowym mogloby jeszcze jezdzic. najbardziej nie potrafie zrozumiec tych, ktorzy fotelik do 18 czy nawet 25 kg zamieniaja na sama podkladke, a znam takich. tacy ci nie odpowiedza, bo niby co maja napisac?

z jednym sie nie do konca zgadzam (a moze to moje pobozne zyczenie, bo w sumie nie bardzo mam inne wyjscie). moim zdaniem jak fotelik jest od 15 kg, to zapewnia bezpieczenstwo dziecku, ktore te 15 kg wazy, a nie dopiero, jak osiagnie wage np. 20 kg. a przynajmniej tak powinno chyba byc?
                    • ponponka1 jednak nie przeprosisz 25.05.12, 15:45
                      i sie tlumaczysz...a wystarczylo przeczytac co napisalam, uwaznie. I bys zauwazyla ze to nie do ciebie...bo ja o przesadzaniu dziecko, ktore moze nadala jezdzic w foteliki do 18 kg a ty o wzroscie.

ale jak piszesz to:
                      > z jednym sie nie do konca zgadzam (a moze to moje pobozne zyczenie, bo w sumie
                      > nie bardzo mam inne wyjscie). moim zdaniem jak fotelik jest od 15 kg, to zapewn
                      > ia bezpieczenstwo dziecku, ktore te 15 kg wazy, a nie dopiero, jak osiagnie wag
                      > e np. 20 kg. a przynajmniej tak powinno chyba byc?

to nadal nie rozumiesz o co ja sie pytam. A pytam sie o stopien bezpieczentswa. Bo ten fotelik od 15 chroni....gdzies napisalam ze nie chroni? Ale nie chroni tak dobrze jak fotelik do 18 kg.

Czy w koncu zrozumialas o czym ja tu pisze i przeprosisz? Czy nadal bedziesz klepala w klawiature byle tylko trzepac?
                      • eliszka25 Re: jednak nie przeprosisz 25.05.12, 16:57
                        wybacz, a co zrobilam, piszac to?

"nie nazwalam cie krowa. chodzilo tylko o porownanie, nie chcialam ci ublizac i jesli tak to odebralas, to nie takie byly moje intencje i przepraszam. nie mam w zwyczaju rzucac inwektywami, gdy zabraknie argumentow. poza tym wcale mi ich nie zabraklo. chodzilo o to, ze wywiazala sie dyskusja "ja swoje-ty swoje" i to mnie troche wkurzylo."

jesli jednak slowo przepraszam, w ramach przeprosin, to dla ciebie za malo, to wybacz, ale calowac po tylku cie nie bede.

tobie tez radze czytac uwaznie. rowniez to, co piszesz sama. nie tlumaczylam sie, chcialam ci tylko pokazac, ze napisalam to, co napisalam pod wplywem tamtego twojego wpisu. tytul swojego wpisu odnioslas bezposrednio do tego, co ja napisalam i w calym wpisie jechalas dalej w tym kierunku, wiec dla mnie jasne bylo, ze to do mnie. nie odnosilam sie do calego watku, tylko do twoich odpowiedzi na moje wpisy, a tych wynikalo, ze to ty nie bardzo rozumiesz o co chodzi. wytlumaczylas sie dopiero po moim tamtym wpisie, a wczesniej probowalas tlumaczyc jak idiotce, ze fotelik do 18 kg mozna uzywac az dziecko bedzie wazyc 18 kg.

jednak skoro to, co piszesz ty jest dla ciebie zsylaniem jasnosci dla calego swiata, a zdanie innych to klepanie byle klepac, to chyba juz nie mamy o czym rozmawiac.
                      • dzoaann Re: jednak nie przeprosisz 25.05.12, 17:10
                        rzucasz sie niesamowicie, madrzysz, a czytac nie umiesz... napisala ci dziewczyna dokladnie "przepraszam", choc moim zdaniem nie miala za co...
                        • 1maja1 Re: jednak nie przeprosisz 27.05.12, 23:21
                          dzoaann napisała:

> rzucasz sie niesamowicie, madrzysz, a czytac nie umiesz... napisala ci dziewczy
                          > na dokladnie "przepraszam", choc moim zdaniem nie miala za co...

dokladnie, dziewczyna potrafi byc irytujaca, jeszcze bedzie zadac przeprosin, pomyslalby kto...
                          co do tematu watku, my wlasnie z powodu wzrostu syna wymienilismy mu fotelik na 15-36kg, poniewaz z poprzedniego wystawalo mu wiecej niz polowa glowy, nie bylo mu w nim wygodnie.
                          • 1maja1 Re: jednak nie przeprosisz 27.05.12, 23:29
                            1maja1 napisała:
                            > co do tematu watku, my wlasnie z powodu wzrostu syna wymienilismy mu fotelik na
                            > 15-36kg, poniewaz z poprzedniego wystawalo mu wiecej niz polowa glowy, nie byl
                            > o mu w nim wygodnie.

acha, my mamy taki fotelik, glowa syna nigdy nie opadala.

www.amazon.de/gp/product/B003VQS5CK/ref=s9_simh_gw_p75_d0_g75_i4?pf_rd_m=A3JWKAKR8XB7XF&pf_rd_s=center-2&pf_rd_r=10SKPVP9XM2Y8NFRN3MV&pf_rd_t=101&pf_rd_p=463375173&pf_rd_i=301128
    • aphoper1 Re: fotelik.sam- czy tez opadaja glowki Waszym ma 24.05.12, 08:14
      Dużo zależy od tego, jak się dziecko posadzi (albo samo usadowi). Naszej czasem leci, ale wtedy wiem, że za płytko siadła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka