Dodaj do ulubionych

odpieluchowanie w nocy

12.06.12, 11:28
Od tygodnia moja corka spi bez pieluchy. Na razie mielismy dwie mokre noce. I tu pojawia sie moja watpliowosc - corka budzi w nocy przewaznie ok 24 - 1 w nocy. Zwykle slysze to (niestety zaczelam spac na czuwaniu, zeby nie przegapic przebudzenia), ide do niej, sadzam na nocniku i wytrzymuje sucha do rana. NIestety sa noce, kiedy nie slysze ze sie budzi i wtedy juz jest zasiusiana. Zastanawia mnie, kiedy sama zacznie siadac na nocnik jak sie obudzi.. Czy moze znaczy to ze nie jest jeszcze gotowa? Jak bylo u was?
Obserwuj wątek
    • ma_niusia Re: odpieluchowanie w nocy 12.06.12, 11:58
      Mój śpi bez pieluchy od paru miesięcy. Wysikany na wieczór najczęściej śpi sucho do rana. 3 razy zdarzyły się zasikane noce (używam podkładów pod prześcieradło nadal profilaktycznie), ze 4-5 razy budził się w nocy i wołał siusiu musiałam go wysadzać bo był półprzytomny.

Ale nie ma reguły, znajomej córa, śpi bez pieluchy od ponad roku a codziennie się budzi koło 1-2 w nocy na siusiu. Dopiero od kilku dni wysadza się sama, tak to musiała do niej wstawać....
    • aleksandra1357 Re: odpieluchowanie w nocy 12.06.12, 12:09
      Ja zdejmuję pieluchę w nocy, jak przez 2 tygodnie będzie rano sucha.
      Nie rozumiem, po co się męczyć.
      Chyba że dziecko ma 4-5 lat, to można wysiusiać ok. północy, na śpiocha nawet.
      • twitti Re: odpieluchowanie w nocy 12.06.12, 13:16
        No wlasnie jak zrobi siku w nocy, to jest sucho. chodzi tylko o to ze musze byc czujna w nocy, a to troche meczace. Ale moze warto, wiedzac ze niedlugo sie nauczy sama chodzic na nocnik.
        • lexie007 Re: odpieluchowanie w nocy 12.06.12, 14:00
          ja zrobilam tak samo jak alexandra .. moze ogranicz jej picie po godz 18stej ?
      • 3-mamuska Re: odpieluchowanie w nocy 12.06.12, 15:50
        aleksandra1357 napisała:

> Ja zdejmuję pieluchę w nocy, jak przez 2 tygodnie będzie rano sucha.
        > Nie rozumiem, po co się męczyć.
        > Chyba że dziecko ma 4-5 lat, to można wysiusiać ok. północy, na śpiocha nawet.

No niby tak sie powinno robić, ale syn 4,5 r.z, wieczorem poszedł spać a ja zapomnialam ze nie ma pieluchy,nie obudził sie na siku w nocy ani nie zmoczyl łóżka. Od tygodnia śpi bez i pieluchy ,ani razu nie było wpadki a wcześniej wstawal z pełna pielucha.
        • lexie007 Re: odpieluchowanie w nocy 12.06.12, 21:40
          No niby tak sie powinno robić, ale syn 4,5 r.z, wieczorem poszedł spać a ja zapomnialam ze nie ma pieluchy,nie obudził sie na siku w nocy ani nie zmoczyl łóżka.>>>>

ale jak nie rozumiem?
    • klubgogo Re: odpieluchowanie w nocy 12.06.12, 21:48
      Spokojnie, dziecko ma prawo sikac w nocy, niedługo zacznie kontrolowac potrzebę i będzie Cię wołac. Moze zostaw nocnik przy łóżku? A już na pewno nie dawaj pic pół godziny przed snem i nie wracaj do pieluchy.
    • alinalen Re: odpieluchowanie w nocy 13.06.12, 14:16
      Moja córka ma trzy lata. Do tej pory budziła się z pełnym pampersem zarówno w dzień w czasie drzemki jak i w nocy. Jak dla mnie wyglądało to na automat-mam pieluchę więc w nią sikam- Postanowiłam jednak na przekór wszystkim radom zdjąć pieluche. I tak: idzie spać koło 20 z reguły ostatnio sika koło 19. Jak ja ide spać tzn koło 23 sadzam ją na nocnik i sika. Przez pierwsze 4 dni budziłam ją koło 3rano. Koło 6 sikała juz sama do nocnika przy łóżku. Pierwsze dwie noce były mokre, potem pojedyncze wpadki. Teraz wysadzam ją o 23 potem juz nie budze, rano śpi czujniej wiec sama sika do nocnika jak ma potrzebę.
    • shige Re: odpieluchowanie w nocy 13.06.12, 15:13
      Szczerze to nie zalecam rodzicom swoich pacjentów wybudzania dziecka w nocy na siku. Niepotrzebnie stresuje to dziecko i rodzica. Sen między 23 a 2 w nocy jest dla dziecka najzdrowszy więc czy jest sens wybudzać dziecko? U dzieciaków do 5 roku życia najczęstszą przyczyną nocnego sikania jest nieprawidłowy rytm dobowego wydzielania hormonu antydiuretycznego (wazopresyna). Jest to substancja uwalniana do krwiobiegu przez przysadkę mózgową. Od dojrzałości przysadki mózgowej zależy dobowy rytm wydzielania wazopresyny. Kiedy to się stanie nie mamy na to wpływu. Zwykle dzieci z moczeniem nocnym przestają mieć problem o.k4-. 5 roku życia. W późniejszym wieku problem wymaga daleko idącej diagnostyki i ewentualnego leczenia. Jeśli dziecko jest młodsze to należy ubierać na noc pieluchę i uzbroić się w cierpliwość.
      • saszanasza Re: odpieluchowanie w nocy 13.06.12, 22:12
        Moja córka mniej więcej od ok. 3 r.ż. samodzielnie wstaje i idzie do toalety zazwyczaj raz w nocy. Niekiedy bywają dni, kiedy przesypia całą noc.
        Syn moczył się w nocy do 8 r. ż. ale była to wada (jakieś rzęski nie zanikły w życiu płodowym) w każdym razie wada została skorygowana krótkim zabiegiemsmile. Od 4 r.ż. był pod opieką urologa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka