camel_3d 02.08.12, 22:30 mlody ma jeszcze czasme problemy z odmiana neiktorych czasownikow. kuzynka: co robisz? mlody: ja spam. Kuzynka poprawia: ja spie. Mlody: Ty spasz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blue_romka Re: spam 03.08.12, 09:01 Fajne! Mój się wykazuje logiką w odmianie: skoro paw to pawy, a skoro wąż to wąże. Odpowiedz Link Zgłoś
marika012 Re: spam 03.08.12, 09:27 Mój mówił "nie chcę śpić" gdy mówiłam "śpij". Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: spam 03.08.12, 09:35 Moj mowi zamiast czemu? to mowi poczemu ? Albo zamiast dlaczego ? to mowi dlaczemu ? 3,5 latek Odpowiedz Link Zgłoś
roksanka_3 Re: spam 03.08.12, 13:07 o to to, moj tez mowi ze idzie śpić albo sie wyśpić musi Odpowiedz Link Zgłoś
lee_a boiłam się tego piesa 03.08.12, 10:21 Moja trzylatka czasem nadużywa reguł gramatycznych naszego języka i wychodzi jej "Boiłam się tego piesa, mamo" Odpowiedz Link Zgłoś
sokhna Re: spam 03.08.12, 13:05 U nas tez jest: boilam sie Potem kilka tworow typu: namoknilas mnie (pomoczylas, pochlapalas woda), bawialam sie, pijalam itp. itd A juz kompletna magia dla niej to pojecia szczur i jaszczurka. Niedawno opowiadala komus z przejeciem, ze u nas w domu biegaja szczury.... chodzilo oczywiscie o jaszczurki (wczesniej w ogole mowila szczurka) Pocieszylam sie, ze inne dzieci tez tak maja, bo juz myslalam, ze to wila wielojezycznego dorastania, a nie kwestia wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
kika989 Moj mówi 03.08.12, 13:21 śpić Ja: Śpij już Syn: Ale mi się nie chce śpić. Odpowiedz Link Zgłoś
zansibar fajne jest też słowotwórstwo 03.08.12, 14:26 u mnie np. "nie córkuj mnie" kiedy młoda nie chce być całowana Odpowiedz Link Zgłoś
edziakrys Re: spam 03.08.12, 15:15 Moj dwu i pół latek też mówi że jego siostra sie boiła (skoro on sie boi). Bajkę opowiadamy o słoniu i o świnku Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: spam 03.08.12, 19:43 u nas bylo idłam, zamiast szłam i zjeżdżółka na taki zakrecony zjazd z autostrady Odpowiedz Link Zgłoś
kr.opek Re: spam 09.08.12, 10:56 moja dwulatka na pytanie z kim spałaś?: z mumusią i tutusią i okrzyk do taty: tatuś, oddaj siamamy!!! (czyt. farbki), sporo czasu zajęło nam odgadnięcie, zo znaczą owe siamamy. Odpowiedz Link Zgłoś
modellemm Re: spam 04.08.12, 14:44 A to bardzo dobre ! Jestem za wprowadzeniem zjeżdżółki do słownika j.polskiego. Sama chyba zacznę używać Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: spam 04.08.12, 17:45 hehe, u nas rzadzi juz wszyscy w rodzinie tak mowia Odpowiedz Link Zgłoś
mamanadii10 Re: spam 03.08.12, 20:52 Moja (2 lata) zamiast "chce usiasc" mowi "chce posiadac" Odpowiedz Link Zgłoś
sole-luna Re: spam 04.08.12, 00:33 Ja:-czym sie bawilas w parku? Mala:-piasekiem (tzn.piaskiem) I dzisiaj: Ja:-Zaniesiemy jakàs jednà zabawke dla Giulii? Mala:-Nie dzièki mamusiu.Nie nie! (mala jest bardzo zaborcza o swoje rzeczy) Odpowiedz Link Zgłoś
joalma Re: spam 04.08.12, 07:45 a u nas zamiast "szelki" są "kaszelki" tak jak kaszel "jechamy" zamiast "jedziemy" to bardzo częste też u znajomych dzieci, "łaskocze mi" zamiast "łaskocze mnie" - to zupełnie nie wiem z czego się wzięło oraz "pany" zamiast "panowie" Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: spam 04.08.12, 11:35 u nas bylo - wytarnac nosek - tzn. wytrzec nosek, od pytania: wytarlas nosek? popachnij = powachaj te dwa rozbawialy mnie najbardziej, bo poza tym to mamy sporo podobnych kwiatkow. Odpowiedz Link Zgłoś
noneczka1983 Re: spam 10.08.12, 16:52 hehe u mnie też hitem było "popachnij" zamiast powąchaj.. no i jeszcze "iszłem" zamiast szedłem.. Odpowiedz Link Zgłoś
maderta Re: spam 04.08.12, 17:02 W kwestii słowotwórstwa u starszej córki było :Mamo, jestem tulicka (na myśli miała to, że chciała, by ją ktoś przytulił. Inny wyraz, jaki zapadł mi w pamięć to panie sklepowniczki (sprzedawczynie) . Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: spam 06.08.12, 21:34 Mamo, popachniaj tego kwiatka. Popachniałaś już? syn, 3 latka No bo skoro coś pachnie, to się to pachnia, a nie wącha Logiczne, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
joann_80 Re: spam 07.08.12, 14:33 mój syn (3,3 l) "ja juz nie spam" , poza tym coś czego nie widać jest " zniknione" a na moja prośbę "synku przestań" odpowiada " nie przestam" Odpowiedz Link Zgłoś
joann_80 Re: spam 07.08.12, 14:35 przypomniało mi się jeszcze "jechamy" zamiast jedziemy no i mój syn ma dwa nożyki z kompletów małych sztućców, jeden z "kroiczkami" drugi bez Odpowiedz Link Zgłoś
maltry Re: spam 09.08.12, 01:41 Moja proponowała że mnie poswędzi po plecach (podrapie znaczy ); natomiast w zabawie zarządziła, że ona będzie sprzedawała a ja mam być kupowaczką (klientką, od kupowania ) Sporo takich kwiatków tworzyła, teraz ma 5 lat i już mówi coraz poprawniej a mnie tego jej słowotwórstwa brakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
dor.tom Re: spam 10.08.12, 21:24 piesek idł chodnikiem -zabierz, proszę chlebek (mówi mama) - Tosia już zabierzła chlebka!! nie widało sowy (tzn nie było widać) a bratanica: - zosiu, piecze cię gardło? odp. już nie, wczoraj pieczało! Odpowiedz Link Zgłoś