Dodaj do ulubionych

Tako - nowości

07.03.11, 23:42
https://www.tako.biz.pl/pliki/pasek4.jpg

Tako dla dzieci

Obserwuj wątek
    • abepe "Litery" 07.03.11, 23:44
      Książka z 2008 roku:

Litery
      tekst Elżbieta Sypniewska
      ilustracje Iwona Liegmann

https://www.tako.biz.pl/pliki/litery_okladka_150b.jpg
      • abepe Kolekcja OQO 07.03.11, 23:51

O żółwiu, który chciał spać

ekst Roberto Aliaga
        ilustracje Alessandra Cimatoribus
        przekład Beata Haniec

https://www.tako.biz.pl/pliki/oqo/zolw_okl_m.jpg

--------------------------------------------------------------------

Kukuryk

tekst Marisa Núñez
        ilustracje Helga Bansch
        przekład Beata Haniec

https://www.tako.biz.pl/pliki/oqo/kukuryk_okl_m.jpg

-------------------------------------------------------------------------

Czekolada

tekst Marisa Núñez
        ilustracje Helga Bansch
        przekład Sylwia Kopeć

https://www.tako.biz.pl/pliki/oqo/czekolada_okl_m.jpg

----------------------------------------------------------------------------

O księżniczce, która bez przerwy ziewała

tekst Carmen Gil
        ilustracje Elena Odriozola
        przekład Beata Haniec

https://www.tako.biz.pl/pliki/oqo/ksiezniczka_okl_m.jpg
        • abepe Re: Kolekcja OQO 30.03.11, 12:36
          OQO na YouTube
          • abepe Re: Kolekcja OQO 15.08.11, 23:52
            Trzy świnki
            tekst: Raquel Méndez
            ilustracje: Helga Bansch
            przekład: Sylwia Kopeć

https://tako.biz.pl/pliki/oqo/trzy_swinki_200px.jpg

Zły wilk
            tekst: Patacrúa
            ilustracje: Chené Gómez
            przekład: Sylwia Kopeć

https://tako.biz.pl/pliki/oqo/okladka_zlywilk_200px.jpg

Biegnij dynio, biegnij
            tekst: Eva Mejuto
            ilustracje: André Letria
            przekład: Beata Haniec

https://tako.biz.pl/pliki/oqo/dynia_okl_200px.jpg
            ---------------------------------------------------------------------

Dym
            tekst: Antón Fortes
            ilustracje: Joanna Concejo
            przekład: Beata Haniec

https://tako.biz.pl/pliki/oqo/dym_okladka_200px.jpg
            • abepe Re: Kolekcja OQO 15.08.11, 23:54
              Ilustratorka Dymu - Joanna Concejo będzie gościć w Polsce na jesiennych krakowskich targach książki. Myślę, że warto się wybrać na spotkanie z nią.
              • steffa Re: Kolekcja OQO 16.08.11, 00:14
                Bardzo możliwe, że będzie można ją także zobaczyć w TVP Kultura.
                • chaber69 Re: Kolekcja OQO 02.09.11, 16:55
                  Czy ktoś już kupił i ma w domku? Czaję się na tę o wilku i może dyni, ale chciałabym się upewnić, że poziom się utrzymuje.
                  • steffa Re: Kolekcja OQO 02.09.11, 22:01
                    Mam. Może uda mi się za nie zabrać w weekend, to coś wrzucę.
                    • bruy-ere Re: Kolekcja OQO 03.09.11, 22:52
                      Dynię i wilka przekartkowałam, bez wczytywania się, bo nie było czasu.
                      Dynia opowiada o wyjeździe babci na ślub wnuczki, czyli dość nietypowo. Ilustracje ładne.
                      Wilk z kolei - bardzo ascetyczny. Kolorystyka monochromatyczna, brązowo-beżowa. Bardzo oszczędne ilustracje, styl dokładnie jak na okładce. Całość sprawia fajne wrażenie.
                      • poppy76 Re: Kolekcja OQO 03.09.11, 22:58
                        Cos jak sloniatko? W sensie prostoty?
                        A Dynia mnie chyba najmniej przekonuje, ale moze sie myle.
                        Steffa, mam nadzieje, ze znajdziesz czas, bardzo jestem ciekawa i Twojej opini:)
                        • abepe Re: Kolekcja OQO 03.09.11, 23:12
                          Podrzuciłam nazwę wydawnictwa naszej bibliotekarce, bardzo się ucieszyła, bo akurat kompletowała listę do zamówienia. Prosiła o częstsze podrzucanie nowości do kupienia. Staram się to robić, ale bez przesady, nie chciałam się narzucać. Teraz mam drogę wolną:))
                          A nowe przedszkole młodszego za płotem biblioteki:)
                  • bruy-ere Re: Kolekcja OQO 04.09.11, 10:45
                    Do środka obu książek można zajrzeć tutaj:
                    www.qlturka.pl/zly_wilk,patronaty,609.html
                    ryms.pl/ksiazka_szczegoly/772/index.html
                    • alistar1 Re: Kolekcja OQO 04.09.11, 13:47
                      Dla nas już chyba zbyt dziecinne te książki (jeśli nie liczyć Dymu oczywiście), wstyd przyznań, ale ich oferta jakoś mi umknęła i nie zdążyłam się skusić.
                      • donkaczka Re: Kolekcja OQO 04.09.11, 17:49
                        a dla nas jak znalazl, zolwia znam na pamiec i o dziwo moja corka tez !! pierwszy sukces w zapamietywaniu za nami :) przegladalam co w serii oqo wydawane jest w innych krajach i jestem oczarowana, mam nadzieje, ze tako szybko podgoni oferte

i moje dzieci od razu wylapaly, ze w "czekoladzie" na wystawie ksiegarni stoi i kukuryk i ziewajaca ksiezniczka :)
                      • steffa Re: Kolekcja OQO 05.09.11, 22:09
                        To są rzeczy dla dzieci plus/minus trzyletnich.
                        Mam wrażenie, że jak w przypadku wielu ksiażke prymat w nich wiedzie obraz.
                        Historie fajne, ale nie rewelacyjne. Językowo to nie płynie tak dobrze, jak obrazowo.
                        Klip hiszpański wrzucam do piątkowego "Karmimy ksiażkami" w informacjach kulturalnych tvp kultura, a i do netu też, więc będzie można sobie z nami wirtualnie przekartkować.
                        • abepe Re: Kolekcja OQO 08.09.11, 19:20
                          Jeżeli ktoś chce się zapoznać z Trzema świnkami - można to zrobić podczas Czułych czytanek 11.09.
                          • steffa Re: Kolekcja OQO 09.09.11, 00:27
                            Jutro w Informacjach Kulturalnych można będzie ''zobaczyć'' trzy książki z serii.
                            • anna_mrozi Re: Kolekcja OQO 09.09.11, 09:45
                              Przeglądałam nowości z Tako dwa dni temu w księgarni.
                              Dla ilustracji chętnie bym kupiła; ale mam podobne wrażenia jak Steffa co do tekstu.
                              Poza tym drogo :(
                              Miałam ochotę na "Dym" (45 zł), ale poczekam do Targów/promocji. Pięknie wydany.

Bardzo lubię "Księżniczkę" ("O księżniczce, która bez przerwy ziewała"), ale raczej oglądać niż czytać... Niektórzy się nie zgadzają z moją opinią o banalności historii (i sposobie opowiadania), ale dzieci jakoś nie wracają ani do "Czekolady", ani do "Księżniczki".
                              Pani w księgarni powiedziała, że "nie można mieć wszystkiego" - chodziło o relację jakości tekstu do obrazu ;)
                              • steffa Re: Kolekcja OQO 13.09.11, 23:06
                                Za to "Dym" odwrotnością jest, choć nie w dosłownym słowa tego znaczeniu. Tekst jest tak prosty i mocny, a jednak poetycki, że zapiera dech w piersiach. Zaskoczyła mnie ta książka, choć wiedziałam (niby) czego się spodziewać.
            • rykam "Zły wilk" w serii "Wydawcy o swoich książkach" 06.06.12, 13:11
              Qlturka TV
        • rykam "Biegnij dynio, biegnij" - Zorropodgląd :) 24.05.12, 10:58
          ksiazkiobrazkowe.blogspot.com/2012/05/biegnij-dynio-biegnij.html
      • steffa Re: nowości 26.07.11, 13:41
        Coś się szykuje w TAKO:
        tako.biz.pl/oqo.htm
    • alistar1 Re: nowości 26.07.11, 14:11
      Kiedyś miałam przyjemność obejrzeć Dym, książka robi niesamowite, mocne wrażenie.
      • abepe Re: nowości 26.07.11, 17:18
        alistar1 napisała:

> Kiedyś miałam przyjemność obejrzeć Dym, książka robi niesamowite, mocne wrażeni
        > e.

Zastanawiam się jak będzie się sprzedawał. Poznańska część forum dobrze zna Dym - na targach wszystkim kazałam chodzić i go oglądać!
        • zuzannao Re: nowości 26.07.11, 17:24
          Nie tylko poznańska;)
    • bruy-ere Re: Tako - nowości 26.07.11, 15:15
      Oglądałam te książeczki na żywo, są piękne, chce się je mieć :-)
    • abepe 19.10 - dyskusja o "Dymie"... 17.10.11, 18:06
      ...z udziałem m. in. Iwony Chmielewskiej:

ryms.pl/wydarzenie_szczegoly/1299/index.html
      • abepe już wkrótce - w ofercie Media Vaca!!! 17.10.11, 20:04
        Informacja bezpośrednio od Pani Kasi Klejny z Tako - w październiku w ich ofercie powinny się pojawić książki hiszpańskiego wydawnictwa Media Vaca!
        • steffa Re: już wkrótce - w ofercie Media Vaca!!! 17.10.11, 21:06
          Też słyszałam. :-) A w ogóle to zaproszę niebawem na spotkanie z Joanną Concejo w Warszawie.
          • anna_mrozi Re: już wkrótce - w ofercie Media Vaca!!! 17.10.11, 22:34
            Będzie Robinson? (>Media Vaca)
            A kiedy, kiedy spotkanie z J.C.?
            Ma być w Krakowie na Targach, liczę na to :)
            • abepe Re: już wkrótce - w ofercie Media Vaca!!! 18.10.11, 09:39
              anna_mrozi napisała:

> Będzie Robinson? (>Media Vaca)

Z tego co wiem - ma być.

> A kiedy, kiedy spotkanie z J.C.?
              > Ma być w Krakowie na Targach, liczę na to :)

J.w.:)
              • abepe Joanna Concejo w Krakowie 18.10.11, 10:34
                Spotkania z Joanną Concejo odbędą się na stoisku B40 w:

piątek, 4 listopada, godz. 13:00-14:30
                i
                sobotę, 5 listopada, godz. 12:00-13:30.

• steffa Re: -> Warszawa: spotkanie z Joanną Concejo 18.10.11, 17:52
                Będzie.
                No i oficjalnie mogę zaprosić na spotkanie z Joanną Concejo 6 listopada o 15:00 w Cafe Kulturalna.
                • abepe Re: -> Warszawa: spotkanie z Joanną Concejo 18.10.11, 19:04
                  Super! Będzie relacja dla tych, co nad morzem?
                  • steffa Re: -> Warszawa: spotkanie z Joanną Concejo 18.10.11, 21:04
                    Zapewne. :)
                    • abepe nowinki 31.10.11, 17:57
                      Książki Media Vaca już dostępne. Po Targach w Krakowie powinny pojawić się opisy i podgląd środka.
                      • steffa Re: nowinki 01.11.11, 20:58
                        Szkoda, że takie drogie...
                        • abepe Re: nowinki 01.11.11, 21:59
                          steffa napisała:

> Szkoda, że takie drogie...

Tak, mnie też nieco zmartwiły ceny. Ale pewnie takie muszą być;( W księgarni hiszpańskiej w Krakowie ceny też były wysokie.
                          • abepe "Wielka podróż" 29.11.11, 23:49
                            Wielka podróż

tekst Anna Castagnoli
                            ilustracje Gabriel Pacheco
                            przekład Beata Haniec

https://www.tako.biz.pl/pliki/oqo/podroz_01_200px.jpg
                            • abepe "Maska lwa" 29.11.11, 23:51
                              Maska lwa

tekst Margarita del Mazo
                              ilustracje Paloma Valdivia
                              przekład Weronika Perez Borjas

https://www.tako.biz.pl/pliki/oqo/maska_01.jpg
                              • abepe Mama bohatera 03.04.12, 22:16
                                Mama bohatera
                                tekst Roberto Malo i Francisco Javier Mateos
                                ilustracje Marjorie Pourchet
                                przekład Filip Łobodziński

https://www.tako.biz.pl/pliki/oqo/mama_okladka_200px%20dpi.jpg

Przewrotna i arcyciekawa Mama bohatera nie jest zwykłą bajką, chociaż nie brakuje w niej rycerzy, króla, ogra, goblina, magii i wartkiej akcji. Prawdziwym bohaterem tej opowieści okazuje się pewna nieprzeciętna mama, która wyrusza ze swoim synem (najlepszym szermierzem w królestwie) do Czarnego Kawalera, by w imieniu króla negocjować rozłożenie pewnego długu na dogodne raty... Oto komiczna niepowtarzalna historia o sile matczynej miłości. Genialnie opowiedziana i zilustrowana. W brawurowym przekładzie Filipa Łobodzińskiego.

• abepe Niedzielna wizyta 03.04.12, 22:20
                                  Niedzielna wizyta
                                  tekst i ilustracje Matteo Gubellini
                                  przekład Sylwia Kopeć

https://www.tako.biz.pl/pliki/oqo/wizyta_okladka_200px.jpg

Wracamy do domu o zmierzchu. Mama na pewno szykuje teraz kolację.
                                  Wchodzimy cichutko na paluszkach, tak żeby nikt nas nie usłyszał.
                                  – Aaaaa! Dlaczego mnie straszycie? Potwory!
                                  – Mamo, my potwory musimy straszyć! Wszyscy o tym wiedzą!

Dzieci uwielbiają fantazjować o bajkowych krainach, światach innych niż ten, w którym żyją na co dzień. Wielką atrakcją są też dla nich postacie cudacznych, wymyślanych stworów.
                                  Osobliwy potwór, odwiedzający w każdą niedzielę bohatera naszej opowieści, kusi go dziką zabawą i wariactwami. Wzbudza sympatię, jest z niecierpliwością wyczekiwany.

Przechodnie boją się naszych pomruków
                                  i tylko ci najodważniejsi ośmielają się do nas zbliżyć.
                                  Spędzamy długie godziny na zabawie w parku.
                                  – Aaaaa! Lecimy aż do chmur!

Niedzielna wizyta okazuje się nie tylko pomocą w pokonywaniu dziecięcych lęków, ale przede wszystkim szaloną zabawą, wspólną rozrywką i rytuałem, rozwijającym wyobraźnię, dającym poczucie bezpieczeństwa i zrozumienia.
                                  Autorska książka Matteo Gubelliniego to dzieło pełne niespodzianek, prawdziwy rarytas. Fascynuje i rozśmiesza dzieci. Inspiruje i skłania do refleksji rodziców, którzy czasami zapominają, czego tak na prawdę potrzebują mali ludzie... Świetny pomysł w doskonałym opracowaniu graficznym.

• abepe Wojna liczb 22.05.12, 22:19
                                    Wojna liczb
                                    tekst i ilustracje: Juan Darién
                                    przekład:Filip Łobodziński

https://tako.biz.pl/pliki/oqo/liczby_okladka_200px.jpg

Jedynka była bardzo małą liczbą. Nikt nie zwracał na nią uwagi. Zawsze była sama, a wszyscy inni budzili w niej zawiść — widziała, że są dużo więksi. Pewnego dnia z dalekiego kraju przybył Król Minus.
                                    — Uczynię cię największą pośród liczb! — powiedział do Jedynki i przedstawił jej plany konstrukcyjne straszliwej broni: znaku minus...

Juan Darién pokazuje szaleństwo wojny wykorzystując symbolikę działania matematycznego (odejmowania). W ten sposób udaje mu się stworzyć obrazowy manifest pacyfistyczny dla najmłodszych, a przy okazji zainteresować postawami matematyki. Metaforyczna Wojna liczb falsyfikuje fałszywe przekonanie, że wszystko, co inne stanowi zagrożenie, nawołuje do tolerancji i poszanowania prawa do wolności. Ważnemu przesłaniu książki towarzyszy lekka i przejrzysta forma graficzna: słowo i obraz splatają się w niej w mistrzowski sposób.

Nagroda za ilustracje w konkursie CJ 1st Picture Book Awards 2008
                                    • abepe Warsztaty dla dzieci z Juanem Dariénem w Krakowie 22.05.12, 22:21
                                      Wilki i smoki – Cervantesowski Dzień Książki dla Dzieci i Młodzieży, którego celem jest promowanie czytelnictwa wśród dzieci i młodzieży, obchodzony jest po raz czwarty w blisko 30 ośrodkach Instytutu Cervantesa na całym świecie. Tego dnia organizowane są spotkania z najpopularniejszymi postaciami z kręgu kultury hiszpańskojęzycznej, związanymi z literaturą dla najmłodszych.
                                      W ramach obchodów tego święta 30 maja o godz. 10.00 w Instytucie Cervantesa w Krakowie odbędą się warsztaty dla dzieci, które poprowadzi Juan Darién, kubański ilustrator i pisarz mieszkający w Hiszpanii, autor książki Wojna liczb, która ukazała się w języku polskim w maju, w tłumaczeniu Filipa Łobodzińskiego, nakładem wydawnictwa Tako.
                                      Na przykładzie Wojny liczb autor opowie dzieciom o tym, jak powstają książki od momentu powstania pomysłu, napisania tekstu, po stworzenie ilustracji. W drugiej części warsztatów dzieci – z pomocą autora – same spróbują wymyślić swoją historię oraz zilustrować ją. Owocem spotkania będzie wspólnie stworzona, unikalna książka!

Warsztaty prowadzone będą w języku hiszpańskim z tłumaczeniem na język polski.
                                      Wstęp wolny. Konieczna wcześniejsza rezerwacja miejsc (tel.12 421 34 24)
                                      Uczestniczą
                                      Juan Darién
                                      Organizator
                                      Instytut Cervantesa w Krakowie
                                      Współpraca
                                      Wydawnictwo Tako
                                      • abepe Spotkanie z J. Dariénem w księgarni Elite w Krk 22.05.12, 22:23
                                        Spotkanie z Juanem Dariénem w księgarni Elite w Krakowie
                                        Wydawnictwo Tako zaprasza na spotkanie z Juanem Dariénem, kubańskim ilustratorem i pisarzem mieszkającym na stałe w Hiszpanii, autorem „Wojny liczb”, która ukazała się właśnie w polskim przekładzie w kolekcji OQO. Serdecznie zapraszamy dzieci i rodziców na pokaz ilustracji oraz lekturę książki po polsku i hiszpańsku. Będzie okazja, by zdobyć autograf artysty!
                                        Data: 30 maja (środa) 2012, godz. 17.00
                                        Miejsce: Księgarnia hiszpańska Elite w Krakowie, Mały Rynek 4 (tel. 12 292 10 95)
                                        Wstęp wolny!

• abepe warsztaty Bajki nawet w zupie - Warszawa 22.05.12, 22:26
                                          Hiszpańskie warsztaty Bajki nawet w zupie (Cuentos hasta en la sopa) z książkami kolekcji OQO w Instytucie Cervantesa w Warszawie (ul. Nowogrodzka 22) 24–25 maja 2012

Istnieje wiele sposobów podróżowania i poznawania kultur innych krajów. Podczas warsztatów Bajki nawet w zupie (Cuentos hasta en la sopa) przemierzymy świat dzięki bajkowym opowieściom i kuchni. Odwiedzimy Hiszpanię, Kubę, Meksyk, Wenezuelę i Argentynę: poznamy typowe potrawy oraz wymyślimy nowe przepisy, używając składników charakterystycznych dla kuchni każdego z tych państw. Każdy uczestnik otrzyma zeszycik z przepisami, słowniczkiem terminów kulinarnych i grami słownymi.
                                          Dla najmłodszych dzieci – w wieku od 2 do 5 lat – przygotowano specjalne spotkanie z książkami wydanymi również po polsku: Cocorico (Kukuryk), Loboferoz (Zły Wilk) i Tres cerditos (Trzy świnki).
                                          Wydarzenie organizowane jest w ramach Cervantesowskiego Dnia Książki dla Dzieci i Młodzieży promującego czytelnictwo wśród dzieci.
                                          Warsztaty literacko-kulinarne z hiszpańskimi książkami OQO poprowadzą Eva Mejuto i Raquel Méndez.
                                          Podczas warsztatów będzie można obejrzeć i kupić książki kolekcji OQO po polsku i hiszpańsku.

PROGRAM
                                          24 maja, godz. 16.00–17.00 Biblioteka
                                          Opowiadanie bajek: Cocorico, Loboferoz i Tres cerditos
                                          (dla dzieci od 2 do 5 lat)
                                          24 maja, godz. 17.00–19.00, Vp.
                                          Warsztaty „Bajki nawet w zupie” z książkami: La sopa quema i Sopa de nada
                                          (dzieci od 6 do 8 roku życia)
                                          25 maja, godz. 16.00–19.00, Vp.
                                          Warsztaty „Bajki nawet w zupie” z książkami: La sopa quema i Sopa de nada
                                          (dzieci od 8 do 11 roku życia)
                                          Warsztaty będą się odbywały w języku hiszpańskim, bez tłumaczenia i są kierowane do dzieci znających lub uczących się języka hiszpańskiego.
                                          Wstęp na zapisy: cenvar@cervantes.es (z dopiskiem: libros hasta en la sopa).
                                          Liczba miejsc ograniczona.
                                          • abepe W-wa: Spotkanie z Evą Mejuto 22.05.12, 22:29
                                            Po co nam obraz? Rola ilustracji w książce obraz(k)owej

Na spotkanie z Evą Mejuto – autorką (m.in. Biegnij dynio, biegnij), dziennikarką, badaczką literatury dla dzieci, koordynatorką projektów kulturalnych poświęconych książce obrazkowej – zapraszają Fundacja Z.O.R.R.O.Z oraz wydawnictwo Tako.
                                            Na spotkaniu poznamy i przedyskutujemy hiszpański punkt widzenia na sprawę oraz obejrzymy projekcję ilustracji.

Data: 25 maja 2012, godz. 20.00
                                            Miejsce: Kawiarnia Fawory, Warszawa, ul. Mickiewicza 21
                                    • alistar1 Re: Wojna liczb 14.06.12, 10:45
                                      Czy ktoś już czytał? Jakie wrażenia?
                                    • steffa Re: Wojna liczb 06.09.12, 00:41
                                      Dobrze napisane, adekwatnie zilustrowane. Podstawowa rzecz, moim zdaniem, w bibliotece małego człowieka. Prosto, a jednocześnie z pomysłem pokazana pokusa zawładnięcia światem.
                                      • abepe Re: Wojna liczb 02.02.13, 23:29
                                        Przeczytałam dzisiaj z zerówkowiczem (5;8). Oprócz wojny poruszyliśmy jeszcze temat samotników, którzy wpadają w złe towarzystwo. Czy ktoś z Was zwrócił uwagę na samotność i niską samoocenę jedynki, która przez to łatwo daje się zwieść Królowi Minusowi? Wydaje mi się, że przy okazji czytania "Wojny liczb" warto poruszyć i ten temat.
                                    • rykam Wojna liczb - Zorropodgląd i recenzje 03.11.12, 09:58
                                      Wojna liczb

Zorropodgląd

Recenzje:
                                      Ryms
                                      Czytam, bo chcę i już
                                      Qlturka
                                      mama (nie tylko) Adama
                                  • rykam Re: Niedzielna wizyta - Zorropodgląd ;) 28.05.12, 10:11
                                    ksiazkiobrazkowe.blogspot.com/2012/05/niedzielna-wizyta.html
                                  • basca_basca Re: Niedzielna wizyta 13.10.12, 18:28
                                    Bardzo ładna książka. Jestem pod wrażeniem ilustracji.
                                • abepe Re: Mama bohatera 03.04.12, 22:27
                                  Mama bohatera na forum.
                                • rykam Mama bohatera - Zorropodgląd 03.02.13, 10:28
                                  Mama bohatera

Zorropodgląd
                              • rykam "Maska lwa" - Zorropodgląd 28.06.12, 10:39
                                ksiazkiobrazkowe.blogspot.com/2012/06/maska-lwa.html
                            • rykam "Wielka podróż" - recenzje i podgląd ilustracji 21.07.12, 12:12
                              Na Przystanku
                              Ryms
                              mama (nie tylko) Adama
                              Półeczka z książkami
                              Qlturka

małoksiążkowy podgląd ilustracji
    • rykam Czary! 31.08.12, 12:51
      https://ryms.pl/upload/201208311011520.49327200sd.jpg

Tekst: Charo Pita
      Przekład: Beata Haniec
      Ilustracje: Magdalena Matoso

Premiera: wrzesień 2012

Oprawa: twarda
      Liczba stron: 32

Seria: Kolekcja OQO

Oskar opiekuje się malutkim kuzynem. Dowiaduje się, że niemowlęta nie jedzą marchewki, sardynek ani szynki, bo... są karmione piersią. To istne czary!
      • steffa Re: Czary! 06.09.12, 00:40
        Dobra rzecz dla matek karmiących ;-). Do czytania z młodszym rodzeństwem, do przygotowania na przyjęcie małego dziecka - ten segment. Całkiem dowcipna historyjka o tym, co dzieci lubią najbardziej. Niestety trochę kwadratowo zrymowana. Ilustracje - dla oka niezwykle przyjazne. Cieszę się, że mamy okazje poznać najlepszych ilustratorów z południa. A tak przy okazji, ciekawa jestem kiedy w końcu Wytwórnia wytworzy książkę Madaleny Matoso W naszym domu jest
        • anna_mrozi Re: Czary! 06.09.12, 08:35
          Też czekam.
          Ale podobno "na południu" skrobią typografię polskiej wersji.
          • steffa Re: Czary! 06.09.12, 09:50
            Jeśli chodzi o książkę Grażki, to to się dzieje od kilku lat. Chyba niebawem finał. ;)
      • rykam Czary! - Zorropodgląd 10.09.12, 10:41
        Czary! - Zorropodgląd
      • rykam Czary! - recenzje + animacja na podstawie książki 02.11.12, 12:15
        Czary!

Recenzje:
        Club mamy
        Półeczka z książkami
        mama (nie tylko) Adama

Czary w Katowicach!
      • basca_basca Re: Czary! 12.01.13, 21:04
        Bardzo ładna, z delikatnymi - kolażowymi ilustracjami książka.
        Historia ciepła. Jeśli chodzi o tekst, to przeszkadzały mi kwadratowe rymy (lepiej brzmiałaby proza), niemowlę Ono - bez imienia i płci. Bohaterem książki jest Oskar, zaś panowie lub panie to Marcinki, Alinki - świat stanął do góry nogami ;)
    • rykam Orzechowy łasuch 31.08.12, 12:54
      https://ryms.pl/upload/201208310945400.95258900sd.jpg

Tekst: Roberto Mezquita
      Przekład: Filip Łobodziński
      Ilustracje: Bernardo Carvalho

Premiera: wrzesień 2012

Format: 250 × 230 mm

Kogutek nie może się oprzeć łakomstwu i wpada w tarapaty. Na pomoc spieszy mu wiele osób, których zaangażowanie decyduje o wesołym zakończeniu bajki.
      • rykam Czary! / Orzechowy łasuch - mały podgląd 03.09.12, 12:03
        Qlturka
      • steffa Re: Orzechowy łasuch 06.09.12, 00:36
        Świetny ilustracyjnie. Tekstowo średni. Mam niestety problem z wieloma książkami z tej serii. Uwielbiam jak wyglądają, nie za bardzo lubię czytać. Zwykle te teksty są jakieś bowiem kulawe. Nie mają dobrego rytmu do głośnego czytania, raz się rymują, to znów nie. No i większość bazuje na ''dobrze znanych opowieściach ludowych'' w innej odsłonie. Choć w wypadku tej książki chyba trudno odmówić warsztatu Filipowi Łobodzińskiemu. Doskonale poszła mu "Mama bohatera", "Wojna liczb" także zacna. Czasem i najlepsi padają przy prostych tekstach, ale tu chyba winą trza obarczyć oryginał. Choć sama historia całkiem całkiem. Biedny kogutek się zakrztusił, więc kurka biegnie na pomoc, a każdy odsyła ją dalej.
      • rykam Orzechowy łasuch - Zorropodgląd i recenzja 02.11.12, 09:49
        Orzechowy łasuch

Zorropodgląd

Recenzja:
        mama (nie tylko) Adama
        • basca_basca Re: Orzechowy łasuch - Zorropodgląd i recenzja 02.11.12, 19:18
          A JAK z tłumaczeniem????
          Bo z podglądu wynika ni to wiersz ni to proza.
    • rykam Niedźwiedź łowca motyli 10.01.13, 20:19
      https://tako.biz.pl/pliki/oqo/niedzwiedz_okl_300px.jpg

Niedźwiedź łowca motyli

Tekst: Susanna Isern
      Przekład: Weronika Perez Borjas
      Ilustracje: Marjorie Pourchet

Premiera: marzec 2013

Format: 25 × 23 cm

Historia niezwykłej przyjaźni...
      • rykam Niedźwiedź łowca motyli - Zorropodgląd 28.05.13, 10:13
        Niedźwiedź łowca motyli

Zorropodgląd
        • rykam Niedźwiedź łowca motyli - podgląd 11.06.13, 07:17
          Niedźwiedź łowca motyli

Podgląd:
          ALBUBU
    • rykam Seria: Skrzynka potworów 06.03.13, 12:47
      Seria: Skrzynka POTWORÓW

Tekst: Enric Lluch
      Przekład: Karolina Jaszecka

Premiera serii: marzec 2013

Format: 170 x 225 mm
      Oprawa: miękka

Czy zastanawialiście się, jak wygląda życie potwora, jakie może mieć problemy?
      Czego boją się ci, których my się boimy? W upiornej skrzynce znajdą się odpowiedzi...

Seria 10 przerażających książek do samodzielnego czytania. Tylko dla dzieci o mocnych nerwach.
      • rykam Czarownica 06.03.13, 12:50
        https://tako.biz.pl/pliki/potwory/Czarownica_okladka_200px.jpg

Czarownica

Ilustracje: Óscar Tomás Pérez

Czarownica Marysia ciągle wpada w tarapaty. Tym razem poprosiła o przeniesienie do bajki o Jasiu i Małgosi.
        Jak zareaguje Wiedźma Szefowa, kiedy dowie się, że Marysia przewróciła całą tę bajkę do góry nogami?
        • rykam Czarownica - Zorropodgląd 31.05.13, 08:57
          Czarownica

Zorropodgląd
      • rykam Wampir 06.03.13, 12:52
        https://tako.biz.pl/pliki/potwory/Wampir_okladka_200px.jpg

Wampir

Ilustracje: Fernando Falcone

Wampir Władek ma pewien kłopot: stępiły mu się kły.
        A bez ostrych kłów nie może wbijać się w smakowite szyje ani nie wzbudza strachu...
        Ciężkie jest życie wampira!
      • rykam Seria: Skrzynka potworów - zorropodgląd wyd. ang. 12.03.13, 07:46
        The Chest Full of Monsters

Czarownica
        Wampir
        Dziad z workiem
        Duch
        Mumia
        Ogr
        Kościotrup
        • abepe Re: Seria: Skrzynka potworów - zorropodgląd wyd. 12.03.13, 09:57
          Mniam, mniam!
        • rykam Dziad z workiem - targowa nowość 15.05.13, 19:21
          rykam napisała:

> Dziad z workiem

Również targowa nowość + SKRZYNKA do przechowywania książek
      • rykam Dziad z workiem 24.05.13, 09:36
        https://tako.biz.pl/pliki/potwory/Dziad_okladka_200px.jpg

Dziad z workiem

Ilustracje: Miguel Ángel Díez

Zawód dziada z workiem nie jest dziś taki łatwy jak kiedyś. Jego niechlujny wygląd i ponura mina nie wystarczą już, żeby przestraszyć niegrzeczne dzieci.
        A co gorsza, te dzieci są zbyt chude, żeby je zjeść!
      • rykam Zombi 22.11.13, 21:38
        https://tako.biz.pl/pliki/potwory/Zombi_okladka_200px.jpg

Zombi

Ilustracje: Oriol Hernández

Znalezienie dobrego zombi jest trudniejsze niż mogłoby się wydawać. Przekonuje się o tym czarnoksiężnik, któremu przypada w udziale bardzo niemrawy sługa.
      • rykam Duch 19.02.14, 17:45
        https://tako.biz.pl/pliki/potwory/Duch_okladka_200pxi.jpg

Duch

Ilustracje: Rodrigo Luján

Premiera: luty 2014

Hrabia Mantylka poszukuje ducha, który pilnowałby zamku i powstrzymał psotnego syna od niszczenia wszystkiego, co wpadnie mu w ręce.
        Idealny kandydat okazuje się łobuzem o wielkim apetycie.

Książka z pudełkiem!
    • rykam Drzewa po drodze - targowa nowość 15.05.13, 19:12
      Wydawnictwo Tako

Oto nowość całkiem niespodziewana, a więc wyjątkowo miła:

DRZEWA PO DRODZE

Tekst: Régine Raymond-Garcia
      Ilustracje: Vanina Starkoff

Przykładowa rozkładówka

Podgląd oryginału
      • rykam Drzewa po drodze 24.05.13, 09:32
        https://tako.biz.pl/pliki/oqo/drzewa_okladka_200px.jpg

Drzewa po drodze

Premiera: maj 2013

Pewnego razu Karim oddala się od mamy i gubi na sawannie.
        Nie zna drogi powrotnej, płacze...

Motyw zagubionego dziecka, któremu grożą niebezpieczeństwa w nieznanym świecie, z dala od rodziców, jest znany literaturze dziecięcej. „Drzewa po drodze” zaskakują, okazuje się bowiem, że Karim trafia na terytorium bezpieczne i przyjazne. Potężna i piękna matka natura dba o niego jak o jedno ze swoich dzieci.

„Czerwone drzewo dało mi siłę,
        palma napoiła mnie,
        mangowiec mnie nakarmił,
        a baobab poczęstował mnie małpim chlebkiem…”

Mały bohater odbiera ważną lekcję życia. Pojmuje, że sam jest częścią natury, elementem harmonijnej całości, w której – jak w wielkiej rodzinie – wszyscy powinni dbać o wszystkich: „Gdy będę duży, zostanę strażnikiem drzew!”

Régine Raymond-García postanowiła napisać tę książkę po powrocie z podróży do Burkina Faso: „Jej mieszkańcy zafascynowali mnie radością życia na przekór trudnościom oraz inteligentnym korzystaniem ze środowiska naturalnego”.
        • rykam Drzewa po drodze - podgląd 11.06.13, 07:05
          Drzewa po drodze

Podgląd:
          ALBUBU
          • rykam Drzewa po drodze - Zorropodgląd 04.10.13, 10:09
            Drzewa po drodze

Zorropodgląd
    • rykam X-owa zapowiedź: Wielka księga portretów zwierząt 19.06.13, 18:30
      https://tako.biz.pl/pliki/oqo/Portrety_okladka_300px.jpg

W październiku 2013 roku nakładem wydawnictwa Tako ukaże się album Svjetlana Junakovicia Wielka księga portretów zwierząt. Album zawiera unikatowe portrety zwierząt, na których wzorowali się wielcy malarze europejscy malując swoje arcydzieła.
      • rykam Re: X-owa zapowiedź: Wielka księga portretów zwie 17.07.13, 11:10
        Książka wyłuskana kiedyś na Targach przez Annę: Poza Rozkładem

Podgląd u autora

Moim zdaniem świetny pomysł na prezent - zapowiada się niezła zabawa (patrz konkurs w wydawnictwie :)
      • rykam Wielka księga portretów zwierząt 17.10.13, 07:21
        https://ryms.pl/upload/201306201554410.08940800sd.jpg

Wielka księga portretów zwierząt

Tekst i ilustracje: Svjetlan Junaković
        Przekład: Marta Bręgiel-Benedyk

Premiera: 17 października 2013

Format: 24 x 34 cm
        Liczba stron: 44

W muzeum, galerii sztuki i na kartach książek oglądamy królów, królowe, rycerzy, hrabiów, wdowy, skąpców, kupców, artystów, pisarzy i zwykłych ludzi. Patrzą na nas z portretów namalowanych przez mniej lub bardziej znanych artystów. Obserwują nas, czasami uśmiechają się do nas, skorzy do pozostania na zawsze w pamięci potomnych.
        Tymczasem jeśli chodzi o zwierzęta, uważa się, że żadne ich portrety nie istnieją. Nic bardziej mylnego. Książka ta powstała właśnie po to, by obalić to błędne przekonanie, rozwiać wszelkie wątpliwości co do wartości tych dzieł i tym samym dać świadectwo szczególnemu zainteresowaniu, jakim darzono zwierzęta w różnych krajach i epokach.

Postaci zwierząt przedstawione w miejsce „bohaterów” wielkich obrazów europejskich malarzy (m.in. Van Eycka, Durera, Leonarda da Vinci, Tycjana, Vermeera van Delft, Rembrandta czy Davida) początkowo intrygują i szokują, potem przywołują pytanie o pierwowzory. W tym momencie artysta wprowadzając niby-naukowe komentarze zaczyna prowadzić „grę” z odbiorcą, odwołując się do jego pamięci i spostrzegawczości.
        Jerzy Malinowski

Jest to podróż po wyjątkowej galerii sztuki wizualnej, o której istnieniu z ironiczną powagą autor zapewnia, a która zawiera wizerunki wyjątkowych postaci (żeby nie powiedzieć osobistości): flaminga, pingwina, łasiczki, krowy, żaby, owcy, nosorożca, pelikana, orangutana i wielu innych „włożonych” w konwencję klasycznych arcydzieł malarstwa ery nowożytnej (w znakomitej większości flamandzkiego i włoskiego). Użyte portrety są kulturowymi ikonami malarstwa olejnego, przez co również kamieniami milowymi kultury Zachodu dawnych
        epok. Svjetlan Junaković uwspółcześnił je dla dzisiejszych odbiorców, zamieniając w skrótowy, niczym mms, ale bogaty artystycznie, przekaz kultury i sztuki. Wszystko to wydaje się niezwykle dostojne, zwierzęta — dotąd traktowane symbolicznie i przedmiotowo — stają się nobilitowane, stają się portretowanymi arystokratami.

Małgorzata Cackowska

FB podgląd u autora
        • rykam Wielka księga portretów zwierząt - Zorropodgląd 10.12.13, 19:33
          Wielka księga portretów zwierząt

Zorropodgląd
    • rykam Litery - wydanie II 11.09.13, 23:47
      https://tako.biz.pl/pliki/litery_okladka_150b.jpg

Litery

Tekst: Elżbieta Sypniewska
      Ilustracje: Iwona Liegmann

Wydanie: drugie (2013)

Format: 21 x 30 cm
      Oprawa: miękka, szyta drutem
      Liczba stron: 52

Książka Litery to zestaw ćwiczeń rozwijających umiejętność czytania i pisania.
      Skierowana jest do dzieci wchodzących w świat czytania i pisania (4-6 lat) oraz do dzieci,
      które wymagają doskonalenia tych umiejętności (7-8 lat).

Dzięki zawartym w książce ćwiczeniom, inspirowanym metodą "mapy myśli" (mindmapping), dziecko:
      - rozwija umiejętność analizy i syntezy materiału literowego, słuchowego i obrazkowego,
      - poznaje litery, utrwala znajomość alfabetu,
      - rozwija umiejętności manualne (wycina, przykleja, rysuje, pisze),
      - wpływa na kształt rozwiązań "map liter" przez samodzielne wyszukiwanie dodatkowych przykładów, odnajdywanie wyrazów, które spełniają kilka kryteriów lub nie spełniają żadnego.

Zastosowana metoda skłania dziecko do samodzielnej twórczości pod okiem opiekuna, który zachęca je do wypełnienia całej przestrzeni "mapy litery" dodatkowymi, własnymi pomysłami, koncentrującymi się wokół konkretnej litery alfabetu.

Dodatkowymi zaletami książki są:
      - wyjątkowe ilustracje Iwony Liegmann, które wpływają na wyobraźnię i spostrzegawczość,
      - przejrzystość układu i treści sprzyjające skupieniu przy pracy,
      - wygoda w korzystaniu - dziecko i opiekun mają wszystko pod ręką.

https://tako.biz.pl/pliki/g.jpg

https://tako.biz.pl/pliki/l.jpg

https://tako.biz.pl/pliki/n.jpg
    • rykam Antonino w walce z czasem 11.09.13, 23:57
      https://tako.biz.pl/pliki/antonino%20okladka%20300px.jpg

Antonino w walce z czasem

Tekst: Juan Arjona
      Ilustracje: Lluïsot

Premiera: wrzesień 2013

Format: 21 × 15 cm
      Liczba stron: 28

Antonino ma tylko pięć minut na uratowanie Niedźwiedzia. Czy zdąży?

Pierwsza część zdumiewających przygód Antonina – maleńkiego mężczyzny
      o awanturniczym sercu i melancholijnej duszy.

Podgląd ilustratorski
      • rykam Antonino w walce z czasem - Zorropodgląd 23.10.13, 07:06
        Antonino w walce z czasem

Zorropodgląd
    • rykam Pan G. 17.10.13, 07:02
      https://tako.biz.pl/pliki/Pan_G_okladka_300px.jpg

Pan G.

Tekst i ilustracje: Gustavo Roldán

Premiera: październik 2013

Format: 135 × 175 mm
      Liczba stron: 34

Pan G. chce zasadzić kwiat na środku pustyni, żeby wprowadzić tam trochę muzyki. Czy Pan G. zwariował?

Kapitalna, optymistyczna książka!
      Pan G. to wyobraźnia i determinacja w małym ciele.
      To spełnione marzenie, wbrew wszystkim „nie-da-się”,
      którymi jesteśmy bezustannie karmieni.
      Jeśli tak wygląda szaleństwo, to chcę być szalona.

Joanna Olech

Podgląd wydania hiszpańskojęzycznego
      • abepe Re: Pan G. - trochę "wnętrza" 17.10.13, 23:33
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ed/va/b7bl/f0miqMqP7pfFoCl8QB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ed/va/b7bl/5qzGYoMCAE27NnuhwB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ed/va/b7bl/vjaZ15zz03RszvymKB.jpg
        • rykam Pan G. - Zorropodgląd 15.11.13, 07:29
          Pan G.

Zorropodgląd
    • rykam Strupek 18.02.14, 07:29
      https://tako.biz.pl/pliki/japonskie/strupek_okladka_200px.jpg

Strupek

Tekst i ilustracje: Genichiro Yagyu
      Przekład: Karolina Radomska-Nishii

Premiera: luty 2014

Format: 23 x 25 cm
      Liczba stron: 28

Dlaczego nie można zdrapywać strupków? Z czego zrobione są strupki?
      Z wieprzowego mięsa? Z papieru? Z krwi?

Genichiro Yagyu proponuje wnikliwą obserwację strupków. Strupki są przecież bardzo interesujące!
      • abepe Re: Strupek 18.02.14, 09:14
        O, ciekawe czy następna będzie książka o piersiach?!
        • rykam Re: Strupek 18.02.14, 09:48
          abepe napisała:

> O, ciekawe czy następna będzie książka o piersiach?!

Nieoficjalnie potwierdzam ;) Widziałam w katalogu z planami wydawniczymi, który dostałam do zamówienia Antonino pod koniec zeszłego roku :)
      • rykam Strupek - Zorropodgląd 28.02.14, 07:28
        Strupek

Zorropodgląd
    • rykam Czy dosięgnie? 20.03.14, 13:04
      https://tako.biz.pl/pliki/japonskie/czy%20dosiegnie_okladka_200px.jpg

Czy dosięgnie?

Tekst i ilustracje: Taro Miura
      Przekład: Karolina Radomska-Nishii

Premiera: 21 marca 2014

Format: 16 x 16 cm
      książka kartonowa
      Liczba stron: 24

Taro Miura, japoński twórca książek obrazkowych, nareszcie w Polsce!

„Czy dosięgnie?” to pierwsza z serii trzech książek kartonowych o „Pracujących pojazdach”.

Typowy dla artysty minimalizm i stylistyczna prostota połączone z logiczną, niemal matematyczną wizją świata, są doskonałym bodźcem poznawczym dla najmłodszego czytelnika.

W pierwszym tomie serii autor wprowadza nas w tajniki działania maszyn sięgających do góry.

https://www.qlturka.pl/projects/qlturka/resources/cms/galleries/b5d72cbaf2f33a0faf8955b91216ac03.jpg

https://www.qlturka.pl/projects/qlturka/resources/cms/galleries/75e849f21c11608cb7107182ff13ce06.jpg

Przykładowa rozkładówka

W przygotowaniu: „Hej, ho!”, „Zostaw to mnie”.
    • rykam Jaś i Małgosia 28.03.14, 08:39
      https://tako.biz.pl/pliki/oqo/jas_i_malgosia_200px.jpg

Jaś i Małgosia

Tekst: Tina Meroto
      Ilustracje: Iratxe López de Munáin

Premiera: marzec 2014

Liczba stron: 36

Adaptacja znanej baśni napisana na podstawie pierwszej wersji opowiadania braci Grimm i zilustrowana przez Iratxe López de Munáin, zwyciężczynię Europejskiego Konkursu „Opowiadania na tacy” na najlepszą ilustrację do książki „Jaś i Małgosia”.

Książka z płytą CD. Fragmenty opery Engelberta Humperdincka „Jaś i Małgosia” w wykonaniu Orkiestry Symfonicznej Cidade de Pontevedra.
    • rykam Maryna 28.03.14, 08:44
      https://tako.biz.pl/pliki/oqo/maryna_200px.jpg

Maryna

Tekst: Eva Mejuto
      Ilustracje: Mafalda Milhões

Premiera: marzec 2014

Liczba stron: 24

Hiszpańska interpretacja historii o Marynie, która nie chciała robić pierogów Maciejowi. Tym razem spokojnym życiem rodzinnym zatrzęsie awantura o chleb.
      Zakończenie — na miarę nowych czasów — przyniesie współpracę małżonków, którzy w partnerstwie odnajdą nową wartość.
    • rzezucha.ma Ogr i Kościotrup 29.03.15, 23:14
      Już są!
      Ogr
      Kościotrup
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka