Dodaj do ulubionych

Astma Irlandia

19.09.12, 12:28
Witam, założyłam watek na forum astma ale nie ma żadnych odpowiedzi. licze na pomoc na tym forum. Poniżej wklejam posta z tamtego forum:

Prosze o poradę. Moja 3,5 letnia córka ma astmę. Bierze leki dzieki czemu udaje nam sie jakoś panować nad nią. Chciałabym wyjechać z nią na jkiś czas do męża do Irlandii. Chciałam zapytac czy ktoś ma doświadczenia( lub kogoś znajom,ego) kto był w podobnej sytuacji i jak ta astam się "zachowywała" w tamtym klimacie. I jeszcze jedno co z podróżą samolotem?, chyba nie jest to przeciwskazanie?
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Astma Irlandia 19.09.12, 12:38
      Ja mam astme mieszkam w Holandii (podobny klimat) i sezon jesienno-zimowy nie sprzyja niestety astmatykom. Duza wilgotnosc powietrza przy dosc niskich temperaturach to u mnie ciagle dusznosci i tak reaguje wiekszosc astmatykow. Jesli w Polsce jesienia przy mglach i deszczach udaje wam sie astme utrzymac w ryzach, to nie powinno byc wiekszego problemu. W samolocie powinno byc raczej ok, choc przy znacznych zmianach temperatury i wilgotnosci ja najpierw pare minut musze sobie pokaszlec (zanim sie przestawie na nowe warunki). Od lekarza prowadzacego mala wez zaswiadczenie z lista lekow i aktualnym dawkowaniem. Pozmienialo sie cos jakis czas temu w przepisach i teoretycznie na kazdy lek wydawany na recepte musisz miec takie zaswiadczenie za granice z zaznaczeniem do jakiego kraju i w jakim terminie tam masz byc i mozesz tylko tyle leku przewiezc, ile masz wyliczone w zaswiadczeniu. Oczywiscie jesli opakowanie jest dzielone (tzn tabletki/kapsulki, saszetki). W praktyce raczej nikt tego nie sprawdza, ale lepiej byc przygotowanym. Zadbaj tez o to, zeby miec ubeczpieczenie kosztow leczenia za granica, bo lepiej byc przygotowanym na kazda okolicznosc.
      • amelia1402302 Re: Astma Irlandia 19.09.12, 12:44
        Dzięki za odpowiedź. Właśnie jedyne czego się boje jeśli chodzi o wyjazd to tego, żeby mi nie zachorowała i nie miała ataku. W Polsce człowiek czasami jest bezradny a co dopiero w obcym kraju. Co prawda nie będziemy tam sami ale mimo wszystko się boję.
      • hanalui Re: Astma Irlandia 19.09.12, 14:47
        tijgertje napisała:

> Ja mam astme mieszkam w Holandii (podobny klimat) i sezon jesienno-zimowy nie s
        > przyja niestety astmatykom. Duza wilgotnosc powietrza przy dosc niskich temper
        > aturach to u mnie ciagle dusznosci i tak reaguje wiekszosc astmatykow.

No klimat chyba bardziej wyspiarski czyli duzo wieksza wilgotnosc i do tego przenikliwe chlody, nie tylko w sezonie jesienno-zimowym ale w zasadze przez caly czas.
        I tak jak mowisz...astmatykom to nie sprzyja, ba...poglebia chorobe.
        Mam znajomych, ktorzy w PL prawie nie wiedzieli co to astma a teraz faktycznie maja przerabane, choroba im sie bardzo poglebila, jada na bardzo sinych lekach

> Zadbaj tez o to, zeby miec ubeczpieczenie kosztow leczenia za gr
        > anica, bo lepiej byc przygotowanym na kazda okolicznosc.

Nie wiem czy przewlekla choroba podchodzi pod nagle wypadki, jesli juz to przygotuj sie rowniez na to ze na pogotowiu mozesz spedzic dlugie godziny (no chyba ze zwykly GP tez takie wypadki przyjmie) bo z tego typu problemem zawsze bedzeisz na szarym koncu.
        • annubis74 Re: Astma Irlandia 19.09.12, 15:48
          > > Zadbaj tez o to, zeby miec ubeczpieczenie kosztow leczenia za gr
          > > anica, bo lepiej byc przygotowanym na kazda okolicznosc.
          >
          > Nie wiem czy przewlekla choroba podchodzi pod nagle wypadki, jesli juz to przyg
          > otuj sie rowniez na to ze na pogotowiu mozesz spedzic dlugie godziny (no chyba
          > ze zwykly GP tez takie wypadki przyjmie) bo z tego typu problemem zawsze bedzei
          > sz na szarym koncu.

Co innego NNW (ubezpieczenie od następstw nieszczęsliwych wypadków) a co innego KL (pokrycie kosztów leczenia za granicą)
          ale nie wiem czy obecnie musicie mieć tego rodzaju ubezpieczenie, dowiedz się w ZUSie, powinnyście otrzymać rodzaj legitymacji potwierdzajacej że w Polsce jesteście/córka jest objeta ubezpieczeniem zdrowotnyM (musisz się tylko dokładnie dowiedzieć jak to działa). jeśli twój mąż pracuje w Irlandii to chyba też mozecie zostać objęte jego ubezpieczeniem (różnie to działa w różych krajach UE)
          • angela10086 Re: Astma Irlandia 19.09.12, 15:55
            mam dwojke dzieci z astma, obydwoje lataja.
          • hanalui Re: Astma Irlandia 19.09.12, 16:21
            annubis74 napisała:
            > jeśli twój mąż pracuje w Irlandii to chyba też mozec
            > ie zostać objęte jego ubezpieczeniem (różnie to działa w różych krajach UE)

W IE nie ma bezplatnej sluzby zdrowia - jest platna, pogotowie tez. Jesli sie ma prywatne ubezpieczenie (platne osobno za kazdego czlonka) to i tak sie placi za lekarzy a czesc lub wiekszosc zwraca ubezpieczyciel w zaleznosci od pakietu
          • hanalui Re: Astma Irlandia 19.09.12, 20:13
            annubis74 napisała:

> > Nie wiem czy przewlekla choroba podchodzi pod nagle wypadki,
            > Co innego NNW (ubezpieczenie od następstw nieszczęsliwych wypadków) a co innego
            > KL (pokrycie kosztów leczenia za granicą)

Mowilam o Europejskiej Karcie zdrowia pokrywajacej nagle wypadki leczenia za granica na terenie UE.
            Astma jako choroba przewlekla chyba nie bylaby liczona jako nagly wypadek stad moze trzeba by bylo samemu pokrywac koszty leczenia nawet majac EKZ
    • dzoaann Re: Astma Irlandia 19.09.12, 19:12
      mam astme, mieszkam w Irlandii. Czuje sie tu gorzej, znacznie lepiej mi w klimacie bardziej suchym. W Polsce miewam okresy,ze obywam sie bez lekow, w Irlandii musze je brac caly czas.
      Co do samolotu to nigdy nie ialam problemow, czasem jakies drapanie w gardle, ale przejsciowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka