09.11.12, 14:54
Moja mała ma 16 miesięcy i nie chce chodzić sama. Przy meblach chodzi jest tak ze puszcza się i jakiś dystans przejdzie sama ale nie dużo się i robi . Co robić ?? jakiś lekarz ?? Ile wasze dzieci miały jak zaczęły chodzić??? starszy syn miał rok i biegał.
Obserwuj wątek
    • gemmi18 Re: Chodzenie 09.11.12, 15:14
      Przyjmuje się, że dziecko ma czas do 18. miesiąca życia na nauką samodzielnego chodzenia. Moja córka zaczęła sama chodzić (sama, czyli bez trzymania się, bez pomocy), jak miała 14 miesięcy, a syn mając 10. Nie ma reguły.
    • koza_w_rajtuzach Re: Chodzenie 09.11.12, 15:15
      Rozważna dziewczynka, widać, że uważa na siebie.
      Możesz zapisać ją na wszelki wypadek do neurologa, ale skoro puszcza się na nieduże dystansy, to moim zdaniem siedzi to tylko w jej głowie, po prostu jest ostrożny i na pewno jak pójdzie, to dopiero wtedy jak poczuje się naprawdę pewnie.
      Moja córka zaczęła chodzić w wieku 14 miesięcy, syn 20,5 miesiąca.
    • nezu-chan Re: Chodzenie 09.11.12, 15:15
      Wszędzie piszą, że dzieci zaczynają chodzić zanim skończą półtora roku, więc jeszcze chyba ma czas wink Mój synek zaczął chodzić mając 14 miesięcy, raczkował równo 7 miesięcy, bardzo długo chodził też przy meblach i już mi się wydawało, że nigdy nie będzie chodził, a w pewnym momencie się przełamał i od razu chodził ładnie nie przewracając się. Myślę, że jeśli nic więcej Cię nie niepokoi to nie ma co jeszcze iść do lekarza, tylko spokojnie poczekać jeszcze troszkę.
      • bbuziaczekk Re: Chodzenie 09.11.12, 15:28
        Dziecko ma do 18 m-cy czas. Pozniej mozna powiedziec lekarzowi a on zdecyduje czy dac dalej czas czy cos robic.
        Dziecko sie mebli puszcza wiec jest dobrze. To juz jest krotka chwila jak ruszy dalej.
        Dwojka moich dzieci zaczela sama chodzic majac 15 m-cy i 5 dni dokladnie tyle samo oboje co do dnia. Znam dzieci ktore chodzimy tez pozniej i duzo pozniej.
        • carmita80 Re: Chodzenie 09.11.12, 16:50
          Dzieci samodzielne chodzenie zaczynaja miedzy 9-18 miesiacem zycia, ale niektore nawet pozniej. Mojej znajomej corka zaczela chodzic gdy miala 22 m-ce, wczesniej byli u lekarza, ten skierowal do specjalisty ale nic niedobrego sie nie dzialo. Ten typ tak mial. Wg mojej babci moja mam zaczela chodzic w wieku 9 m-cy a jej brat 18.5, bywa.
    • mika_p Re: Chodzenie 09.11.12, 16:54
      Jak jakiś dystans przejdzie sama, to znaczy, że chodzi.
      Moje młodsze dziecię zaczeło robić kilka kroków bez podpórek w wieku 14 miesiecy, Pierworodny przedeptał rok.
    • aleksandra1357 Re: Chodzenie 09.11.12, 23:04
      Nic nie robić, czekać i się nie przejmować, bo to norma.
    • maderta Re: Chodzenie 09.11.12, 23:29
      Starsza miała 11 m-cy, a młodsza 19, jak poszły samodzielnie. Przy młodszej niemal rwałam włosy z głowy sobie ze zmartwienia, przyszedł czas i poszła z minuty na minutę dosłownie.
    • mia_siochi Re: Chodzenie 10.11.12, 09:24
      17 miesięcy. Na środku sklepu stwierdził, że będzie chodził i sobie poszedł.
    • miss_paradox Re: Chodzenie 10.11.12, 12:55
      kazde dziecko inne, moje ostrozne i od kiedy nauczyl sie siedziec, to by tylko siedzial i siedzial smile Samodzielnie zaczal chodzic miedzy 13 and 14 msc, a pierwsze kroki postawil w wieku 12 msc i 2 tyg.
    • 1mzeta 9 miesięcy 10.11.12, 17:55
      Jak już chodził sam bez pomocy. Nie jest dzieckiem, które prowadzane było pod paszki, za rączki czy siedziało w chodziku. Jak miał 7,5 miesiąca to wprawnie poruszał się przy meblach, ścianach, potem pchacza kupiliśmy. Pierwsze próby samodzielnego chodzenia podjął z piłką taką pluszową- trzymał ją przed sobą i jak myślę chyba dla utrzymania równowagi. Mój bardzo wcześnie potrafił się sam do pozycji stojącej w łóżeczku sam podciągnąć i tak sobie stać ile mu się podobało.
      Nie wiem- to chyba zależy od dziecka- brat mojego męża też chodził sam jak miał 9 miesięcy- może to od genów zależy....
    • leneczkaz Re: Chodzenie 10.11.12, 19:26
      Starszak chodizł jak miał 11 m-cy. Młodsza 11 skończyła wczoraj i nie jest nawet blisko.
      Każde dziecko rozwija się inaczej. Ma czas do 18 m-ca i dłużej..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka