Dodaj do ulubionych

inhalacje-pytanie techniczne

14.12.12, 11:19
dziewczyny mają gila i kaszlą. Czy je inhalować, jak i czym? Mam inhalator. Czy wystarczy sól fizjologiczna do inhalacji? I czy je później jakoś opukać, żeby wydzielina nie zeszła niżej?

dzięki za podpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • bbuziaczekk Re: inhalacje-pytanie techniczne 14.12.12, 11:38
      Inhalowac.
      Czym ? maseczka!
      Sol fizjologiczna wystarczy choc ja zakupilam zablocka mgielke solankowa.
      Po niej fajnie sie oddycha bo odtyka zatoki na jakis czas. Wyprobowalam na sobie tez
    • budzik11 Re: inhalacje-pytanie techniczne 14.12.12, 12:27
      Ja mam do inhalacji Mucosolvan - jest skuteczniejszy niż syrop - przy katarze i mokrym kaszlu - super. Ale jest na receptę.
      A po inhalacji trzeba koniecznie opukać: www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=1E7wQ9dCdQw&NR=1

a tu o samej technice inhalacji: www.youtube.com/watch?v=_XWcqzWh2Ec
      • agmarta2 Re: inhalacje-pytanie techniczne 14.12.12, 13:59
        Solą fizjologiczną, wtedy katar ładnie wypływa i jest wodnisty. Inhalować po 5 ml ok 5 razy, tak Nam zalecił kiedyś pediatra. Jak dziecko odkasłuje flegmę to oklepywać często.
    • annubis74 Re: inhalacje-pytanie techniczne 22.02.13, 13:51
      inhalacje z soli fizjologicznej. Przy samym katarze jeszcze lepsze jest urzadzenie rhino clear (czasem w zestawie z inhalatorem - ale jak nie masz to inhalator wystaczy. moim zdaniem opukiwanie ma sens przy kaszlu - żeby wydzielina nizej się rozrzędziła i została wykasłana
    • glinicka Re: inhalacje-pytanie techniczne 22.02.13, 15:13
      Inhalacja to najlepsze co możesz zrobić przy katarze dziecka.
      Wieczorem, aby dobrze się spało i katar nie przeszkadzał można zakroplić na piżamkę 2 krople OLBASU. Ja tak robię przy katarze mojej córki. Sól fizjologiczna zdaje egzamin najlepiej.
      Opukiwanie raczej stosuje przy bardzo mokrym kaszlu.
      Przy katarze zawsze pamiętam aby dziecko spało w pozycji półleżącej wtedy nic nie spływa do uszu.
      ŻYCZĘ ZDRÓWKAsmile
    • sueno Re: inhalacje-pytanie techniczne 22.02.13, 23:56
      Musocolvan, berodual i pulmicort do tego sol fizjologiczna (leki na recepte)
      Inhalacja 3 x dziennie.
      Nie wiem jakie dziecko wytrzyma 5 x 5 ml, bo to duzo i za dlugo.
      A na katar sinus rinse - oczysci szybko nos.
      • justyna198515 Re: inhalacje-pytanie techniczne 23.02.13, 15:40
        farmaceutka poleciła mi Olbas,katar przeszedł ale mam inny problem-przy płukaniu do zlewu wpadła mi maluśka część ta, która rozprasza w dyfuzorze-czy myślicie ,że można takie coś dokupić?
      • bbuziaczekk Re: inhalacje-pytanie techniczne 23.02.13, 21:45
        Przeciez np Mucosolvanu wlewa sie 2 ml dzieciom do 6 roku zycia i inhalacja 1-2 razy dziennie.
        Powyzej 6 roku 2-3 ml i inhalacja 1-2 razy. 2 ml splywa w ciagu 10 minut.
        Wiec nie wiem skad wzielas te 5 ml i 3 razy dziennie.

My wlasnie jestesmy po skonczeniu leczenia kaszlu i kataru Mucosolvanem do inhalacji w inhalatorze u 4 latka.
        Pomoglo idealnie.

• kerri31 Re: inhalacje-pytanie techniczne 23.02.13, 17:15
      Solą wystarczy, kilka minut. Niech dużo czyszczą nos, najlepiej wodą morską. Pamiętaj o dmuchaniu pojedynczo dziurek od nosa.
      • lala-111 Re: inhalacje-pytanie techniczne 23.02.13, 21:00
        to jaz apytam w tym watku bo nie chce otwierac nowego . Mam nowy inhalator syna dostał kataru wlewam do inhalatora sól fizjologiczna np 4 ml inhaluje go pól godziny wyłanczam sprzet a soli dalej jak było tak jest 4 ml czy tak ma byc? 1-wszy raz używamy tej maszyny i stad moje pytanie
        • zuwka Re: inhalacje-pytanie techniczne 23.02.13, 21:50
          niekoniecznie. po pol godziny powinnas widziec, że soli ubyło. Czy leci mgiełka przez maske? kiedy inhalujesz?
          • lala-111 Re: inhalacje-pytanie techniczne 23.02.13, 22:05
            inhaluje normalnie w ciagu dnia mgielka nie leci przez maske cos mi tu nie pasuje
            • bbuziaczekk Re: inhalacje-pytanie techniczne 23.02.13, 22:45
              Powinnas widziec wydobywajacy sie z maski "dym/para"
              Dziecko musi siedziec i pojemniczek powinien byc trzymany prosto zeby sol mogla sie skraplac i "dymic/parowac"
            • zuwka Re: inhalacje-pytanie techniczne 24.02.13, 08:00
              Moim zdaniem coś jest nie tak. Sprawdź czy wezyk jest dobrze zamordowany, nie jest np zatkany.
              • justyna198515 Re: inhalacje-pytanie techniczne 24.02.13, 09:55
                Albo czy tak jak mi nie wypadło takie kółeczko. Identycznie bez tej części dzieje się w moim inhalatorze. Powinnaś widzieć taki dymek/mgiełkę w maseczce.
                • lala-111 Re: inhalacje-pytanie techniczne 24.02.13, 10:51
                  w moim inhalatorze dymek? mgielka nie leci dzisiaj jeszcze raz go sprawdzałam montowalam wszystkie czesci i okazało sie ze jedna czesc jest nie zalozona i teraz dymek leci . dzieki dziewczyny za odpowiedz
                  • zuwka Re: inhalacje-pytanie techniczne 24.02.13, 12:02
                    Miłego inhalowania wink
    • kkaska123 Re: inhalacje-pytanie techniczne 01.03.13, 10:10
      ja z każdej infekcji wyciągam dzieci na samych inhalacjach i bańkach. Od samago początku gdy pojawi się kaszel inhaluję berodualem i solą fizjologiczną w jednej inhalacji. Córka 1,5 roku 9 kropli berodualu+sól (5ml) syn 3,5 roku 12 kropli berodualu +sól (5ml) inhalacja trwa wtedy ok 8 min. jeśli kaszel przejdzie w mokry włąnczam mukosolwan do inhalacji (2ml) bez soli. najpierw wtedy sadzam na berodual i sól a po 10 min na mucosolwan. Berodualem inhaluję 3 razy dziennie jak kaszel jest bardzo silny, duszący można inhalować wtedy 5 razy dziennie. Pozdrawiam i zapraszam na swojego bloga w którym opisuję swoje rozważania o wychowaniu dzieci www.sposobynadzieci.pl jest tam podany mail, z przyjemnościa odpowiem jeśli ma Pani jakieś dodatkowe pytania.
    • camel_3d a co na to lekarz? 01.03.13, 10:19
      bo wiesz gil gilowi nierowny i kaszel kaszlowi tez nie...

czasem wystarczy sama woda z sola, a czasme jednak krople...

jak katar jest wodnisty to nie ma co robic inhalacji...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka