Dodaj do ulubionych

boi się WSZYSTKIEGO!!!

09.01.09, 15:03
Mój mały skończył miesiąc temu dwa latka.Zawsze był dzieckiem nadwrażliwym i absorbującym ale ostatnio jego niektóre zachowania przyprawiają mnie o dziki lęk, że z nim jest naprawdę coś nie w porządku.Wiem,że wizyta u psychologa i terapeuty nas nie ominie(na razie przeszukuje internet i pytam znajomych o dobrego specjaliste w Łodzi, może ktoś z was by mi pomógł?).Synek ostatnio zrobił się chorobliwie lękliwy- boi się ludzi, rówieśników i nowych miejsc. On nawet dziadka się wstydzi sad
Jeśli podoba mu się coś - tez się tego wstydzi! Kompletnie nie radzi sobie z emocjami.
Do tego mimo skończonych dwoch lat nie mówi prawie nic. Owszem, rozumie wszystko co się do niego mówi, prosi wykonuje polecenia ogląda książki itd ale ma tak wielką blokadę w mowie, że nawet gdy pokazuję mu zdjęcie taty i pytam ,,kto to?'' on nie potrafi wyartykułowac słowa tata( choć ,,logopedycznie'' potrafi je wypowiedzieć).
I jeszcze kolejny problem - zanoszenie się czyli napady afektywnego bezdechu. On zanosi się az do utraty przytomności sad I to z jakich powodów !! Nie tylko gdy się uderzy lub przewróci ale ostatnio np. chcieliśmy odwiedzić naszą ciocię ( u której był już kilka razy ) a on już na klatce schodowej dostal ataku aż stracił przytomność i wisiał mi siny na rękach bez tchu...Jestem tak bardzo przerażona tym wszystkim... Nie mam nieraz już sił.. Poza tymi atakami, problemami on jest naprawdę cudownym, mądrym dzieckiem. Kocham go ponad życie i tak bardzo bym chciała, żeby on był szczęśliwym beztroskim dzieckiem...
Obserwuj wątek
    • ullena2 Re: boi się WSZYSTKIEGO!!! 11.03.09, 14:41
      z tym bezdechem to faktycznie przerażające.
      moze skonsultuj z lekarzem co robić w takich sytuacjach

ja bylam z moim synem u roznych lekarzy i wszyscy wlasciwie
      bagatelizowali problem, neurolog stwierdził że dziecko lękowe i
      trzeba bujac na wielkiej piłce a psycholog że warto przebadac pod
      względem integracji sensorycznej ale to sie robi dopiero jako 6
      latki i inne podobne bzdury. nikt mi nie pomógł
      • ewadrobna Re: boi się WSZYSTKIEGO!!! 12.03.09, 14:35
        Byłam u pediatrów, neurologa i psychologa...nikt mi nic konkretnego nie
        podpowiedział i nie pomógł.Sama przekopałam się przez tonę książek i artykułów w
        internecie i metodą prób i błędów opanowałam wreszcie to jego zanoszenie się do
        nieprzytomności. Już od ponad miesiąca nie miał ani razu ataku więc to dla nas
        olbrzymi postępsmile
        generalnie przyjęłam pewną postawę wobec mojego dziecka - pełna akceptacja i
        żadnych porównań do innych dzieci (czyli do tych które rozwijają się szybciej,
        są śmiałe, wiecznie zadowolone i ładnie śpią w nocy wink
        Zauważyłam po prostu, że mój mały potrzebuje więcej czasu na rozwój pewnych
        umiejętności a co do jego nadwrażliwości i nieśmiałości cóż...taki jest, nie
        przekręce go przecież o 180 stopni. Bardzo dużo nad nim pracuję, staram się
        trochę przełamywać jego paniczny lęk przed ludźmi ale bardzo stopniowo, nic na siłę.
        mam nadzieję,a właściwie, wiem, że będzie lepiej smile
        • ullena2 Re: boi się WSZYSTKIEGO!!! 13.03.09, 10:10
          moj synek jak poszedl do przedszkola to nie odzywał sie do nikogo,
          chociaż mowił bardzo dobrze. potem zaczął mówić pojedyncze słowa
          tylko do swojej ulubionej Pani i to bardzo zdrabniając i sepleniąc.

Grupa dzieciakow była tak paraliżująca dla niego, że nie potrafił
          przyłączyć się do zabawy. wszystko to lagodnialo z miesiaca na
          miesiac teraz czuje sie w przedszkolu bardzo dobrze co oznacza ze
          bawi sie ale raczej sam lub z ulubionym kolegą i odzywa sie pytany o
          coś. Nadal nie zachowuje sie zupelnie naturalnie.

We wrzesniu idzie do zerowki szkolnej, jestem szczerze przerażonasad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka