Dodaj do ulubionych

próchnica butelkowa a nocne żarcie ;)

15.12.12, 21:11
Nie żebym się chwaliła...to tak raczej informacyjnie...
Długo nie mogłam sobie dać rady z odzwyczajeniem synka od nocnego jedzenia...Tak na dobre zaprzestał jeść w nocy ( mm+kaszka) miesiąc temu a ma juz 2,5 roku.
Butla 2 x dziennie (rano i wieczorem), smoczek do zasypiania i nie mam zamiaru na razie z tego rezygnować bo to jedyna forma w jakiej nabiał przemyce (oprócz leniwych wink
Nigdy nie jadł i nie je nadal słodyczy - nie lubi ich wcale, nie je słodkich serków, danonków...odrzuca go od słodkości, ... kaszki tylko bezcukrowe, mycie zebów 2 x dziennie, pił duzo wody , soczki butelkowe bardzo sporadycznie...
Przez te 2,5 roku nie rozwinęła się próchnica butelkowa...żadna próchnica się nie rozwineła wszystkie zeby zdrowe...może miałąm szczęscie? a może tak naprawdę ważniejsze jest to co dziecko wogóle je, jak się odżywia a nie sam fakt nie jedzenia w nocy?
Zle robiłąm ze drastycznie nie odstawiłąm go od butli ale z drugiej strony nasuwa mi się pytanie...jak to się stało ze próchnica go ominęła? Maga mocnych zębów nie miał po kim odziedziczyc smile
Obserwuj wątek
    • 42andzia Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 15.12.12, 21:16
      U mnie jest tak, samo i nie daje już radę, chciałabym wreście pospać przez całą noc a nie tylko po 2 godziny i wstawanie i tak ciągle. Macie jakieś sprawdzone sposoby na oduczanie.
      • gato.domestico Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 15.12.12, 21:21
        ale chyba co 2h jesc nie dajesz?
        • mysz1978 Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 15.12.12, 21:28
          no wiesz - prochnica moze jzu sie rozwijac i byc niezauwazalna poki co.
          Moj tez jadl w nocy dlugo i tez na moje oko z zebam iwszystko jest ok, ale wole nie chwalic dnia przed zachodem slonca...
          Chco z drugiej strony moj 5,5 latek te dlugo jadl w nocy i wszystkei zeby ma zdrowe
          • gato.domestico Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 15.12.12, 21:30

swojemu oku to bym nie ufała...ale chodzimy regularnie co 2 mies do dentysty i synek ma przegląd ząbków profesjonalny smile
            btw dentystke uwielbia smile miłość od pierwszego wejzenia...pozwala jej na wszystko smile
            • zjawa1 Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 15.12.12, 21:43
              Na Boga, dziecko dopiero od jakiegos czasu ma pelne uzebienie, ma dopiero 2,5 roku!!!
              I ty cieszysz sie tym, ze nie ma pruchnicy?!!
              To powinno byc norma, a nie powodem do szczegolnej dumy.
              Po kolejnych 2 i pol roku odezwij sie i napisz jak wasz stan uzebienia wyglada!
              Powodem do do ewentualnej dumy moze byc fakt, ze dziecko nie mialo na zadnym zebie mlecznym nawet poczatkow pruchnicy!
              Nie wiem, jakos te granice skrajnie opadaja!
              Za niedlugo matki swiezo wyklutych zebow beda chwalic sie, ze ich dzieci nie maja jeszcze prucznicy! Straszne.
              • iwona_woz Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 15.12.12, 22:02
                Moj synek 3,5 roku je mm z kasza w nocy. Nie mozemy go odzwyczaic. Po zjedzeniu ma myte zeby. Nie ma prochnicy, byl u dentysty zeby zdrowe.
                • ivaz Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 15.12.12, 22:44
                  Moja panna (3,9) też butelkowa, co prawda już od dawna w nocy nie je, próchnicy brak, do dentysty na przeglądy chodzimy regularnie, mojej sąsiadki synek 2,5 latek cyckowy do tej pory, niestety ma dużą próchnicę, widoczną bo na przednich ząbkach. Mnie się wydaję ze więcej złego robi zła higiena no i geny niż sposób karmienia.
                  • aniaurszula Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 16.12.12, 23:20
                    bo sie kobita naczytala ze kp w nocy nie szkodzi na zeby a dziecko ogolnie kp to super okaz zdrowia i zapewne daje slodkosci, a dieta dziecka odbiega o norm
                • mruwa9 Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 16.12.12, 13:46
                  nie kupuje argumentu "nie mozemy go odzwyczaic". Sprawa jest prosta: je w nocy, bo dostaje bule. Rodzic butle daje, to i rodic moze odmowic nocnego karmienia.
                  Jesli jej nie dostanie, nie bedzie jesc.W tym przypadku cel uswieca srodki.
                  • pitu_finka Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 16.12.12, 19:41
                    Ja tez nie kupuje, szczegolnie u trzyipollatka. Swojego smiechem zabilabym gdyby chcial jesc w nocy.
              • gato.domestico Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 16.12.12, 12:40
                przeczytaj raz jeszcze...ja sie nigdzie nie chwale...
              • aniaurszula Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 16.12.12, 23:17
                przy powszechnie panujacej prochnicy nawet u 2 latkow to mozna sie cieszyc ze naszego dziecka jeszcze nie dopadla ,czym dluzej zdrowe zeby tym lepiej, zwlasza jak ma sie dzieci zabkujace w wieku 4 mcy z pelnym uzebieniem do ukonczenia 14 mcy.a moje dzieci w tym wieku nie wspolpracowaly jesli chodzi o mycie zebow
                • zjawa1 aniaurszula 17.12.12, 21:23
                  Moj syn podobno byl rekordzista-przynajmniej w naszej przychodni- pierwszego zeba mial ok 3 miesiaca zyciasmile A pelne uzebienie ok 12 miesiaca zycia. Puki co, jak mowil mi pediatra, od tych paru lat nikt go jeszcze nie pobilsmile
                  Ja synowi czyscilam dziasla, taka lateksowa szczoteczka od wieku noworodkowego.
                  Dzieki temu, nawyk ten przyjal jako naturalny. Pewnie dlatego tez, nie mialam nigdy wiekszych problemow z myciem jego zebow.
                  • gato.domestico Re: aniaurszula 18.12.12, 17:58

moj syn takze pelne uzebienie mial juz w wieku 12 mies wiec nie bardzo rozumiem co za rekord...znam mase dzieci takich rekordzistów smile
    • klubgogo Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 16.12.12, 18:59
      Taaa... 2,5-letnie dziecko bez próchnicy to dla mnie standard niepotrzebujący bałwochwalstwa. Ale 2,5-letnie dziecko butelkowe i smoczkowe, to już jakieś kompletne nieporozumienie, nie obnosiłabym się z tym z taką radością.
      • zjawa1 Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 16.12.12, 20:56
        klubgogo napisała:

> Taaa... 2,5-letnie dziecko bez próchnicy to dla mnie standard niepotrzebujący b
        > ałwochwalstwa. Ale 2,5-letnie dziecko butelkowe i smoczkowe, to już jakieś komp
        > letne nieporozumienie, nie obnosiłabym się z tym z taką radością.
        Swiete slowa!
        Prawie 3 letnie dziecko karmione w nocy-dosc ciekawy klimat, to trzeba przyzna.
      • gato.domestico Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 16.12.12, 20:56
        a Ty chyba jestes kolejną nie umiejącą czytac ze zrozumieniem smile ja sie NIE chwale ze synek pije z butli...poprostu w innej formie nie zjadlby nawet lyzeczki mleka...a innego nabialu nie je.
        • zjawa1 Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 16.12.12, 21:04
          ,,Zle robiłąm ze drastycznie nie odstawiłąm go od butli ale z drugiej strony nasuwa mi się pytanie...jak to się stało ze próchnica go ominęła? Maga mocnych zębów nie miał po kim odziedziczycsmile".
          W takim razie ty nie potrafisz odpowiednio przekazywac swoich mysli i faktow.
          Kazdy powyzsze wersy odbiera jednoznacznie-duma i zadowolenie z tego ,,ze ominela Cie pruchnica". A ja Ci pisze, na pruchnice pracuje sie miesiacami, ona nie pojawia sie nagle jak infekcja wirusowa.
          Wiec na razie nie ciesz sie tak, bo moze sie okazac, ze za pare miesiecy wyjda efekty wielomiesiecznej pracy nad nia! Szczoteczki elektroniczne niewiele tu pomoga.
          • gato.domestico Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 16.12.12, 21:11
            no to zle interpretujesz... słowo pisane ma to do siebie ze mozna zle odgadnac emocje...
            czuje ulge ze jednak prochnica butelkowa ( mialam pewne podejzenia -osad ktory okazal sie min efektem bardzo dlugiej kuracji antybiotykami) mimo moich błędów go ominela.
          • pitu_finka Zjawa 16.12.12, 21:11
            PrÓchnica...
        • 3-mamuska Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 16.12.12, 21:18
          Ja znam osobę która w nocy nie wstawala do 2 miesięcznego dziecka, a wstawalam do 3 latki zeby dać butle z kasza w nocy, bo w dzień nic nie je.
          -----------------------
          Myśl o tym co mówisz...
          Nie mów tego co myślisz...
          • maltry Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 17.12.12, 00:33
            > wstawalam do 3 latki zeby dać butle z kasza w nocy, bo w dzień nic nie je.

Gdybym się w nocy kaszy najadła też w dzień nie miałabym apetytu uncertain
        • aniaurszula Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 16.12.12, 23:23
          nie rozumiem dlaczego tlumaczysz sie ze sposobu podawania mleka, na forum sa tak idealne matki ze zawsze znajdzie sie ktoras aby dokopac tej mniej idealnej czyli ktora sie powie prawde. ja nie uznaje wszelkich wynalazkow sluzacych do karmienia , wg mnie dziecko albo je z piersi albo z butli jesli chodzi o mleko
        • klubgogo Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 17.12.12, 13:10
          Butla 2 x dziennie (rano i wieczorem), smoczek do zasypiania i nie mam zamiaru na razie z tego rezygnować

i nadal się nie chwalisz, że butlę ciągnie?

poprostu w innej formie nie zjadlby nawet lyzeczki
          > mleka...a innego nabialu nie je.

twoja w tym wola.
          • gato.domestico Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 17.12.12, 15:05
            masz racje smile moja w tym wola aby pil mleko....mamo idealna smile
            • zjawa1 Re: 17.12.12, 21:32
              gato.domestico napisała:

> masz racje smile moja w tym wola aby pil mleko....mamo idealna smile

A tym razem, co mialas na mysli piszac te slowa?
              Wola sluszna, ale metody postepowania nie zbyt racjonalne.

I to, co pisza Ci dziewczyny nie ma nic wspolnego z ,,niezkazitelnoscia i idealem".
              To sa podstawy! Nie jakies, bog wie jakie cudowne postepowania.

Moje dziecko majac lat 2,5 pilo juz z normalnego, acz plastikowego kubeczka.
              Niekapek przerabialo ok 1 roku zycia.
              Kazde dziecko-jak sie chce- mozna tego nauczyc.
              Jednak fakt, wymaga to samodyscupliny ze strony rodzica.
              Najprosciej jest podac butle ze smokiem.... A pozniej jest biadolenie i uzalanie sie nad soba typu ,,moja wina, moja wina, wiem ale..."
              • aniaurszula Re: 18.12.12, 13:27
                starsza pila mleko z butelki majac 3 lata , mlodsza ma 2 latka i nadal pije z butelki choc umie pic ze zwyklych kubkow od bardzo dawna bo wody czy herbatki z butelki nie napila sie majac mniej niz 6 miesiecy, pila tylko z zwyklego kubka lub z lyzeczki. kubki niekapki nie sprawdzily sie nie lubily z nich pic. strasza nie ma problemow ze zgryzem itp , mlodsza jak narazie tez nie. i nie bede kajac sie z powodu podawania dziecku mleka z butelki.
              • gato.domestico Re: 18.12.12, 18:04
                wiesz...fajnie by było gdyby to było takie proste
                moje dziecko od ponad roku nie przyswaja NIC co ma postac papki smile blizej nieokreslonej masy...
                nie je zup , serków, budyni, kisielu wszystkiego co ma nieokreslona forme smile nawet nie sprobuje, poprostu od razu jest bunt . .. pewnie mu sie zmieni ale nie teraz. Wiec jesli masz złoty sposób na takie upodobania to słucham smile
                nawet ziemniaki musza byc zwarte, bo zgniecionej papki nie zje...generalnie je ładnie i róznorodnie ale ma takie swoje upodobania...
                i przegładzanie, prozby, grozby nie pomoga...nie zje i juz. wiec mleko w butli to jedyna forma w jakiej mleko wypije bo kaszki z miseczki nie tknie...
    • aniaurszula Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 16.12.12, 23:13
      to jak bym czytala opis mojej starszej corki tylko z ta roznica ze ssala kciuka zamiast smoczka i pila soki, tez ominela ja prochnica butelkowa ,niestety dzieci kuzynki przyjezdzaja do nas na wakacje a maja paskudnie popsute zeby i nie dopilnowalam, pily i jadly wymianiajac sie i niestety w wieku 4 lat pierwszy popsuty zab , mlodsza 2 latka tez pija mleko w nocy jak narazie problemow z zebami nie mamy.
    • dziennik-niecodziennik Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 17.12.12, 09:37
      > a może tak naprawd
      > ę ważniejsze jest to co dziecko wogóle je, jak się odżywia a nie sam fakt nie j
      > edzenia w nocy?

no oczywiscie że tak. próchnica butelkowa nie powstaje od samego używania butelki. juz kiedys pytałam - a jk dziecko z tej butli bedzie dudlic wodę, albo i mleko, ale bedzie potem mialo starannie czyszczone zeby to co, tez bedzie prochnica butelkowa?...
      • agnieszka1985rok Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 17.12.12, 10:11
        Mnie się wydaje, że problem próchnicy lezy w złej, niewłaściwej pielęgnacji jamy ustnej malucha - fakt, że nie nalezy równiez i z tym przesadzać i wsadzac mu do buzi szczotexczki elektrycznej:p ale trzeba przecierać ząbki, czy to szczoteczka przystosowaną dla dzieci, lub tez, jesli nie macie pewności, że dkoładnie umyliscie ząbki - gażą z pastą do zębówsmileto tyle z mojej stronysmilePozdrawiam!
        • ponponka1 Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 17.12.12, 13:33
          agnieszka1985rok napisał(a):

> Mnie się wydaje, że problem próchnicy lezy w złej, niewłaściwej pielęgnacji jam
          > y ustnej malucha - fakt, że nie nalezy równiez i z tym przesadzać i wsadzac mu
          > do buzi szczotexczki elektrycznej:p ale trzeba przecierać ząbki, czy to szczote
          > czka przystosowaną dla dzieci, lub tez, jesli nie macie pewności, że dkoładnie
          > umyliscie ząbki - gażą z pastą do zębówsmileto tyle z mojej stronysmilePozdrawiam!

Nie masz zielonego pojecia o pilegnacji jamy ustnej. To tyle z mojej strony smile
          • agnieszka1985rok Re: próchnica butelkowa a nocne żarcie ;) 20.12.12, 12:20

> Nie masz zielonego pojecia o pilegnacji jamy ustnej. To tyle z mojej strony smile
            hmmm.... dziękuję za jakże wyczerpującą ripostę, powaliła mnie na kolanasmile Pewnie powinnam myć dziecku zęby traktoremsmilePozdrawiamsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka