Dodaj do ulubionych

nocne bóle nóg - 4 latka

21.01.13, 09:16
Córka budzi się w nocy z płaczem, że boli nóżka. Czasem pokazuje na kostkę, czasem na kolano. Zdarza się że wpada w histerię i nie wiadomo, czy Jej się cos przyśniło, czy rzeczywiście aż tak Ją boli sad.
Poradźcie jakie badania mam zrobić, żeby mieć pewność, że to bóle wzrostowe, a nie coś gorszego sad.
Coś do smarowania? Przeciwbólowo podaję nurofen.
Naczytałam się necie i jestem w lekkiej panice. Poradźcie coś, plisss.
Obserwuj wątek
    • aniaolawa Re: nocne bóle nóg - 4 latka 21.01.13, 10:44
      Nie wiadomo, co wywołuje takie bóle. Być może są one skutkiem biegania i podskakiwania obciążającego mięśnie i stawy dziecka? Lekarze dopatrują się też przyczyn bólu w wadach postawy: skrzywieniu kręgosłupa, płaskostopiu. Albo intensywnym wzroście kości, za którymi nie nadążają okostna i ścięgna (stają się jakby za krótkie). A ponieważ nóżki rosną głównie w nocy, więc dolegliwości pojawiają się właśnie wtedy. Nękają przede wszystkim dzieci w wieku przedszkolnym i między 9–13 rokiem życia, czyli w okresie intensywnego wzrostu. Nawet gdy bóle pojawiają się rzadko, a dziecko budzi się rano pogodne, trzeba koniecznie zgłosić się do pediatry (szczególnie jeśli ból nasila się po dotknięciu nogi). „Dolegliwości te mogą być oznaką choroby reumatycznej, zakażenia kości, płaskostopia, a nawet nowotworu. Lekarz zbada malca i zleci badania: krwi (np. morfologię, OB) i rentgen nóżek. U dziecka, które ma bóle wzrostowe, wyniki są zwykle prawidłowe. W razie konieczności, gdyby odbiegały od normy, pediatra zaleci poradę u ortopedy lub innego specjalisty, który da skierowanie na szczegółowe badania (np. tomografię komputerową, rezonans magnetyczny)”
      • leeah Re: nocne bóle nóg - 4 latka 21.01.13, 11:13
        przy chorobie reumatycznej-zapaleniu stawów(tak dotyka też małych dzieci) będącej w uspieniu wyniki tez będą prawidłowe. Charkaterystyczne są wtedy nocne bóle, są tak mocne, że budzą, stawy wtedy nie są obrzmiałe ani gorące. Wtedy lekarze nic nie zrobią, zdiagnozuja nieistniejące bóle wzrostowe i będą czekać na bardziej charakterystyczne objawy.
        Czesto początkiem zapalenia stawów jest przebyta angina.
    • kannama Re: nocne bóle nóg - 4 latka 21.01.13, 17:53
      moj też tak ma...nie zawsze, ale sie zdarza...smaruje wtedy macia końska, lub inna z mentolem...zwykle pomaga..
    • klubgogo Re: nocne bóle nóg - 4 latka 21.01.13, 18:26
      Bóle wzrostowe.
    • martha666 Re: nocne bóle nóg - 4 latka 21.01.13, 19:41
      ciekawy wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/w,566,140410222,,jak_odroznic_bole_wzrostowe.html?v=2
    • ramzolina Re: nocne bóle nóg - 4 latka 23.01.13, 09:50
      Moją córkę 4,5 l. też pobolewały nogi i ręce, lekarka zasugerowała, że często jest to spowodowane niedoborem witaminy D. Zrobiłam małej badania krwi na poziom wit. D. Kupiłam małej tran do picia. Z tranem też trzeba uważać, bo nie wszystkie mają wystarczającą ilość wit.D. Trzeba sprawdzać na opakowaniu i najlepiej kupować te polecane np. przez CZD.
    • kerri31 Re: nocne bóle nóg - 4 latka 23.01.13, 18:05
      U nas to samo, syn często skarży się na ból stóp, rzadko kolan. Oprócz bóli wzrostowych ma płaskostopie i ortopedycznie stwierdzoną koślawość kolan , zmęczone po całym dniu stopy go bolą. Podawaj jej coś przeciwbólowego jak płacze.
      • karinaxy80 Re: nocne bóle nóg - 4 latka 23.01.13, 23:32
        Witaj!Mam to samo od prawie roku. Córcia ma aktualnie 4 lata i 4 miesiące.Oczywiście nie jest to co noc, niekiedy 2 miesiące nic, a czasem 3 razy w jednym tygodniu. Mogę Ci polecić Syrop Profilaktin Zdrowy Rozwój. Zalecił nam pediatra. Gdy piliśmy ten syrop przez ok. miesiąc ani razu nie zdarzały się żadne bóle, ani wieczorem ani w nocy...uzupełnia on wapń i chyba magnez...kiedyś a aptece znajoma farmaceutka podpowiedziała mi, żebym dawała córce witaminę D, tą samą co dla niemowląt. Zaczęłam dawać i problem zniknął znów na jakiś czas. Teraz od tygodnia pije suplement diety Pinky firmy Akuna...więc nic innego jej nie daję, bo nie chcę "przewitaminizować"smile Także dodatkowo wit.D , tranu czy profilaktinu aktualnie nie zażywamy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka