Dodaj do ulubionych

Zazdrosny maluch?

19.07.04, 23:36
Witam,
jestem mama chlopczyka ktory w marcu skonczyl 2 latka. Maly zawsze spal w
naszym pokoju, najpierw bo karmilam piersia, pozniej... no i wlasnie zawsze
wynajdowalam jakies pozniej, bo maz upieral sie ze maly powinien spac w
oddzielnym pokoju.
Marcinek zasypial u siebie w lozku po czym w nocy przenosil sie do nas.
Nadszedl dzien ze maz powiedzial koniec, mam dosc sciskania sie na jednym
materacu i wyniosl sie do drugiego pokoju. I wiecie co zostalam samasad syn od
tej pory sparadycznie przychodzi do mnie do lozka spac, czy uwazacie ze on
poprostu wyrosl juz z tego "nocnego przytulania" , czy przychodzil do nas bo
byl zazdrosny o meza.
Jestem ciekawa czy u Was byly podobne sytuacje?
Moze najwyzszy czas zeby odzwyczaic malego od spania z nami w jednym pokoiku?
Czekam na Wasze opinie.
Pozdrawiam Kasia
Obserwuj wątek
    • kaha1 Re: Zazdrosny maluch? 20.07.04, 09:39
      dziecko w luzku z rodzicami jak tlumaczy psychologia pelni dwie funkcje. Sa one
      ze soba zwiazane i maja podloze seksualne. Pierwsza, to blokada pozycia
      malzenskiego rodzicow (mamy czesto po porodzie odczuwaja niechec do seksu i
      utrzymuja obecnosc dziecka w luzku, aby go uniknac), druga zwiazana z
      kompleksem edypa, to kontrola sytuaji w luzku przez dziecko. Ale to juz calkiem
      nieswiadome dzialanie -dziecko zazdrosne o matke "pilnuje jej" przed ojcem i
      pragnie zajac jego miejsce.
      Dla zrowia malucha lepiej jest go umiescic w osobnym pokoju i pokazac ze
      jedynym mezczyzna matki jest ojciec, a on musi sobie znalezc inna kobiete. Ze
      rola jaka pelni w tym domu to rola dziecka. Jesli ten element rozwojowy nie
      jest dobrze przeprowadzony osobowosc chlopca ksztaltuje sie w kierunku
      mamisynka, ktory nigdy z domu sie nie wyprowadzi i zawsze mamusia jest dla
      niego najwazniejsza.
      To jest wiedza psychologiczna. Co ty z tym zrobisz -zalezy od ciebie. Ale
      wydaje mi sie ze maz dazy do wprowadzenia naturalnegho ladu i pozadku -jak na
      glowe domu przystalo. jesli ty masz obawy przed seksem, warto o tym
      porozmawiac, ale wylaczyc z tej sprawy dziecko.
      • ofusz Rany 20.07.04, 10:02
        Jak to powaznie zabrzmialo wink

A jak mozna wytlumaczyc, ze syn spi ze mna w lozku? (wyjasniam: jestem ojcem)
        • nana30 Re: Rany 20.07.04, 10:30
          Ofusz, coż...jakby Ci to powiedzieć...smile smile
          Pozdrowienia dla synka
          Nana
          • ofusz Re: Rany 20.07.04, 10:55
            No chyba nie skrzywiam jego psychiki?

W kazdym razie wole jak go przykrywac co godzine lub "lulac" do snu gdy sie
            obudzi w nocy niz by mamusia pozniej ziewala i na swiat spogladala przed
            podpuchniete oczy smile

• kaha1 Re: Rany 20.07.04, 20:32
              hej nie wiem czy kazde spanie z duzym dzieckiem cos mu krzywi. Ale jak dzieciak
              jest duzy to potrzebuje autonomii i tyle. Kilkumiesieczne niemowle, ktre karmi
              mama, spi z rodzicami i to jest w porzadku, ale kiedys to sie musi skonczyc,
              gdzies ta granica przebiega.
      • mama_szefusia Re: Zazdrosny maluch? 21.07.04, 09:39
        A co mówi wiedza psychologiczna jesli chłopiec dwulatek spi z rodzicami w
        jednym łóżku ale częściej przytula się do tatusia? Czy to jest objaw jakiś
        kompleksów, czy tylko tego, że tatuś daje sobie "miętosić" nosa(Jasio uwielbia
        trzymać nosa jednego z nas przez sen) przez całą noc czego mama stanowczo nie
        lubi i dziecku odmawia tej przyjemności?
        smile

Pozdrawiam
        Ola
        • kaha1 Re: Zazdrosny maluch? 21.07.04, 10:19
          mietoszenie nosa tatusiowi jest ogolnie super, czy zdarza sie w luzku, czy na
          fotelu, czy na spacerze. Przykrywanie dziecka kolderka, utulanie go, gdy sni
          sie cos zlego, wspolne pobudki, gdy maluch rano prztupta do pokoju rodzicow,
          czy zabranie dziecka do siebie w nocy, gdy placze i nie moze sie uspokoic,
          wszystko to przeciez element zycia rodzinnego, milosci. Ale spanie z dzieckiem
          na stale, skutecznie blokuje seks, a luzko jest najbardziej tradycyjnym
          miejscem do uprawiania seksu.
          Jasne, mozna w kuchni, w lazience, ale za kazdym razem isc gdzie indziej, niz
          do wlasnego luzka, bo to zajmuje dziecko (choc ma swoje miejsce w luzeczku) to
          jest niezwykle. Zamazuje podzial na to co jest swiatem doroslych i swiatem
          dziecka, bo dziecko wkracza w sfere intymnosci rodzicow -zajmuje ja dla siebie,
          zmuszajac tych ostatnich do poszukiwania jej gdzie indziej, albo do stlumienia.
    • kasiaw43 Re: Zazdrosny maluch? 22.07.04, 15:49
      Witam,
      serdecznie dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Czasami pomaga spojrzenie kogos z
      boku, aby zobaczyc jakies nieprawidlowosci.
      Chcialam sie pochwalic, ze synek spal wczoraj sam w swoim pokoiku, co prawda
      przyszedl nad ranem do nas, ale pierwszy krok zostal zrobiony.
      Pozdrawiam Kasia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka